HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#3141 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 23. 12:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 23. 05:02

látom virrasztotok. Mostanában nekem is így sikerül aludni, biztos a macska miatt, pedig most kint csavarog.
Akkómá tolok 1 ilyet:
Csatolmány vamoscs.jpg
Javítható?-e
Amúgy írható/olvasható, csak épp elég döcögősen (inkonzisztens vagy mi), némely szektornál kiakad.

Én tudnék aludni, csak időm nincs rá mindig.
Hát, ennek több mint valószínű, hogy kuka a helye.

Nagy szerencsével bele lehet futni, hogy a tápegység szar, és arra érzékeny a diszk, az okozhat ilyet, jártam már úgy. Esetleg kipróbálhatod másik gépben, egy teljes átírás után hogyan viselkedik (ha az a 26.000 szektor csak pending szektor, akkor eltűnnek-e), de sok reményt nem fűznék hozzá.

#3142 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 23. 12:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 02. 23. 06:04

Hü? Az én 386-osom BIOS-a tök ugyanilyen volt! Ott van az... Lentről a harmadik, hogy aszongya HARD DISK UTILITY... ;) A fotó meg innét van: http://bacsis-tuning...egy-386-os-pc-t Az viszont jó eséllyel valószinűsíthető, hogy a gyerek aligha az én megsütött lapomat kaphatta meg -- bár igaz, ami igaz, hogy én is tovább ajándékoztam az enyémet, de ez szerintem nem az... :D

Nah, van itt is egy 386-os gép, csak darabokban, délután lehet összerakom. A nehézség, hogy csak ATX-es táp van hozzá :(
Nem biztos, hogy low level format is van benne, lehet csak a írás/olvasás teszt. Bár elképzelhető.

#3143 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 24. 23:15

IDESÜSS!!
Angolul nehezen tudóknak fordítom (bár többnyire azt mondja, amit látszik, hogy csinál): Vinyó fel sem pörög, hangjából adódóan arra következtet a szaki, hogy a fejek nem állnak jól - ismeri már a jelenséget. Alapesetben tisztaszobába/kamrába kéne szétszedni, de most nem flancolunk. És télleg, a FEJEK valamiért RÁRAGADTAK A LEMEZRE!! Fogja és kézzel letolja park pozicióba. /Közben ecseteli, hogy mért keletkezhet ilyen meghibásodás, pl mert a fejek és a lemez extrém simára vannak polírozva./ Várhatóan el is indul és működni is fog. A közben rászállt por miatt sem kell aggódni, mert a felpörgés alatt a centrifugális erő ledobja a lemezről, mielőtt a fejek rásiklanának. És láss csodát: működik, adatok ott vannak. -Mondjuk én ott nem értem, hogy mér pont azon sáv fölött álltak meg a fejek és a park az a lemezen kívülre esik?
Viszont ITT a folytatás
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#3144 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 00:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 24. 23:15

IDESÜSS!!
Angolul nehezen tudóknak fordítom (bár többnyire azt mondja, amit látszik, hogy csinál): Vinyó fel sem pörög, hangjából adódóan arra következtet a szaki, hogy a fejek nem állnak jól - ismeri már a jelenséget. Alapesetben tisztaszobába/kamrába kéne szétszedni, de most nem flancolunk. És télleg, a FEJEK valamiért RÁRAGADTAK A LEMEZRE!! Fogja és kézzel letolja park pozicióba. /Közben ecseteli, hogy mért keletkezhet ilyen meghibásodás, pl mert a fejek és a lemez extrém simára vannak polírozva./ Várhatóan el is indul és működni is fog. A közben rászállt por miatt sem kell aggódni, mert a felpörgés alatt a centrifugális erő ledobja a lemezről, mielőtt a fejek rásiklanának. És láss csodát: működik, adatok ott vannak.

Működik, működik, de lehet 2 nap múlva megkrepál. (Másrészt meg az, hogy a directory-kat látni a gyökérben, még nem biztos, hogy az adat is megvan hozzá).
De azt ő mondja is a vége felé, hogy amit kinyitott, az már nem megbízható.

Lehetséges, hogy a porszem nagyobb erővel tapad, mint a rá ható centrifugális erő. Ha ennyi volna, hogy a forgás majd leviszi, és bárki javítgathatja a konyhaasztalon, akkor nem építenének tiszta szobát se a gyárban, se a komolyabb szervizekben. Szerintem.

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 24. 23:15

-Mondjuk én ott nem értem, hogy mér pont azon sáv fölött álltak meg a fejek és a park az a lemezen kívülre esik?

Hogy miért ott állt meg, nem tudom. Valamiért megállt így.
Elméletileg még ha hirtelen elmegy a tápja, akkor is ki kéne szaladnia oldalra. Lehet, hogy már alapból is van valami defektje a diszknek.

Igen, egy jó ideje már nem a diszken parkolnak a fejek, hogy ne kopjon a fej meg a diszk felszíne és tovább tartson (mert még ebből a kopásból származó por is okozhat bajt; meg előfordulhat, hogy a parkoló zónában is letapad a fej, hiába más ott a felület).

#3145 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 00:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 25. 00:15

OMFG... Kép
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3146 Felhasználó inaktív   slayerke 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 27. 13:52

üdv.
Olyan dolog történt velem,hogy az usb -s külső WD elements vinyómat hozzá kötöttem
az LG TV-hez és onnan filmet néztem. Már volt rá többször is példa de most olyat
csinált,hogy a vinyón található 3 partíció eltűnt és egy nagy ~2TB -s partícióvá
változott, amit alapban a win8 nem is lát, csak a különböző partíció managelő
programok. EaseUs nak van egy recovery toolja, azzal nagyjából ami fontos volt
sikerült lementenem másik vinyóra. Sajnos nem sikerült neki mindent megmentenie :(
pl. a három partíción volt összesen 1,1 TB de az easeus 2,76TB nek látja (egy
2TB-s lemezen).
Az lenne a kérdésem, hogy valamilyen segédprogival nem lehetséges valahogy
visszaállítani/javítani az elveszett partíciókat? Hátha formázás nélkül még
helyre lehetne addig hozni,amíg normálisan lementek mindent róla?
Válaszokat előre is köszönöm!

#3147 Felhasználó inaktív   slayerke 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 28. 09:54

üdv.
Előző hozzászóló vagyok. Megoldottam a problémát, testdisk 7.0 (béta verziós) nevű ingyenes
alkalmazással helyre lehetett állítani. Eddig minden működik rajta.

#3148 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 20:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 21. 01:01

Nem csak a BIOS-ból került ki, hanem a diszkekből is.
Aztán mivel már nem volt semmi értelme, ezért az újabb BIOS-okba sem került bele.

Én úgy vélem, hogy a BIOS Low Level Format funkciója a CHS módban kezelt lemezeknél volt lehetséges, azaz az 528 MB határig. (SCSI más tészta) Az LBA megjelenésével a BIOS nem látja direktben a HDD-t, ott közbelép annak az elektronikája, és átfordítja címzést. Innentől a HDD lemezein a sávszervezés akármilyen is lehet, és ahány típus, annyiféle. Minden lemezre felkészített programot pedig nem lehet a BIOS-ba integrálni, az túl nagy lenne. Megoldás lenne, ha a HDD elektronikája fel lenne erre készítve, de annál költséghatékonyabb külső szoftver használata. A HDD gyártók régebben (ma nem tudom mi a szitu, nagyon régen nem nézelődtem ebben a témában) biztosítottak segédprogramokat a teszteléshez, és ezek a programok tudtak "alacsonyan" formázni is, persze, mindegyik jellemzően csak a saját gyártású HDD-ket támogatta, és azok között is korlátozott típusokat. Talán van olyan HDD, aminek elektronikája képes maga is formázni, és egy külső szoftver (BIOS) által kiadott utasításra a saját szoftverét futtatni, de ez nem általános.

#3149 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 02. 26. 00:10

egy jó ideje már nem a diszken parkolnak a fejek...

Nem lehet olyan régi, 100gigás korszakban még a legbelső körön parkoltak. Bár igaz ez a korszak is kb 10 éve volt lassan már. Na meg gyártótól is függ gondolom.
A portalanítást én is hasonlóképpen oldom meg: leragasztom a fej érintkezőit, és hagyom pörögni magában pár percig, talán elég idő neki. Nem kell elmondani, hogy se nem szaxerű, se tutibiztos, de jobb híjján megpróba. Persze ilyen eseteim nem nagyon vannak, amiket már szét kell szedni, azoknak úgyis mindegy. Leragadt fejűvel én még nem is találkoztam (vagy nem tudtam hogy ez a baja), pláne ennyire tömegesen. Kattogósak vannak meg konzisztenciátlanok (aztán azok is átmennek kattogányba), sajnos a pali is mondja, hogy ezeket nem sok remény van gyógyítani.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#3150 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 21:34

Üzenet megtekintéseIdézet: hkpk - Dátum: 2014. 02. 28. 20:11

Én úgy vélem, hogy a BIOS Low Level Format funkciója a CHS módban kezelt lemezeknél volt lehetséges, azaz az 528 MB határig. (SCSI más tészta) Az LBA megjelenésével a BIOS nem látja direktben a HDD-t, ott közbelép annak az elektronikája, és átfordítja címzést. Innentől a HDD lemezein a sávszervezés akármilyen is lehet, és ahány típus, annyiféle. Minden lemezre felkészített programot pedig nem lehet a BIOS-ba integrálni, az túl nagy lenne. Megoldás lenne, ha a HDD elektronikája fel lenne erre készítve, de annál költséghatékonyabb külső szoftver használata. A HDD gyártók régebben (ma nem tudom mi a szitu, nagyon régen nem nézelődtem ebben a témában) biztosítottak segédprogramokat a teszteléshez, és ezek a programok tudtak "alacsonyan" formázni is, persze, mindegyik jellemzően csak a saját gyártású HDD-ket támogatta, és azok között is korlátozott típusokat. Talán van olyan HDD, aminek elektronikája képes maga is formázni, és egy külső szoftver (BIOS) által kiadott utasításra a saját szoftverét futtatni, de ez nem általános.

Nem, IDE lemezeken nem volt már low level format.
Az még akkoriban volt, amikor a HDD meg a vezérlője külön volt. Előfordult, hogy egyik gyártó vezérlőjével megírt HDD-t a másik gyártó vezérlője nem olvasta el, ezért volt rá szükség.
A mai (meg az utóbbi 25 évben készített) diszkeken a gyártó programja sem képes low level formatot végezni, mert a HDD hardvere nem képes rá, ezeket a jeleket a gyártás során speciális géppel írják fel (servowriter).

(Egyébként a CHS címzés se a valódi fizikai elrendezést tükrözte, esetleg csak a 10 MB-os korszakban, de pl. egy 800 MB-os diszkben nem volt 255 fej, csak másképp nem bírták beszorítani a CHS határai közé az összes szektort rajta)

#3151 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 21:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 02. 28. 21:12

Nem lehet olyan régi, 100gigás korszakban még a legbelső körön parkoltak. Bár igaz ez a korszak is kb 10 éve volt lassan már. Na meg gyártótól is függ gondolom.
A portalanítást én is hasonlóképpen oldom meg: leragasztom a fej érintkezőit, és hagyom pörögni magában pár percig, talán elég idő neki. Nem kell elmondani, hogy se nem szaxerű, se tutibiztos, de jobb híjján megpróba. Persze ilyen eseteim nem nagyon vannak, amiket már szét kell szedni, azoknak úgyis mindegy. Leragadt fejűvel én még nem is találkoztam (vagy nem tudtam hogy ez a baja), pláne ennyire tömegesen. Kattogósak vannak meg konzisztenciátlanok (aztán azok is átmennek kattogányba), sajnos a pali is mondja, hogy ezeket nem sok remény van gyógyítani.

Hát, én szedtem már szét 100 GB-osnál sokkal kisebbet, és már ott is a tányérok mellett volt alaphelyzetben a fej.
De aztán lehet gyártó függő a dolog.

Így azért nem lesz tiszta, mert amikor ráteszed a fedelét, az alatta lévő levegő is tele van mikroszkopikus porszemekkel.
Aztán hogy az a nagyon kevéske por árthat-e. A nálam okosabbak azt mondják, hogy igen, mert ahogy a tányérok felszíne kopik, az még több port eredményez, ami jobban koptat, és még több por keletkezik ... ördögi kör ... aztán lehet hogy sose jut el odáig, hogy bekrepáljon tőle.
Szerintem, a kis saját logikám alapján, ha nem kéne, akkor nem bohóckodnának tiszta szobával a gyárakban meg a szervizekben.

#3152 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 01. 14:03

Na, most van nálam egy 500 GB-os Barracuda 7200.9, ami nem akar elindulni.
Rázogatásra se hallani, hogy csörögne a fej benne.
Ma vagy holnap belenézek, ha lesz időm, aztán meglátjuk, elindul-e.
Csak ma még össze kell raknom egy antik 386-os gépet, pakolok ki mindent, adok el mindent, ami meg nem megy el, rakom ki a kapu elé a vasasoknak.

#3153 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 01. 17:14

Üzenet megtekintéseIdézet: hkpk - Dátum: 2014. 02. 28. 21:11

...nagyon régen nem nézelődtem ebben a témában) biztosítottak segédprogramokat a teszteléshez, és ezek a programok tudtak "alacsonyan" formázni is, persze, mindegyik jellemzően csak a saját gyártású HDD-ket támogatta, és azok között is korlátozott típusokat.

Az aktuális UBCD-n is megvan még minden ilyen jóság:

http://www.ultimatebootcd.com/

Más kérdés, hogy a mai, modern HDD-k hogy viszonyulnak ezekhez a szoftokhoz... Kép

Magam, jórészt már Windowsból inicializálok és formatálok -- már ha van mit, persze... Kép

Szerkesztette: Macikák 2014. 03. 01. 17:15 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3154 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 00:22

500 gigás barakutya? Már megse lepődünk. Amúgy a fazonnál is kis laptop szargét vinyók krepáltak be. Csak nem kellett volna felvásárolni azt a maxtort!

#3155 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 05:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 03. 02. 00:22

500 gigás barakutya? Már megse lepődünk. Amúgy a fazonnál is kis laptop szargét vinyók krepáltak be. Csak nem kellett volna felvásárolni azt a maxtort!

A genetikusok azt mondják, a sejtjeinkbe be van építve egy osztódás számláló és erről vezérelt az öregedés.
Jópár publikáció van arról, h van ahol ugyanígy oldották meg a termékek életciklus beállítását. És van ahol ez a számláló ehhez elégséges tudással, technológiával resetelhető.

#3156 Felhasználó inaktív   NauTiLUS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 06:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 05:02

A genetikusok azt mondják, a sejtjeinkbe be van építve egy osztódás számláló és erről vezérelt az öregedés.
Jópár publikáció van arról, h van ahol ugyanígy oldották meg a termékek életciklus beállítását. És van ahol ez a számláló ehhez elégséges tudással, technológiával resetelhető.

Ne kezdd már el megint, egy példát láttál az interneten, mondjuk még 5-öt ahol számláló lenne.

#3157 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 07:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 05:02

Böfögj má ide valami értelmeset is, alkeszbácsi
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#3158 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 07:02

Üzenet megtekintéseIdézet: NauTiLUS - Dátum: 2014. 03. 02. 06:33

Ne kezdd már el megint, egy példát láttál az interneten, mondjuk még 5-öt ahol számláló lenne.

Ha csupán egy lenne, az is egyel több, mint amennyi jó lenne.
De nem egy van. Ha ez előfordul jópár nyomtatónál és akku elektronikában, akkor ez már nem egyedi gazemberség.

#3159 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 15:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 07:02

Ha csupán egy lenne, az is egyel több, mint amennyi jó lenne.
De nem egy van. Ha ez előfordul jópár nyomtatónál és akku elektronikában, akkor ez már nem egyedi gazemberség.

Az. Gazemberség.
Meg a villanykörte. Az is gazemberség.
Meg a faszom se fog felállni örökké. Na, ez az igazi gazemberség.

Nyomtatónál azért van, már amelyikban van, hogy időnként vidd szervizbe. (Egyébként nekem ilyenem volt, amit egyszer példának említettél, az Epson Stylus SXakármi, már nincs meg pár éve, simán lehetett nullázni a szervíz számlálóját)

Akksiknál meg azért, mert öregednek a használattól. Egy Li-Ion akksi 500-1000 feltöltés-kisütést bír ki, aztán kampó.
Meg azokban elég sok energia is van, észnél kell lenni, hogyan működik. Volt már nem egy robbanós akksi, még robbanós sorozat is volt pár éve, valamelyik japán gyártónál, amiket kicseréltek. Valamelyik Linux hekkerrel volt is interjú, hogy kigyulladt a kecója, meg hogy mákja volt, mer' a laptop mellett ült, aztán csak a haja égett meg. Az szerinted se volna jó, ha laptopozás közben a pöcsödre folyna egy kis égő lítium, nem? Hát persze, hogy ott számolnak mindenfélét.

Egyébként meg ez nem a gyártók hibája. Hanem az embereké.
Vannak drágább és megbízhatóbb diszkek, amiket szerverekbe is vesznek. Csak a legtöbb ember inkább az olcsóbbat veszi. Erre van a kereslet. Mint a kínai cuccokra. Mindenki tudja, hogy szar, mégis kurva jól mennek a kínai boltok. Mert veszik.
Aztán van akinél akkora a spúr, hogy van ismerős, aki BKV bérlettel körbeutazza fél Bp-et, mert egyik boltban az olcsóbb 100 ft-tal, a másikban meg ez drágább 300 ft-tal, azt' mikor meg otthon összerakja és szív vele, akkor hívja a számtech boltos ismerősét segíteni, akitől nem vett semmit előtte.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 03. 02. 15:39 -kor

#3160 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 15:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 03. 02. 00:22

NEm tudom, úgy kaptam, már bedögölve, hogy tudo-e valamit csinálni.
Tegnap már nem volt se időm, se kedvem kinyitni, ahogy nézem, ma se lesz, talán jövő héten.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.