Ést ezt még a BSA sem veheti el tőled...
UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2002. 08. 20. 11:02
Ést ezt még a BSA sem veheti el tőled...
Idézet
Elküldve: 2002. 08. 20. 13:30
Panasonic TH-42PY80P :: Yamaha RX-V663 :: Quadral Quintas T-160 :: XBMC
Elküldve: 2002. 08. 20. 13:46
Az meg a másik, hogy a Mandrake... nagyon bugos...
Pl. most győzködöm, hogy megegye a Mandrake Cooker -t apt-get -tel, de nem akarja... pedig én nem akarok mást, csak hogy végre Gnome 2 alatt (is) tudjak fejleszteni...
Meg hasonló bugok...
Szerintem azoknak, akik most ismerkednek a Linux-szal, az Uhu nagyon jó választás lesz...
Idézet
Elküldve: 2002. 08. 20. 19:59
De sajnos a bugos Mandrake tud egy par dolgot, amit nagyon hianyolnek, ha nem lenne. Ilyen pl. az egyszeru ip-maskquerading/forwarding beallitas, vagyis a halozatmegosztas. Tovabba a samba egyszeru beallitasa fajlmegosztasra (bar webminnel sem nehez). A HP OfficeJet nyomtatomat azonnal felismerte, es siman telepitettem (az uhuban is lattam, hogy benne van a hpoj driver, kivancsi lennek, hogy rendesen installalja-e). Meg a Mandrake-hez rengetegen csomagolnak. Az UHU-hoz ki fog csomagolni? Sajnos kicsi a vinyom, nincs helyem ra, hogy minden devel csomagot is felrakjak, es forditgassak magamnak (a /usr-ben 32MB szabad helyem van....). Ami viszont tudtommal nincs az uhuban, az szerver programok, mint apache, samba meg ilyenek. Dektopnak terveztek, nem szervernek, van ilyen...
A MandrakeClubrol meg annyit, hogy tamogatnam oket, ha lenne egy magyar vagy egy nemet bankszamlajuk, de tudtommal nincsen.
Udv.
gaboro
Gaboro
Elküldve: 2002. 08. 20. 20:11
idézet:
Ezt írta gaboro:
Es a valtozatossag gyonyorkodtet, ugye? Kar lattatlanban lefikazni valamit. En pl. hely hianyaban nem biztos, hogy ki fogom probalni, bar ugy terveztem, hogy ki fogom...
De sajnos a bugos Mandrake tud egy par dolgot, amit nagyon hianyolnek, ha nem lenne. Ilyen pl. az egyszeru ip-maskquerading/forwarding beallitas, vagyis a halozatmegosztas. Tovabba a samba egyszeru beallitasa fajlmegosztasra (bar webminnel sem nehez). A HP OfficeJet nyomtatomat azonnal felismerte, es siman telepitettem (az uhuban is lattam, hogy benne van a hpoj driver, kivancsi lennek, hogy rendesen installalja-e). Meg a Mandrake-hez rengetegen csomagolnak. Az UHU-hoz ki fog csomagolni? Sajnos kicsi a vinyom, nincs helyem ra, hogy minden devel csomagot is felrakjak, es forditgassak magamnak (a /usr-ben 32MB szabad helyem van....). Ami viszont tudtommal nincs az uhuban, az szerver programok, mint apache, samba meg ilyenek. Dektopnak terveztek, nem szervernek, van ilyen...
A MandrakeClubrol meg annyit, hogy tamogatnam oket, ha lenne egy magyar vagy egy nemet bankszamlajuk, de tudtommal nincsen.
Udv.
gaboro[/quote]
Valóban nem rossz a Mandrake, épp most vágtam megint gallyra... így jár, aki sokat akar..
Amúgy valóban nem rossz, hiszen ezt használom régóta, de azért nem vagyok vele teljesen megelégedve... mintha nem lenne igazán átgondolva... és a magyar dolgok sem teljesen szuperek benne... ez érthető is, messze vagyunk Franciaországtól...
És ők fognak csomagolni, meg a lelkes felhasználók, remélem lesz ilyen...
És valóban desktop-cucc, bár terveznek később majd egy szerver-változatot. És sokminden azért nincs benne, mert ők a méretre is mennek, hogy az egész cucc elférjen egy cd -n... ami nem is olyan rossz ötlet...![]()
Idézet
Elküldve: 2002. 08. 21. 09:59
A Mandrake-t én is sokáig használtam, de mindíg volt vele gondom (hibajelentést meg ugyebár kinek?). A gépemen rendkívül lassú volt, sikerült jónéhányszor az X-et is lefagyasztanom (az UHU-val eddig nem sikerült).
Na persze meg az sem válik hátrányára, hogy magyarok fejlesztik. Miért használjak egy francia, német, stb. disztribet, miért a külföldieket támogassam, amikor én is magyar vagyok (ja, és nem az utóbbi évek divatja miatt)?
Elküldve: 2002. 08. 21. 14:26
idézet:
Ezt írta Andris05:
Ha hibára akadtam, mindig üzentem a fejlesztőknek, ahol elég gyorsan reagáltak a kéréseimre, és eddig ki is javították azokat [/quote]
Ha ez a disztr. viszi valamire, az emiatt lesz. A tortenelem megmutatta, hogy egy terjesztes sikere a communityn es a fejlesztokon mulik. Ha a fejlesztok segitokeszek, akkor a community beindul, es ha a community segitokesz, akkor felhizik, mert az ujak gyorsan kapnak valaszt a kerdeseikre/problemaikra. pl. mandrake, ahol a community meg a sz@rbol is kihuzta oket, a suse, ahol a community meg azt is elnezte nekik, hogy nem gpl-eznek, ilyen a sourcerer vagy a gentoo, amelyek a semmibol ugrottak a topra nagyon rovid ido alatt. Az uhunak is jo eselye van ra, mert nekem is volt veluk levelvaltasom korabban, es nagyon gyorsan, nagyon segitokeszen reagaltak mindenre. Ezert minden tisztelet nekik, maradjanak is ilyenek.
Gaboro
Elküldve: 2002. 08. 21. 16:01
[ 2002. augusztus 21.: Fec szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 08. 21. 17:01
idézet:
Ezt írta Fec:
Egy valamit nem kell elfelejteni. Lehet, hogy szép a linux, jó a linux, de tud valaki a napjaink játékai közül egyet is, amit linux alatt is használni lehet ? Mert én egyet sem. És amíg ez így van (mármint, hogy nincs vagy kevés az elérhető játék) igen is a windows lesz a legelterjedtebb.
[ 2002. augusztus 21.: Fec szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ket dolgot nem szabad elfelejteni:
1. nem mindenki csak jatszik a geppel.
2. az, h te nem tudsz, nem jelenti azt, h nincs. minden id-s jatek, wine, wineX ala transgaming, stbstb.
udv,
sz
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:22
idézet:
Ezt írta Fec:
Egy valamit nem kell elfelejteni. Lehet, hogy szép a linux, jó a linux, de tud valaki a napjaink játékai közül egyet is, amit linux alatt is használni lehet ? Mert én egyet sem. És amíg ez így van (mármint, hogy nincs vagy kevés az elérhető játék) igen is a windows lesz a legelterjedtebb.
[ 2002. augusztus 21.: Fec szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nos... a jópár játéknak van már natív Linuxos binárisa... és van DirectX emuláció Linux alá, amivel jópár játék elfut. A neve Winex, a [url="http://"http://www.transgaming.com"]http://www.transgaming.com[/url] -on eléred, a CVS változat ingyenes (de neked kell forgatnod)? az előrecsomagolt változatért fizetni kell...
Idézet
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:25
A videokártyára végülis volt egy link az UHU lapon, ahol leírták, hogy ilyen problémánál saját kezüleg kell kinézni a beállításokat a monitor kézikönyvéből, és beírni, utána mennie kell. Megy is, és még arra is rátaláltam, hogyan lehet a Desktop fontokat nagyobbra állítani.
Az ADSL-t tetszett, hogy a tárcsázóban külön opció volt hozzá, nem kellett mindenféle protokollt telepíteni a hálókártyára.
Letöltöttem az Operát (egy ideig azt használtam, ha már nincs IE6, akkor legalább valami ismerős dolog legyen), sajna, itt elvéreztem, az rpm install csak egy rakat hibaüzenetet írt ki.
Ránézésre az Evolution tökre olyan, mint az Outlook, úgy láttam be is lehet importálni .pst file-okat. Az alap funkciók úgy láttam meg is vannak (névjegy, e-mail, naptár), szerintem ez kulcsfontosságú. Mondjuk, jobban tetszene, ha 1:1-ben tudná az Outlook fileokat kezelni.
Alapvetően tetszik ez az UHU linux, jól el lehet vele szórakozni. Mondjuk, rohadtul semmiről fogalmam sincs, bármit akarok csinálni, előszőr 10-20 percig keresgélek valami doksi utána a neten, amiben leírják, mi, hogy van, de élvezem. Remélem hamarosan tiszta lesz nekem is, hogy mi az a fordítás, disztribúció meg ilyenek, nézek is mindjárt valami lamereknek való linuxos bevezető cuccot. Jó lenne, ha írnának valami ilyet alapból a fiúk hozzá, nem külön kéne keresgélni. Persze, a legjobb egy olyan tutorial - guided tour lenne jó, mint az XP esetében, meg is írom a fiúknak, rengeteg időt megspórolnának vele a szegény láma usernek.
Standby/hibernate sajnos nincs, és a gépet is csak root-tal bejelentkezvén tudom eddig kikapcsolni.
Sebességre nem valami ász, az XP nekem gyorsabban fut (PIII 600, 256 MB, Supermicro i815e), biztos lehet valahol valamit állítani, amitől begyorsul a dolog, de még gőzöm sincs, hogy hol.
Lefagyott ez a táblázatkezelő (gnumeric), ki lehet valahogy ezt írtani? Van valami Task Manager jellegű dolog?
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:31
idézet:
Ezt írta olee:
Letöltöttem az Operát (egy ideig azt használtam, ha már nincs IE6, akkor legalább valami ismerős dolog legyen), sajna, itt elvéreztem, az rpm install csak egy rakat hibaüzenetet írt ki.
[/quote]
Csak egy quick'n'dirty utalas:
UHU csomagkezeloje nem debian alapu? Opera van .deb csomagban is. nem garantalom h sikerulni fog, leven csak a csomagkezelo debian alapu, de sztm egy probat meger.
masik: Operabol van statikusan linkelt es dinamikusan linkelt valtozat is. A statikusnak elvileg kene mukodnie mindenutt, a dinamikushoz szukseged van KDE libekre. UHU az ha jol emlekszem elsosorban GTK illetve Gnome alapu, lehet, h nincsenek ilyen csomagok, vagy ha vannak, nem lettek installalva.
udv,
sz
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:45
idézet:
Ezt írta NeverGone. Se több, se kevesebb.:
Nos... a jópár játéknak van már natív Linuxos binárisa... és van DirectX emuláció Linux alá, amivel jópár játék elfut. A neve Winex, a [url="http://"http://www.transgaming.com"]http://www.transgaming.com[/url] -on eléred, a CVS változat ingyenes (de neked kell forgatnod)? az előrecsomagolt változatért fizetni kell...[/quote]
A linuxforum.hu-n letoltheto az elorecsomagolt valtozat ingyer'... genyo dolog, de en ha akarok, se tudok fizetni erte. Nincs kidobnivalo penzem dombornyomott kartyara, neten fizetni meg csak azzal lehet.
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:46
idézet:
Ezt írta gaboro:
Az Ati supportja a enyhen szolva hagy kivannivalot maga utan, bar mostanaban mar a windowsos driverek egyre tisztessegesebbek. A linuxra azt mondjak, hogy tamogatjak, kozbe meg szarba sem veszik... Na mindegy, azert szerencsere nincs elveszve minden. Van jo driver a kartyadhoz, csak nem valoszinu, hogy az uhuban alapbol benne volt, ugyanis a 4.2-es XFree86 tamogatja a Radeon-okat, csak eppen van egy par, ami kifog rajta, mint pl. az en Radeon Mobility-m. Szoval menj el a gatos.sf.net oldalra, szedd le az ati.2 drivereket, az experimental 13-at, most az a legfrisebb. Experimental, de nalam sosem fagyott... es gyonyoru a kepe. Szoval a tar.gz-t bemasolod a /usr-be (rootkent persze), es egyszeruen kitarolod: tar xvzf ATI....tar.gz. Ennyi. persze, ha mar eles a rendszered, akkor erdemes a /usr/X11R6 konyvtarat elmenteni... Ja, az X beallitasanal a radeon-t kell kivalasztani.
Ha 3d-s jatekokat is akarsz futtatni, mint pl. quake3, akkor fel kell raknod a DRI-t is a gatos.sf.net-rol. Ez mar jobban experimental... Szoval letoltod a drm-kernel-t, kitarolod egy konyvtarba, leforditod (make -f Makefile.linux ), es rootkent az epp leforditott modulok konyvtarabol:
rmmod radeon
insmod ./radeon.o
Az XFree-konfigjaban a Modules alatt Load "dri"-t felvenni, es X-et ujrainditani. Mar megy is, meghozza gyonyoruen.
Javaslom, hogy a DRI-t ne hasznald mindig, csak ha jatszani akarsz. Igy az X-et stabil marad.
Ne vedd szemelyeskedesnek, de sok windows-os elhuzza a szajat, ha ilyesmiket kell csinalni egy hardwer beuzemelesehez. Ilyenkor erdemes a kovetkezoket vegiggondolni:
1.) a linux teljesen ingyenes, most toltotted le, semmit nem fizettel a fejlesztoknek, ok megis olyat alkottak, ami mukodes szempontjabol megfelelo. Gyors is, stabil is, megfeleloen biztonsagos is.
2.) a linux nem kemkedik utanad
3.) a linux licensze szamodra, mint fogyasztora nezve nem megalazo, mint a windows EULA, nem KELL garantalnod benne, hogy a microsoft barmikor, barmilyen szoftvert telepithet a gepedre tavolrol, anelkul, hogy szolna rola, es barmilyen program futasat szo nelkul blokkolhatja.
Meg lenne egy par pont, de ez a topic nem errol szol, igy nem irom tovabb. Csak a windows xp-vel valo elegedettseg miatt irtam. Bocs a hasonlatert, de a diszno is milyen elegedett, amikor elerakjak a csavat, nem is gondol ra, hogy egyszer meg meglesz a bojtje....
[/quote]
Most végre megy az Ati videokártyám (ja, 15 perc alatt újratelepült az egész a CD-ről, azért ez elég jó bonusz pont!), nézegettem ezt a driver dolgot, de nem merek hozzányúlni.
Nekem semmi bajom a hardware telepítgetéssel, windows alatt sem megy minden - csak hát amikor vettem, arra figyeltem, hogy a windows-zal legyen kompatibilis a configom. Volt ami nem ment, attól meg is váltam, és vettem helyette mást, ami jól fut.
Nekem alapvetően pénzem nincs, de időm még annyira nincs. Azért lenne jó, ha nem kellene így a dolgokkal bíbelődni.
A Linux ingyenes, nekem ez fő vonzó benne, de most az XP-hez és az Officehoz is mindössze pár ezer forintért jutottam hozzá, amit még ki lehet bírni (azért 300 000-et már nem adnék érte).
Mi a bőjtje annak, ha a disznó csávát eszik? Sajna nem értem a hasonlatot...
Különben én nem vagyok elszállva a windowstól. Eddig, amit láttam, abból az Apple Mac OS X tetszett a legjobban, még az Office is sokkal használhatóbb volt. Mindössze egy nagy gondom van vele: tökre inkompatibilis a magyar PC-s felhasználói körrel. Sajna, a Mac-en elmentett word file e-mailben elküldve nem működött a PC-n. A hardware-ekről nem is beszélve, alig láttam eddig olyan telefont, PDA-t, amit normálisan lehetett volna használni vele.
Szerintem a Mac sokba kerül, de így utólag visszanézve az elmúlt évekre, ami időt eltöltöttem a gép szerelésével, beállítgatásával, hibakereséssel a Windows + IBM PC együttesen, akkor már rég bejött volna a plusz kiadás. De korábban pénzem nem volt, időm meg volt bőven - ma ez megfordult, pénzem azért van amire kell, de időm már egyre kevesebb.
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:49
idézet:
Ezt írta sz:
UHU csomagkezeloje nem debian alapu? Opera van .deb csomagban is. nem garantalom h sikerulni fog, leven csak a csomagkezelo debian alapu, de sztm egy probat meger.
masik: Operabol van statikusan linkelt es dinamikusan linkelt valtozat is. A statikusnak elvileg kene mukodnie mindenutt, a dinamikushoz szukseged van KDE libekre. UHU az ha jol emlekszem elsosorban GTK illetve Gnome alapu, lehet, h nincsenek ilyen csomagok, vagy ha vannak, nem lettek installalva.
[/quote]
Elnéznél esetleg az Opera oldalára, hogy akkor melyiket töltsem le a sokféle opcióból, és hogyan installáljam? Az UHU oldalán van egy kis fejezet a csomagkezelésről, abban írták, hogy tudja az rpm-et, azért gondoltam azt megpróbálni.
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:50
idézet:
Ezt írta sz:
[/quote]
alien-nel lehet konvertalni rpm csomagokat deb-re. De ha van deb, az a legjobb nyilvan.
idézet:
[/quote]
Operanak QT kell, nem kde. Egesz pontosan: libc6 (>= 2.1.3), libqt2 (>= 2:2.3.0), xlib6g (>= 3.3.6) | xlibs
Elküldve: 2002. 08. 21. 19:50
idézet:
Ezt írta sz:
udv,
sz[/quote]
Így van, az Uhu csomag része Debián alapú, szal .deb
Egy programot kilőni... van rá két mód:
1.) Szerintem van valahol egy Xkill nevű programod. Inditsd el, és kattints rá a lefagyott alkalmazás ablakára.
2.) Ez olyan gépelgetős... indits egy konzol ablakot, és ird be: ps aux | grep 'alkalmazás neve'. Szal nálad: ps aux | grep gnumeric
Így fogsz kapni 2 sort, az utolsó a grep cucca, azal ne törödj, csak az elsővel. Az első sorban lesz egy 4jegyű szám. Nálam ez így néz ki mozillára:
never 2487 10.4 12.8 66544 49308 ? S 20:01 4:38 /usr/lib/mozilla-
Na itt a szám a 2487.
Ezzel a számmal pedig ezt kezded:
kill szám (szal itt: kill 2487)
vagy ha ettől nem lép ki a cucc, akkor utána ezt:
kill -9 szám (szal itt: kill -9 2487)
Sok sikert a használathoz...![]()
Idézet
Elküldve: 2002. 08. 21. 20:01
idézet:
Ezt írta Hory:
Operanak QT kell, nem kde. Egesz pontosan: libc6 (>= 2.1.3), libqt2 (>= 2:2.3.0), xlib6g (>= 3.3.6) | xlibs[/quote]
Igaz, hulyen fogalmaztam, noha erre gondoltam (; Mondtam en, h quick'n'dirty (;
udv,
sz
Elküldve: 2002. 08. 21. 20:06
idézet:
Ezt írta NeverGone. Se több, se kevesebb.:
2.) Ez olyan gépelgetős... indits egy konzol ablakot, és ird be: ps aux | grep 'alkalmazás neve'. Szal nálad: ps aux | grep gnumeric
Így fogsz kapni 2 sort, az utolsó a grep cucca, azal ne törödj, csak az elsővel. Az első sorban lesz egy 4jegyű szám. Nálam ez így néz ki mozillára:
never 2487 10.4 12.8 66544 49308 ? S 20:01 4:38 /usr/lib/mozilla-
Na itt a szám a 2487.
Ezzel a számmal pedig ezt kezded:
kill szám (szal itt: kill 2487)
vagy ha ettől nem lép ki a cucc, akkor utána ezt:
kill -9 szám (szal itt: kill -9 2487)
Sok sikert a használathoz...[/quote]
Bocs, kotozkodok picit (; az a "negyjegyu szam" nem feltetlenul negyjegyu, de mindenkeppen az van a sor elejen. Ez az un. PID - ProcessID. Egy killnek tobb PIDet is meg lehet adni egyszerre.
NeverGone: killall parancs? (; [baar... killall mozilla megtalalja a mozilla-bin-eket? Nem mi? Ha hallgattam volna bolcs maradtam volna... (;]
udv,
sz
Elküldve: 2002. 08. 21. 20:09
idézet:
Ezt írta olee:
Elnéznél esetleg az Opera oldalára, hogy akkor melyiket töltsem le a sokféle opcióból, és hogyan installáljam? Az UHU oldalán van egy kis fejezet a csomagkezelésről, abban írták, hogy tudja az rpm-et, azért gondoltam azt megpróbálni.[/quote]
[url="http://"http://www.opera.com/download/get.pl?platform=linux&force=6.03"]http://www.opera.com...inux&force=6.03[/url]
vannak ilyen radio buttonok, vagy mik. deb, QT static, 4.6 MB kell neked. [remelem (; nekem - igaz nativ debianon - az kell. csomagkezelo miatt sztm Neked is ez a celszeru]
udv,
sz

Súgó
A téma zárva.