HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#1161 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 19. 14:44

HI!

elég kezdő vagyok, a linux-ról idáig csak hallottam :D (jókat, amugy nekem negativum, h nem lehet játszani alatta pl. cs1.6)

most tervezem az 1.2-est feltenni, de előtte volna pár kérdésem:
- mennyit foglalna a linux összesen. (mekkora partició kell neki? amugy én a szükséges méretet +4GB-ra méretezem)
- sokat MSN-ezek, ezt is lehet használni linux alatt (gondolom, h nem :D)? vagy van hasonló, amivel tudok chatelni az MSNes ismerősökkel, ugy h ők az MSN-t használják?
- Van letöltésvezérlő a linuxban vagy külön kell telepiteni (én most flashget-et használok)
- Ha letöltök fájlokat linux alatt, azokat át tudom másolni a windowsos particióra (NTFS)?
- windows alatt látom a linuxos particiót? és tudok onnan át- és rámásolni?

egyenlőre ennyit,
előre is kössz,
gene
PSN ID: geneMTS

A férfiak és a fiúk között nincs más különbség, csak a játékok ára. // A munka nem f@sz, állhat napokig.[/center]

#1162 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 19. 14:56

Na, menjünk szépen sorba:

Idézet: gene - Dátum: 2005. aug. 19., péntek - 15:44

HI!

elég kezdő vagyok, a linux-ról idáig csak hallottam :D (jókat, amugy nekem negativum, h nem lehet játszani alatta pl. cs1.6)

Van amit lehet, de arra ott a windows, azt kész.

Idézet

most tervezem az 1.2-est feltenni, de előtte volna pár kérdésem:
- mennyit foglalna a linux összesen. (mekkora partició kell neki? amugy én a szükséges méretet +4GB-ra méretezem)

Hát, szerintem egy olyan 6-10 gigán már akár el is lehet férni, úgy hogy dolgozni is tudj. De ha okosan válogatsz, a cuccok, amiket használsz szerintem olyan ~1-1.5 giga környékébe kényelmesen bele kell férjenek. (+swap, ami külön parti)

Idézet

- sokat MSN-ezek, ezt is lehet használni linux alatt (gondolom, h nem :D)? vagy van hasonló, amivel tudok chatelni az MSNes ismerősökkel, ugy h ők az MSN-t használják?

Természetesen van több olyan kliens is, amivel lehet ,,msn-ezni''. Gaim, kopete, talán a jabber is. Mondjuk volt most egy kisebb gikszer az új verziónál, mert megint megváltoztattak valamit a protokollon, de gondolom updatelteék uhuban, vagy legalábbis csodálkoznék, ha nem lenne megoldás...

Idézet

- Van letöltésvezérlő a linuxban vagy külön kell telepiteni (én most flashget-et használok)

Van, sokféle, válogathatsz kedvedre.

Idézet

- Ha letöltök fájlokat linux alatt, azokat át tudom másolni a windowsos particióra (NTFS)?
- windows alatt látom a linuxos particiót? és tudok onnan át- és rámásolni?

Nos, az van, hogy linux alól nem lehet írni az ntfst, csak olvasni (ill. vannak rá megoldások, de azthiszem az uhu ezt alapból nem csinálja, és kicsit heggesztős, lényegében a wines dllek használatával működik a dolog.)
Hogy a linuxot látod-e, az partíció típus függő. Itt ugyanis több lehetőség van: ext2,ext3,xfs,jfs,reiserfs... ext2/3 hoz van olvasó program win alá, talán még total commander plugin is. Írni nem nagyon lehet. egyiket se. A megoldás az szokott lenni, hogy az ember a nagy adatokat, amit mindkét helyről el kell érni, azt egy fat32 partin tartja, mert azt eszi mindkét rendszer.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1163 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 19. 17:58

a következő kérdésem:
linux alatt a formázatlan particiót tudom FAT32-re formázni? Mert XP-nél a sajátgépnél csak NTFS-be akar formázni.

A férfiak és a fiúk között nincs más különbség, csak a játékok ára. // A munka nem f@sz, állhat napokig.[/center]

#1164 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 19. 21:02

Idézet: gene - Dátum: 2005. aug. 19., péntek - 18:58

a következő kérdésem:
linux alatt a formázatlan particiót tudom FAT32-re formázni? Mert XP-nél a sajátgépnél csak NTFS-be akar formázni.

Feltettem a linuxot, ezért átfogalmaznám az előző kérdésem:

windows alatt formáztam egy particiót (NTFS), azt hogy tudom linux alatt ujra formázni FAT32-re?
és a FAT 32 közül melyikre formázzam: van W95, W95+LBA, Hidden W95, Hidden W95+LBA ?

#1165 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 20. 11:10

A formázási gondom megoldódott, helyette lett 1 másik :D
- XMMS lejátszóban, hogyan tudom beállítani azt, h ha rákattintok az mp3-ra 2szer, akkor azt a listához hozzáadja úgy, h a többi listában lévő számot ne törölje ki?

thx
gene

#1166 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 20. 11:32

Idézet: gene - Dátum: 2005. aug. 20., szombat - 12:10

- XMMS lejátszóban, hogyan tudom beállítani azt, h ha rákattintok az mp3-ra 2szer, akkor azt a listához hozzáadja úgy, h a többi listában lévő számot ne törölje ki?

Nem használok xmmst, de nézegesd a manját (man xmms) szerintem illik lennie olyan kapcsolónak ami az utána kapott fájlt hozzáadja a listához, ha ez megvan akkor az általad preferált fájlböngészőben módosítod a társítást, hogy ott legyen a végén az adott kapcsoló. Szerintem ;)
In Flames We Trust

#1167 Felhasználó inaktív   cheoppy 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 08. 21. 16:24

Sziasztok!

Régebben már használtam egy kisebb ideig UHU-t, most a régi géphulladékokból(-maradékokból) összeraktam egy kisgépet itthonra, azon szeretnék a linuxszal kísérletezgetni. Viszont amikor megpróbáltam feltelepíteni, és eljut a fájlok felmásolásához, akkor mindig lefagy. Előtte próbáltam Fedora Core 4-et is felrakni, ugyanezt csinálta, csak az már a formázásnál(ill. fájlrendszer-létrehozásnál) lefagyott és szöveges telepítőben a következő hibaüzit adta:
Kernel panic - not syncing:drivers/ide/pci/piix.c:232: spin_lock(drivers/ide/ide.c:c03de668) already locked by drivers/ide/ide-iops.c/1235 (Not tainted)

Próbáltam egyik lemezre telepíteni, másik lemezre telepíteni, összevonva a kettőre, de sehogy nem sikerült.

A legjobb, hogy mindezek után felraktam rá egy WinXP-t, azt jobban ismerem, hátha megmondja mi a baj. Mindenféle hiba nélkül felment, felismerte az összes hardvert, minden lemezt formázott, utána full chkdsk is volt, az is hibátlannak minősítette mindkét lemezt.

Csupán az érdekelne, hogy akkor most mit tegyek hogy linuxot tudjak rajta használni?

Konfig: Acorp 6lx/ex68 alaplap
Celeron 266Mhz
128 MB SDRam(2x64MB)
Lemezek: ST34311A, ST34321A(két db 4GB-os Seagate hdd)
LG cd-rom
Nvidia Vanta videókártya
Soundblaster Live! 5.1 hangkártya
Realtek 10/100Mbps hálókártya
+floppy, billentyűzet, Usb-s Logitech 3 gombos egér

#1168 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 14:46

Üdvözletem!
Keresőt használtam, de nem jutottam vele semmire :) 
UHU Linux 1.2 alatt szeretnék TV-t nézni, de nem igazán megy a dolog. Próbáltam XawTV-t, Zappinget, mindkettővel ugyanaz a problémám: Nem talál egy adást sem. Kézzel is átböngésztem, semmi. Egyedül a SzombathelyTV-t tudom nagyon halványan befogni. Ugyanez a problémám Rádió esetében is, egy német adás jön be 2/5-ös jelminőséggel, semi más. Mind a Zappingen, mind Xawtvben belőttem mindent értelem szerint (East-Europe, PAL-BG) semmi eredmény. találkozott már valaki ilyen problémával?

Konfig:
ABiT NF7
LifeView FlyVideo 2000FM
Előre is köszönöm!

#1169 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 08. 28. 11:49

Már megint gondjaim vannak:

1.) ha az xmms-sel zenét hallgatok, majd nemes egyszerűséggel kilépek belőle, akkor ÁLTALÁBAN a következő indításánal ha a lejátszásra kattintok, akkor az xmms annál a számnál folytatja a playlist lejátszását, ahol előzőleg abbahagyta - kivéve, amikor NEM; teljesen véletlenszerűen "elfelejti a playlist-et", sőt ilyenkor a már elmentett playlist-et sem hajlandó betölteni (ha létrehozom ugyanazt a playlistet, ugyanazzal a névvel, ugyanabba a könyvtárba (felülírva így a korábbit), akkor azt már hajlandó betölteni ...)
/verzió: ami "gyárliag" rajta van CD-én/

2.) Firefox hónapokig szépen úgy működik, hogy rögtön betölti a kezdőlapot, de szintén teljesen véletlenszerűen, van, amikor a profil manager-rel indít, hogy válasszam ki, hogy melyik felhasználói profilt akarom használni a létező egyetlenegy default közül...
/verzio: 1.0.4 hun/

3.) békés böngészés közben szintén teljesen véletlenszerűen "megszűnik" az internet kapcsolat, pl.: a fórum olvasgatása közben a következő témára kattintva, közli, hogy a "forum.hwsw.hu nem található", aztán innentől kezdve semmilyen honlapot nem érek el, sőt a levelező program sem tud kapcsolódni a levelező szerverhez - miközben a kábelmodem ledjei szerint semmi gond a kapcsolattal...
/ISP: Fibernet, kábelnet/
Egy újraindítás után ("win-es reflex") megint van kapcsolat, s legközelebebb csak 1-2 hónap múlva jelentkezik ugyanez a jelenség...

Azért érdekes a fenti 2. és 3., mert ugyanezen a konfigon a win alatt a firefox sohasem zaklat a profil manager-rel, illetve sohasem "szakad" meg az internet kapcsolat úgy, hogy a modem ledjei az ellenkezőjét mutatnák.

Ha valaki tudna javasolni valamit, megköszönném!

Üdv: scaurus

u.i.: nem babrálom az UHU-t, az alaprendszeren kívül Firefoxot, Thunderbirdet és Skype-t tettem fel .uhu csomagból, a rendszert kizárólag e-mailozásra, böngészésre és zenehallgatásra használom, továbbá mindig szabályszerűen lépek ki és állítom le a rendszert...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#1170 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 29. 17:01

Idézet

Már megint gondjaim vannak:...

1-2, ps -aux|grep xmms aztán firefox. Nem-e ragadtak be. FF tudtomaml akkor indít prof.man-t ha használatban van a default profil...
3. ping, traceroute?
In Flames We Trust

#1171 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 01. 19:47

Sziasztok!

Bocs, hogy nem olvastam végig az egész topikot, és így kérdezek...

Szóval a kérdésem az, hogy hogyan tudom beállítani a truetype fontokat UHU Linux-ban? Annyit tudok, hogy másolgatni kell valahova a ttf fájlokat, de a többire már nem emlékszem (régen használtam még az 1.0-ás uhut, de nem vágom már mit kell csinálni).

A másik, hogy melyik tv néző progit ajánljátok? zapping nem tetszik, xawtv szintén nem az igazi. Régen használtam valamit, ami nagyon jó volt, de már a nevére sem emlékszem :(

Köszi.

#1172 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 01. 20:06

Na közben a fontkérdést megoldottam, a megfelelő helyre másolással azonnal megjelenítik a böngészők a TTF betűket.

Mostmár csak egy jó tv néző progit keresek! :)

#1173 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 09. 08. 19:26

Idézet: pascal - Dátum: 2005. aug. 29., hétfő - 18:01

...
3. ping, traceroute?

Sajnos, vagy inkább szerencsére, nem tudom reprodukálni a hibajelenséget, mivel az csak néhány havonta 1x fordul elő.

Egyébként köszi a gyors választ, s bocs, hogy én nem jelentkeztem...

#1174 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 09. 08. 21:08

Mindig csak a gondok...

Szóval feltettem az http://ubk.uhulinux.hu/ lapon található firefox_1.0.6-1.12_i386.uhu csomagot.
A csomag feltelepült, a böngésző böngészett, majdnem minden ok, de azért szépséghiba akadt: egyetlenegy kiterjesztést és témát nem sikerült telepíteni.
Minden OK volt addig, amíg rá nem kattintottam a TELEPÍTÉS MOST gombra.
Ekkor két variáció volt: 100% processzor terhelés s csak "erőszakosan" lehetett leállítani az FF-t, vagy "símán" nem történt semmi.

Pár próbálkozás után ezt a csomagot leszedtem, s visszaraktam a firefox_1.0.4-1.3_i386.uhu csomagot, s csoda történt: a kiterjesztések/témák települnek és működnek, ahogy kell.
:confused:

Szóval a kérdés: már MEGINT nálam van valami "gebasz", vagy esetleg a fenti 1.0.6-os csomaggal van valami gond?

aki
eddig nagyon elégedett a "baglyos vindózzal"

u.i.: próbáltam az 1.0.6-ost az 1.0.4-re telepítve, aztán teljesen eltávolítva az FF csomagot s újra feltéve az 1.0.6-ost, próbáltam úgy, hogy a korábbi profilomat töröltem, s az új telepítés hozott létre egy új, "szűz" profilt, de mindegy volt, egyszerűen nem települt egy kiterjesztés sem
(Figyeltem a verzióra is, gondolom azoknak (is) jóknak kellett volna lennie pl, amik az info szerint mondjuk az 1.0PR-Deer Park verziókhoz javalottak...)

#1175 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 14. 11:33

Kijött az UHU 1.2-nek az UTF8-as verziója. Sok hiba van még benne, többek közt ékezetes karakterek kezelésével kapcsolatos hibák, de aki szereti az új dolgokat, és bátor, az nyugodtan kipróbálhatja. Letölthető a következő linkről: ftp://ftp.uhulinux.h...shots-1.2-UTF8/

Üdv: Bepe

#1176 Felhasználó inaktív   apx 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 14. 22:22

Én most készülök áttérni egyetemi kötelezettségek miatt UHUra..már fel is pakken, de addig nem tágítok megszokott "vindózomból" amíg a DC nem megy UHU alatt...találni már találtam egy linuxos verziót a http://www.dcinfo.org/downloads.php oldalon, de vajon nekem jó-e ez és hogyan tudom működésbe hozni, telepíteni..ilyesmi. Értsd: teljes mértékben LÁMA vagyok linuxból tehát számomra légyszi még azt is magyarázzátok el itt hogyan működik a telepítés és hasonló alapvető dolgokat!
Előre Kösz!

#1177 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 15. 06:34

Idézet: apx - Dátum: 2005. szept. 14., szerda - 23:22

Én most készülök áttérni egyetemi kötelezettségek miatt UHUra..már fel is pakken, de addig nem tágítok megszokott "vindózomból" amíg a DC nem megy UHU alatt...találni már találtam egy linuxos verziót a http://www.dcinfo.org/downloads.php oldalon, de vajon nekem jó-e ez és hogyan tudom működésbe hozni, telepíteni..ilyesmi. Értsd: teljes mértékben LÁMA vagyok linuxból tehát számomra légyszi még azt is magyarázzátok el itt hogyan működik a telepítés és hasonló alapvető dolgokat!
Előre Kösz!

Van elég sokféle dc kliens linux alá, meg fogod találni a szimpit, és szerintem van is belőle uhu csomag. Telepítésről meg mindenről meg hadd ne mi meséljünk már, van egy rakás dokumentáció, pl az UHU kézikönyv, tessék kicsit olvasgatni. Röviden: vagy a disztribúció része, és akkor a csomagkezelővel lehet telepíteni, uhuban a grafikus azt hiszem a synaptic, konzolon meg apt-[get|cache], dpkg-*, ill. gondolom van dselect és/vagy aptitude is. Ha nem része, akkor forrás letölt, ridmi olvas, de általában a szükséges progik -dev csomagja fel, make, make install.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1178 Felhasználó inaktív   apx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 15. 22:49

Ezen napom nagy részét a Linuxal való ismerkedésnek szenteltem..nem kis eredménnyel :) Egy kérdésem azonban mégicsak maradt (több is): a wine hogyan működik, hogyan tudok vele linux alól windózos progikat futtatni?

Szerkesztette: apx 2005. 09. 15. 22:49 -kor

#1179 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 15. 23:38

Idézet: apx - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 23:49

Ezen napom nagy részét a Linuxal való ismerkedésnek szenteltem..nem kis eredménnyel :) Egy kérdésem azonban mégicsak maradt (több is): a wine hogyan működik, hogyan tudok vele linux alól windózos progikat futtatni?

http://www.winehq.org/

;)

#1180 Felhasználó inaktív   apx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 16. 14:42

Végül a Valknutot, a hivatalos klienst raktam fel, viszont egy gond akadt vele: Ha beállítok egy letöltést akkor az mindig wait állapoba kerül és az istennek nem tágít onnan, ha van szabad slot, ha nincs... Mi okozhatja ezt? Mit lehet tenni ellene?

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.