HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#391 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 27. 22:25

Sziasztok!

Ma újra felraktam az 1.1-es kamiont. Fel is telepedett szépen és gyorsan. Beállítottam neki az ADSL kapcsolatot, majd nem tudtam kapcsolódni, gondoltam bebootolok Win-be és megnézem a beállításokat. Aztán bootolás közben eszembe jutottak a beállítások és rögtön UHU-ba tértem vissza. Azonban itt ért a nagy meglepetés: indítanám az UHU-dialert, de az nem indult el hiába megadtam neki a root jelszót :eek: . Aztán irány konzol és ott kiadtam az su-t, erre pedig a következő hibaüzenetet kaptam: "could not open session"  :confused: . Tudja valaki hogy mitől lehet ez és mi a megoldás erre a hibára? Mert ez így nagyon idegesítő, hogy ha sima userként logolok be, akkor nem tudok átváltani rootba :(. Légyszi segítsetek. Egyébként belépéskor ha root-ot írok be és utána a jelszót, akkor úgy simán beenged a rendszer (tudjátok a grafikus beléptetőnél induláskor).

Előre is köszönöm a segítségeteket!
üdv.: Zsömbi

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470
OS Windows Vista Home Premium

#392 Felhasználó inaktív   Ghilette 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:29

Megy az UHU némi buherálás után. Kérdéseim:
hol lehet a frissítést beállítani 60 Hz-re/ mert csak 75-öt enged a gnomeban/ tft azt szereti
hogy lehet vele a routeres modem+ switchre kapcsolódni / itt winen automatikus...
mert tetszik, de ugye net nélkül....
. . . a n y t h i n g

#393 Felhasználó inaktív   Priest 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 01. 18:59

Hi Mindenki!

Én már amióta lelehetett tölteni az UHU-t azóta használom és szerintem tökéletes helytálló disztribúcióval állunk szemben. Csupán két kérdésem lenne és remélem tud nekem segíteni:
1. a gépben egy ATI RADEON 9600 PRO kártya van és sehogy sem tudom rávenni (próbálkoztam DRI-s driverrel is, meg az ATI-tól letölthető driverrel is de az X-Server nem eszi), csak VESA driverrel megy. Ez nem is lenne baj, az igazi gondom az lenne, hogy csak 60 Hz-en hajlandó működni...  :confused:
2. tudja e valaki, hogy mi módon tudom rávenni az UHU-t, hogy használja a gépre kötött 5.1-es hangrendszert (SB LIVE kártyával).

Mellesleg nem értem hogy ki-miért húzzta le az UHU-t, mert én használtam SUSE-t és RADHAT-tot és
az UHU is képes mindenre amire azok (már amennyiben "csak" desktop gépre van szükséged), ráadásul MAGYAR fejlesztés.

#394 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 20:25

Ajánlom az Ati driver topicot az atis bajokra. Mellesleg nekem Radeon9600Pro-m van ;) és tudom a beállításának módját is ;) nem nagy ördöngősség, a lényeg hogy leszede az ati.comról a legújabb drivert rpmben. rootként, rpm -i --force --nodeps fglrx*.rpm
Ezután ha nem kaptál hibaüzit JA IGEN a kernelforrás na az kell :) UHU1.1 második CDn a kernel-sources csomagot rakd fel szépen utána telepítsd a drivert. Szóval driver fenn hibaüzi nincs akkor: fglrxconfig
Szinte minden maradhat defaulton (logikusan felbontást és frissítést megadod)  viszont az egér helyére kérdezéskor a /dev/gpmdata -t add meg ha PS2es egered van.
Amúgy ha lefutott az fglrxconfig akkor utána elméletileg menni kéne az Xnek. Ha mégse megy, akkor add ki a startx parancsot és másold ki ide hogy mi a gondja :)

SBlivera nics ötlet, mivel nincs 5.1es hangcuccom. ESETLEG terminálban beírod hogy alsamixer és ott nézegeted mi van lenémítva, jobbra-balra nyíllal mozogsz M betível némítasz/kinémítasz, fel-le hangerőt ad vesz. Jótanács: a PCM-et ha maxra veszed akkor általában - nálam - torzít a hang...
Na kb ennyi mára :)
In Flames We Trust

#395 Felhasználó inaktív   Priest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 21:54

Kösz a tanácsot!

SBLive-hoz még annyit, amit el is felejtettem írni, hogy nem csak hogy nem szól 5.1-be, de a center sugárzó recseg mint atom.

#396 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 02. 16:45

recsegésre válasz: PCM-et húzd le alsamixerben...
In Flames We Trust

#397 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 21:19

UHU Linuxra sajnos nem tudok meg ADSLt telepiteni, kezdo vagyok, es segitseget szeretnek kerni, raspppoe protokoll telepitesevel szoktam netkapcsolathoz hozzaferni, a winen konnyu a telepitese de a Linuxon borzaszto  :(  Elolvastam egy readmet de csak parancsokat irt le, hogy hova mit kell beirni, nos en egy kukkot sem ertette belole, ha jol tudom a konsoleval lehet rootba belepni, es parancsokat adni, allitgatni dolgokat. Na akkro plz valaki STEP BY STEP szepen leirja nekem az adsl telepiteset! Koszonom! :) Ja es plz a konsolerol is egy magyar leirast es parancsairol is valamit koszonom!

u.i.: Nem ertek semmihez  :D

#398 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 06. 21:41

Idézet: Salty - Dátum: 2004. jún. 6., vasárnap - 22:19

UHU Linuxra sajnos nem tudok meg ADSLt telepiteni, kezdo vagyok, es segitseget szeretnek kerni, raspppoe protokoll telepitesevel szoktam netkapcsolathoz hozzaferni, a winen konnyu a telepitese de a Linuxon borzaszto  :(  Elolvastam egy readmet de csak parancsokat irt le, hogy hova mit kell beirni, nos en egy kukkot sem ertette belole, ha jol tudom a konsoleval lehet rootba belepni, es parancsokat adni, allitgatni dolgokat. Na akkro plz valaki STEP BY STEP szepen leirja nekem az adsl telepiteset!

huh. nah.

elöveszel egy root consolet. ahogy elnézem a legegyszerübb, ha belogolsz ahogy szoktál, elindítasz egy konsol-t v minek hívják a kde izéjét. szal egy terminált, bizom benned h megtalálod.
ha megvan akkor beírod hogy "su", majd a root jelszavát. az eddigi kék szöveg pirosra változik :D, beírod, hogy "ads-setup". válaszolsz a kérdésekre. nem bonyi. ha megvan akkor bepötyögöd, hogy adsl-start. ahhoz hogy automatán csatlakozzon az uhu-vezérlőpult izén van a szolgáltatások között egy adsl csatlakozásra vonatkozó, azt mond hogy mindig menjen.

Idézet: Salty - Dátum: 2004. jún. 6., vasárnap - 22:19

Ja es plz a konsolerol is egy magyar leirast es parancsairol is valamit koszonom!

hínye  :D  ne haragudj, tudom nem szép tőlem, de ehhez kellet egy kis idő, míg felvakartam magam az asztal alól :D :D  bocs no offense, anno ugyanilyet én is kértem ismerőstöl. csak nekem élőben kellett végignéznem ahogy leborul a székről röhögés közben :D
olcasd el ezt meg ezt.

és FYI maga a linux mint olyan az egy karakteres rendszer, a graf csak csicsa. ezt tessék észbentartani.

Szerkesztette: kroozo 2004. 06. 06. 21:42 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#399 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 11. 22:10

Most ha valaki nagyon ráér, plz írja már le nekem, hogy milyne tipusú proxyt használjak, ugyanis én elszeretném takarni igazi IP címemet, de sok féle proxy beállítés van, de én egyiket sem ismerem.

#400 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 07:52

Az IP címedet csak azzal tudod eltakarni, ha kihúzod a hálókábelt. (Na jó, esetleg a gépet is kikapcsolhatod.)

Azt persze nem írtad, hogy mivel kapcsolódsz mihez, melyik géped címét akarod eltakarni és ki elől.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#401 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 10:55

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 8:52

Az IP címedet csak azzal tudod eltakarni, ha kihúzod a hálókábelt. (Na jó, esetleg a gépet is kikapcsolhatod.)

Azt persze nem írtad, hogy mivel kapcsolódsz mihez, melyik géped címét akarod eltakarni és ki elől.

igazából egy áll IP címet szeretnék, és ha jól tudom ilyen proxy beállításokkal lehet ezt elérni, ha szeretnél valamit tudni a kapcsolatomról, ADSL 384kbps Ethernet mode Realtek 3189RTL családú PCI kártya.

#402 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 12:13

Idézet: Salty - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 11:55

a kapcsolatomról, ADSL

Tehát a saját géped lóg a neten. IP cím nélkül a szolgáltatód csomagjai nem jutnak el hozzád. Előle nem tudod eltitkolni. Tehát a géped a hálón látszik.

Ha felesleges erőforrásaid vannak, akkor használhatsz proxit is az adatforgalom szabályozására, de az másra való. (Nem olvasom el helyetted, ne is kérd.)

Nem tudom, mi értelme a rejtőzködésnek, hacsak nem illegális tevékenységet akarsz végezni.
Ha pusztán a gépedet védenéd a "látogatóktól" (feltételezve rólad a jóindulatot), akkor elég a tűzfal ésszel történő beállítása. Ez is egy szakma, ezt is meg lehet tanulni.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#403 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 13. 13:45

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 13:13

Tehát a saját géped lóg a neten. IP cím nélkül a szolgáltatód csomagjai nem jutnak el hozzád. Előle nem tudod eltitkolni. Tehát a géped a hálón látszik.

Ha felesleges erőforrásaid vannak, akkor használhatsz proxit is az adatforgalom szabályozására, de az másra való. (Nem olvasom el helyetted, ne is kérd.)

Nem tudom, mi értelme a rejtőzködésnek, hacsak nem illegális tevékenységet akarsz végezni.
Ha pusztán a gépedet védenéd a "látogatóktól" (feltételezve rólad a jóindulatot), akkor elég a tűzfal ésszel történő beállítása. Ez is egy szakma, ezt is meg lehet tanulni.

NOs illegális tevékenységekről nincs szó :) csak szeretném tudni, ohgyan lehet áll IP címet használni.

#404 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 13. 13:45

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 13:13

NOs illegális tevékenységekről nincs szó :) csak szeretném tudni, ohgyan lehet áll IP címet használni.

#405 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 13. 17:01

Nem tudom, hogyan kell felrakni a dcgit uhu linuxra, letöltöttem két csomagot innen : http://ubk.uhulinux.hu/ a dc gui-t és dc lib-et, most mit tegyek? Kpackagel csak kijelöltem és próbálkoztam a telepítéssel de nem sikerült, a végén ezt írta ki : Result=0 amúgy DEbian csomag volt .uhu kiterjesztéssel, ez hogy lehet? , egy linkről pedig simán letöl,töttem a dcguit .targz formátiumba, kicsomagoltam és volt egy dclib és dcgui, akkor konzolba beírtam,. hogy apt-get isntall (akkor már rootként bejelentkeztem) és ez jelent meg a konzolban :

root:/home/salty# apt-get install file:/home/salty/ideiglenes/dclib
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
W: Couldn't stat source package list ftp://ftp.uhulinux.hu ./ Packages (/var/state/apt/lists/ftp.uhulinux.hu_pub_uhu_1.1_._Packages) - stat (2 Nem létező fájl vagy könyvtár)
W: You may want to run apt-get update to correct these problems
E: Couldn't find package file:

talán rossz paramétereket adtam meg?

én a CVS-t töltöttem le ( http://dcgui.berlios.de/files/dcgui/snapsh...snapshot.tar.gz ) talán a steble-t kellett volna letöltenem?

konzolban a telepítésnél rossz parancsot adtam meg? etsetleg a paraméterekben szereplő könyvtár volt a rossz?
ha rossz parancs miatt volt rossz, akkor plz legyetek olyan szivesek a parancshoz legalább 1 példát is mutatni.
Frissítettem az agyam! mostmár egy kicsit jobban csináltam meg (lámer vagyok)

root:/home/salty/ideiglenes/dclib/dclib# apt-get install
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
W: Couldn't stat source package list ftp://ftp.uhulinux.hu ./ Packages (/var/state/apt/lists/ftp.uhulinux.hu_pub_uhu_1.1_._Packages) - stat (2 Nem létező fájl vagy könyvtár)
W: You may want to run apt-get update to correct these problems

....W: Couldn't stat source package list ftp://ftp.uhulinux.hu ./ Packages (/var/state/apt/lists/ftp.uhulinux.hu_pub_uhu_1.1_._Packages) - stat (2 Nem létező fájl vagy könyvtár)
W: You may want to run apt-get update to correct these problems...

Ezt most nem értem...most akkor a ftp://uhulinux.hu/ISO/packages/ könyvtárból mit kell letöltenem?

#406 Felhasználó inaktív   Atomcsirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 18. 07:12

Pax!

Próbált közületek már valaki olyan Socket A-s, VIA KM400-as alaplapra felvarrni UHU 1.1-et amiben a rendszervinyó a VIA VT8237 déli híd SATA-vezérlőjére volt csatlakoztatva?

Esetleg az integrált grafikus vezérlőt feltámasztani XFree86 alatt? 2D böven elég, "munkagépnek" lesz, max. DVD-zni!

Vagy jobban járok, ha szerzek valahonnét egy Matrox G450-et használtan? A DVI miatt jobb lenne, de nem akarok még 10-15 rugót rákölteni a gépre. Másrészt az S3-as kártyák 2D-s képminősége - pl. Savage2000 - tudott jó is lenni, és ha nem tévedek az UniChrome-mag ennek a leszármazottja!
"A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!"

#407 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 06. 26. 10:32

Ha találkozott már valaki olyan jelenséggel, hogy sikeres ADSL betárcsázás után, élő kapcsolat mellett (ping megy) bármilyen böngésző oldalbetöltésekor csontra fagy a rendszer, bármilyen ablakkezelő alatt, akkor kérem szóljon. Az ethernet kártya egy méltán híres Realtek RTL8029.  Az UHU a legfrisebb, 3.07-es 1.1.1 build.

Másik gondom, hogy ISA-s SB16-klónom van (Avance Sound ALS 007) , és sem OSS-sel, sem ALSA-val nem mén. De erre már láttam egy ilyen

Idézet

options snd-sb16 dma16=7 dma8=3 enable=1 fm_port=0x388 index=0 irq=9 isapnp=0 mic_agc=1 mpu_port=0x330 port=0x220

tippet. Kiprószálom, miután visszaállítottam a Grubot, mert beletöröltem a könyvtárába. :omg: :)

Szerkesztette: special 2004. 06. 26. 10:34 -kor

#408 Felhasználó inaktív   lancsihh 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 18:46

Sziasztok!

Hogyan tudom beloni a Pixelview PlayTVpro kartyam?

Zapping nem talal semmit... :(

udv, roland

#409 Felhasználó inaktív   lancsihh 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 20:39

Idézet: lancsihh - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 19:46

Sziasztok!

Hogyan tudom beloni a Pixelview PlayTVpro kartyam?

Zapping nem talal semmit... :(

udv, roland

bttv: driver version 0.7.108 loaded
bttv: using 4 buffers with 2080k (8320k total) for capture
bttv: Bt8xx card found (0).
bttv0: Bt878 (rev 17) at 00:0c.0, irq: 10, latency: 32, mmio: 0xd8001000
bttv0: using: Prolink PixelView PlayTV pro [card=37,insmod option]
bttv0: using tuner=-1
bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found
bttv0: PLL: 28636363 => 35468950 .. ok
bttv0: registered device video0
bttv0: registered device vbi0
bttv0: registered device radio0

Nem talalja meg a tunert... :(

#410 Felhasználó inaktív   tjnet 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 20:56

Sziasztok

Hogy lehet egy Ati Radeon 7500  (Powermagic Ati Radeon 7500) videokártyát működésre bírni az
UHU Linux 1.1 -ben? Kifolyik már a szemem a 60Hz-től. Miért csak a "vesa" beállítást fogadja el? A válaszokat előre is köszi.

Janó

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.