Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2013. 09. 09. 19:14
A WD kaviárok a leglassabbak közé tartoztak. Ez alól kivétel a 200 gigás, de a legszembetűnőbb különbség a 80 gigásai közt van: WD800BB és WD800JB, 2 illetve 8 MB pufferrel, mégis az utóbbi majdnem fele olyan lassú, mint a kisebb testvére, hiába tehát a 8 mb cache. Bár biztos van más eltérés is, a kapacitásuk sem egyezik pár mega hijján és a burkolatuk sem azonos. De mégis ez a 8 MB-s a leglassabb, a nagyobb vinyói megint 2 MB-sak és valamivel gyorsabbak.
Seagate-nél meg a Barracuda SATA V kb fele-harmada gyors, mint a Barracuda 7200.7-es (sata, pata) társai - 120Gigás méret, mindegyik 8 MB cache.
A legfürgébbek pedig a maxtorok és samsungok, leszámitva utóbbinak SpinPoint SV1604N (5400rpm) tipusát, ami szintén kb fele olyan gyors, mint a SP1604N (7200rpm) társa.
Olvasási (átlagos, folyamatos) sebességek tekintetében.
Elküldve: 2013. 09. 11. 14:54
Idézet: Samuraj - Dátum: 2013. 09. 03. 13:39
---------------------
win7 fel sem ajánlja telepítendő partícióként, bár tárhelyként, eszközként felismeri és kezeli, pl drivert lehessen betölteni - mindez a telepítés első fázisában a dvd-ről. Winxp feltelepült a pendrive-ra (gondolom, bár nem néztem végig), de pendrive-ról butulva (első indítás, illetve akárhányszori próba) kékkel hal stop hiba: 0007B (0xF8A80528,0xC00000034,0X0) - hátha valaki tudja dekódolni. De ezen nem is csodálkozok, hogy vindózékat nem lehet pendrive-ról üzemeltetni. Esetleg majd kipróbálom linuxal, de attól se várok többet. Elvi szinten gondoltam, hogy lehet op rendszert működtetni ilyenről is, a többi már szoftver dolga. Mellesleg én dos6-t nyomatok így (végülis op rendszer ez is).
Win7-tel sosem próbálkoztam, használja USB-ről azt a szart, akinek 3 anyja van, de az XP-nél a telepítőben az USB drivert, ill. rendszerfile-t is kell hekkelni, hogy betöltődjön boot közben az USB driver úgy, mint a normál' háttértárolódriver. Ha ez nincs meg, akkor hal el 0x7B-vel (ugyanúgy, mint amikor nincs pl. S-ATA driver).
Elküldve: 2013. 11. 10. 19:48
Szeretném a segítségeteket kérni, mert problémám akadt a két éve vásárolt és eddig hibátlanul működő WD Elements 1 terrás külső winchesteremmel. Jelenleg több mint 500gigányi mentett adat van rajta, amit most nem akar látni a rendszer, ha felcsatlakoztatom a külsőt. Pénteken lett újra telepítve a gépem, mert addig a 2-es szervízcsomaggal futott a win XP, de néhány program már kiabált a 3-asért. Tehát kapott egy XP-t a 3-as csomaggal (ami persze megjegyzem valami miatt nem akar felfrissülni, mert a win update valamit nem szeret rajta), így aztán tegnap el is kezdtem dolgozni a gépen, még az említett külsőt is gond nélkül tudtam használni, név szerint felismerte, látta a rendszer, a fájlokhoz is hozzáfértem és a külsőről a belső vinyóra is tudtam másolni. Ma viszont a rendszer egyszerűen nem hajlandó meglátni a külső adatait. Az eszközkezelő szerint érzékeli, hogy valami külső csatlakozott fel (tehát, hogy egy WD, de az elements nevet már nem látom mellette), hibátlan működésűnek jelzi és 100%-os szabad helyet mutat rajta, tehát mintha üres lenne, ráadásul ha a sajátgépnél a jelölt F meghajtóra kattintok, akkor formázni akarja ezt a WD-t, ami ez esetben nagyon nem lenne jó, hiszen rengeteg a mentett adat rajta.
Többször lecsatlakoztattam, majd ismét fel, kikapcsoltam vele a gépet, majd újra be, de egyáltalán nem látja a rajta lévő fájlokat. Magát a külsőt el sem mozdítottam, fizikailag elvileg nem mehetett tönkre, de akkor meg nem értem, hogy tegnapról mára, miért nem látja a rendszer rendesen, pedig félig tele van.
Tudna valaki, valamilyen megoldást erre? Nagyon remélem, hogy nem kell lemondanom erről a tetemes adat mennyiségről csak úgy!!!
Elküldve: 2013. 11. 10. 20:45
Idézet: Riell - Dátum: 2013. 11. 10. 19:48
Másik gépen is kipróbálod, ha nem megy, akkor döglik. Nem is olyan tetemes ez a mennyiség, no meg ideje mindenkinek a fejébe verni, hogy mentés kell és kész. Gondoltad volna, hogy sosem romlik el az a cucc?
Elküldve: 2013. 11. 10. 21:07
Idézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 10. 20:45
Köszönöm. Egyéb terv nem lévén holnap más gépen is ki tudom próbálni. Jól tudom, hogy elromolhat, viszont éppen a mentés céljából ruháztam be rá, másra nem is használtam, mint adattárolásra. Érdekelne a véleményed a "mentés kell és kész" résszel kapcsolatban? Halmozzam a kiírt DVD-k mennyiségét (van már egy rakat), vagy sorakoztassak fel még külsőket.......
Elküldve: 2013. 11. 10. 22:07

Nekem a következő a problémám. Van egy 1,5 TB-os WD Elements külső winchesterem, NTFS-re formázva, már évek óta működik windows PC-re kötve. Tegnap óta Windows 7 alól egyik gépem sem tudja elérni (2 PC-n próbáltam, plusz a macbook _ha_ win7ről bootol) Ellenben ha a Macbookon szokásos módon OSX fut, akkor minden rendben...

Namost helyre lehetne ezt valahogy rántani?
Ugyan van róla biztonsági mentésem, csak sajnos 200 km-re... pont mostanában időhiány miatt elmulasztottam a korrekt 2x biztonsági mentést (és a biztonsági másolatok cserélgetését), és most mindkét backup elkerült itthonról, így most a teljes azonnali helyreállítás baromi macerás, merthogy OSX alól nem tudok ugye NTFS-re írni, így egy elfekvő 500 GB-ost formáztam exFAT-ra, arra írom át az adatokat, ami USB-n önmagában is elég lassú, de aztán innen majd még megint át kell írnom mert minden erre nem fér el, stb, stb, szóval így csak napok alatt végzek.
(ma egész nap futott, a lényeges dolgok nagy részét már átmásoltam, de örülnék és sok időt spórolnék ha mégis lenne valami megoldás)
Szóval van valami más lehetőség, akár win, akár osx alatt, ami megoldja a problémát? Egyáltalán mi lehet itt a probléma, hogy csak az osx látja de a win7 nem* (a laptop esetében ráadásul ugye fizikailag is ugyanaz a gép...)
szerk: * pontosabban lassan ugyan, de a winchestert a win7 is felismeri, csak azt írja hogy a használatba vételhez formatálni kell amit természetesen nem választottam.
Szerkesztette: d n . r 2013. 11. 10. 22:08 -kor
Elküldve: 2013. 11. 11. 01:02
Jahno arra gondolt, hogy az adataidat a számítógép winchesteréről átmented a külsőre, majd törlöd az eredetit. Tehát van ugye mentésed, de csak a hordozható WD-n.
Na most szerény véleményünk szerint az az adat ami csak egy példányban létezik, nemigazán nevezhető mentésnek - lásd pontosan a te példád. Tudomásul kell venni hogy ami fontos (nem nekem, hanam neked!), arról két példányban, két adathordozón legyen biztonsági másolat. Hogy ez egy másik merevlemez, DVD, vagy felhő - szuverén jogod eldönteni melyik szimpatikusabb.
Tudod, Murphy atyánk megmondta: ami elromolhat, az általában el is romlik...
Hogy valami segítséget is adjunk.
Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2013. 11. 11. 01:08 -kor
Elküldve: 2013. 11. 11. 01:27
Idézet: d n . r - Dátum: 2013. 11. 10. 22:07
szerk: * pontosabban lassan ugyan, de a winchestert a win7 is felismeri, csak azt írja hogy a használatba vételhez formatálni kell amit természetesen nem választottam.
Valószínűleg a Disk Signature, vagy a partíció azonosítója sérült vagy átíródott (a Windows-ok ezek alapján azonosítják a partíciót).
Utóbbi HexaEditorral javítható, ha NTFS partíciód volt akkor ”07” a helyes érték.
Itt olvashatsz róla.
Még egy Link
Elküldve: 2013. 11. 11. 09:57
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2013. 11. 11. 01:02
Tudod, Murphy atyánk megmondta: ami elromolhat, az általában el is romlik...
Hogy valami segítséget is adjunk.
Köszönöm a választ. Éppen ettől tartottam eddig is, hogy Murphy csak azért is belepofázik. Úgy néz ki a tanulópénzen most nekem is túl kell esnem. Sajnos egy másik gépen sem látja a külső adatait. Pontosabban be akarja olvasni a fájlokat ,mert pár másodpercig mutatja azt az ablakot is, de amúgy teljesen formázatlannak érzékeli. Idegesítő, hogy elvileg ott vannak az adatok, de nem férek hozzájuk.
A linket szintén köszönöm, de nem tudom mennyiben segítene rajtam ez a program, mikor a fájlok eredeti helye (belső vinyó) nem csak formatálva lett, hanem még újra partícionálva is...
Elküldve: 2013. 11. 11. 10:27
Idézet: Riell - Dátum: 2013. 11. 11. 09:57
Ezt a külsőre kellene futtatni. De ha a belsőt sem írtad felül, akkor igen, az ilyen programok pont erre valók. Amíg el nem kezdesz rá másolgatni, addig megoldja.
Elküldve: 2013. 11. 11. 10:31
Namost a linkeket követve végül oda lyukadtam ki, hogy a fájlrendszer átállítódott NTFS-ről RAW-ra (amit ezek szerint az osx tud használni, a win7 viszont nem) Van arra mód hogy ezt formatálás _nélkül_ visszaállítsam?
Sajnos ahogy a neten keresgéltem, nekem úgy tűnik hogy ez nem lehetséges (mindenhol amit néztem a lementést és aztán a formatálást írják) , de azért megkérdezem hátha...
(amúgy már végeztem az adatok lementésével, de visszamásolni is hosszú idő lesz, szóval ha van egyszerű módja, szívesen megúsznám a gyalut)
Elküldve: 2013. 11. 11. 10:53
Idézet: Riell - Dátum: 2013. 11. 11. 09:57
Formázatlan, RAW partíció. Oka, a file rendszer sérülése. Előidézője bizonytalan tápellátás (a külső winyónak), laza, kikopott USB csatlakozó (vagy dugó), leggyakrabban az eszköz szabálytalan eltávolítása (USB-s winyókat előbb mindig leállítjuk, és csak azután választjuk le a rendszerről!)
Amit linkeltem futtasd, jelöld ki rajta a külső meghajtót - ekkor először átnézi, megmutatja amit talált, kijelölöd és átmented. Lényeges, hogy egy másik merevlemezre másolj, nehogy arra amiről mentesz!!! (banális dolog, de nagyon sokan elkövetik ezt a hibát)
Írd meg, mire jutottál...
Elküldve: 2013. 11. 11. 11:02
Idézet: d n . r - Dátum: 2013. 11. 11. 10:31
Egy jó HexaEditorral (pl. HxDen) sokminden megoldható, de ez egy kicsit mazochistáknak, vagy profi adatmentő szakembereknek való terület. Hexában kell számolni, direktben editálni a merevlemezt, ellenőrzés nincs - a kapott parancsot a rendszer szó nélkül végrehajtja, tehát nem lehet tévedni.
Nem azt mondom hogy nem lehet megcsinálni (én meg szoktam), de mentés után én is újrapartícionálom és formázom azt a merevlemezt - ez a tuti biztos. Átlagfelhasználónak pedig nem is nagyon marad más lehetősége. Örülj hogy megvannak az adataid, és cselekedj az előbbiek szerint.
Elküldve: 2013. 11. 11. 11:13
Csak az b*szogat kicsit hogy az osx (értem én hogy teljesen más alapokon) ugyanúgy egy csili-vili oprendszer ami elrejti a felhasználó elől a mélyrétegeket mint a win7, erre az előbbi tök jól (mintha semmi sem történt volna!) kezeli a raw adatokat, az utóbbin pedig semmi esély... Szóval így mélyebb tudás _nélkül_ (úgy könnyű

Elküldve: 2013. 11. 11. 11:22
Idézet: d n . r - Dátum: 2013. 11. 11. 11:13
Elvileg a CHKDSK X: /F /R pontosan erre szolgál.
(az már egy más kérdés, hogy a legritkább esetben hozza helyre, sőt inkább további károkat okoz - szóval nem javaslom a használatát) Bár ha már úgyis lementetted, megpróbálhatod.
„Szóval így mélyebb tudás _nélkül_ (úgy könnyű

Hidd el, sokszor úgy sem könnyű, ráadásul azt a tudást meg is kell szerezni!
Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2013. 11. 11. 11:33 -kor
Elküldve: 2013. 11. 11. 11:31
Elküldve: 2013. 11. 11. 11:32
Idézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 11. 10:27
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2013. 11. 11. 10:53
Amit linkeltem futtasd, jelöld ki rajta a külső meghajtót - ekkor először átnézi, megmutatja amit talált, kijelölöd és átmented. Lényeges, hogy egy másik merevlemezre másolj, nehogy arra amiről mentesz!!! (banális dolog, de nagyon sokan elkövetik ezt a hibát)
Írd meg, mire jutottál...
Köszönöm a válaszaitokat. Nem szeretném senki türelmét igénybe venni, viszont teljesen hozzá nem értő felhasználóként lenne még kérdésem. És igen, volt szabálytalan leállítás, pedig mindig figyeltem arra, hogy szabályosan állítsam le....ha a hülyeség fájna.....
Tehát, amit írtál pittti (Bitvadász), ha mondjuk több mindent találna, mert elég sok mappa, almappa egyebek vannak, minden egyes fájlt egyenként ki tudom ilyen esetben jelölni, hogy átmásolgassa? (márha megtalálja) Nem szeretnék újabb marhaságot csinálni, de adatmentő cégek horribilis árakon dolgoznak....
Mindenképpen másik lemezt használnék a mentésre, de erre rá kell készülni, mert hirtelen nincs 500 gigányi szabad férőhely valahol és ezzel kapcsolatban, ha mégis találna valami menthetőt ez a program (bár adatmentő cégek semmi ilyesmit nem javasolnak, vagy ez is nyilván a biznissz része?), akkor akár többszöri futtatással is neki próbálkozhatok a hely hiány kezelése végett, vagy csak egyszer érdemes neki menni a külsőnek, hogy megpróbáljam lemásolni a fájlokat?
Elküldve: 2013. 11. 11. 12:18
Idézet: Riell - Dátum: 2013. 11. 11. 11:32
Ez a program képes arra, hogy a könyvtárszerkezetet helyreállítsa (tehát ha egy mappát kijelölsz, az almappáival és azok tartalmával együtt másolja)
„...találna valami menthetőt ez a program (bár adatmentő cégek semmi ilyesmit nem javasolnak, vagy ez is nyilván a biznissz része?), ”
Igen, nekik az az érdekük hogy a júzer minden piszkálgatás nélkül vigye el hozzájuk.
És tudod mit? Igazat is adok nekik. Akinek már volt dolga olyan winchesterrel amin a jános meg a város (meg a szomszéd pistike) kísérletezett mindenféle csodaprogramokkal, mindenki hozzátette a saját sz...át*, és végül odavágják mondjuk nekem, hogy „nesze gyökér, mentsél róla”! Nem kívánom senkinek.
Csak hát nálunk mindenki „annyira ért” a számítástechnikához hogy már vérprofi, meg aztán ez kerül a legkevesebbe - ha pedig elszúrják akkor: bocsika, mi mindent megpróbáltunk de nem ment - minden felelősség nélkül, nem az ő adataik vesznek véglegesen. De ha az autójuk romlik el, persze azonnal rohannak vele a szerelőhöz.
Éppen ezért én is azt javaslom, ha nem boldogulsz ezzel a progival (megpróbálhatsz mást is de valszeg ugyanez lesz az eredmény), ne kínozd feleslegesen hanem vidd, vagy juttasd el hozzáértőhöz. Most még 100% hogy menthetőek az adataid, de pár próbálkozás múlva már nem biztos
Elküldve: 2013. 11. 11. 13:31
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2013. 11. 11. 12:18
Értem, köszönöm a megvilágítást. A napokban megpróbálkozom ezzel a programmal (addig nem is piszkálom a vinyót) meglátom mire jutok - remélem sikerül elérni a vágyott célt - de nem nagyon akarom kínozni, hiszen az a célom, hogy meglegyenek az adataim. Majd megírom, hogy mire jutottam.
Ugyan kollégám ajánlotta a gyorsformázás lehetőségét a külsőn, mint legutolsó mentsvárat, de inkább keresek a közelemben egy hozzáértőt, ha tényleg 100% hogy menthetőek az adatok.
Egyébként, ha sikerülne visszaszerezni az adatokat, a vinyó egy újra formázást követően használható marad, vagy kuka? Mert amit most fizikailag produkál, abból azt feltételezem, hogy használható marad.
Szerkesztette: Riell 2013. 11. 11. 13:33 -kor
Elküldve: 2013. 11. 11. 14:26
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2013. 11. 11. 12:18
Dehogy. Sógor autószerelő, meséljünk? De ismerős fogorvos is panaszkodott már, hogy ha konkrétan nem is mindig nyúlnak bele, azért mindenféle netes blogok alapján vadakat beszélnek a júzerek, hogy mi megoldás kellene.