Idézet: StSanya - Dátum: 2010. jan. 6., szerda - 21:43
A lényeg az, hogy agonizál a HDD-d, hogy ez a folyamat pontosan meddig fog tartani, jelenleg az is megjósolhatatlan. Ha nem romlik tovább az állapota, akár évekig is használhatnád, de én persze ezt nem javasolnám. (Lyukas pénztárcába sem teszünk aprópénzt.) Valamint ennek ellentmond az is, hogy újra hallottad a gyanús zajt. Amúgy lehet, hogy gond volt a 230 V feszültséggel, vagy a táppal, de lehet, hogy csak ennyit bírt a merevlemezed, ha még garanciális, akkor csere...
A "gyanús zaj" egyértelműen az a hang, amit gépindításkor adnak a felpörgő merevlemezek és az optikai egységek. (Leszámítva a kattogást.)
Alighanem azért "küzdött" mindkét vinyó, mert rossz volt az IDE csatorna érintkezése (erre utal, az hogy BIOS-ban eltűnt a teljes Primary csatorna), s használat közben - éppen másoltam egyikről a másikra -, Windows-ban tűnt el a rendszer vinyó.
(Nyilván ezért is nem tudott még délután beboot-olni, csak akkor nem néztem be a BIOS-ba, s nem is gondoltam arra, hogy az IDE kábelek elmozdulhattak.)
A helyzet az, hogy 1 hete cseréltem ki a tápban a ventilátort, akkor óhatatlanul meg kellett mozgatnom a kábelezést. Lehetséges, hogy ezt követően az alaplapi csatlakozó felén egy hajszálnyival gyengébben érintkezett a Primary IDE csatorna kábele, s emiatt tünedeztek el a vinyók.
Azt már csak remélni tudom, hogy nem ez okozta a vinyóm meghibásodását!
Idézet
A Raw Error Rate (222321148) az olvasási, nem javítható hibákat, a Seek Error Rate (490615717) a fejpozicionálási hibákat, míg a Hardware ECC Recovered (222321148) a hibajavítási algoritmussal javított hibák számát jelöli. Mindhárom érték durván magas, ami lemez, szervó, fejhibát is sejtethet. Magyarul próbál olvasni-írni szegény HDD, de már csak nehezen megy neki, ezért írtam a "megfeszülést".
Köszi, ezután ezt figyelni fogom!
A "küszöb" érték az, aminél nem lehet magasabb az "Érték" és a "Legrosszabb" oszlop adata?
Ezek a hibák okozhattak rendszerlassulást?
Az utóbbi időben igencsak lassú volt Windows alatt a gépem, pedig rendszeresen töredezettség mentesítem, s nincsen "agyontelepítve".
(Vagyis zömmel ugyanazok a programok vannak használatban.)