UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2006. 04. 04. 09:55
Elküldve: 2006. 04. 06. 08:23
Szakítva a hagyományokkal, ez a telepítő már alig kompatibilis a „gyárival”, ez alatt azt kell érteni, hogy most már sokkal több csomagot telepít fel (942 db-ot), és mindenből az elérhető legfrissebbet teszi fel.
Néhány példa:
KDE 3.4.3
Xfce 4.2.1
OpenOffice.org 2.0.2
Firefox 1.5
Thunderbird 1.5
Skype 1.2.0.18
Adobe Reader 7
stb.
Letölthető az FSN szerveréről, az iso: ftp://ftp.fsn.hu/pub/contrib/mikulas/uhu-..._msandor_r2.iso
az md5: 105f094e1f3d05ba4730e6721eeec823 uhu-linux_1.2_msandor_r2.iso
Ha nem szeretnél újra letölteni 4,4 GB-ot, akkor frissítsd az "R1" isot rsync-el a következő paranccsal:
$rsync -avP --delete-after ftp.fsn.hu::ftp/pub/contrib/mikulas/uhu-linux_1.2_msandor_r2.iso uhu-linux_1.2_msandor_r1.iso
Ne feledd, hogy egy sorban kell kiadni ezt a parancsot abban a könyvtárban, ahol az "R1" van!
Ezzel a módszerrel gyakorlatilag csak ~920 MB-ot fog letölteni az FSN-ről.
A művelet végeztével célszerű átnevezni a fájlt r1-ről r2-re...
Tapasztalataim szerint nagyon sok gondot okozott a felhasználóknak, hogy a letöltő programjuk nem megfelelő, illetve, hogy win98-at használnak, vagy XP-t FAT32 fájlrendszerrel, amiről köztudott, hogy nem tud 4 GB-nál nagyobb fájlokat kezelni.
Ezért windows esetén mindenképpen NTFS fájlrendszert használj, egy korrekt letöltőprogrammal.
Pl.: total commander, flashget, stb.
Linux alatt pl.: gFTP, Kget, wget, stb.
További információk a honlapján: http://uhudvd.openproject.hu
Elküldve: 2006. 04. 07. 10:42
Elküldve: 2006. 04. 07. 18:42
Idézet
Öcsém, ha hivatalos nem megy akkor szerinted az ki hibája? A kérdés helysen így hangzik: "Nem tudom feltepíteni a hivatalos TBt és FFt, mit csináltam rosszul? Ezt és ezt csináltam"
Amúgy konzolba:
su -
dpgk -i forefoxcsomineve.uhu
örül.
Elküldve: 2006. 04. 07. 19:36
Ami azt illeti én azt nem is gondoltam hogy nem én szúrom el, de a tar.gz -vez nem tudott mit csinálni a kpackage, azt gondoltam ez biztos azért van mert koránt sem uhu-s, az én tudásommal pedig inkább annak járok utána van-e uhus valahol.
Elküldve: 2006. 04. 07. 19:55
Én bocs, szar pillanatomban voltam, most már meg nem szerkeszthetem
Elküldve: 2006. 04. 18. 08:19
Idézet: Vaj001 - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 11:42
Vagy pppoe-setup és pppoe-start után (1.2-ben még adsl-setup és adsl-start)
apt-get install firefox
Elküldve: 2006. 04. 24. 19:14
Már rendben sikerült telepíteni a linuxot, és a beállításokkal is majdnem sikerült boldogulnom (azt leszámítva hogy minden újra indulásnál elfelejti a megosztandó mappákat.)
De adódott egy olyan baj, hogy egyszercsak a gép gondol egyet, és belekezd valami orbitálisan nagy munkába, ami anyira fogja a gépet hogy minimum egy óra (nem vicc tényleg egy óra) hogy újra indítsam pedig úgy csinálom hogy ctrl+alt+F1 -el kimegyek az X-ből és ott nyomok egy CTRL+ALT+DEL -t.
Kérlek segítsetek kitalálni hogy mit csinál ilyenkor, miért csinálja, és hogyan lehet lebeszélni róla...
Köszönöm
Elküldve: 2006. 04. 27. 12:02
nekem mountolassal kapcsolatos kerdesem lenne, de amit a korabbi hozzaszolasokban talaltam, az nem eleg.
adott tehat tobb w2k3 serveren megosztott konyvtar, amit siman tudok is felcsatolni a
mount -t smbfs ......
parancs segitsegevel. de a cegnel lenne meg tovabbi olyan elerendo meghajto is, amit viszont nem sikerul, mert visszadob egy
added interface ip=xxx.x.x.x bcast=xxx.xxx.xxx.xxx nmask=255.0.0.0
added interface ip=xxx.xx.xxx.xx bcast=xxx.xx.xxx.xx nmask=255.255.0.0
3812: Connection to xx2ba-file1 failed
SMB connection failed
illetve a logokbol kiderul, hogy valami hitelesitesi gondja van.
beszeltem azzal a kollegammal, aki az elso servert felugyeli, hogy korabban volt ott is ilyen gond linux-os kliensekrol, de a registry-ben atirt nehany bejegyzest valami high priority authentication reszben.
a masodik servernel viszont nincs lehetosegunk ilyen modositasokra, amire azt a tanacsot adta, hogy smbfs helyett cifs-et hasznaljak, mert azzal talan menni fog.
en ugy gondoltam, hogy akkor csak annyit kell tennem, hogy modositom a mount parancssort
mount -t cifs .......
erre viszont kiirt egy
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //xx2ba-file1/cliint, or too many mounted file systems
uzenetet. rosszul gondoltam valamit a paranccsal kapcsolatban, vagy az uhu-ban nincs cifs?
bocs, ha hosszu volt.
szoval erre varnek otletet.
udv
Jcage
Elküldve: 2006. 05. 02. 11:25
Idézet: Vaj001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 19:14
Már rendben sikerült telepíteni a linuxot, és a beállításokkal is majdnem sikerült boldogulnom (azt leszámítva hogy minden újra indulásnál elfelejti a megosztandó mappákat.)
De adódott egy olyan baj, hogy egyszercsak a gép gondol egyet, és belekezd valami orbitálisan nagy munkába, ami anyira fogja a gépet hogy minimum egy óra (nem vicc tényleg egy óra) hogy újra indítsam pedig úgy csinálom hogy ctrl+alt+F1 -el kimegyek az X-ből és ott nyomok egy CTRL+ALT+DEL -t.
Kérlek segítsetek kitalálni hogy mit csinál ilyenkor, miért csinálja, és hogyan lehet lebeszélni róla...
Köszönöm
Megoszt
Elküldve: 2006. 05. 05. 15:46
Most raktam fel először az UHU 1.2 office-t, és az lenne a kérdésem, hogy az uhu tudja kezelni a deb-es csomagokat? mert próbáltam fel rakni rá de nem akarja az "apt-get install"-lal.
Igazából két dolgot szeretnék megcsinálni:
Akarok késziteni egy fájlrendszert, erre a rootstrap csomagot találtam, de nem sikerült felrakni, és szeretném fel rakni a user-mode-linux csomagot, amelyik szintén debian alá való, de ehhez még kellenek más csomagok is. Úgy tudom, ha apt-get-tel telepítem, akkor elvileg a szükséges csomagokat magától letölti és telepíti, de nálam ezt nem teszi meg.
Próbáltam a /etc/apt/sources.list-et is átírni de ez sem segített.
Ha vki tud megoldást ezekre írjon pls! kösz
Elküldve: 2006. 05. 05. 16:00
Idézet: arcadas - Dátum: 2006. máj. 5., péntek - 16:46
Most raktam fel először az UHU 1.2 office-t, és az lenne a kérdésem, hogy az uhu tudja kezelni a deb-es csomagokat? mert próbáltam fel rakni rá de nem akarja az "apt-get install"-lal.
Igazából két dolgot szeretnék megcsinálni:
Akarok késziteni egy fájlrendszert, erre a rootstrap csomagot találtam, de nem sikerült felrakni, és szeretném fel rakni a user-mode-linux csomagot, amelyik szintén debian alá való, de ehhez még kellenek más csomagok is. Úgy tudom, ha apt-get-tel telepítem, akkor elvileg a szükséges csomagokat magától letölti és telepíti, de nálam ezt nem teszi meg.
Próbáltam a /etc/apt/sources.list-et is átírni de ez sem segített.
Ha vki tud megoldást ezekre írjon pls! kösz
Ácsi.
1. deb csomag nem játszik. Amire te gondolsz az amúgyis a dpkg -i csomagneve.uhu
2. Mit akarsz pontosan? A "készíteni egy fájlrendszert" az nem válasz. Ha más nem, írd körül és segítünk.
Elküldve: 2006. 05. 05. 18:26
A fájlrendszer pedig a user-mode-linux elindításához kell.
Ez a user-mode-linux egy virtuális gépet indít el a linuxon, aminek kell egy saját külön fájlrendszer (root_fs). Amit elvileg a rootstrap-pal meg lehet csinálni.
Ezek után vmi ötlet? Nagyon fontos lenne. thx
Elküldve: 2006. 05. 05. 20:45
Miért szeretnél user mode linuxot? A célt mondd, és meglátjuk mit tehetünk
(Megj: az UML a kernel része a 2.6 óta, tehát az UHUban az van akkor benne van...)
Elküldve: 2006. 05. 06. 08:27
Nekem 2.6.9-es a kernelem, ezek szerint nem is kell feltelepítenem az uml-t? alapból tartalmazza?
De a fájlrendszert godnolom csak létre kell hozni? ami kell neki.
Az lenne végül is a lényeg, hogy elindítsak egy uml-t uhu-linux alatt grafikus felületen, egyenlőre semmi több.
Hogy miért akarok uml-t indítani a host gépemen? azért, mert a user mode linux-ról írok szakdolgozatot és szeretném uhu linux alatt is kipróbálni, red-hat alatt már sikerült.
Ha tudod, hogy hogy kell elindítani egy uml-t uhu alatt, kérlek pontosan írd le.
thx
Elküldve: 2006. 05. 06. 12:27
Én egy kezdő Linuxos vagyok és az lenne a kérdésem mire figyeljek oda a telepítésnél ha már fent van egy Win.2000-er. Egy teljesen üres vigyora raknám fel de a Win. 2000-nek is fent kell maradnia, mert hol az egyik hol a másikat használnám.
Előre is köszönöm a válaszokat.
| Idézet |
| Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. |
Elküldve: 2006. 05. 06. 13:25
Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 6., szombat - 13:27
Én egy kezdő Linuxos vagyok és az lenne a kérdésem mire figyeljek oda a telepítésnél ha már fent van egy Win.2000-er. Egy teljesen üres vigyora raknám fel de a Win. 2000-nek is fent kell maradnia, mert hol az egyik hol a másikat használnám.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nem lesz gáz. A telepítő csak akkor fogja letörölni a másik a winyót ha erre megkéred, s mivel a telepítő teljesen magyar erre nem látok nagy esélyt. A kész akkor lesz indítómenüd amivel bootoláskor rendszert választhatsz.
Azért persze biztos ami biztos alapon egy backupot csinálj
Elküldve: 2006. 05. 07. 20:53
Most telepítetem fel a UHU Linux 1.2-es verziót és van egy kis nagy problémám. Az hogy a C: meghajton van fen egy Win2000 és ö volt az elsö
Előre is kössssssszönöm
timeout 5 default 0 gfxmenu (hd1,0)/boot/themes/uhu title UHU-Linux kernel (hd1,0)/boot/bzImage root=/dev/hde1 initrd (hd1,0)/boot/initrd title Memory Test kernel (hd1,0)/boot/memtest.bin
| Idézet |
| Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. |

Súgó
A téma zárva.