UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2003. 08. 28. 08:45
Nos, először is leszögezném, hogy kb 1,5 (maximum) hónapja foglalkozok intezívebben Linuxxal, így még van mit tanulnom, s megvallom őszintén, hogy előző hozzászólásodat is nagyon nehezen értettem meg, el kellett olvasnom ötször, mire megértettem mire gondolsz, de ez nem a te hibád, én vagyok még kicsit elmaradva. :o
Kicsit utánanéztem a mount-nak (közben felfedeztem, hogy automount van Suse alatt is, úgy néz ki, ez nem egy feltelepíthető csomag, hanem egy parancs, ami a rendszer alapvető parancsai közé tartozik), de megmagyaráznád mire lenne jó a supermount kapcsoló? Egyszerűen még soha nem hallottam róla. :confused:
Amúgy a mount, automount 'man'-os leírásában semmit sem találtam a supermountról, ezért is érdekelne, no meg aztán lehet az is, hogy ez a hiba forrása, miszerint ez nem is létezik benne.
Amúgy az egyik HDD-en lévő "valag partició" névadására miért nem alkalmazol egyszerűbb elnevezéseket? Mondjuk még mindig nem teljesen vagyok képben., megmondom őszintén... :confused:
Üdvözlettel:
Norbert
Norbert
Elküldve: 2003. 08. 28. 10:53
Lenne 1 kérdésem, nem teljesen uhu-specifikus.
A problem a köv.: van egy "régi" ata66-os(!) vinyóm, főleg szórakozásra (oprenszereket próbálgatok rajta) 40 eres kábelen(!) volt rákötve a gépre (szólt is a BIOS miatta, MSI KT3 ultra a lap) Miután felment az uhu, feltűnt h. elég lassúak a lemezműveletek. Megnéztem dmesg-el, és volt egy pár sor, ami nagyon megijesztett. Nevezetesen, h. a vinyó-nál kiírt egy sort, amiben kb. udma seek-error, crc mismatch hibaüzenet szerepelt, ez 4 sorban volt egymás után, aztán ilyesmi: DMA disabled, resetting to PIO.
Freebsd-n is megnéztem, ott is hasonló üzenet volt.
Szereztem 80 eres kábelt, azután az uhu-ban nem láttam e fenti üzenetet. Vagy 2 napig használtam így a gépet, de aztán 1 alkalommal betöltve a gnome-ot, semmi program nem akart elindulni a menüből, még 1 terminál sem. Pár perc múlva jött egy vinyókattanás (leállt, majd felpörgött) aztán már ment minden. a dmesg szerint vmi. timeout hiva történt, és megint visszaállt PIO-ra.
Eleinte sejtettem, h. a 40 eres kábel miatt nem megy az udma. De ez linux specifikus dolog? Mert winxp alatt egyszer sem állt át PIO-ra. Miután viszont 80 eressel ment, nem értem, miért problémázhatott újra. Nem vagyok linux-guru, de mintha a 2.4-es kernel rossz ide kezeléséről már hallottam volna. A vinyó nem lehet hibás, elég megkímélt állapotban van (1 éve szinte nem is használom) smart se mutat hibát.
Boccs, h. ilyen hosszú voltam, de szerintem szükséges volt a mese
Kössz még1x
ricsip
Elküldve: 2003. 08. 28. 22:55
Azért nem alkalmazok egyszerűbb elnevezéseket, mert a már emlegetett UHU-s automountolós szkriptek ezt maguktól teszik, méghozzá a következő szintaktika szerint:
/mnt/hddtípuszsám(ez a marha hosszú, mert még annak a nevét is beleírja, aki Tajvanon becsomagolta a cuccot
Ehelyett a szkript átírásával csak annyit sikerült elérnem, hogy /mnt/device-szám_partíció-szám áll. Már ez sem rossz. Lehetne a supermount opciót használni a fstab-ban, de ezt próbáltam és nem ment (bizonyára az én csacsiságom miatt). Megvallom őszintén és férfiasan, hogy magam sem tudom, hogy ez mit csinál pontosan, csak megnéztem a MDK 9.1 fstab-ját, mivel ott minden tök jól megy (berakom a cd-t -> magától felmountolja, kiveszem -> lemountolja és ugyanez a floppyra és a partícióimra, kivéve, hogy azokat nem kell fel-le mountolgatni.), de mivel most felb***tab az agyamat vele (jó értelemben), ezért utánanéztem és ezt találtam:
[url="http://"http://http://"]supermount-ng.sourceforge.net/[/url]
Én még nem olvastam el, de neki fogok esni
Üdv,
drd
[ 2003. augusztus 28.: drd szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2003. augusztus 28.: drd szerkesztette a hozzászólást ]
drd
Elküldve: 2003. 08. 30. 21:38
ADSL-t hogyan configoltatok UHU alatt??? a sima UHU-tarcsazoval nemtom megoldani... a pppoeconf -ot meg nem ertelmezi a bash..
-HuSkY-
Elküldve: 2003. 08. 31. 14:05
drd
Elküldve: 2003. 08. 31. 17:05
szerintetek az rc3ban van hozzá driver? (Creative Modemblaster v.92) Lehet hogy megérne frissítenem, csak akkor windowsból letölteni a Linuxot? :confused:
[ 2003. augusztus 31.: Rhino666 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 08. 31. 21:36
drd
Elküldve: 2003. 09. 08. 19:35
UHU linux alatt szeretnek megoldani egy dolgot.
Gondolom programozni kell hozza, de nem vagyok egy nagy programozo.
A helyzet a kovetkezo:
Van egy oldal, ahol chatelni szoktam javas chat. Azt szeretnem megoldani, mivel harminc perc inaktivitas utan ledob a szerver, hogy valahogy mondjuk 25 percenkent egy karaktert bedobnek egy csatornara.
Ez megoldhato valahogy?
Elküldve: 2002. 04. 22. 22:22
Letölthető az első magyar fejlesztésű linux, az UHU linux
iso-ja!
ftp://ftp.uhulinux.hu
azonosító: "uhubeta"
jelszó: "bagoly"
Ha valakinak van valami tapasztalat ossza meg!
Tsáó Mindenki! TSabee
Talán a rezsó nem volt elég meleg, vagy az olaj volt kevés?! :( , :)
Elküldve: 2002. 04. 23. 23:50
de a ha jól tom a debián az elég jó, és ez
legalább magyar, ami számomra(kezdő számára)
elég nagy előny! :confused:
Talán a rezsó nem volt elég meleg, vagy az olaj volt kevés?! :( , :)
Elküldve: 2002. 04. 24. 09:22
idézet:
Ezt írta TSabee:
Nekem sajna még nem állt módomban kipróbálni,
de a ha jól tom a debián az elég jó, és ez
legalább magyar, ami számomra(kezdő számára)
elég nagy előny! :confused:[/quote]
Akkor inkabb Suse. Az kezdoknek (is) valo, tovabba szinten nagyon jol magyaritott.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2004. 03. 19. 11:19
másnak mi jön be a [url="http://"http://www.uhulinux.hu"]www.uhulinux.hu[/url] -ra? mert nekem valami "Tanulj velünk!" lap, viszont úgy nézem linuxos az is. Azt olvastam hupon h vmi szerver átszervezés lesz ma du.
Nem tudjátok mi készül?
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2004. 03. 19. 16:09
idézet:
Ezt írta kroozo:
Elöveszem kicsit....
másnak mi jön be a [url="http://"http://www.uhulinux.hu"]www.uhulinux.hu[/url] -ra? mert nekem valami "Tanulj velünk!" lap, viszont úgy nézem linuxos az is. Azt olvastam hupon h vmi szerver átszervezés lesz ma du.
Nem tudjátok mi készül?[/quote]
Szerver átszervezés
Egyébként nekem most jól megy az oldal.
idézet:
Szolgálati közlemény: A holnapi napon (2004.03.19., péntek) 16 óra és (a tervek szerint) 20 óra között az UHU-Linux weblapja, FTP-je várhatóan nem lesz elérhető. Ennek kapcsán előfordulhat kiesés más szolgáltatások terén is. Látogatóink és felhasználóink megértését és türelmét előre is köszönjük! [/quote]
[ 2004. március 19.: AEomega szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 19. 17:13
idézet:
Ezt írta AEomega:
[ 2004. március 19.: AEomega szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
"UHU-Linux szerver átszervezés" -ez a HUPon a cikk címe.. én is röhögtem
Ez odáig rendben ... most van egy meglehetős annojjingfekete kocka, de előtte mér jött valami tanuljvelünk izé...? :confused:
![]()
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2004. 03. 22. 15:38
Elküldve: 2004. 03. 22. 16:43
idézet:
Ezt írta Hory:
Egy kiherelt debian.
Gagyi.[/quote]
Hát, lehet, hogy téged kellett volna inkább kiherélni...![]()
Elküldve: 2004. 03. 22. 19:04
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 03. 22. 19:25
idézet:
Ezt írta Öregszem:
Két év kellett ehhez a frappáns válaszhoz?[/quote]
LOLAmúgy az UHu egy tényleg aranyos otthoni oprendszer.

Súgó
A téma zárva.