UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2005. 04. 10. 15:39
Elküldve: 2005. 04. 10. 15:51
De: gondoltam hátha jobb lesz a kép az Ati driverrel... (főleg tv, meg film szinten, mege egyébként is...). Letöltöttem, előtte olvasgattam, de mind az rpm -i ... parancsos verzió, mind pedig a kitömörít, aztán make.sh, majd make_install.sh is ugyanarra az eredményre vezetett:
FATAL: error inserting fglrx (/lib/modules/2.6.9-19/kernel/driver/char/drm/fglrx.ko): No such device failed.
Bele is nyugodnék, hogy béna vagyok, és egy drivert se tudok feltenni, meg most már megelégednék az egyébiránt működő UHU driverrel, de eltűnt a grafikus felület, és elképzelésem sincs róla, hogyan csinálhatnám vissza újratelepítés nélkül...
Nagyon nagy segítség volna, ha meg tudnátok mondani, hogyan vigyem sikerre az ati drv telepítést, vagy pedig hogyan csináljam vissza a régit.
Köszi!
Elküldve: 2005. 04. 10. 16:01
Idézet: desiderius - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 16:51
De: gondoltam hátha jobb lesz a kép az Ati driverrel... (főleg tv, meg film szinten, mege egyébként is...). Letöltöttem, előtte olvasgattam, de mind az rpm -i ... parancsos verzió, mind pedig a kitömörít, aztán make.sh, majd make_install.sh is ugyanarra az eredményre vezetett:
FATAL: error inserting fglrx (/lib/modules/2.6.9-19/kernel/driver/char/drm/fglrx.ko): No such device failed.
Bele is nyugodnék, hogy béna vagyok, és egy drivert se tudok feltenni, meg most már megelégednék az egyébiránt működő UHU driverrel, de eltűnt a grafikus felület, és elképzelésem sincs róla, hogyan csinálhatnám vissza újratelepítés nélkül...
Nagyon nagy segítség volna, ha meg tudnátok mondani, hogyan vigyem sikerre az ati drv telepítést, vagy pedig hogyan csináljam vissza a régit.
Köszi!
Nem ismererem ati drivert, életeben nem láttam, de így első ránézésre a glx keírás részét nézegetném benne....
(prmes viszont szinte biztos hogy nem fog működni....)
Ha vissza akarod csináni, akkor az /etc/X11/xorg.conf vagy XF86Config vagy vmi ilyesmiben keresd meg (javaslom macit) a videókályhára vonatkozó section "device" részt, és ott a Drivert javítsd vissza. Asszem ati néven fut, de ha vesat irsz be, akkor biztos el fog indulni a graf felület, aztán onnan állíthatod már, mint anno az installban.
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2005. 04. 10. 16:18
Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 17:01
Thx!
Találtam ott egy xorg.conf.old-ot... ment vissza, és utána már a UHU vezérlőben vissza tudtam rakni az UHU féle Ati drivert...
Elküldve: 2005. 04. 10. 16:27
Idézet: desiderius - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 17:18
Találtam ott egy xorg.conf.old-ot... ment vissza, és utána már a UHU vezérlőben vissza tudtam rakni az UHU féle Ati drivert...
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2005. 04. 12. 14:39
nem részletezném mennyire kezdő vagyok a témában , inkább kérdeznék:
-működő 1.2-es uhu , egyre jobban tetszik ahogy megismerem ugyan még csak a grafikus környzetben ismerem ki magam , a problémám az lenne , hogy a linux saját partícióján kívül más
partícióra nem tudok írási jogot álítan root-ként sem. ha valaki venné a fárdságot és kiokítana lépésről - lépésre magköszönném.
Elküldve: 2005. 04. 12. 17:06
Idézet
NTFS? Arra jobb nem is a többire meg alapból adnia kellene...
Elküldve: 2005. 04. 12. 18:05
Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 18:06
nah igaz, ez eleg nagy gaz szvsz.
bezzeg a vindoz meg tudja alapbol. :Đ
Elküldve: 2005. 04. 12. 18:18
Idézet
Erről ne nyissunk vitát. Arról nem tehet a linux, hogy a M$ nem publikálta az NTFS szabványt.
Elküldve: 2005. 04. 12. 20:26
Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 18:06
Honnan idézted az idézetet?
Nem értem.....
Elküldve: 2005. 04. 12. 20:35
Idézet
omg: LOL de gigalol
Szerkesztette: pascal 2005. 04. 12. 20:37 -kor
Elküldve: 2005. 04. 12. 20:37
Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 21:35
vágólap
Elküldve: 2005. 04. 12. 20:39
Idézet
wáów ez aztán reakcióidő
Elküldve: 2005. 04. 12. 22:07
akkor viszont megoldás kellene arra , hogyan használjam pl. a linux alatt netról letöltött cuccokat win alatt ???
mert hogy a linux partícióját meg a win nem látja ...
minden kis anyagért nem írhatok külön cd-ket nem igaz ?
más megoldás ?
Elküldve: 2005. 04. 12. 22:16
Idézet: A.I. - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 23:07
akkor viszont megoldás kellene arra , hogyan használjam pl. a linux alatt netról letöltött cuccokat win alatt ???
mert hogy a linux partícióját meg a win nem látja ...
minden kis anyagért nem írhatok külön cd-ket nem igaz ?
más megoldás ?
De van más megoldás: (amit már írtam is, de a post eltünt a /dev/null nevű bitvödörben
1) FAT32 partit használsz adatok tárolására. Azt mindkét rendszer írja, olvassa.
2) Ha a linuxos part. ext2 akkor azt win alól tudod olvasni ezzel. Azt hiszem total commander plugin formában is fellelhető. (Ext3-mat is lehet ezzel, mert az úgymond visszafele kompatibilis)
3) Van egy CaptiveNTFS nevű dolog, ami a wines dllek segítségével képes írni olvasni ntfst, de ezt még nem használtam, így sem a telepítés hogyanjáról (ami gondolom nem kifejezetten newbie barát), sem a megbízhatóságáról nem tudnék nyilatkozni. De multkor Bepe azt mondta kiproszálja. Nem tudom megtette-e?
4) RW CD/DVD. DVD+RW kényelmes.
(ui. a négyes természetesen csak poén volt.)
Szerkesztette: kroozo 2005. 04. 12. 22:18 -kor
Elküldve: 2005. 04. 12. 22:30
Idézet: pascal - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 21:39
Mint az olajozott villám
Egyébként csak hogy ontopic legyek, lenti pcre felnyomtam egy 1.2őt, és határozottan meg voltam vele elégedve. Elég kacifántos hwk lapulnak a masinában (1.0-ban kellett hegeszteni videot, hangot, egeret, és hálókarit is anno, ugyanezen vason). Ehhez képest 1.2 szépen felment a next next finish kombó segítségével. Fejlődik. Na jó, cfdiskelni azért kellett
Egyetlen negatívumot találtam. Hamár a vezérlőpultban lévő (egyébként teljesen jó) foomatic frontend meg tudja mondani, hogy az LPT1 porton egy HP Deskjet 3816 lóg, kiválaszthatta volna helyettem a listából, akkor tényleg elmondhattam volna, hogy egyetlen hardverhez sem kellett hozzányulnom. (remélem érzitek az iróniát
Szóval, le a kalappal a srácok előtt!
Elküldve: 2005. 04. 13. 06:47
Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 21:16
1) FAT32 partit használsz adatok tárolására. Azt mindkét rendszer írja, olvassa.
2) Ha a linuxos part. ext2 akkor azt win alól tudod olvasni ezzel. Azt hiszem total commander plugin formában is fellelhető. (Ext3-mat is lehet ezzel, mert az úgymond visszafele kompatibilis)
3) Van egy CaptiveNTFS nevű dolog, ami a wines dllek segítségével képes írni olvasni ntfst, de ezt még nem használtam, így sem a telepítés hogyanjáról (ami gondolom nem kifejezetten newbie barát), sem a megbízhatóságáról nem tudnék nyilatkozni. De multkor Bepe azt mondta kiproszálja. Nem tudom megtette-e?
4) RW CD/DVD. DVD+RW kényelmes.
(ui. a négyes természetesen csak poén volt.)
Köszönöm
Elküldve: 2005. 04. 13. 16:10
Ha valaki Acer Travelmate notebook-ra tette fel az UHU 1.2-t, kérem segítsen:
Egyik probléma hogy üresjáratban melegszik a gép, 55 fokos. XP alatt nem, lehet hogy valamilyen energiatakarékos üzemmódra kapcsolja a CPU-t?
Próbáltam átállítani a frekvenciát a Celeron M 1,5 GHz-es procinak a /sys/system/devices /valami bigyo/CPU/Cpufreq -ben lévő "fájlokkal"; Mikor 187MHz-re vettem vissza, minden lassabb lett, de a hőmérséklet nem változott! Üresjáratban továbbra is 55 fok körül.
Kernelnek adtam paramétert idle=halt -othátha üresjáratban nem használja a halt utasítást (Mint pl a dos alatt minden proci jobban melegszik), de semmi változás.
Másik probléma a hangkártya: UHU 1.1 alatt működött. Valami intel 82801-es, conexant csippel rendelkező hangkártya. Felismeri rendben, de az már gyanús hogy kinfocenter alatt kiírja a neve mellé: unknown codec (pedig elvileg ez a conexant csip adja az AC97-es codecet)
kernelmoduloknál snd-intel8xvalami be is van töltve. Szerintem működne, csak el van állítva.
Hogyan tudnám megadni a megfelelő chip codec-et paraméterben?
Köszi a segítséget!

Súgó
A téma zárva.