HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 23. 19:50

idézet:
Ezt írta Hory:

Erosen gyanithato, hogy van neki glibc installalva a gépén... ;)
En az ekezeteket is belottem, csak hasznalni nem szeretem.

A problemara megoldas: nyilvan csak a dpkg adatbazis nem okes, vagy masmilyen verzioszamot hasznalnak UHU kollegaek. probald a dpkg-t a '--force-depends' kapcsoloval inditani. Valszeg menni fog.
[/quote]

Így is kiírt egy rakat hibát, de kevesebbet, úgy tűnt, felrakta. Gondolkodtam egy ideig, hogy hogyan lehetne elindítani, majd beírtam, hogy Opera, aztán elindult.

Telepítéskor csinál valamilyen ikont az "Alkalmazások" Start menüben?

#222 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 07:01

Na, ez az Opera leglalább ismerős abból az időből, amikor ez volt a nyerő nálam... sajnos a [url="http://"http://www.777sms.hu"]www.777sms.hu[/url] továbbra sem működik vele, remélem a mostanában beígért 7-es verzió már tudni fogja ezeket.

Az UHU linux CD felrakott nekem egy boot menüt amiben az UHU linux van beállítva defaultként - hogy tudom átállítani, hogy a Windows-t töltse be defaultként?
Különben nem bántam volna, ha nem rak föl magának külön boot managert, hanem a már meglévő Windows XP-s boot menühöz adja hozzá magát.

#223 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 07:03

idézet:
Ezt írta tzitz:
glibc biztos, de hogy a megfelelő verzió, az már nem, erre utaltam az üzenetemben (megfelelő verzió vagy nagyobb, amit ír a hibaüzenet egyértelműen)[/quote]

Tényleg lehet, hogy nem a megfelelő, elég sokszor lefagy az Opera, vagy becsukódik hibaüzenettel hirtelen.

#224 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 16:24

Na, most azon szórakozom, hogy a Connectix Virtual PC-n próbálom a Linuxot telepíteni. Tök jól megy, egyedül az egérrel van idáig némi gondom. Így sokkal kényelmesebben lehetne próbálgatni!

#225 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 16:31

idézet:
Ezt írta tzitz:

Hogyhogy mi kell neki, hiszen kiírta szépen:
libc6-ból az a bizonyos verzió vagy nagyobb, xlib6g-ből is és xlibs kell még neki.
[/quote]

Ez rendjén van, csak én még kezdő vagyok, és gőzöm sincs, hogy ilyenkor mit kell csinálni. :(

#226 Felhasználó inaktív   Trunkics Tamás 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 24. 20:59

idézet:
Ezt írta olee:
Na, ez az Opera leglalább ismerős abból az időből, amikor ez volt a nyerő nálam... sajnos a [url="http://"http://www.777sms.hu"]www.777sms.hu[/url] továbbra sem működik vele, remélem a mostanában beígért 7-es verzió már tudni fogja ezeket.[/quote]

Nekem UHU alatt Mozillával és Galeonnal szépen megy a 777sms.hu.

idézet:
Ezt írta olee:
Az UHU linux CD felrakott nekem egy boot menüt amiben az UHU linux van beállítva defaultként - hogy tudom átállítani, hogy a Windows-t töltse be defaultként?
[/quote]

A /boot könyvtárban kell a grub beállításai között matatni, a Windows-os részt kell előre tenni. Indítsd el egy konzolt, írd be: mc, és lépegess a főkönyvtárban a /boot könyvtárig, ott van a grub konfigja, megtalálod.

idézet:
Ezt írta olee:
Különben nem bántam volna, ha nem rak föl magának külön boot managert, hanem a már meglévő Windows XP-s boot menühöz adja hozzá magát.[/quote]

De hát külön rákérdezett, hogy települjön-e, vagy ne... Ha nem kérted volna, nem rakja fel magát, és te tudod beállítani a Windows XP boot managerét, vagy használhatsz boot floppy-t, ha az szimpatikusabb. Egy teljes oldal foglalkozott ezzel a kérdéssel a telepítőnél. Én inkább nem örülnék neki, ha hozzányúlna a Windows XP-hez. Amúgy mi a gondod a boot managerével? Nekem tetszik. :) Mellesleg tudtommal nem lehetséges a dolog, nincs még stabil NTFS támogatás Linuxhoz.

#227 Felhasználó inaktív   Trunkics Tamás 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 21:01

idézet:
Ezt írta tzitz:

glibc biztos, de hogy a megfelelő verzió, az már nem, erre utaltam az üzenetemben (megfelelő verzió vagy nagyobb, amit ír a hibaüzenet egyértelműen)
[/quote]

Az UHU-ban mindenből szinte a legújabb van, ezzel nem hiszem, hogy gond lenne. :)

#228 Felhasználó inaktív   Trunkics Tamás 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 21:03

idézet:
Ezt írta olee:
Na, most azon szórakozom, hogy a Connectix Virtual PC-n próbálom a Linuxot telepíteni. Tök jól megy, egyedül az egérrel van idáig némi gondom. Így sokkal kényelmesebben lehetne próbálgatni![/quote]

Én vmware-val (is) próbáltam, azzal is jól ment, egyedül a hangkártyát nem ismerte fel ebben az esetben. Ha simán, emulátor nélkül próbáltam, akkor minden hardveremet szépen detektálta.

#229 Felhasználó inaktív   closed 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 24. 22:26

én is megpróbálkoztam a bagollyal, de kevés sikerrel.. :(
Ugyebár GRUB-ot használ. Ezt korábban sosem próbáltam.Rá lehet venni ezt arra, hogy 8giga fölötti partícióról bootoljon? A LILO újabb verziói gond nélkül megteszik, de ez, ha felteszem, csak odáig jut el bootoláskor, holy LI. (mellesleg miért kezdi a grub kiírni, hogy li? nem azt kéne neki hogy GR? :))
Megpróbáltam egy debianos lilo-t feldobni rá, de ahhoz kellett egy libc6, az meg nem mászik fel, egy csomó file-ra kiírja, hogy sajna nem tudja felülírni, szóval bocsika.
nálatok nincs gond a grubbal? Egyáltalán: miért terjed egyre inkább el? mi a baj a LILO-val?

#230 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 00:09

idézet:
Ezt írta closed:
én is megpróbálkoztam a bagollyal, de kevés sikerrel.. :(
Ugyebár GRUB-ot használ. Ezt korábban sosem próbáltam.Rá lehet venni ezt arra, hogy 8giga fölötti partícióról bootoljon? A LILO újabb verziói gond nélkül megteszik, de ez, ha felteszem, csak odáig jut el bootoláskor, holy LI. (mellesleg miért kezdi a grub kiírni, hogy li? nem azt kéne neki hogy GR? :))
Megpróbáltam egy debianos lilo-t feldobni rá, de ahhoz kellett egy libc6, az meg nem mászik fel, egy csomó file-ra kiírja, hogy sajna nem tudja felülírni, szóval bocsika.
nálatok nincs gond a grubbal? Egyáltalán: miért terjed egyre inkább el? mi a baj a LILO-val?
[/quote]

Bevallom öszintén: uuuuutálom a grub -ot... a lilo.conf -ot már lassan csukott szemmel is tudom szerkeszteni... :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#231 Felhasználó inaktív   Trunkics Tamás 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 04:33

idézet:
Ezt írta Balheredobálós NeverGone, és tökei:

Bevallom öszintén: uuuuutálom a grub -ot... a lilo.conf -ot már lassan csukott szemmel is tudom szerkeszteni... :)
[/quote]

Ezek az ízlések és pofonok kategória. :) Ez is jó, az is jó, van, aki azt mondja, hogy a grub az jobb. Az egyik előnye, hogy olyan rendszerről is be tudsz bootolni vele, ami nem volt benne a listádban. Elvileg a legmodernebb motorral van felfegyverezve, tehát a 8GB-al nem lehetne problémája.

Itt szerintem az a kérdés, hogy LILO, vagy GRUB, és a válasz az, hogy nem lenne szerencsés mindkettő (minek kavarni), tehát el kell dönteni. Bármelyiket választod, egyikkel sincsen baj. A döntésnek viszont lesz egy olyan következménye, hogy az az emberek egy részének nem lesz szimpatikus.

A grub konfigja pedig nem bonyolult, hamar fel lehet fogni. :)

#232 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 07:01

idézet:

Nekem UHU alatt Mozillával és Galeonnal szépen megy a 777sms.hu.
[/quote]

Ja, ez nem kritika volt, a Mozillával nekem is megy. Csak Windows alatt szerettem az Operát, ugyanakkor sokat kínlódtam vele, mivel nagyon sok oldallal még mindig inkompatibilis. Ráadásul fontos helyekkel, mint a 777sms, OTP, Ati...

#233 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 07:14

idézet:

A /boot könyvtárban kell a grub beállításai között matatni, a Windows-os részt kell előre tenni. Indítsd el egy konzolt, írd be: mc, és lépegess a főkönyvtárban a /boot könyvtárig, ott van a grub konfigja, megtalálod.
[/quote]

Tényleg! Működik! Óriási!

[Linux partition]/boot/grub/menu.lst

Itt a Windowsos részt feljebb kellett másolni, és így az van első helyen, automatikusan azt tölti be. Kár, hogy csak Linux alól lehet változtatni.

A boot partíció nálam Fat16 (Dos 6.22 van installálva, meg egy XP telepítő CD van bemásolva), ott különben nyugodtan szórakozhatott volna az UHU linux.

Tudja valaki különben, hogy mit kellene a Windows XP boot menüjébe beírni, egy olyan sorhoz, amivel a Linuxot akarom indítani?

Ha már nem kell, hogyan tudom levenni a Grub-ot?

[ 2002. augusztus 25.: olee szerkesztette a hozzászólást ]

#234 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 10:21

idézet:
Ezt írta olee:
Tudja valaki különben, hogy mit kellene a Windows XP boot menüjébe beírni, egy olyan sorhoz, amivel a Linuxot akarom indítani?

Ha már nem kell, hogyan tudom levenni a Grub-ot?
[/quote]
Megoldható, bár valóban esztétikusabb a Grub, mint az NT menü.

A rendszertöltőt, akár LiLo, akár Grub a Linux partíció boot sectorába kell telepíteni az MBR helyett. Azt hiszem, a KDE-ben is van lehetőség utólag átrakni.

Ekkor az a partíció bootol, amelyiket aktívra állítod, akár kézzel, akár bármilyen bootmanagerrel, az MBR-t pedig az fdisk /mbr vagy az NT-s fixmbr (javítókonzol) paranccsal lehet visszaállítani szabványos DOS állapotába, szükség esetén.

Nyilván az XP legyen aktív. A Linux partíció boot sectorát, vagyis az első 512 bájtot fájlba kell menteni a C: meghajtó gyökerébe. Legyen a fájl neve mondjuk: linux. Ekkor a boot.ini így nézhet ki, persze feltéve, hogy az XP az első partíción van:

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:linux="UHU Linux"

[url="http://"http://www.winimage.com/bootpart.htm"]BootPart 2.20: Boot Partitions for WinNT[/url]

[ 2002. augusztus 25.: Signal szerkesztette a hozzászólást ]

#235 Felhasználó inaktív   Trunkics Tamás 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 00:27

idézet:
Ezt írta olee:

Tényleg! Működik! Óriási!

[Linux partition]/boot/grub/menu.lst

Itt a Windowsos részt feljebb kellett másolni, és így az van első helyen, automatikusan azt tölti be. Kár, hogy csak Linux alól lehet változtatni.
[/quote]

Mondtam én, hogy nem nagy ördöngösség. :) Örülök, hogy megy.

idézet:
Ezt írta olee:

A boot partíció nálam Fat16 (Dos 6.22 van installálva, meg egy XP telepítő CD van bemásolva), ott különben nyugodtan szórakozhatott volna az UHU linux.

[/quote]

Az UHU oda települ fel, ahova mondod neki. A telepítés során azt is meg lehet neki mondani, hogy melyik partíciót tegye mountolja fel /boot könyvtárként, így ha az FAT partíció, és nem kattintod be neki a formattálást, akkor szerintem tudja használni.

#236 Felhasználó inaktív   pozsy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 13:03

idézet:
Ezt írta Hory:
NTFS 5.1 -et mar a 2.4.18-es kernel is olvasta. Az iras valoban csak a 4.0-asra megy, arra is ugy, hogy chkdsk-zni kell utana windows-bol.

Az uhu-t meg hagyd a francba, ha linuxal akarsz ismerkedni. Meg egyebkent is. Egy kiherelt debian.
Mandrake javallott erosen kezdoknek, az all legkozelebb a windowshoz.
[/quote]

Az UHU kernele tokeletesen olvas minden NTFS particiot (az uj NTFS driver van benne). Irni ez a driver nem tud.
A "regi" driver (ami a standard 2.4.18-ban van) ugyan enged irni, de az nagyon veszelyes mert sok esetben rogton hazavagja az egesz filerendszert.

Az UHU pedig nem egy kiherelt debian. A debianhoz pontosan ugyan annyi koze van az uhunak, mint a mandrakenek a susehoz: ugyan az a csomagkezelojuk. Ennyi, es nem tobb.
--
pozsy

#237 Felhasználó inaktív   pozsy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 13:09

idézet:
Ezt írta Fec:
Egy valamit nem kell elfelejteni. Lehet, hogy szép a linux, jó a linux, de tud valaki a napjaink játékai közül egyet is, amit linux alatt is használni lehet ? Mert én egyet sem. És amíg ez így van (mármint, hogy nincs vagy kevés az elérhető játék) igen is a windows lesz a legelterjedtebb.

[ 2002. augusztus 21.: Fec szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Nem vagyok egy nagy gamer, de tudom hogy van tobb is, pl quake3, vagy hamarosan jon a neverwinter is, sot a doom3 is fog mukodni linux alatt!
--
pozsy

#238 Felhasználó inaktív   pozsy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 13:12

idézet:
Ezt írta NeverGone. Se több, se kevesebb.:

Így van, az Uhu csomag része Debián alapú, szal .deb
Egy programot kilőni... van rá két mód:
1.) Szerintem van valahol egy Xkill nevű programod. Inditsd el, és kattints rá a lefagyott alkalmazás ablakára.
2.) Ez olyan gépelgetős... indits egy konzol ablakot, és ird be: ps aux | grep 'alkalmazás neve'. Szal nálad: ps aux | grep gnumeric
Így fogsz kapni 2 sort, az utolsó a grep cucca, azal ne törödj, csak az elsővel. Az első sorban lesz egy 4jegyű szám. Nálam ez így néz ki mozillára:
never 2487 10.4 12.8 66544 49308 ? S 20:01 4:38 /usr/lib/mozilla-

Na itt a szám a 2487.
Ezzel a számmal pedig ezt kezded:
kill szám (szal itt: kill 2487)
vagy ha ettől nem lép ki a cucc, akkor utána ezt:
kill -9 szám (szal itt: kill -9 2487)

Sok sikert a használathoz... :)
[/quote]

Ezt azert lehet egyszerunnem is:
killall gnumeric
:)))
--
pozsy

#239 Felhasználó inaktív   pozsy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 13:16

idézet:
Ezt írta olee:
Lassan, de biztosan, remélem a jó irányba... ehhez most mi kell neki?

[root:~/tmp]$ dpkg -i opera6.deb
Selecting previously deselected package opera-static.
(Reading database ... 88507 files and directories currently installed.)
Unpacking opera-static (from opera6.deb) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of opera-static:
opera-static depends on libc6 (>= 2.1.3); however:
Package libc6 is not installed.
opera-static depends on xlib6g (>= 3.3.6) | xlibs; however:
Package xlib6g is not installed.
Package xlibs is not installed.
dpkg: error processing opera-static (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
opera-static
[root:~/tmp]$
[/quote]

Az a baj, hogy az UHU mas csomagneveket hasznal mint a debian, ezert nem talalja.
hasznald a
dpkg --force-depends CSOMAGNEV
parancsot, es akkor felrakja. Bar nem tul tiszta igy a dolog, nagy valoszinuseggel tokeletesen mukodni fog.
--
pozsy

#240 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 14:13

idézet:
Ezt írta pozsy:

Ezt azert lehet egyszerunnem is:
killall gnumeric
:)))
[/quote]

Ejnye, ezt már fentebb kiveséztük... :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.