idézet:
Ezt írta -=BeXxTeR=-:
senki sem használ UHU -t :confused:![]()
[/quote]
Úgy látszik, itt nem.
A linuxfórumon vannak uhu-sok, meg az indexen is.
UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2003. 04. 01. 19:35
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 04. 04. 12:53
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Úgy látszik, itt nem.
A linuxfórumon vannak uhu-sok, meg az indexen is.[/quote]
Lassan lesznek itt is, csak rögtön az RC3-al kezdenek ...
Amugy nekem abban tökéletes az MPlayer!
Ellenben: sikerült valakinek az nForce-os deszkákból hangot kicsalogatni?
[ 2003. április 04.: Atomcsirke szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 04. 04. 14:09
idézet:
Ezt írta -=BeXxTeR=-:
erre tudtok valamilyen megoldást?
mi kell hozzá?
:confused:[/quote]
Letöltöd [url="http://"http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/MPlayer-0.90rc5.tar.bz2"]innen[/url]
és leforditod magadnak.
Több okból is:
1, egy más gépen más igényekhez fordított csomag soha nem lessz olyan mint amilyet te csinálsz magadnak.
2, a legtöbb disztrib elég rendesen megcsonkítja a lejáttszókat egészen egyszerűen azért, mert jogtiszták akarnak maradni (lásd pl Redhat hanyagolja mp3at, helyette ogg van, vagy a debian vs mplayer vitának az lett a vége, hogy a legújabb debianban nem lesz mplayer, mert debianék teljesen ki akarták belezni lásd
[url="http://"https://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=783&oldal=1"]itt[/url] és [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=3&t=000902"]itt[/url]
3, ha linuxot szeretnél használni, akkor nem árt megtanulni a forditást, és még jónéhány alap dolgot.
Elküldve: 2003. 04. 04. 14:19
de kozben talaltam valami meg, sb live hangkartyat mikent allitsam be hogy legyen melyhang is..mert szinte semmi..es minden beallitast probaltam mar...
milyen tipust allitsak be neki az uhu vezerlopultban?
Elküldve: 2003. 04. 04. 15:37
Inkább próbálkozz a konzolban mert sztem a vezérlőpultban édes kevés van..nekem mondjuk kernelt kellett forgatnom rc2.1-en ahoz hogy rendesen kezelje hangkártyám!
Egyébként engem is érdekelne hogy miben jobb rc3 előzőektől!
Üdv
Elküldve: 2003. 04. 04. 15:48
Most beszereztem az rc2-est, image-et (boot) kiírtam floppyra, de semmi (mert CD-ről nem tudok bootolni). Gép újraindít, floppy bent:
boot failed
:confused:
Elküldve: 2003. 04. 07. 18:43
idézet:
Ezt írta Nimrod:
UHU-s kérdés:
Most beszereztem az rc2-est, image-et (boot) kiírtam floppyra, de semmi (mert CD-ről nem tudok bootolni). Gép újraindít, floppy bent:
boot failed
:confused:[/quote]
[url="http://"http://www.uhulinux.hu/help?sid=VHZIMVAFHCWRBJJF&runmode=art&id=239"]UHU telepítése, rögtön a floppys rész az elején[/url]
ady
Elküldve: 2003. 04. 09. 08:24
A feltelepített rendszer indítása...
/sbin/init: line 175: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
/sbin/init: line 177: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
/sbin/init: line 179: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
pivot_root: No such file or directory
Itt áll meg az egész illetve folyamatosan újrakezdi ezt kiírni.
A cdtest opció azt mutatja, hogy a cd ok.
Mér akar egy telepítetlen rendszert futtatni?
Elküldve: 2003. 04. 09. 08:42
A kernelben levő OSS vagy Alsa nem mindig indul el tökéletesen, és akkor biza az egész gépet resetelni kell... Gondolom tapasztaltad
Sikerült belőni az nforce-ot...
Sokáig tartott...
Szedd le a 4Front-tól a az OSS drivert és működik majd vele, igaz, ha nem regisztrálod akkor 3 orán keresztül szól csak.
Amúgy rettentő ramatyúl szól, jobban jársz ha veszel 2 ezer forintért egy cmedia 8738 -as Mercury-t a Mist***-ban, nekem bejött.
Elküldve: 2003. 04. 09. 10:26
idézet:
Ezt írta obga:
A következő hibaüzenetet kapom a telepítő indulásakor (rc3 ):
A feltelepített rendszer indítása...
/sbin/init: line 175: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
/sbin/init: line 177: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
/sbin/init: line 179: /var/lib/uhu-installer/target//root/install.loog: Nem létező fájl vagy könyvtár
pivot_root: No such file or directory
Itt áll meg az egész illetve folyamatosan újrakezdi ezt kiírni.
A cdtest opció azt mutatja, hogy a cd ok.
Mér akar egy telepítetlen rendszert futtatni?[/quote]
Megoldódott. Vesa módban hajlandó volt feltelepedni.
Elküldve: 2003. 08. 19. 09:49
Én akkor most nem értem, hogy van ez a mount-olósdi UHU alatt.
Van két CD meghajtóm, egy író (Sec Slave) és egy olvasó (Prim Slave). Mondjuk hogy az eszköz file-t megtalálom, mert ugye az se ott van mint a korábbi linuxokban, vagymi. De csinál nekem egy /mnt/bazi_bonyolult_nev könyvtárat és ide csatolja fel a CD-ket.
Pedig az fstab-ba valami olyasmi van írva, hogy a /cdrom és /cdrecorder alá kéne csatolnia!
Áh, inkább ide másolom az fstab részét:
kód:
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/cd /cdrom auto ro,noauto,user,exec 0 0
/dev/scsi/host0/bus0/target1/lun0/cd /cdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0
[/code]
És ehhez képest, amikor mountolni akarom, aszongya, hogy csak root-ként szabad (akkor mire az a 'user' kapcsoló ott???)
Továbbá nem sikerült rájönnöm, hogy is van ez az automount-olás UHU alatt?
Valaki pls!
ady
Elküldve: 2003. 08. 22. 15:42
Talan /etc/supermount bejegyzést kell keresni.
Es /mnt/.dev/cdrom alatt is eléred a meghajtókat.
Most olvasom erdekes lehet /etc/uhu-automount is
[url="http://"http://www.uhulinux.hu/txt/uhu-segitsegek.html"]LINK[/url]
[ 2003. augusztus 22.: SevenDrunkenNights szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 08. 22. 18:44
Elküldve: 2003. 08. 26. 07:06
A mountolás azt a célt szolgálja, hogy különböző meghajtókat tudj elérni Linuxod alatt. Alapvetően mount-olni csak root tud.
Az /etc/fstab fájl tartalmazza azokat a meghajtókat, amiket te a bootolás során csatlakoztatni szeretnél. Elméletileg ezek automatikusan felcsatolódnak, bár CD meghajtóknál nem sok értelmét látom az automatikus csatolásnak, hacsak nem található benne állandóan egy CD. (Mert ugye floppy meghajtót is felesleges mountolni automatikusan, ha üres. Megjegyzem: A mountolás nem az eszközt teszi működőképessé! A mountolással a meghajtón lévő fájlrendszert tudod elérni!)
Az /mnt/bazi_bonyolult_nev véleményem szerint nagyon is logikusan összerakott dolog. S egyáltalán semmi bonyolultság nincs benne. Az /mnt - azaz mount könyvtár tartalmazza azokat a könyvtárakat, amiket be szeretnél mountolni. Alap esetben, egy egy disztribúció feltelepítésekor a telepítő ide neked alapból elkészíti a hajlékonylemezhez készült /mnt/floppy könyvtárat, ugyancsak a CD meghajtóhoz talált /mnt/cdrom könyvtárat, stb.
Az fstab fájl formájáról, formai megkötéséről szóló segítséget a man fstab paranccsal kérhetsz a rendszertől. A man általánosságban (már ahol telepítéskor direkte nem agyták ki) ismert parancs a Linux/UNIX rendszerek alatt, mely nagyon sok gépen található programról ad segítséget. (A man is csak egy program! A hozzá tartozó segítség fájlok megtalálhatóak a gépen, ezek nem automatikusan vannak beépítve, ezt is lehet bővíteni.)
A user paraméter egy ember számára ad lehetőséget az adott meghajtó bemountolására, bár ennek a usernek a nevét meg kellett volna adni az fstab fájlban. (Megjegyzem még, hogy mountolni is csak oda lehet, abba a könyvtárba, ami létezik!)
Röviden ezekről ennyi. Remélem tudtam segíteni. A Linux rendszerben nem megy minden elsőre, a Linuxban igenis utána kell járni dolgoknak, a számítógép nem fog mindent elvégezni helyetted, hacsak nem úgy állítod be.
A Linux nem passzív felhasználók szoftvere, Linuxban igenis tessék elolvasni az adott dokumentációt, vagy az interneten utána nézni dolgoknak. Úgyhogy sok sikert, és jó olvasást!
Norbert
Elküldve: 2003. 08. 26. 11:40
Az UHU automount-ot használ, ezért ami az fstab-nban van, azt felejtsd el. Nézd meg az UHU-automount csomagot, hogy mik vannak benne (valami olyasmi lesz, hogy /sbin/mount-cdrom, meg /sbin/mount-floppy és /sbin/mount-hdd). Ezek a szkriptek írják le, hogy azt egyes meghajtók hogyan és hova legyenek mount-olva. Ebből én a mount-cdrom és mount-floppy szkripteket egyszerűen letöröltem, és a /etc/fstab-ba a következő bejegyzések kerültek nálam:
a cd-író:
none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/scd0,fs=auto,ro,--,iocharset=iso8859-2,codep age=852,umask=0 0 0
a dvd:
none /mnt/dvd supermount dev=/dev/hdd,fs=auto,ro,--,iocharset=iso8859-2,codepage =852,umask=0 0 0
a floppy:
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=auto,--,iocharset=iso8859-2,sync,cod epage=852,umask=0 0 0
Most már a /etc/fstab-ból fogja neked behozni a cd-ket és a floppy-t. A hdd nehezebb tészta... Ott a szkript-et módosítottam úgy, hogy nem írja ki a teljes típusszámot, meg mindent, hanem csak azt, hogy "diskX-partY". Ez így még nem tökéletes, de már használható. A szkript módosítását most fejből nem tudom (mostanában MDK-et használok), nézd meg én is magamtól jöttem rá, de ha nagyon nem megy, akkor megkeresem neked.
Egyébként megpróbálhatod teljesen leszedni az UHU-automount csomagot, és az fstab-ba bevenni a partícióidat is. Ezt én próbáltam, de nem ment UHU alatt. MDK alatt így néz ki (ha érdekel...):
/dev/hdb1 /mnt/sajat vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
/dev/hda8 /mnt/win_d vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0 none /proc proc defaults 0 0
Üdv,
drd
drd
Elküldve: 2003. 08. 26. 17:59
idézet:
Ezt írta drd:
Szia Ady!
Az UHU automount-ot használ, ezért ami az fstab-nban van, azt felejtsd el. Nézd meg az UHU-automount csomagot, hogy mik vannak benne (valami olyasmi lesz, hogy /sbin/mount-cdrom, meg /sbin/mount-floppy és /sbin/mount-hdd)... [/quote]
DRD!
Na most aztán lesöpörtél
Bevallom tényleg csak Suse-val, meg Red Hat-al foglalkoztam, UHU Linux közelét se láttam még. Szabványos Linux/UNIX logika szerint viszont az is jó, amit én írtam...![]()
Norbert
Elküldve: 2003. 08. 26. 22:09
Persze, hogy jó, amit írtál, csak az UHU az fstab-ot magasról és nagyívben, ha az automount csomag fenn van (pontosabban az emlegetett szkriptek). A /mnt-ben meg így egy bejegyzés kb. így néz ki az automount-al:
TOSHIBA_M-1712_gyáriszám_anyjaneve_születési dátum_stb.
Mármost ahányszor csak meg akarom nézni, hogy mi van a dvd-n, akkor ezt az egész litániát be kell gépelnem, és ez csöppet idegesítő. Ennél sokkal elegánsabb a /mnt/dvd bejegyzés, amit az automount kiirtásával és az fstab kézi szerkesztésével el tudok érni. Egyébként javasolták már azt is (és az is egy szép megoldás), hogy hagyjam fenn az automount-ot, csináljak mondjuk egy /meghajtok könyvtárat, ahol az összes meghajtót, ami a /mnt-ben csúnyán szerepel linkelem. Ez se rossz...
Üdv,
drd
[ 2003. augusztus 26.: drd szerkesztette a hozzászólást ]
drd
Elküldve: 2003. 08. 27. 05:52
Ha ennyire rossz az automount, miért teszed fel feltelepítéskor? Nem lehet kiválasztani, hogy ne kerüljön fel?
Bár nem tudom, miért kell ilyen bonyolultra venni az egészet. Én például ki is iktattam az mnt könyvtárat, s másikat adtam meg helyette. (Ez a jó a Linuxban, úgy buherálod, úgy alakítod, ahogy neked tetszik, bár én Suse-zok meg RedHatozok).
Nos nem ismerem az automountot, de azt hiszem majd kicsit utána nézek. Nem hiszem, hogy UHUék, ha ilyen béna lenne a progi, feltennék a dizstribúcióra. Biztos be lehet normálisan állítani...
Ja, és még valami: Ha épp begépelsz egy könyvtár nevét, de fejből nem tudod, akkor elég egy részét begépelni a könyvtár nevének, s egy TAB gomb nyomásával begépelődik a maradék fele... (IRCben van ez a funkció még megtalálható).
No, azt hiszem feleszek egy VMware-t, s megnézem magamnak ezt az UHU linuxot
Norbert
Elküldve: 2003. 08. 27. 22:56
A válasz egyszerű (és a fentebbi hozzászólásomból is kiderül): az fstab-ba hiába veszem fel supermount opcióval a partícióimat (hasonlóan, mint ahogy a cd-vel csináltam), az nem műxik. Nyilván én b***ok el valamit, de nem sikerült rájönnöm, hogy mit. Így marad az a megoldás, hogy az automount azon részeit, amelyek a cd-kre és a floppy-ra vonatkoznak kiszedem, és a partíciókra vonatkozó szkriptet meghagyom, csak editálom, hogy a két kilométeres név helyett csak egy tízméteres (és számomra érthetőbb) név szerepeljen. A TAB-os megoldás azért nem jó, mert az egyik hdd-men egy valag partíció van, így azok csak a név utolsó karakterében -a partíció száma- különböznek, tehát csak addig helyettesít be a TAB (persze a semminél ez is több...)
Üdv,
drd
drd

Súgó
A téma zárva.