Segítség!!!
Bár valószínűleg menthetetlen...
Szóval: több terjesztés (disztribúció), szívás és káromkodás után, mint utolsó esély a linuxnak/magamnak, szinte a megjelenése után azonnal feltelepítettem az UHU 1.2-öt.
Az UHU-hoz még feltettem külön uhu csomagból a Firefox-ot, Thunderbird-ot és -e témában kapott tanácsra- a grip-et.
Ezeken felül még a clamav-ot frissítettem.
Mást nem "buheráltam", kizárólag grafikus felületről, felhasználóként: leveleztem, böngésztem, zenét hallgattam, tömörítettem és az OpenOffice.org-gal és az Abiword-del szöveget szerkesztettem.
Feltelepítése óta kiválóan ment, összességében meg voltam/vagyok elégedve.
Tegnap óta, az alábbi tünetek jelentkeztek (többszöri újraindítással /windows-os reflex/ próbálkoztam):
- Firefox indításánál bejött a profilkezelő, hogy melyik profilt akarom indítani, holott csak egy van, a "default", amire viszont közölte, hogy válasszak másik profilt, mert ezt már más használja,
- később el sem indult a Firefox, semmi hibaüzenet, egy terminálablakban a top parancs segítségével a futó process-eket kilistáztam, a Firefoxot elindítva kb 2 mp-ig látható volt a firefox.bin a process-ek között, aztán eltünt,
- fájlokat nem tudtam törölni, mert közölte, hogy a kuka írásvédett,
- alapos tanulmányozás után kiderült, hogy az összes(!!!) létező mappa írásvédetté vált,
- az utolsó sikeres(?) kijelentkezés után közölte:"Nem tudtam elindítani az X kiszolgálót valamilyen belső hiba folytán."
- ezt követő bejelentkezés után vmi ilyesmi üzenetet láttam: "filesystem inconsistent with errors"(???), aztán minden eszköz inicializálása OK volt, leszámítva, hogy nem indította el a grafikus felületet, viszont parancssoros módban sem tudok bejelentkezni, mert:
a "localhost login:" mögé nem tudom sem a felhasználom nevét, sem a root-ot beírni, mert folymatosan, egymás után ismételve, ez az üzenet jelenik meg:
"postdrop:warning:mail_queue_enter:create file maildrop/433003.3484:read-only filesystem
A gépemben két merevlemez van, az UHU a primary slave merevlemezre van telepítve, ezen a merevlemezen csak az UHU van, a primary master merevlemezre telepített grub-ból lehet indítani.
Szóval: nekem az első gondolatom az volt, hogy a merevlemez adta meg magát a "Készítőnek", arra gondoni se merek, hogy az UHU összeomlott (egy linux-szal ilyen nem fordulhat elő...

); kérdésem az, hogy (újra)kezdő lámaként és látens windows userként van-e valami lehetőségem arra, hogy ebből az állapotból kiindulva le tudjam tesztelni a merevlemezt, hogy fizikailag ment-e tönkre, avagy jobban járok egy formattálással és windows-os segédprogramokkal?
Más eszközre meg nem gyanakodhatok, mert a másik op.rendszer hiba nélkül működik (most is az alól írom ezt a hozzászólást), viszont nem olvassa a linux-os fájlrendszereket.
(A merevlemezen éppen semmi fontos nem volt, így pillanatnyilag az érintene rosszabbul, ha egy újat kellene vennem, mint az, hogy egy op.rendszert újra kellene raknom, viszont potyára meg utálok telepíteni...)
Bocs, hogy kicsit(???) hosszú voltam:
scaurus
u.i.: annyit még, hogy MINDIG szabályosan léptem ki az UHU-ból, minden sor végén ott virított a szép zöld OK, nem kellett soha durva módszereket (reset, kikapcs, konektorból kihúz) alkalmaznom, a linux használata alatt eddig soha áramszünet sem volt...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...