HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#811 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:02

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 15:14

Swapot bekapcsoltad?
A grub jó helyről húzza be a kernelt?
Mit jelent, hogy működő 1.1 volt? Felülírtad? Melléraktad?

ja és livecdvel/másik rendszer alól nézd meg /var/log/kernel/errors tartalmát.

Grub a kernelt jó helyről húzza, ez biztos.
A működő 1.1-et írtam felül.
A swap bekapcsolását nem csinálja meg magától? Swap partició van, elvileg ugyanúgy, mint azon a rendszeren, amiről másolatot készítek.

Ilyeneket ír ki boot közben:
INIT: 2.85 indul
INIT: execl failed
INIT: cannot execute "/sbin/getty-wrapper"
INIT: id "2" respawning too fast: disabled for 5 minutes

Mindezeket jó sokszor ismételgeti.

Most bootnál nem írt a kernel error logba.

#812 Felhasználó inaktív   Gallagher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:34

Mikor belövöm a gépet,akkor hogy indítsam el a linuxot? mert csak a windowsot tom. Van 2 hdd. Az egyiken van a windows aztán van 1 másik hdd is. 2 partícióra osztva. Van az első hdd amin asszem 3 partíció van: c,d,e. És elvileg a D partíción van a windows.azt hogy kell hogy a rendszer 1 bizonyos E partíciórol induljon? Azon a partíción van 1 régi windows.Ha úgy állítom a biost akkor kijön az a rész aminek általában lent kiírja hogy boot grom cd. na itt nemírja ki azt a szöveget hogy boot from cd hanem valami grub  szöveget asszem... sőt tuti hogy grubot ír asszem :D
Képand on the sixth day, God created ManchesterMotherboard:Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | CPU:Intel i3-2120 3.30Ghz | VGA:VTX3D Radeon HD5670/1GB
RAM:4GB 1333Mhz/DDR3 | Power:Chieftec 400W | Display: Fujitsu Siemens 19" Wide-LCD & LG 42" LED TV
HDD/SSD: Transcend 128GB[SandForce SF-2281VB1] no HDD. Only Cloud-storage
Operating System: Windows 8.1/64 & OSX 10.8.2

#813 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:56

Idézet: Chrystopher - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:34

Mikor belövöm a gépet,akkor hogy indítsam el a linuxot? mert csak a windowsot tom. Van 2 hdd. Az egyiken van a windows   aztán van 1 másik hdd is. 2 partícióra osztva. Van az első hdd amin asszem 3 partíció van: c,d,e. És elvileg a D partíción van a windows.azt hogy kell hogy a rendszer 1 bizonyos E partíciórol induljon? Azon a partíción van 1 régi windows.Ha úgy állítom a biost akkor kijön az a rész aminek általában lent kiírja hogy boot grom cd. na itt nemírja ki azt a szöveget hogy boot from cd hanem valami grub  szöveget asszem... sőt tuti hogy grubot ír asszem :D

huh. Nézd, ha azt akarod hogy segítsünk, akkor légyszíves próbáld kicsit összekapni magad, mert nem nagyon értelek.

Amit én leszűrök eddigi az eddigi elmondottakból:
-telpeítetted, de a végén nem indult el az X, ezért csak egy konzolos logint kaptál. Ettől megijedtél, és resetelted.
-Ezután most valamiért nem indul.
-Ha elindítod arról a winyórol, amire telepítetted, akkor kapsz egy grub shellt. A grub egy rendszerbetöltő. Elvileg kellene látnod egy menüt is, ha csak egy grub> v hasonló feliratot látsz, akkor valami nem igazán stimmel.

Jönnek a kérdések:
-mit válaszoltál, amikor a grubról kérdezett? (Mert ugye kb egy oldal van róla regélve telepítés közben. Lehet el kellett volna olvasni? :rolleyes:)
-Hogyan néznek ki a partícoóstábláid, illetve melyik vinyóhol van (pri/sec master/slave)?
-Pontosan mit is látsz?
-A cdről bootolva van vmi rescue mód szerű, azzal nem megy?

Ne haragudj, konkrétumokkal én bajban vagyok, mert nagyon rég láttam uhut, akkor is felületesen. (Ill du feltettem egyet, de az csak egy kattogtatás volt, belsőségeivel nem vagyok otthon fejből, ráadásul az a gép most épp mást csinál, meg se tudom nézni....)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#814 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:57

Idézet

A swap bekapcsolását nem csinálja meg magától?

Nem, pláne ha az új gépen máshol van :)
root ként swapon /dev/hdakármi
de nálad nem ez lesz a hiba.

Idézet

Ilyeneket ír ki boot közben:
..
..

Mivel másoltad?
A jogok megmaradtak?

A biztos módszer egy live cdről dd if=/dev/hdhonnan of=/dev/hdhova
In Flames We Trust

#815 Felhasználó inaktív   Gallagher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:59

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:56

huh. Nézd, ha azt akarod hogy segítsünk, akkor légyszíves próbáld kicsit összekapni magad, mert nem nagyon értelek.

Amit én leszűrök eddigi az eddigi elmondottakból:
-telpeítetted, de a végén nem indult el az X, ezért csak egy konzolos logint kaptál. Ettől megijedtél, és resetelted.
-Ezután most valamiért nem indul.
-Ha elindítod arról a winyórol, amire telepítetted, akkor kapsz egy grub shellt. A grub egy rendszerbetöltő. Elvileg kellene látnod egy menüt is, ha csak egy grub> v hasonló feliratot látsz, akkor valami nem igazán stimmel.

Jönnek a kérdések:
-mit válaszoltál, amikor a grubról kérdezett? (Mert ugye kb egy oldal van róla regélve telepítés közben. Lehet el kellett volna olvasni? :rolleyes:)
-Hogyan néznek ki a partícoóstábláid, illetve melyik vinyóhol van (pri/sec master/slave)?
-Pontosan mit is látsz?
-A cdről bootolva van vmi rescue mód szerű, azzal nem megy?

Ne haragudj, konkrétumokkal én bajban vagyok, mert nagyon rég láttam uhut, akkor is felületesen. (Ill du feltettem egyet, de az csak egy kattogtatás volt, belsőségeivel nem vagyok otthon fejből, ráadásul az a gép most épp mást csinál, meg se tudom nézni....)

Igen.Valahogy így van.Megpróbálom lebootolni 1-es cd-ről és 1 hiba keresés vagy mi a neve menüt lefuttatni.Hátha talál valalamit. 1ébkéétn van 1 Primary Master meg 1 Secondary Master.

MIngyá jövök az eredménnyel.
Képand on the sixth day, God created ManchesterMotherboard:Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | CPU:Intel i3-2120 3.30Ghz | VGA:VTX3D Radeon HD5670/1GB
RAM:4GB 1333Mhz/DDR3 | Power:Chieftec 400W | Display: Fujitsu Siemens 19" Wide-LCD & LG 42" LED TV

#816 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 21:00

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:57

Mivel másoltad?
A jogok megmaradtak?

ovatósan. Particóstáblával dd közben vigyázni kell. De amodó vagyok, csak belemásolta egy 1.1be, az meg úgy gáz.....

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#817 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 21:06

Idézet

sziasztok.ma feltettem a legujabb uhu linuxot az 1.2...telepítem.sikeresen feltettem.

Nem tetted fel sikeresen. Rendesen elolvastál mindent? Itt gondolok főleg a megfelelő grafikus meghajtó kiválasztására és az ésszerű felbontás megadására majd annak tesztelésére.

Idézet

Mikor belövöm a gépet,akkor hogy indítsam el a linuxot? mert csak a windowsot tom. Van 2 hdd. Az egyiken van a windows aztán van 1 másik hdd is. 2 partícióra osztva. Van az első hdd amin asszem 3 partíció van: c,d,e. És elvileg a D partíción van a windows.azt hogy kell hogy a rendszer 1 bizonyos E partíciórol induljon? Azon a partíción van 1 régi windows.Ha úgy állítom a biost akkor kijön az a rész aminek általában lent kiírja hogy boot grom cd. na itt nemírja ki azt a szöveget hogy boot from cd hanem valami grub  szöveget asszem... sőt tuti hogy grubot ír asszem

Valószínűleg nem olvastad el rendesen a telepítőt (csoda, hogy még van windowsod :D) szóval ha a GRUBot nem tetted fel, akkor bootlj be az UHU telepítő CDről majd válaszd a telepített rendszer futtatása (vagy hasonló opciót)

Habáááár én azt javaslom menj végig mégegyszer a telepítésen, mindent rendesen elovlasva, (ha vmiről nem tudod mit jelent akkor inkább kérdezd meg) így remélhetőleg lesz grafikus felületed meg grubod is.
BTW milyen videokártyád van?
In Flames We Trust

#818 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 21:09

Idézet

ovatósan. Particóstáblával dd közben vigyázni kell. De amodó vagyok, csak belemásolta egy 1.1be, az meg úgy gáz.....

Miért mit okozhat a dd? Beleolvastam a manjába, szvsz mennie kellene. Gyakorlatban még nem volt rá szükségem, talán az egyik levlistán olvastam, hogy ezzel másolgassuk magunknak a teljes baglyokat gépről gépre.
In Flames We Trust

#819 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 21:10

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:57

Mivel másoltad?
A jogok megmaradtak?

Köszi, szerintem is a másolás lesz a gond :)

Még sosem csináltam ilyesmit, ezért bénázok. Elindítottam a másolást, ahogy írtad.

#820 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 22:20

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 22:09

Miért mit okozhat a dd? Beleolvastam a manjába, szvsz mennie kellene. Gyakorlatban még nem volt rá szükségem, talán az egyik levlistán olvastam, hogy ezzel másolgassuk magunknak a teljes baglyokat gépről gépre.

azt, hogy buta. És az elejét nem tudod 1-1ben csak ugyanolyan vinyók közt másolni. Őszintén szolva már elég ki vagyok, de igérem összeszedem magam, és meg azt hogy hogyan kell.....

#821 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 00:22

Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 22:09

Igy igaz, semmi gond nem volt a DD-vel, simán megcsinlálta, és elsőre rendesen elindult minden, mint a másik gépen.  :D

Egyébként valóban elcsesztem, simán mc-vel tettem át (biztos azért gondoltam, hogy jó lesz, mert már kelt fel a nap, szóval inkább aludtam volna. :Đ).

Most DD-vel átettem egy üres vinyára, és onnan a végső helyére. Pöpecen megy, köszi Pascal!
:respect:

#822 Felhasználó inaktív   Gallagher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 09:44

Akkor elindítom a telepítést és a partícionáló progival letöröljem azt a partíciót aminek a fájl rendszere ilyen linuxos??? Jahh.És W95 Fat32 fájlrendszerre fel lehet tenni uhu linuxot? Mert asszem fat32-t legalább látja az Xp asszem... Ugye ?  :rolleyes:

Nagyon láma vok Linuxhoz meg a fájl rendszerekhez...  :reklamacio:  :confused:  :omg:

#823 Felhasználó inaktív   Gallagher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 09:46

Jaa,és! Ha valakinek van pár perce és van msn-e az pls vegyen fel! Ma este 6-7 közt leszek gépnél mert kb: 1 óra és megyek el...

De holnap 2-től gépnél vok... 9-10-ig... :cool:

#824 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 13:39

Egy kis segítséget kérnék.... szóval kérdés hogy a legújjab UHU Linuxba már van nvidia vga driver??? Mert radeonnal kicsit minden 60Hz volt... :( Az 1.0-ás UHU-ba.... :think:
macbook air 2014

#825 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:07

Idézet: any - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 11:38

...
Az Alpha Centauri Működik Xp alatt csak:
...

:respect:
Kösz az infót!

Bár ebben a témában a SMAC linux-os verziójáról, illetve arról, hogy a windows-os működésre bírható-e az UHU alatt (pl.:Wine).
Mégegyszer kösz, és engedelmeddel a válaszodat idézem a Gameware rovatban a Sid Meier's Alpha Centauri, 1999. év stratégiai játéka témában.

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#826 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:26

Idézet: 3V0 - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 14:39

Egy kis segítséget kérnék.... szóval kérdés hogy a legújjab UHU Linuxba már van nvidia vga driver??? Mert radeonnal kicsit minden 60Hz volt... :( Az 1.0-ás UHU-ba.... :think:

Szerintem 1.2-vel menni fog, nálam is az oldotta meg a problémát az 1.1-hez képest.
(Mondjuk nem NVidia volt a gond.)

Szerkesztette: DannY 2005. 04. 10. 14:27 -kor

#827 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:30

Idézet: Chrystopher - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 10:44

Akkor elindítom a telepítést és a partícionáló progival letöröljem azt a partíciót aminek a fájl rendszere ilyen linuxos??? Jahh.És W95 Fat32 fájlrendszerre fel lehet tenni uhu linuxot? Mert asszem fat32-t legalább látja az Xp asszem... Ugye ?  :rolleyes:

Nagyon láma vok Linuxhoz meg a fájl rendszerekhez...  :reklamacio:  :confused:  :omg:

Kezdett ismerőssé válni stílusod, és tényleg, egyszer már jól (talán kissé túlozva) leosztottalak.
Viszont véleményen fenntartom: 0 tudással nem fog menni a linux, ez sem sültgalamb (és a windows sem, pedig sokan azt hiszik).
Előbb kerülj tisztába a sztech alapjaival (nem kell 50 könyvet fejből tudni, elég ha tisztában vagy a "mi-micsoda és mire jó" dolgokkal). Kezdj el olvasgatni a témában, sajna megfelelő linket én nemtudok adni, talán mások, addig is nézegesd az UHU 2.CD-jén lévő PDF doksit. Az szerintem elég jól leírja a dolgokat amik neked kellenek, hogy sikeresen feltelepítsd az UHUt.
A kérdésdre pedig a válasz: ha már van linuxnak megfelelő partíció a gépen akkor nem kell letörölnöd, a telepítő úgyis formázni fogja, FAT32-re pedig nem rakhatsz linuxot, de megfelelő programokkal a linuxos fájlrendszerek nagy része olvasható win alól.

ui.: jótanács, ez fórum és nem egy sms, szép kerek, átgondolt (!) mondtakban foglamazz. az emotikonokat meg ésszel használd ;)
In Flames We Trust

#828 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:34

Idézet: 3V0 - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 14:39

Az 1.0 bő 2 éves rendszer :) az 1.2ben ugyan továbbra sincs nVidia vagy ATi driver, ám ezek nélkül is képes meghajtani a kártyát tetszőleges felbontáson és frissítésen, 3D nélkül, persze ahhoz továbbra is fel kell rakni a drivert, ami egyébként pár perces egyszerű feladat.
In Flames We Trust

#829 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:41

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 23:20

azt, hogy buta. És az elejét nem tudod 1-1ben csak ugyanolyan vinyók közt másolni. Őszintén szolva már elég ki vagyok, de igérem összeszedem magam, és meg azt hogy hogyan kell.....

Én egy 40-es HDD-ről másoltam 60-asra, majd a 60-asról ismét egy 40-esre, így ment.

Lehet, hogy azért, mert végülis a forrás és cél azonos méretű, a köztes hordozó pedig nagyobb, ezért nem volt gond.

#830 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:57

Idézet: DannY - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 15:41

Én egy 40-es HDD-ről másoltam 60-asra, majd a 60-asról ismét egy 40-esre, így ment.

Lehet, hogy azért, mert végülis a forrás és cél azonos méretű, a köztes hordozó pedig nagyobb, ezért nem volt gond.

Hmm, tegnap este kicsit zilált voltam, igazábol azért fórumoztam, mert kellett néha kis agyellazítás :) Mondjuk elég rég használtam erre ddt, de megpróbálom kicsit összekapni magam (bár abból majd úgyis csak az esti söröm mellett lesz vmi :D). Szal az a lényeg, hogy a dd nem néz, egyszerűen az if eszköz tartalmát bitenként átküldi az of eszközbe. Ami azt jelenti, hogy ha te mondjuk egy if=/dev/hda1 of=/dev/hdb1 et csináltál (vagyis egy vinyó meglévő particíóját tolod egy másik, már meglévő partícióra, akkor ez asszem menni fog (sőt, ugy néz ki, megy is.) Ha azonban olyant mondasz neki, hogy if=/dev/hda of=/dev/hdb, vagyis az egész hóbelevancot akarod áttolni egyik vinyórol a másikra, akkor ott lesz egy olyan probléma, hogy az eszköz első 512 bytja (? :think: asszem), az a partíciós tábla. Azt meg nem lehet csak úgy másolgatni, kivéve, ha ugyanolyanok az eszközök. Különben a helyes eljárás a partíciók legyártása, és particó szintű dd. Hangsúlyoznám azonban, hogy ilyet rég csináltam, ráadásul még mindig elég mostott vagyok, úgyhogy kérem, aki tudja miről beszélek :D, az erősítsen meg, vagy javítson ki. (Ilyenkor úgyis rendre meg szokott jelenni Friczy :))

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.