HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#3121 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 20. 20:53

A bios low formatját mentetted ki? hm... nem semmi. De az nem biztos, hogy kezeli a 28biten túli részt. Vagy mókoltál is hozzá plusz dolgokat?
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#3122 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 00:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 20. 21:53

A bios low formatját mentetted ki?
Aligha hinném, viszont léteznek dedikált célprogramok rá, pl. LOFORMAT:EXE volt az egyik, ha jól emlékszem, hm! Asszem, Abit-lapok CD-jére rakták egy időben. Meg van más hasonló varázslat is, nem is kevés. Nálam ez már a retró idők ködébe vész... ;)

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 21. 00:07 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3123 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 00:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 19. 21:47

(azzal nem vagyok képbe, hogy a gyárilag felírt himihumit, sávinfót mennyire pöcköli meg as low format, mondom a szkázi vinyóm rendbe lett. De most egy rossz vinyón mit fáj kísérletezni?)

Azt semennyire.
Régi diszkeknél volt ez téma, a mai diszkeken már nincs ilyen lehetőség.

#3124 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 01:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 20. 08:09

Dehogyis bántottam, csak páran tudtak alkotni vele, hm! Jó, hogy kikerült a BIOS-ból, aztán... Kép

Nem csak a BIOS-ból került ki, hanem a diszkekből is.
Aztán mivel már nem volt semmi értelme, ezért az újabb BIOS-okba sem került bele.

#3125 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 01:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Szőke - Dátum: 2014. 02. 20. 08:06

Azért ne bántsátok már azt a jó öreg Low Level Format figurát!
Éppen a tegnapi napon engedtem rá egy 250 GB-s (formázva volt annyi, nem tudom hogyan csinálták) IDE HDD-re, mert Sentinel szerint a teljesítménye 100 % volt, viszont a kondija mindössze 0 %, ráadásul elég sűrűn beakadt, csak pörgött, pörgött, kerreget, kereste az adatot rajta a gép, tehát nem volt veszíteni valóm vele.
Mit ad a szerencsés? Délutánra le is futott a Lov és láss csudát. A kapacitás 237 GB-re csökkemnt, teljesítmény, kondi 100 %. Azóra is megy a gépben, irogatok rá, na meg törölgetek csak úgy tesztelésként és megyeget. valószínű, hogy azért a régi "öregek" is tudtak azért valamit. Nálam már számlálhatatlan mennyiségű HDD-t keltett életre.
LoWLevel Format KépKép

Nem lehet, hogy az a formázva 250 GB, az 237 GiB, és akkor nem is csökkent a mérete?
Elképzelhető, hogy a diszked soft bad sectorokkal volt tele, amik egy sima átírással megjavulnak.

#3126 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 01:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 02:01

Aztán mivel már nem volt semmi értelme, ezért az újabb BIOS-okba sem került bele.
Így van, pontosan! Hardveresen ma már több a kára, mint a haszna, szvsz. Ha pedig adatot kell eltüntetni (pl. eladod a géped), arra meg bármilyen ZeroFill megfelel, szvsz. Ami viszont garantáltan nem tesz kárt a hardverben. Én a mai, modern vinyókon már aligha alkalmaznék low-levelt, de ez csak a magánvéleményem: próbálkozni, kockáztatni mindenkinek szíve joga, persze... ;)

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 21. 02:01 -kor

#3127 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 01:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 02:05

Nem lehet, hogy az a formázva 250 GB, az 237 GiB, és akkor nem is csökkent a mérete?
Elképzelhető, hogy a diszked soft bad sectorokkal volt tele, amik egy sima átírással megjavulnak.
LBA a válasz erre, szerintem: http://en.wikipedia....k_addressing    Aztán ha tévednék esetleg, majd valaki jól helyreigazít, vagy nem... ;)

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 21. 02:06 -kor

#3128 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 02:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 21. 01:44

Így van, pontosan! Hardveresen ma már több a kára, mint a haszna, szvsz.

Érdekes hardvernek látni mágneses jeleket.

#3129 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 03:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 02. 21. 03:24

Érdekes hardvernek látni mágneses jeleket.
Érdekes olvasgatni hozzá nem értő beböfögéseket... Kép   "Today, an end-user, in most cases, should never perform a low-level formatting of an IDE or ATA hard drive, and in fact it is often not possible to do so on modern hard drives because the formatting is done on a servowriter before the disk is assembled into a drive in the factory." http://en.wikipedia....9_of_hard_disks Gyakorlati tapasztalat még, hogy egyszer kínomban én is meg akartam LLF-ezni valamilyen 80-gigás vinyót, és valóban! El se indult, simán nem engedte... Vajon miért, hm? User error? Lehet! :)

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 21. 03:41 -kor

#3130 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 03:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 21. 03:31

Érdekes olvasgatni hozzá nem értő beböfögéseket... Kép

Egészen eddig abban a hitben éltem, h a hardver az anyagot jelenti.
És abban, h egy (mágneses) jel nem anyag.
Vagy ahogy a szentjános bogárka mondá: tévedni emberi dolog és leszállt a halványan parázsló csikkről.

#3131 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 03:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 02. 21. 04:45

Egészen eddig abban a hitben éltem...
Változnak a Zidők, Gyulám... :p Okay, fordítok! Tehát, az általam linikelt wiki-cikk szerint a mai, modern vinyókon már azért nem lehetséges a LLF, mert a lemeztányérokat külön szervómotoron formázzák meg alacsony szinten még a gyárban, MIELŐTT az aktuális cuccba bepakolnák őket... És mit ad Isten, nálam se indult el, tényleg! Igaz lenne ez, vagy hívjam az EZO-TV-t esetleg... ;)

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 21. 04:13 -kor

#3132 Felhasználó inaktív   Szőke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 07:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 01:05

Egyáltalán nem vagyok hw uru, sokszor fogalmam sincs, higy mit miért, de a Felajánlások őskorában elég sok selejtet kaptunk és akkoriban a kényszer rávitt, hogy azért komplett vasakat is összetákoljunk.
Most is valószínűleg a sok BAD szektor - melyeket a LowLevel kivett a rendszerböl - miatt lett kisebb a kapacitás.
A történet ugyanis az, hogy adott volt egy bomba jó konfig és 1 db. SMART hibás vnyó, de a SMART ellenőrzést a BIOS-ban sehogyan sem lehetett kilőni, így induláskor állandóan csiporászott, nyomogatni kelett neki az F1-t, majd ha elindult akkor is alkalmasint bekiabált, hogy az aktuális dolgokat nem lehetett menteni, így a gép leáll. magyarán szon te használhatatlan volt a konfig.
Két lehetőségem volt. Vagy várok valami használható (melynél nem csipog a masina, de olyat ki ad mostanság) HDD-re és addig itt porosodik a gép, a leendő gazdi meg csak sóvárog, vagy próbálkozom a vinnyogó vinnyogását megszüntetni. A HDD regenerátor nem segített (nem is látta az egész vinyót), de a LLF megoldotta, azóta tesztüzemben (1 napja) szépen megy a gép, nem csipog és nem is áll le. Na majd meglátom, hogy mi fog vele történni. Legfeljebb megy a kissebbség részre a vinyó, de jelenleg nem ennek áll a zászló.

Moztgáskorlátozottak részére készülő akváriumokhoz berminemű segítséget szívesen elfgadok. Felajánlásod ide küld. Segedelmeteket előre is KÖSZÖNÖM!

#3133 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 09:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 02. 21. 03:45

Egészen eddig abban a hitben éltem, h a hardver az anyagot jelenti.
És abban, h egy (mágneses) jel nem anyag.
Vagy ahogy a szentjános bogárka mondá: tévedni emberi dolog és leszállt a halványan parázsló csikkről.

1. Nincs benne a hardver a diszkben, ami a megfelelő módon fel tudná írni a jeleket.
Teccik érteni?

2. Nem is volna sok értelme: ha már olyan baj van, hogy a sávok/szektorok elmásznak, akkor az csak halottnak a csók, hogy újra akarod írni.
A hibás szektorokat meg automatikusan kiszűri a diszk vezérlője működés közben, alapesetben észre sem veszi a felhasználó. Amikor még nem szűrte ki a hibás blokkokat, akkor volt értelme a low level formatnak.

3. Tudom, neked volt olyan diszked, amit így lehetett volna javítani, csak a gonosz gyártó nem akarja.

#3134 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 09:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Szõke - Dátum: 2014. 02. 21. 07:43

Egyáltalán nem vagyok hw uru, sokszor fogalmam sincs, higy mit miért, de a Felajánlások őskorában elég sok selejtet kaptunk és akkoriban a kényszer rávitt, hogy azért komplett vasakat is összetákoljunk.
Most is valószínűleg a sok BAD szektor - melyeket a LowLevel kivett a rendszerböl - miatt lett kisebb a kapacitás.
A történet ugyanis az, hogy adott volt egy bomba jó konfig és 1 db. SMART hibás vnyó, de a SMART ellenőrzést a BIOS-ban sehogyan sem lehetett kilőni, így induláskor állandóan csiporászott, nyomogatni kelett neki az F1-t, majd ha elindult akkor is alkalmasint bekiabált, hogy az aktuális dolgokat nem lehetett menteni, így a gép leáll. magyarán szon te használhatatlan volt a konfig.
Két lehetőségem volt. Vagy várok valami használható (melynél nem csipog a masina, de olyat ki ad mostanság) HDD-re és addig itt porosodik a gép, a leendő gazdi meg csak sóvárog, vagy próbálkozom a vinnyogó vinnyogását megszüntetni. A HDD regenerátor nem segített (nem is látta az egész vinyót), de a LLF megoldotta, azóta tesztüzemben (1 napja) szépen megy a gép, nem csipog és nem is áll le. Na majd meglátom, hogy mi fog vele történni. Legfeljebb megy a kissebbség részre a vinyó, de jelenleg nem ennek áll a zászló.

Tévedés, a bad sectorok reallokálásakor nem csökken a diszk mérete (direkt van erre a célra tartalék).
Inkább erre tippelek, hogy egyszer 250 GB-ot (250 * 1000 * 1000 * 1000) néztél, egyszer meg másik programban 237 GiB-ot (237 * 1024 * 1024 * 1024, amit hibás jelöléssel szinte mindig szintén GB-nak írnak, így ha nem tudod, hogy mekkora is a diszk, akkor nem tudod, hogy most melyik GB-ról van szó).

És valóban, elkézelhető, hogy ha annyira sok szoft hiba van (hibás tápegység és arra érzékeny diszk okozhatja), hogy a BIOS jelez a SMART valamelyik korlátjának átlépéséért, aztán egy sima újraírással és szerencsével ezek a hibák eltűnnek és a BIOS sem jelez többet.

Egy SMART riportot érdemes megnézned (vagy mutatnod valakinek, aki ért hozzá), lehet nem érdemes hókuszpókuszolni vele, mert a mostani hibák eltűnnek ugyan, de ha nincs szerencse mellé, akkor jönnek elő újak és csak a szívás lesz vele. Ha már a BIOS jelzett, akkor sok hiba lehetett, simán lehet masszív adatvesztés a vége.
40-80 GB-os diszkeket 1-2 eft-ért kapni, kis szerencsével még 120-160-ast is találhatsz 2e ft-ért.
Vagy nem tudom, milyen CPU meg satöbbi van egy ilyen bomba jó konfigban és milyen oprendszer lesz rajta, amit ingyen vagy aprópénzért adtok, de lehet egy 20 GB-os diszk is elég bele, az meg kijöhet egy fagyi árából.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 02. 21. 09:24 -kor

#3135 Felhasználó inaktív   Szőke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 14:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 09:20

Tévedés, a bad sectorok reallokálásakor nem csökken a diszk mérete (direkt van erre a célra tartalék).
Inkább erre tippelek, hogy egyszer 250 GB-ot (250 * 1000 * 1000 * 1000) néztél, egyszer meg másik programban 237 GiB-ot (237 * 1024 * 1024 * 1024, amit hibás jelöléssel szinte mindig szintén GB-nak írnak, így ha nem tudod, hogy mekkora is a diszk, akkor nem tudod, hogy most melyik GB-ról van szó).

És valóban, elkézelhető, hogy ha annyira sok szoft hiba van (hibás tápegység és arra érzékeny diszk okozhatja), hogy a BIOS jelez a SMART valamelyik korlátjának átlépéséért, aztán egy sima újraírással és szerencsével ezek a hibák eltűnnek és a BIOS sem jelez többet.

Egy SMART riportot érdemes megnézned (vagy mutatnod valakinek, aki ért hozzá), lehet nem érdemes hókuszpókuszolni vele, mert a mostani hibák eltűnnek ugyan, de ha nincs szerencse mellé, akkor jönnek elő újak és csak a szívás lesz vele. Ha már a BIOS jelzett, akkor sok hiba lehetett, simán lehet masszív adatvesztés a vége.
40-80 GB-os diszkeket 1-2 eft-ért kapni, kis szerencsével még 120-160-ast is találhatsz 2e ft-ért.
Vagy nem tudom, milyen CPU meg satöbbi van egy ilyen bomba jó konfigban és milyen oprendszer lesz rajta, amit ingyen vagy aprópénzért adtok, de lehet egy 20 GB-os diszk is elég bele, az meg kijöhet egy fagyi árából.

Nincs kitt szó semmilyen elnézésről. annyira azért nem vagyok h....e, hogy ne tudjam az 1024-s szorzót. Egyébként mindkét esetben azonos TotalCommander írta ki a méretet.
Írtam, hogy nem vagyok nagy guru, de a vén fejemmel már nem is leszek az, nem érdekel a dolog, csak annyiban, hogy tudok-e ingyenesen gépet átadni, vagy nem.

Lehet, hogy neked nem érné meg a hókuszpókusz, de próbáld meg egyszer itt "tanyán" min. 150 km-re a Nagyfalutól akár súlyos ezresekért is szerezni HDD-t majd rájönnél, hogy nem az ár a lényeges, hanem az idő amelyet utána kuncsoroghatsz. Az idő még a vénembernek is pénz. A fagyi ára tudom nem sok, de én m ár évek óta a NYÖGdíjamból még azt sem engedhetem meg magamnak (na meg a torkom miatt :D )
Egyébként az általunk készített gépekröl és azok árfekvéséröl itt a fórumon ebben a topikban https://forum.hwsw.hu...ativ-topic-vii/ bőveben tájékozódhatsz és rájöhetsz milyen "drágán" is adjuk/adtuk (amíg volt mit) a gépeket.

Egyébként meg nem is érdekel, hogy mi történt a HDD-vel, a lényeg az, hogy most már lassan 30 órája hibárlan ul csipogásmentesen szuperál, pedig kapcsolgatom rendesen mindíg amikor éppen eszembe jut.

Szerkesztette: Szőke 2014. 02. 21. 14:29 -kor

Moztgáskorlátozottak részére készülő akváriumokhoz berminemű segítséget szívesen elfgadok. Felajánlásod ide küld. Segedelmeteket előre is KÖSZÖNÖM!

#3136 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 02. 21. 15:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 01:01

Lásd a korábbi példa, akkora alaplappal végigformáztad, de minden cuccod ugyanúgy rajt maradt :-)
Make love not Wor.

#3137 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 21. 19:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 02. 21. 16:14

Lásd a korábbi példa, akkora alaplappal végigformáztad, de minden cuccod ugyanúgy rajt maradt :-)
nna, erről meg én maradtam le! Amiket én láttam, mind sikeres volt a low-level -- mármint 386-osokon, alaplapi BIOS-ból... ;)

#3138 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 23. 03:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 21. 19:05

nna, erről meg én maradtam le! Amiket én láttam, mind sikeres volt a low-level -- mármint 386-osokon, alaplapi BIOS-ból... ;)

Ja, csak a HDD-kben a low level nem csinált semmit. A visszafelé kompatibilitás miatt a diszk azt mondta, hogy sikerült, de valójában nem csinált semmit. Gyakorlatilag NOP utasítás.

A 386-os korszakban már nem volt minden BIOS-ban ilyen opció.

Olyannyira el van rejtve a belső működés, csak egy absztrakt ATA interfészen lehet hozzáférni a diszkhez, hogy nem is lehet tudni, mik a diszk paraméterei, hány sáv, hány szektor ... ráadásul szektorok száma sem fix, külsőbb sávokon több van, belsőbbeken kevesebb.
Meg maga hardver nem képes a szektorok bevezető szakaszait felírni.

#3139 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 23. 05:02

látom virrasztotok. Mostanában nekem is így sikerül aludni, biztos a macska miatt, pedig most kint csavarog.
Akkómá tolok 1 ilyet:
Csatolt fájl  vamoscs.jpg (149,48K)
Letöltések:: 15
Javítható?-e
Amúgy írható/olvasható, csak épp elég döcögősen (inkonzisztens vagy mi), némely szektornál kiakad.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#3140 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 23. 06:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 23. 04:36

A 386-os korszakban már nem volt minden BIOS-ban ilyen opció.
Hü? Az én 386-osom BIOS-a tök ugyanilyen volt! Ott van az... Lentről a harmadik, hogy aszongya HARD DISK UTILITY... ;) A fotó meg innét van: http://bacsis-tuning...egy-386-os-pc-t Az viszont jó eséllyel valószinűsíthető, hogy a gyerek aligha az én megsütött lapomat kaphatta meg -- bár igaz, ami igaz, hogy én is tovább ajándékoztam az enyémet, de ez szerintem nem az... :D

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2014. 02. 23. 06:21 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.