HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#761 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 03. 14:25

Idézet

Megszoktam, hogy SuSe 9.2-n a SaX-al egyszerűen lehet tologatni (de ott nem is kellett, mert kapásból középen állt, igaz alapból felismerte a kijelzőt), de itt nem találok semmi ilyesmit. Illetve az xfconfig (vagy valami hasonló nevű) de közel se tudom visszahozni annyira balra van az egész.

xvidtune

Idézet

A másik, hogy ha felinstallom rpmből az ati drivert, akkor lesz opengl, viszont a videolejátszás fullscreenen belassul, mintha szoftveresen nyomná, és elcsúszik a hang is.

válassz másik video outot...

Idézet

chellot nehez beallitani uhu alatt?

Nekem nincs chellom, de tudtommal annak is csak egy hálókari kell a gépdbe, ez esetben pedig a válasz: egyszerű belőni.
In Flames We Trust

#762 Felhasználó inaktív   kukac7 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 03. 14:38

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 15:25

Nekem nincs chellom, de tudtommal annak is csak egy hálókari kell a gépdbe, ez esetben pedig a válasz: egyszerű belőni.

aham.
es mi a modja?
vagy ez nagyon lami kerdes?  :think:
"Olyan csúnya vagyok, hogy a kurva is azt mondja, fáj a fejem."

#763 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 15:10

Idézet

es mi a modja?

passz :D
ha van DHCP akkor semmi. Alapból lesz net...
In Flames We Trust

#764 Felhasználó inaktív   ghostbear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 16:56

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 15:25

xvidtune

válassz másik video outot...

Igen, az xvidtune-al próbálkoztam, azzal sem tudtam visszahozni

Másik video outot hol tudok választani? Mplayerben csak egy driver megy, és azzal szaggat fullscreenen.
(azt már meg sem merem kérdezni, hogy esetleg TV-re ki tudom-e tenni a videot)
A lepényhal megy elöl, a remény hal meg utoljára

#765 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 18:56

Idézet

Másik video outot hol tudok választani? Mplayerben csak egy driver megy, és azzal szaggat fullscreenen.
(azt már meg sem merem kérdezni, hogy esetleg TV-re ki tudom-e tenni a videot)

Márpedig mplayerben a beállítások között lennie kell jópár video outnak... :think:

és igen, ha az fglrxconfigal jól lőtted be (PAL-B, Clone mode) akkor lesz tvout is.
In Flames We Trust

#766 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 03. 20:25

Mint "látens windows user", próbálgatom az UHU 1.2-ben azokat a funkciókat, amikre tényleg szükségem van, eddig (még mindig  :D ) meg vagyok elégedve.

Ma elkezdtem zenét tömöríteni.
GNOME alatt a Főmenüben egyetlen programot találtam, ami erre alkalmasnak tűnik, a KAudioCreator-t.
Működik benne minden, tömörít ogg vorbis (oggenc), mp3 (lame) és flac formátumokba, egyetlen szépséghiba(?), hogy a programból nem lehet csili-vili menüben beállítani a paramétereket (pl.: bitráta), hanem, ha nem felel meg az alapbeállítás, akkor a program Beállítás menüpontjában van lehetőség, hogy a megfelelő paramétereket a parancsori kapcsolókkal megadjuk.
Persze, egy olyan átlag júzernek, mint én, fogalma sincs ezen kapcsolókról, bár egy konzolban kiadva az "oggenc --help" parancssort, én is megtaláltam az opciókat - de azért valljuk be, ez így nem a legelegánsabb megoldás, de végülis tudom használni.

Ami igazából zavar, az az, hogy a Gnome Vezérlőpultban nem találtam olyan menüpontot, ahol tudnám állítani a kódolók alapértelmezett beállításait, míg a KDE Vezérlőpultban van egy Hang, multimédia/Hang-CD-böngésző menü, ahol ELVILEG lehet(ne) állítani a kódolók alapértelmezett beállításait.
CSAKHOGY: itt hiába állítok bármit, a rendszert (azaz az én esetemben a KAudioCreatort) a legcsekélyebb mértékben sem érdekli, hogy mit állítottam itt át, pl.: hiába állítottam be (próbaképpen) az mp3 tömörítést állandó 256kb/s értékre, a végeredmény így egy 192-224kb/s változó rátájú mp3 fájl lett.
Hasonlókat művelt az ogg vorbis esetén is: hiába állítottam a tömörítés minőségét a skálán 8-ra vagy a maximális 10-re, továbbra is 106-107kb/s változó rátával tömörített ogg-ba.
Próbáltam újraindítás után (windows-os reflex :D), KDE és GNOME alól is, hiába. (Megjegyzem, a menüpontok állítása után NEM felejtettem el OK-t, vagy ALKALMAZ-t nyomni...)
A feketeleves: ha a "/home/*felhasználónév*/.kde/share/config" mappában a "kaudiocreatorrc", ill. "kcmaudiocd_encoder_vorbis_rc" és "kcmaudiocd_encoder_lame_rc" fájlokat kézzel megfelelően (a parancssori kapcsolókkal) átírom, akkor viszont minden úgy működik ("tömörödik"), ahogy ÉN szeretném...

Bocs, ha kicsit hosszú voltam, de kíváncsi vagyok, hogy ez másnak is gondot okoz-e, vagy nálam van valami probléma.
Én ugyan az utóbbira tippelek (csak akkor nem tudom, hogy mi), mert egy kicsit szétnéztem ebben (Másvilág) és a Multimédia rovatban is, nézelődtem a linuxforum.hu-n is, de ilyen gonddal nem találkoztam, a linuxforums.org-on és a linuxquestions.org-on pedig többen azt állították, hogy a KDE Vezérlőpultban történő beállítással minden kiválóan müködik, bár azok meg nem UHU 1.2-őt használtak/nak...

Ha azonban más is tapasztalta a fenti jelenséget, akkor célszerű lenne a fejlesztőknek jeleznünk, mert ugye, ha mi itt elsírjuk a gondunkat-bajunkat, attól a fejlesztők még nem lesznek okosabbak.

Egyébként, tudtok olyan programot ajánlani az UHU 1.2 alá, amivel lehet cd-t rippelni, már meglévő (elsősorban.wav) fájlokat többféle formátumba, illetve többféle formátumból vissza .wavvá, alakítani, és a megfelelő beállítások is áttekinthető menükből állíthatóak?
(Persze lehetőleg úgy, hogy valamilyen emészthető csomagban .uhu v. .rpm legyen+a csomagban benne legyenek a kodekek is... - azok a fránya, sok éves windows-os reflexek  :D :D :D  )

Üdv: scaurus

u.i.: még azt szeretném tudni, hogy GNOME alatt hol lehet (akár grafikus felületen, akár valamilyen config fájlban kézzel) az asztali ikonok feliratának a színét beállítani...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#767 Felhasználó inaktív   kukac7 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 03. 23:47

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 16:10

passz :D
ha van DHCP akkor semmi. Alapból lesz net...

az van.
akkor megnyugodtam. :)

#768 Felhasználó inaktív   Bimi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 13:02

Sziasztok!

Segítsen nekem valaki! Biztos nagyon triviális kérdés, valószínűleg ezért is nem találtam meg sehol.
Feltettem az 1.2-t, és itt a Gnome az alapértelmezett környezet. Hogy tudom a KDE-t alapértelmezetté tenni (vagy legalább elindítani)?

Köszi,
  Imi
Vegetáriánus: régi indián szó. Jelentése: "béna vadász".

#769 Felhasználó inaktív   kukac7 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 04. 13:25

Idézet: Bimi - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 14:02

Sziasztok!

Segítsen nekem valaki! Biztos nagyon triviális kérdés, valószínűleg ezért is nem találtam meg sehol.
Feltettem az 1.2-t, és itt a Gnome az alapértelmezett környezet. Hogy tudom a KDE-t alapértelmezetté tenni (vagy legalább elindítani)?

Köszi,
  Imi

en is kezdo vagyok, bar lehet tok segiteni.
mikor elindul az uhu, bejon a szepseges kepernyoje, ahova kel la felh.nevet es jelszot irni.
ott az oldalal aljan van, hogy grafikus kornyezet valtasa vagy vmi hasonlo.
de probald az "f10" billentyut megnyomni, akkor pedig bejon egy menu, ott is lehet valtani.
bocs, ha nem igy van, de 1.1nel igy lattam. :)

#770 Felhasználó inaktív   Bimi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 13:49

Szia!

Jól elnéztem!  :lama:
Köszi a segítséget, tényleg ott volt a bejelentkezésnél alul. De mentségemre szolgáljon, hogy még csak egyszer jelentkeztem be, azóta a neten keresem a megoldást.
Imi
Vegetáriánus: régi indián szó. Jelentése: "béna vadász".

#771 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 17:31

Idézet

Egyébként, tudtok olyan programot ajánlani az UHU 1.2 alá, amivel lehet cd-t rippelni, már meglévő (elsősorban.wav) fájlokat többféle formátumba, illetve többféle formátumból vissza .wavvá, alakítani, és a megfelelő beállítások is áttekinthető menükből állíthatóak?

Grip Honlap
Grip uhu csomi
In Flames We Trust

#772 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 04. 18:40

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 17:31

:respect:  :respect:  :respect:
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#773 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 21:44

Meg tudjátok nekem mondani, hogy hol tárolja az UHU egy-egy felhasználó menürendszerének beállításait?

Úgy értem szeretném törölni a "Start menü" :Đ elemeit, vagy nagy részét leszedni.

Nem vagyok képben. :confused:

Kösze!

Szerkesztette: DannY 2005. 04. 04. 21:46 -kor

#774 Felhasználó inaktív   SDN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 01:31

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 21:25

[...]

Gnome alatt asztali ikonfelirat szint nem lehet allitani.
cd-grab: cdparanoia, nem eppen grafikus. Vagy sound-juicer (gnome-osan egyszeru).
Oda-vissza alakitgatashoz pont jo alkalom egy kis bash szkript irogatashoz.

Szerk: latom a grip mar volt is.

Szerkesztette: SDN 2005. 04. 05. 01:35 -kor

#775 Felhasználó inaktív   SDN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 01:32

Idézet: DannY - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 22:44

Meg tudjátok nekem mondani, hogy hol tárolja az UHU egy-egy felhasználó menürendszerének beállításait?

Úgy értem szeretném törölni a "Start menü" :Đ elemeit, vagy nagy részét leszedni.

Nem vagyok képben. :confused:

Kösze!

Gnome vagy KDE?

Tenyleg, melyik gnome van az uhuban?

#776 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 06:39

Inkább Gnome.

Bár, ha a KDE alatt könnyebb, akkor azt fogom használni. :)

#777 Felhasználó inaktív   SDN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 08:21

Idézet: DannY - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 7:39

Inkább Gnome.

Bár, ha a KDE alatt könnyebb, akkor azt fogom használni. :)

Na megneztem, ha jolt vettem ki akkor 2.8 a Gnome verzioszama.
Nyiss meg a nautilust bongeszo modban, ird be a helyhez, hogy:
applications:///
Itt lehet ugykodni az inditok kozott.
Kde alatt van menuszerkeszto.
Ez az altalanos, lehet, hogy uhu alatt van valami specifikus is, azt nem tudom.

(altalaban:
/usr/share/applications/
/usr/share/applications/kde/
/usr/share/applnk/
/usr/share/apps/
/etc/X11/applnk
helyen vannak a .desktop fajlok)

#778 Felhasználó inaktív   beeci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 13:39

Megvettem a Paragon NTFS olvaso/író driverét linuxra, s mivel per pillanat a felpakolt disztróban nincsenek benne a kernel-források (Ubuntu) nem tudom felpakolni. A kérdés az, hogy az UHU 1.2 -ben benne van e(marmint felpakolható-e a két cd-ről)?

#779 Felhasználó inaktív   Pushy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 14:03

Üdv!

Úgy látom, ebben a topicban vannak hozzáértők is, úgyhogy felteszem azt a kérdést, ami miatt már régóta fő a fejem:

UHU 1.2 (egyébként első osztályú)
Radeon 7500 TV-out-tal

Nem tudok filmet (sem) nézni a TV-n. Az egy dolog, hogy az ATI nem hajlandó 8500 alatt drivert kiadni (ahogy elovasgatom ,nem sokat vesztek vele), de talán nem is kell.

Ugyanis aktív a TV-out, csakhogy a VGA frekijével megy, ezért a TV nem tud rászinkronizálni (széthullik a kép).

Itt jön a kérdés: Hogyan tudom a frekit 50Hz állítani???  Merthogy ez megoldaná a problémát. Próbáltam a UHU vezérlőben, de 63Hz a legkissebb, és az is felbontás fűggő. A monitorom bírná, de hiába, ha nem beállítható...
Egyébként menne, mert amíg be nem tölti az X-et, addig végig látom a boot-ot...a TV-n...

Szóval van ötlete valakinek??

Pushy
"Mi neck vedelnis es't!"
Asterix (ford. Tímár György)

#780 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 16:21

Idézet: beeci - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 14:39

Megvettem a Paragon NTFS olvaso/író driverét linuxra, s mivel per pillanat a felpakolt disztróban nincsenek benne a kernel-források (Ubuntu) nem tudom felpakolni. A kérdés az, hogy az UHU 1.2 -ben benne van e(marmint felpakolható-e a két cd-ről)?

apt-get install kernel-source ? v vmi hasonló? mert vannak kernel források benne....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.