HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#1341 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 04. 09:55

Régen volt a kezemben, még az 1.1 idején. Ezért kipróbáltam a live cd-t. Korrektnek tűnik, és jól összerakottnak, mint minden, amit eddig láttam. Live cd-s változatból ez az utolsó elérhető?Uhu Live
"Légy szerény mint én..."

#1342 Felhasználó inaktív   Mikul@s 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 06. 08:23

Közel fél év hallgatás után ismét frissítettem az UHU-Linux 1.2 DVD kiadását!

Szakítva a hagyományokkal, ez a telepítő már alig kompatibilis a „gyárival”, ez alatt azt kell érteni, hogy most már sokkal több csomagot telepít fel (942 db-ot), és mindenből az elérhető legfrissebbet teszi fel.

Néhány példa:
KDE 3.4.3
Xfce 4.2.1
OpenOffice.org 2.0.2
Firefox 1.5
Thunderbird 1.5
Skype 1.2.0.18
Adobe Reader 7
stb.

Letölthető az FSN szerveréről, az iso: ftp://ftp.fsn.hu/pub/contrib/mikulas/uhu-..._msandor_r2.iso
az md5: 105f094e1f3d05ba4730e6721eeec823  uhu-linux_1.2_msandor_r2.iso

Ha nem szeretnél újra letölteni 4,4 GB-ot, akkor frissítsd az "R1" isot rsync-el a következő paranccsal:
$rsync -avP --delete-after ftp.fsn.hu::ftp/pub/contrib/mikulas/uhu-linux_1.2_msandor_r2.iso uhu-linux_1.2_msandor_r1.iso
Ne feledd, hogy egy sorban kell kiadni ezt a parancsot abban a könyvtárban, ahol az "R1" van!
Ezzel a módszerrel gyakorlatilag csak ~920 MB-ot fog letölteni az FSN-ről.
A művelet végeztével célszerű átnevezni a fájlt r1-ről r2-re...

Tapasztalataim szerint nagyon sok gondot okozott a felhasználóknak, hogy a letöltő programjuk nem megfelelő, illetve, hogy win98-at használnak, vagy XP-t FAT32 fájlrendszerrel, amiről köztudott, hogy nem tud 4 GB-nál nagyobb fájlokat kezelni.
Ezért windows esetén mindenképpen NTFS fájlrendszert használj, egy korrekt letöltőprogrammal.
Pl.: total commander, flashget, stb.
Linux alatt pl.: gFTP, Kget, wget, stb.

További információk a honlapján: http://uhudvd.openproject.hu

#1343 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 10:42

Sziasztok az uhuhoz hol találhatok thunderbirdet és firefoxot? Mert amit a hivetelosról töltök le azt nekem nem sikerül felgyógyítani... bár nem is értek hozzá. (ha nagyon láma kérdés akkor bocsánat.)

#1344 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 18:42

Idézet

Sziasztok az uhuhoz hol találhatok thunderbirdet és firefoxot? Mert amit a hivetelosról töltök le azt nekem nem sikerül felgyógyítani... bár nem is értek hozzá. (ha nagyon láma kérdés akkor bocsánat.)

Öcsém, ha hivatalos nem megy akkor szerinted az ki hibája? A kérdés helysen így hangzik: "Nem tudom feltepíteni a hivatalos TBt és FFt, mit csináltam rosszul? Ezt és ezt csináltam"

Amúgy konzolba:
su -
dpgk -i forefoxcsomineve.uhu

örül.
In Flames We Trust

#1345 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:36

Hííjjj már Bocsánat is! :)

Ami azt illeti én azt nem is gondoltam hogy nem én szúrom el, de a tar.gz -vez nem tudott mit csinálni a kpackage, azt gondoltam ez biztos azért van mert koránt sem uhu-s, az én tudásommal pedig inkább annak járok utána van-e uhus valahol.

#1346 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:41

rájuk is találtam. :) Mégegyszer bocs! :)

#1347 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 19:55

NP
Én bocs, szar pillanatomban voltam, most már meg nem szerkeszthetem :beer:
In Flames We Trust

#1348 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 18. 08:19

Idézet: Vaj001 - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 11:42

Vagy pppoe-setup és pppoe-start után (1.2-ben még adsl-setup és adsl-start)

apt-get install firefox  :)

#1349 Felhasználó inaktív   Vaj001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 19:14

Volna még egy kérdésem... :)
Már rendben sikerült telepíteni a linuxot, és a beállításokkal is majdnem sikerült boldogulnom (azt leszámítva hogy minden újra indulásnál elfelejti a megosztandó mappákat.)
De adódott egy olyan baj, hogy egyszercsak a gép gondol egyet, és belekezd valami orbitálisan nagy munkába, ami anyira fogja a gépet hogy minimum egy óra (nem vicc tényleg egy óra)  hogy újra indítsam pedig úgy csinálom hogy ctrl+alt+F1 -el kimegyek az X-ből és ott nyomok egy CTRL+ALT+DEL -t.
Kérlek segítsetek kitalálni hogy mit csinál ilyenkor, miért csinálja, és hogyan lehet lebeszélni róla...
Köszönöm

#1350 Felhasználó inaktív   Jcage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 27. 12:02

sziasztok!

nekem mountolassal kapcsolatos kerdesem lenne, de amit a korabbi hozzaszolasokban talaltam, az nem eleg.

adott tehat tobb w2k3 serveren megosztott konyvtar, amit siman tudok is felcsatolni a

mount -t smbfs ......

parancs segitsegevel. de a cegnel lenne meg tovabbi olyan elerendo meghajto is, amit viszont nem sikerul, mert visszadob egy

added interface ip=xxx.x.x.x bcast=xxx.xxx.xxx.xxx nmask=255.0.0.0
added interface ip=xxx.xx.xxx.xx bcast=xxx.xx.xxx.xx nmask=255.255.0.0
3812: Connection to xx2ba-file1 failed
SMB connection failed
illetve a logokbol kiderul, hogy valami hitelesitesi gondja van.

beszeltem azzal a kollegammal, aki az elso servert felugyeli, hogy korabban volt ott is ilyen gond linux-os kliensekrol, de a registry-ben atirt nehany bejegyzest valami high priority authentication reszben.
a masodik servernel viszont nincs lehetosegunk ilyen modositasokra, amire azt a tanacsot adta, hogy smbfs helyett cifs-et hasznaljak, mert azzal talan menni fog.
en ugy gondoltam, hogy akkor csak annyit kell tennem, hogy modositom a mount parancssort

mount -t cifs .......

erre viszont kiirt egy

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //xx2ba-file1/cliint, or too many mounted file systems

uzenetet. rosszul gondoltam valamit a paranccsal kapcsolatban, vagy az uhu-ban nincs cifs?

bocs, ha hosszu volt.
szoval erre varnek otletet.

udv
Jcage
"A kritikus olyan, mint a nőgyógyász: ott keresi a problémát, ahol más az élvezetet..."

#1351 Felhasználó inaktív   Force 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:25

Idézet: Vaj001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 19:14

Volna még egy kérdésem... :)
Már rendben sikerült telepíteni a linuxot, és a beállításokkal is majdnem sikerült boldogulnom (azt leszámítva hogy minden újra indulásnál elfelejti a megosztandó mappákat.)
De adódott egy olyan baj, hogy egyszercsak a gép gondol egyet, és belekezd valami orbitálisan nagy munkába, ami anyira fogja a gépet hogy minimum egy óra (nem vicc tényleg egy óra)  hogy újra indítsam pedig úgy csinálom hogy ctrl+alt+F1 -el kimegyek az X-ből és ott nyomok egy CTRL+ALT+DEL -t.
Kérlek segítsetek kitalálni hogy mit csinál ilyenkor, miért csinálja, és hogyan lehet lebeszélni róla...
Köszönöm

Megoszt :):):) Hogy hogy elfelejti a mappákat?

#1352 Felhasználó inaktív   arcadas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 15:46

Üdv!

Most raktam fel először az UHU 1.2 office-t, és az lenne a kérdésem, hogy az uhu tudja kezelni a deb-es csomagokat? mert próbáltam fel rakni rá de nem akarja az "apt-get install"-lal.
Igazából két dolgot szeretnék megcsinálni:
Akarok késziteni egy fájlrendszert, erre a rootstrap csomagot találtam, de nem sikerült felrakni, és szeretném fel rakni a user-mode-linux csomagot, amelyik szintén debian alá való, de ehhez még kellenek más csomagok is. Úgy tudom, ha apt-get-tel telepítem, akkor elvileg a szükséges csomagokat magától letölti és telepíti, de nálam ezt nem teszi meg.
Próbáltam a /etc/apt/sources.list-et is átírni de ez sem segített.

Ha vki tud megoldást ezekre írjon pls! kösz
ASRock P4S61, Celeron 2.4, 2x256 400Hz DDR, Abit Radeon 9550 128DDR.

#1353 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 16:00

Idézet: arcadas - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 16:46

Üdv!

Most raktam fel először az UHU 1.2 office-t, és az lenne a kérdésem, hogy az uhu tudja kezelni a deb-es csomagokat? mert próbáltam fel rakni rá de nem akarja az "apt-get install"-lal.
Igazából két dolgot szeretnék megcsinálni:
Akarok késziteni egy fájlrendszert, erre a rootstrap csomagot találtam, de nem sikerült felrakni, és szeretném fel rakni a user-mode-linux csomagot, amelyik szintén debian alá való, de ehhez még kellenek más csomagok is. Úgy tudom, ha apt-get-tel telepítem, akkor elvileg a szükséges csomagokat magától letölti és telepíti, de nálam ezt nem teszi meg.
Próbáltam a /etc/apt/sources.list-et is átírni de ez sem segített.

Ha vki tud megoldást ezekre írjon pls! kösz

Ácsi.
1. deb csomag nem játszik. Amire te gondolsz az amúgyis a dpkg -i csomagneve.uhu
2. Mit akarsz pontosan? A "készíteni egy fájlrendszert" az nem válasz. Ha más nem, írd körül és segítünk.
In Flames We Trust

#1354 Felhasználó inaktív   arcadas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 18:26

Igazából az lenne a lényeg, hogy a user-mode-linux-ot el tudjam indítani, ami állítólag alapból benne van az uhu-ban, de én nem találtam. Tehát kellene a csomagja, vhonnan a netről, meg persze a működéséhez esetlegesen szükséges csomagok.
A fájlrendszer pedig a user-mode-linux elindításához kell.
Ez a user-mode-linux egy virtuális gépet indít el a linuxon, aminek kell egy saját külön fájlrendszer (root_fs). Amit elvileg a rootstrap-pal meg lehet csinálni.

Ezek után vmi ötlet? Nagyon fontos lenne. thx

#1355 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 05. 20:45

Akkor mégegyszer.
Miért szeretnél user mode linuxot? A célt mondd, és meglátjuk mit tehetünk

(Megj: az UML a kernel része a 2.6 óta, tehát az UHUban az van akkor benne van...)
In Flames We Trust

#1356 Felhasználó inaktív   arcadas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 08:27

Üdv!

Nekem 2.6.9-es a kernelem, ezek szerint nem is kell feltelepítenem az uml-t? alapból tartalmazza?
De a fájlrendszert godnolom csak létre kell hozni? ami kell neki.

Az lenne végül is a lényeg, hogy elindítsak egy uml-t uhu-linux alatt grafikus felületen, egyenlőre semmi több.
Hogy miért akarok uml-t indítani a host gépemen? azért, mert a user mode linux-ról írok szakdolgozatot és szeretném uhu linux alatt is kipróbálni, red-hat alatt már sikerült.

Ha tudod, hogy hogy kell elindítani egy uml-t uhu alatt, kérlek pontosan írd le.
thx

#1357 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 11:10

EZT és a lap alján lévő linkeket olvasd el.

BTW én azt hittem hogy nincs szükséged UMLre csak benézted, és valójában valami más kell neked. Én soha életemben nem használtam még UMLt :Đ

Sok sikert ;)
In Flames We Trust

#1358 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 12:27

Sziasztok

Én egy kezdő Linuxos vagyok és az lenne a kérdésem mire figyeljek oda  a telepítésnél ha már fent van egy Win.2000-er. Egy teljesen üres vigyora raknám fel de a Win. 2000-nek is fent kell maradnia, mert hol az egyik hol a másikat használnám. 

Előre is köszönöm a válaszokat.
Idézet
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.

#1359 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 06. 13:25

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 13:27

Sziasztok

Én egy kezdő Linuxos vagyok és az lenne a kérdésem mire figyeljek oda  a telepítésnél ha már fent van egy Win.2000-er. Egy teljesen üres vigyora raknám fel de a Win. 2000-nek is fent kell maradnia, mert hol az egyik hol a másikat használnám. 

Előre is köszönöm a válaszokat.

Nem lesz gáz. A telepítő csak akkor fogja letörölni a másik a winyót ha erre megkéred, s mivel a telepítő teljesen magyar erre nem látok nagy esélyt. A kész akkor lesz indítómenüd amivel bootoláskor rendszert választhatsz.
Azért persze biztos ami biztos alapon egy backupot csinálj ;)
In Flames We Trust

#1360 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 07. 20:53

Segítség!!!!!

Most telepítetem fel a UHU Linux 1.2-es verziót és van egy kis nagy problémám. Az hogy a C: meghajton van fen egy Win2000 és ö volt az elsö  ;)  viszont ki akartam probálni a a Linuxot is és egy másik vinyora raktam fel. A but menedzser fel is ismerte a telepítésnél és közölte hogy van egy Win2000 is. Viszont a Bootolásnál csak a UHU Linuxot inditja el a Win2000 nem  :reklamacio:  De nekem a 2000 is  kell nagyon. Mit és hol kell át írni hogy a 2000 is be bootoljo. Nagyon fontos lenne.

Előre is kössssssszönöm :respect:  :respect:  :respect:

timeout 5
default 0
gfxmenu (hd1,0)/boot/themes/uhu

title UHU-Linux
kernel (hd1,0)/boot/bzImage root=/dev/hde1
initrd (hd1,0)/boot/initrd

title Memory Test
kernel (hd1,0)/boot/memtest.bin

Idézet
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.