Idézet: Samott - Dátum: 2009. 11. 17. 09:26
veszel, kiprobalod? Mert ha muxik akkor lehet hogy lesz egy elado HDFury2-om meg egy HD-PVR-em...

Nos, hát akkor már adhatod is el a HDFury2-t meg a HD-PVR-t!

Mert fejlemények vannak.
Végre lett Asus Rampage II Extreme + Core i7 920 + 3GB DDR3-1600 kombóm!

Így hát be is szereltem az
Avermedia AVerTV CaptureHD-met, és neki is láttam a komolyabb kísérletezésnek.
Amennyi időt eddig elszarakodtam vele, ahhoz képest nem is hittem volna, hogy végül ilyen egyszerű lesz a megoldás.
A megoldáshoz az
AVS Forum ezen topicja vezetett el, köszönet nekik érte!
Tehát mint ismeretes, ez a HDMI bemenet kártya tud HDCP-t dekódolni, de felvenni nem engedi a HDCP-s anyagot.
Hála égnek, ahogy azt sejtettem, elérhető a kártya és a bemenete DirectShow eszközként, ez teszi lehetővé a megoldást.
Leegyszerűsítve a lényeg: AVer MediaCenter progi elindít, nem nyúlni hozzá csak minimizálni, aztán előkapni egy DirectShow-képes progit, megadni neki eszköznek az "AverMedia BDA Analog Capture Secondary" nevű eszközt, a tulajdonságaiban beállítani inputnak az "SVideo In" -t (ilyen néven van a HDMI bemenet, a Composite az meg a komponens bemenet), s voilá: HDCP-s anyag képe látható/felvehető.
Ha a háttérben nem fut az AVer MediaCenter, akkor a többi művelet mit sem ér, nem fog képet adni az "AverMedia BDA Analog Capture Secondary".
Picit mégkonkrétabban vegyük sorra a progikat, amivel "ügyeskedtem":
GraphEdit: (bár én a MONOGRAM féle GraphStudio-t használtam, de gondolom a sima GraphEdit-ben is ugyanígy menne)
1) Insert Filter:
Kategória: WDM Streaming Crossbar Devices
"AverMedia BDA Analog Xbar Secondary" -> insert.
2) Insert Filter:
Kategória: WDM Streaming Capture Devices (lehetne a Video Capture Sources kategóriában lévő is, de az nem WDM)
"AverMedia BDA Analog Capture Secondary" -> insert.
3) Az "AverMedia BDA Analog Xbar Secondary" Video Decoder Out-ját rányilazzuk a "AverMedia BDA Analog Capture Secondary" Analog Video In -jére
4) Az "AverMedia BDA Analog Xbar Secondary" Audio Decoder Out-ját rányilazzuk a "AverMedia BDA Analog Capture Secondary" Analog Audioinput -jára
5) Jobb katt az Xbar-ra, properties. Itt, az Xbar tulajdonságai között tudjuk az inputot SVideo-ra állítani. (mint mondtam, ez a HDMI bemenet)
6) Ha most csak nézni és hallani akarjuk, akkor egy Video Renderer -t is insert-áljunk, meg egy Audio renderer-t is, és a "AverMedia BDA Analog Capture Secondary" Capture és Audio -it rányilazzuk a két renderer-re. Ha viszont fel akarjuk venni a cuccot, akkor szépen insert-álunk egy tömörítőt a Video Compressors kategóriából, meg ha a hangot is mindjárt tömörgetni akarjuk akkor egy Audio Compressor is kell. Majd egy AVI Mux filtert insert-álunk a DirectShow kategóriából, rányilazzuk a tömörítők kimeneteit az AVI Mux bemeneteire, insert-álunk egy File Writer-t, arra rányilazzuk az AVI Mux kimenetét, majd lejátszás gomb, és már megy is ki AVI-ba az anyag.

(Az így szerzett anyag LossLess, közvetlenül a HDMI-ből kapott digitális anyag bitre pontosan, a kép is, és a hang is)
Van azonban néhány apró probléma ezzel.
a) Nem tudunk felbontást állítani, magától pedig a 720x576-ot választja. Azaz így HD felvétel kilőve.
b) Amíg írja a file-ba a cuccost, nem látunk és nem hallunk az anyagból semmit. Ezen annyit lehet segíteni, hogy egy Video Renderer-t insert-álunk, és rákötjük a Preview-t, és ekkor legalább látni lehet.
DScaler:
Sources/AverMedia BDA Analog Capture Secondary (DShow) És már nézhetjük is a HDMI-t DScaler-ben.
Sajnos a HD-t felejtsük el, a DScaler nem képes rá. Szerintem.
Ugyanis amit próbáltam:
DShow/Filter properties.
Itt az Xbar-on lehet beállítani az input-ot SVideo In-re.
Felbontást pedig elvileg úgy tudnánk váltani, hogy az AverMedia BDA Analog Capture Secondary-t lenyitjuk, benne a Capture-re katt, jobboldalt pedig az Output Size -t kell átállítani. Pld 1920x1080-ra. Csak sajnos erre egy szép hibaüzenet fogad minket (ez az üzi a DScaler-é, s nem a driver nyűgje), hogy nem támogatott.
Egy másik helyet is láttam felbontás állításhoz:
DShow/Settings, az előjövő ablakban meg Resolution. Csak ahogy látható, a listában nincsen 720x576-nál nagyobb. Persze mellette be lehet írni számokat, ha oda beírom, hogy pld 1920x1080, majd le-OK-ézom, akkor szépen BSOD.

De legalább az 576p megy a DScaler-rel.

Ja meg a felvétel. (Actions/Recording)
Igaz, a hangot itt nem lehet LossLess-be felvenni, mert csak konkrét hangeszközt lehet neki megadni hangforrásnak, nem lehet beállítani, hogy az AverMedia BDA Analog Capture Secondary -nak az Audio nevű kimenete legyen a hangforrás. (ekkor lenne LossLess a hang)
Ja, érdekes, hogy hang az DScaler-rel hol van, hol nincs. Elég találomszerű. Egyébként attól függ, hogy a DShow menüben az Audio input -ban az elsőn vagy a másodikon van a pipa. Ha a másodikon, akkor van hang. Persze hiába próbáljuk átállítani, nem veszi be, hiába kattogunk rá. Ahogy a DShow/Video Input-ban is hiába próbálunk bemenetet állítani, nem engedi.
VLC: Sajnos ezzel meg az a baj, hogy hiába adom meg neki az AverMedia BDA Analog Capture Secondary-t, a beállításoknál nem lehet beállítani, hogy a bemenet SVideo legyen, mivel az Xbar beállításait nem lehet előhívni. Felbontást szintén nem lehet állítani. VLC-vel nem sikerült használható képet(+hangot) előcsalnom.
VirtualDub 1.9.8:
Nekem eddig ez a favorit, ezzel tök jól kezelhető a felvétel szinte minden aspektusa.
1) File/Capture AVI
2) Device menüben kiválasztjuk az AverMedia BDA Analog Capture Secondary (DirectShow)-t. Itt most képnek először nekem valami összezagyvált szart mutat, és mintha kifagyott volna, az egérre látszólag nem reagál. Ez azért van, mert valamiért szar Overlay-t használ a virtualdub. Megoldás: ALT-V, erre előjön a Video menü, billentyűzettel válasszuk a Preview-t, és szépen átáll Preview-ra Overlay-ről, és máris visszakapjuk az egeret is, és a kép is jó lesz.
3) Video/Video source/Video SVideo, s már jön is a HDMI képe. (ugyanezt eredményezi a Video/Crossbar -ban való állítás is)
4) Felbontás beállítása: Video/Capture pin... Ha HD csatit nézünk, 1080-t válasszunk. (már ha 1080-ban jön éppen) FPS-t egyedül a 720x576-ra állítás után(újból elő kell hívni ezt az ablakot OKzás után) tudunk állítani, érdemes felvenni 50FPS-re, ha már annyiban adja ki magából a Mediabox.
1080-nál csak 25 FPS lehet, át se lehet írni az értéket, 720-nál meg csak 50FPS lehet, ekkor se lehet átírni.
Ja, egyébként ha tudni akarjuk éppen mi jön a HDMI-n, akkor: Video/Capture filter... Az előjövő ablakban a Lines Detected az árulkodó. (576p az a 625 sor, az 1080 az meg 1120 asszem)
5) Audio/0 Capture device -n legyen a pötty, hogy LossLess-ben vegye fel a hangot (ne pedig pld a hangkártya wave kimenetéről újrafelvéve), már ha akarunk hangot is egyáltalán felvenni. Ha menet közben hallani is akarjuk, akkor Audio/Enable audio playback. Szerencsére a DScaler-rel ellentétben itt tudunk audio input-ot állítani, ha esetleg nem lenne hang, mert nem a második audio inputra lenne állítva: Audio/Audio source -ban a második Audio Line -t válasszuk.
Aztán a szokásos módon választunk Video és Audio tömörítést (Video/Compression, Audio/Compression), majd File/Set Capture File, megadjuk hova milyen néven vegye fel, és már mehet is a felvétel F6-ra. (Capture/Capture Video)
Felvételkor szerintem az Audio-t nem érdemes tömöríteni, hanem majd a felvett anyag vágása és véglegessé tömörítése során.
Aztán a felvétellel kapcsolatos egyes beállításokon még nagyon sokat lehet játszadozni, kísérletezni, Pld a Capture/Timing -ben az időzítések, kép/hang szinkronitás meg egyebek miatt, és persze az egyik legnagyobb kérdés, h milyen videotömörítőt válasszunk felvételhez.
1080 25FPS (interlace-es, 50 félkép/s) felvételéhez próbáltam pld a Huffyuv-ot, h LossLess vegyem fel a cuccost. Megy a dolog, nagyjából framedrop nélkül. (1.9.8-as virtualdub-ban valahogy picit érdekesen kezeli a framedrop-ot, Frames inserted-ként jelenik meg ugyanis)
Próbáltam még x264-et, LossLess-re állítva. Na ez szépen dobálja el a képkockákat még akkor is, ha 8 szálasra állítom, pedig a Core i7 920-asom 3.8 Ghz-re fel van húzva, így jelenleg simán veri még a Core i7 965 -öst is, de még ez is kevés neki. Szerencsére sok beállítása van az x264vfw codec-nek, az "Analysis & Encoding" füljében a "Subpixel ME refinement" -t "0 Fullpel"-re állítva(továbbra is LossLess beállításon) már elbírja a procim az 1080 felvételét nagyjából framedrop nélkül. (továbbra is 8 szálasra van állítva a harmadik fülben)
Ez a "nagyjából framedrop nélkül" kifejezést nem először használom, azt értem alatta, hogy alapjában véve nem dobálja a frame-eket, csak néha egyet-egyet, amit szerintem meg lehet szüntetni ha a háttérben pld kikapcsoljuk a torrentezést

meg semmi más progi nem fut ezen meg a Mediacenteren kívül, valamint jó gyors a winyó amire rögzítjük a cuccot, és defragmentált is, és a virtualdub prioritását a feladatkezelőben felvesszük High-ra.
Az x264 LossLess profiljával egyébként jobb tömörítettség mellett vehetünk fel, mint a Huffyuv-val.
Windows Media Encoder: Sajnos evvel sehogy sem sikerült képet és hangot kicsalnom a cuccból, annak ellenére, hogy az említett AVS fórumon ezt favorizálják, és erre íródott az ottani leírás is, pedig pontosan követtem az ott leírtakat, s mégsem ad képet.
Csináltam egy 1080p50FPS mintavideót VirtualDub-bal, az Eurosport HD -ról:
Miután Huffyuv-val rögzítettem az 1080i-25FPS (50 félkép/s) -t, VirtualDub-ban megnyitva a felvett AVI-t, Video/Filter. Add: deinterlace. Deinterlace mode: Interpolate using Yadif algorithm, Field order: Double frame rate, top field first. Azaz úgy deinterlace-eltetem a Virtualdub-bal, hogy 50FPS lesz belőle.
Compression: x264vfw, "Analysis & Encoding" füljében a "Subpixel ME refinement" -t vissza "7 RD on all"-ra.
Beállítottam 20Mbps-ra, az audio-t pedig Lame-mp3-mal külön kódoltam a legjobb VBR beállítások mellett.
EREDMÉNY
Aztán csináltam egy jobb kódolást is ugyanebből a felvételből, Quantizer based-re állítva az x264-et, 14-es Quantizerrel, így 43Mbps-es lett.
EREDMÉNY
Nézegettem pld a 300 nevű film 30 gigás VC-1-gyel tömörgetett 1080p-23.976FPS gyári(blu-ray) videóját, megállapítottam, hogy úgy 25 Mbps a bitrátája, ezért ha kb ezzel azonos minőséget akarok 50FPS-sel, akkor az ugye ennek kétszerese, ezért csináltam az előző 14-es Quantizeres mintát. (bitrátának nem lehet 20Mbps-nél nagyobbat megadni az x264vfw-nek)
Nos tehát így lehet szépen megoldani, hogy a Mediabox képét LossLess kinyerjük.
Már csak egy rendes néző progi kéne, amivel nézni lehet a műsort, mert ez a Mediacenter amit az Avermedia adott a kártyához, egy fos. Nem lehet még színezettséget, fehéret, kontrasztot se állítani, duplakattra nem ugrik full screen-re, elég picit mozdítani az egeret, és máris bejön fent és lent az a hülye fehér sáv, szal nekem nagyon nem tetszik.
Arra is gondoltam, hogy ezek után már akár én magam is simán csinálhatnék egy DScaler szerű progit, amivel szépen, s kényelmesen lehet nézni is meg felvenni is, videót is, vagy akár külön hangot is, (ez nekem nagyon kell a szinkronok miatt) LossLess-be is, csak hát elég sok munka egy ilyen DirectShow progi megépítése.
Amúgy várom a kommenteket a fenti tapasztalatokkal kapcsolatban.