Csináltam egy bővebb összehasonlítást.
Felvettem 50 másodperc forma1-et, abból is az egyik legideálisabb részt egy deinterlace összehasonlításhoz.
Felvettem a médiaboxszal is, és felvettem DScaler-rel analógból is, ugyanezt az anyagot.
Mindkét felvételt eredetileg huffyuv-val (lossless) vettem fel, ez volt a forrásanyag.
A célfile-okat x264vfw -vel tömörgettem 20Mbps-en, igaz, így az 50FPS videókhoz képest a 25FPS-eseknek előnye van, mert ugyanannyi bit áll rendelkezésre feleannyi képkockához.
Analóg, interlace-elt, 25FPS
Analóg, DEinterlace-elt, virtualdub-deinterlace-bob double-frame-rate, 50FPS
- Egy egész-picit vibrál a kép az állandó képrészeknél, mint pld a logóknál, fent a "Lap" szöveg körül lehet megfigyelni + a "ferde" vonalak éleit hajlamos picit pixelesíteni. De egyébként egész jó eredményt ad.
Analóg, DEinterlace-elt, virtualdub-deinterlace-yadiff double-frame-rate, 50FPS
- Ahol mozgás van, ott néhol egy-egy pixel elüt a környezetétől, de ez jobbára alig észrevehető.
Analóg, DEinterlace-elt, Smart Deinterlace (Donald Graft), 25FPS
- Field-only differencing, Cubic interpolate, Motion Threshold=15. Sajnos ezzel nem lehet előállítani az eredeti 50FPS-t. A Motion Threshold-tól függően a nagyon gyors mozgásoknál előfordulhat, h picit marad csíkozottság (1211. képkocka) + egy hangyányit ez is hajlamos az éleket pixelesíteni. Egyébként ez is egész szép eredményt ad.
Analóg, DEinterlace-elt, DScaler-Greedy2Frame, 25FPS
- Sajnos ezzel sem lehet előállítani az eredeti 50FPS-t. Egy hangyányit ez is hajlamos az éleket pixelesíteni. Egyébként ez is egész szép eredményt ad.
Analóg, DEinterlace-elt, DScaler-TomsMoComp, 25FPS
- Sajnos ezzel sem lehet előállítani az eredeti 50FPS-t. Ahol mozgás van, (meg a logóknál) ott néhol egy-egy pixel elüt a környezetétől. Egy hangyányit ez is hajlamos az éleket pixelesíteni.
Analóg, DEinterlace-elt, DScaler-VideoBob, 25FPS
- Sajnos ezzel sem lehet előállítani az eredeti 50FPS-t. Egy picit ez is hajlamos az éleket pixelesíteni. A nagyon gyors mozgásoknál előfordulhat, h picit marad csíkozottság. (1210. képkocka és az utána következők)
Digitális DEinterlace-elt, (médiabox deinterlace-elte) 50FPS
- Ha egy területen mozgás van, majd az megáll, utána kell egy kis idő, mire a terület "megnyugszik", merthogy vibrál egy picit. (Megfigyelhető a 60. képkockától kezdődően lent a jobbról balra úszó fekete sávban, amikor megáll) Itt is előfordul, hogy néhol egy-egy pixel elüt a környezetétől. A nagyon gyors mozgásoknál előfordulhat, h picit marad csíkozottság (1085. képkockától 1254. képkockáig az oldalt lévő piros-fehér sávokon+falakon szépen megfigyelhető. Ja meg 2423.-tól 2446.-ig)
Asszem a médiabox deinterlacere valamiféle Motion Compensation-t használ, és picit nagyra van állítva a motion threshold-ja.
Meg szerintem ez jópár megelőző-képkockát felhasznál a deinterlace-hez, mert ha a médiaboxszal kimerevítek egy gyorsan mozgó pillanatot, akkor hajlamos megállás után szépen egyre csíkosabbá válni a kép.

(ugyanemiatt lehet az is, h idő kell neki egy képterület mozgása után, hogy elmúljon a vibrálása ahogy írtam)
Van még rengeteg féle deinterlace eljárás, ki is próbáltam még egy tucatot, de végülis csak ezeket tartottam meg, a többivel nem nagyon érdemes foglalkozni, Jórészt csak rosszabbak ezeknél.
Összességében azt gondolom, h talán nem is olyan rossz a médiabox deinterlace-ere. Alapjában véve azért szép képet ad (hasonlóan a yadiff-hoz; egyébként ez talán a zajmentes forrásnak is köszönhető), csak a gyors mozgásoknál nem jó a magas threshold-ja miatt, és ez lerontja az összbenyomást róla. A Yadiff sztem egyértelműen jobb nála.
Ja, amúgy az analóg-yadiff-os és a Digitális egy jó összehasonlítási alap az analóg és a digitális kábelTV képének összehasonlítására. Azért eléggé észrevehetően tisztább a digitális képe.
Nézzétek meg a videókat, kíváncsi vagyok, ki mit gondol.