HWSW Informatikai Kerekasztal: HD adások a UPC kínálatában II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (170 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HD adások a UPC kínálatában II. Mit, hol, mennyiért? Értékeld a témát: -----

#821 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 31. 11:44

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 0:45

A CableCARD nem tudhatja pótolni (funkcióit átvenni) az egész stb-t? Bár gondolom, ez egyelőre nem megy, viszont úgy vettem ki, a tévé- és egyéb CC fogadó készülékek stb részének szabványosítását akarják elérni, így nem kellene többféle platformot supportálni. (Esetleg implementálási hibák okozhatnak esetenként bonyodalmat.)

Hogy miért nem tudtak egy kicsit előre gondolkodni, és az egész tuner -- és adott esetben stb+card -- részt egy szabványos cserélhető kártyára helyezni... Olcsóbb megoldás is lett volna. (Ja, hogy akkor nem lenne ok a szorgalmas usernek a kelleténél sűrűbben tévét cserélni.)

A CableCard kvázi szétválasztja a hozzáférés jogosultság kezelést a STB többi részétől, amibe most ez intergrálva van benne. A OpenCable Application Platform(OCAP), ami a Tru2Way korábbi neve, egy szabványos api felületet ad az STB-nek, amin egységes java alkalmazásokat lehet írni. Ennek a szerepe inkább a sw fejlesztés egységesítése, ha megírnek egy alkalmazást akkor az az összes OpenCable-t támogató STB-n ugyanúgy futtatható. Végülis ezzel a Tru2Way-jel megszületik az STB-k "Windows"-a, egy olyan egységes API felület, amire elég 1x megírni egy alkalmazást, attól futtatható lesz az eltérő hw-eken amik ezt a "Windows"-t képesek futtatni.

Egy CE(szórakoztató elektronikai) eszközbe így be kell építeni egy tru2way-es STB-t, olyat ami kezeli a kétirányú adatkapcsolatot, mert az kell az interaktív szolgáltatások támogatásához mint pl. EPG, PPV, Vod, SDV, stb. A jogosultság kezelést meg egy különálló CableCard old meg, amit a szolgáltató ad, és ugyanúgy az STB részbe kell illeszteni mint most.

Viszont ez nem egy univerzális, STB helyettesítő szabvány, ahogy a nevében is van ez egy kábeles szabvány és elsősorban az USA piacra készült. Kvázi olyan mint kábelnet esetén a DOCSIS, ugyanaz a CableLabs is felügyeli a fejlesztését mint a DOCSIS esetén. Végülis annál is létezik EuroDOCSIS változat, lehet majd ebből is lesz egy EuroTru2Way. Azt én ebből nem igazán látom hogy lenne ebből egységes STB helyettesítő szabvány, ami a műhódas, földfelszíni és IP alapú műsorszórásra is működne. Én úgy látom ez még mindig csak egy folyamatnak a kezdete és lehet újabb tíz év fog elteni mire az egységes IP alapú műsorszórás eljövetelével, elkészül majd egy azt egységesen kezelő szabvány, ami kvázi nem igényli az STB-t. Ami persze csak látszólagos, hisz az STB-t ugyanúgy be kell majd építeni minden szórakoztató elektornikai eszközbe, csak egy külső doboz lesz mint most.

#822 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 13:54

Idézet: joenet - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 12:32

Thomson STB: Nézem rajta keresztül a tévét, kikapcsolom... Hallom, hogy úgy 10-15 másodperc elteltével leáll a vinyó benne. DE: A jobb elülső sarkából továbbra is valamilyen, az standby-os eszközök szokásosnak mondható zúgásánál jóval hangosabb zaj hallatszik, mintha egy venti forogna benne. Tényleg olyan, mintha valami fizikálisan mozogna. Ha ez tényleg egy venti, akkor standby-ban mégis mi a fenének forog, ha már lehűtötte a felmelegedett részeket, pl. a vinyót? Ha pedig nem venti, akkor el nem tudom képzelni, hogy egy teljesen új gépnek hogyan lehet ilyen hangja.
A Ti készüléketek is ilyen, vagy csak én kaptam ki egy hibás boxot?

Ha van időd, meg türelmed, akkor olvass vissza. Már valaki ezt kielemezte.
Nekem úgy rémlik, hogy a vinyó állandóan megy, de ha kétszer kapcsolod ki, akkor leáll. De nem vagyok biztos benne, hogy ez valóban így van, ez csak úgy rémlik!

#823 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 14:29

Azért a saját STB-t azzal indokolni, hogy másként nincs egységes szolgáltatás, szvsz elég meredek! Ilyen alapon az analóg tévéhez is STB kellene, mert hátha nem tudja a tévé a teletextet. Biztos, hogy IP címeké a jövő, de épp ezért nem kellene a köztes időszakot egyedi megoldásokkal bonyolítani. Érdekes, hogy a váci városi tévé évek óta képes szabvány DVB-C-ben szolgáltatni. Az is vitatható, hogy tévét kell cserélni a szabványok fejlődésével. A Metz például kínál olyan tévét, amiben házilag (is) cserélhető a DVB-T/C/S modul, és persze melette ott a CI slot.
Szerintem itt kemény pénzérdekek játszanak, ráadásul a sugárzási szabványokkal ellentétben, itt teljesen a gazdasági csoportok kezében van a döntés. A Philips még egyezkedhet a UPC-vel, hogy mindketten jól járjanak, de abban a pillanatban, mikor szabványosodna a helyzet, rögtön a századára esnének az eszközárak, és kivétel nélkül, mind valami kínai dzsunkán készülne. Nem véletlen, hogy az EU a DVB-t erőlteti, amivel azért jól el lehetne lenni 10-15 évet az IP-ig, a kábelesek meg ott variálnak, ahol csak tudnak. Gondoljatok bele, mi lenne, ha úgy választhatnánk műsorszolgáltatót, mint mobiltelefon operátort... (persze, ez még internet vonalra is küzdelmes, dehát az is jó példa a kábel hatalmára)

#824 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 15:24

Naszóval, akkor ha jól értem (utánaolvasva is), a CableCard, benne a kártyával, magában foglalja a userazonosítást, az általa előfizetett csomagok kezelését, és a descrambling áramkört. A jelenlegi 1.0-ás szabvány szerint egyelőre egyirányú kapcsolatot megvalósítva. Így egy azt fogadni képes tévé, vagy más készülék (egyes asztali DVD-írók, laptop, vagy épp PCMCIA slottal felszerelt asztali PC) egy ilyen CableCarddal alkalmas lenne pl. a UPC digitális kábeles adásait venni, csak az interakív szolgáltatásokról (ami jelenleg kimerül a távirányítós csomag-megrendelésben, és néhány fizetős játékban -- az EPG-hez nem kell kétirányú kapcsolat, viszont nem tudom, a tévék kezelik-e) fájó szívvel le kellene mondani. Mondjuk nem csodálkozom, hogy nem szórakoznak ezzel, egyelőre elég kevés CC-fogadóképes tévé van itthon, így mindenképpen kellenek a boxok, és mellé még a CC-kkel is foglalkozni plusz teher. Viszont egyes usereknek hasznos lenne.

Szerkesztette: dezz 2008. 05. 31. 15:28 -kor

#825 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 15:35

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 16:24

...
A jelenlegi 1.0-ás szabvány szerint egyelőre egyirányú kapcsolatot megvalósítva.
...

Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy az UPC kártyája (is) csak egyirányú kapcsolatot tud kezelni? Ha ez így van, akkor miért kellett a box telepítésekor kicserélni a tv-net elosztóját olyan indokkal, hogy kétirányú kapcsolat kell a digitális szolgáltatáshoz. Vagy ez a kétirányúság másra vonatkozik, mint amit az előbb leírtál?
Vagy a kétirányú kapcsolatot a tv-k nem tudják, a boxok igen?
Az "Így egy azt..." kezdetű mondatod eléggé bonyolult...  :think:

#826 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 15:58

Nem jol mondod, tudtommal a UPC nem CableCardot hasznal...
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#827 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 16:44

Idézet: Pille - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 16:35

Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy az UPC kártyája (is) csak egyirányú kapcsolatot tud kezelni? Ha ez így van, akkor miért kellett a box telepítésekor kicserélni a tv-net elosztóját olyan indokkal, hogy kétirányú kapcsolat kell a digitális szolgáltatáshoz. Vagy ez a kétirányúság másra vonatkozik, mint amit az előbb leírtál?
Vagy a kétirányú kapcsolatot a tv-k nem tudják, a boxok igen?

Mint Krinyó is írta, a UPC boxai nem CableCard alapúak. Ha azok lennének, akkor valószínűleg nem lehetne távirányítóval csomagokat megrendelni, meg butácska játékokért még fizetni is. :D (Azért csak valószínűleg, mert a visszafelé kapcsolat talán megoldható lenne a CC megkerülésével is.) Persze vélhetően a későbbiekre terveznek egyéb kétirányú kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat is.

Idézet

Az "Így egy azt..." kezdetű mondatod eléggé bonyolult...  :think:

Bocs, rossz szokásom, hogy néha C-ben is annyi mindent ágyazok egybe, hogy később én is alig tudom kibogózni. :Đ
Arról szólt a mondat, hogy CC-t fogadni képes készülékekkel rendben fogni lehetne a UPC digitális kábeles adásait, csak az interaktív dolgokról kellene lemondani. (Ha a tévé tudja kezelni az EPG-t, akkor arról nem.)

Szerkesztette: dezz 2008. 05. 31. 16:50 -kor

#828 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 17:02

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 17:44

Bocs, rossz szokásom, hogy néha C-ben is annyi mindent ágyazok egybe, hogy később én is alig tudom kibogózni. :Đ
Arról szólt a mondat, hogy CC-t fogadni képes készülékekkel rendben fogni lehetne a UPC digitális kábeles adásait, csak az interaktív dolgokról kellene lemondani. (Ha a tévé tudja kezelni az EPG-t, akkor arról nem.)

Utólag rájöttem, csak a zárójeles részeket kellett kihagyni és úgy már értettem. Bocs.  :respect:

#829 Felhasználó inaktív   llamada 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 18:39

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 22:03

Politikai erők, szakmai szervezetek, testületek, és egyes gyártók azon vannak, hogy a kábeles set-top-box tűnjön el, és ugyanúgy működjenek a dolgok a digitális korszakban is, mint annak előtte.

Nna, akkor nem csak én ugatok itt erről, hogy vissza a hatalmat a saját tunerű készülékbe ...
Az, hogy a gyártók és szolgáltatók mit fognak tudni, csak attól függ, hogy a szabályozási környezet mit ver ki belőlük.
Nem győzöm elégszer ismételni, hogy pár évtizeddel ezelőtt kizárólag a Királyi Posta (vagy éppen AT&T) tulajdonát képező végberendezést lehetett csatlakoztatni "műszaki indokokból". Aztán, hol van ma AT&T vagy Matáv tulajdonú készülék lassan?

#830 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 19:17

Idézet: llamada - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 19:39

...
Az, hogy a gyártók és szolgáltatók mit fognak tudni, csak attól függ, hogy a szabályozási környezet mit ver ki belőlük.
...

Szerinted a "szabályozási környezetet" ki befolyásolja legnagyobb mértékben? Kérdezhetném úgy is, hogy ki irányítja?

#831 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 19:50

Nem tudom, te kikre gondolsz, de bizonyos felügyeleti szervek.

De ez az egész nem ilyen egyszerű, hogy azok megmondják, mit kell csinálni, aztán a gyártók csinálják. Hanem évekig tartó egyeztetések folynak, mert a szerv nem mindig tudja, mit hogy lehet a valóságban megoldani, és a különféle gyártók és szolgáltatók között is érdekellentétek vannak. Ugyanakkor eközben a szolgáltatók nem ülhetnek karba tett kézzel, hanem haladni kell a korral, új szolgáltatásokat kell bevezetni -- lehetőleg értelmes áron, nem túl nagy költségekkel --, stb. És ha még nincs szabvány valamire, főleg általánosan elfogadott, sőt előírt, akkor azt tudják használni, ami van. Jelenleg Európában az stb-k.

Viszont, és én erről "értekeztem", ha nagyon akarnának, valószínűleg tudnának biztosítani CableCardokat azoknak, akiknek erre külön igényük van. Persze, ez kis ország, ilyen igény túl kis számban jelentkezik ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozniuk vele.

#832 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 19:51

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 15:24

Naszóval, akkor ha jól értem (utánaolvasva is), a CableCard, benne a kártyával, magában foglalja a userazonosítást, az általa előfizetett csomagok kezelését, és a descrambling áramkört. A jelenlegi 1.0-ás szabvány szerint egyelőre egyirányú kapcsolatot megvalósítva. Így egy azt fogadni képes tévé, vagy más készülék (egyes asztali DVD-írók, laptop, vagy épp PCMCIA slottal felszerelt asztali PC) egy ilyen CableCarddal alkalmas lenne pl. a UPC digitális kábeles adásait venni, csak az interakív szolgáltatásokról (ami jelenleg kimerül a távirányítós csomag-megrendelésben, és néhány fizetős játékban -- az EPG-hez nem kell kétirányú kapcsolat, viszont nem tudom, a tévék kezelik-e) fájó szívvel le kellene mondani. Mondjuk nem csodálkozom, hogy nem szórakoznak ezzel, egyelőre elég kevés CC-fogadóképes tévé van itthon, így mindenképpen kellenek a boxok, és mellé még a CC-kkel is foglalkozni plusz teher. Viszont egyes usereknek hasznos lenne.

A CableCarddal az a gond hogy az amcsi piacra készült, és mire egy évtized alatt termék lett belőle, addig túlnőtt rajta a technika. Először is az interaktív szolgáltatások, alkalmazások mint pl. a VoD egyre inkább alap a kábelszolgáltatóknál. Egy kábelszolgáltatónak nem áll érdekében olyan technológiát alkalmazni, ami elletetleníti a szolgáltatás kínálatát.

De pl. még a jó öreg broadcast is ennyi év alatt megváltozott és kell neki az interaktív visszirány. Ennek oka a switched digital video(SDV). Ez a technológia annyit tesz hogy nem az összes csatornát broadcastolja a coaxon, hanem csak azokat amiket épp néznek, így hatékonyabban menedzseli a frekvenciákat. Ehhez viszont kell a visszirány. Márpedig a nagy amerikai kábelszolgáltatók már 2006 végén elkezdték az átállást az SDV-re és azóta is egyre nagyobb teret nyer.

Az oka 1xű, amcsiban akár több száz SD adót is kínálnak a kábelszolgáltatók és a HD kínálat is az elmúlt években 20-40 közötti volt ami tavaly és idén elkezdett nőni a száz fölötti irányba. Ehhez pedig sávszél kellene sima broadcast mellett. Viszont minél nagyobb az adó kínálat, annál kisebb az esélye hogy egyidőben nézik az összeset vagy sok adót felesleges e miatt broadcastolni. SDV-vel csak azok az adók vannak broadcastolva amit adott időpillanatban ténylegesen néznek is és ez jellemzően csak úgy az összes adó úgy 30-50%-a. Ezért térnek át az amcsi kábeles cégek SDV-re hogy hatékonyabban használják ki a coax egyre szűkösebbé váló frekvenia sávszélességét.

A VoD kiszolgálása eddig is ott volt a szolgáltatók eszközparkjában, az SDV pedig ennek csak minimális változtatása. Míg a VoD-nál dedikáltan egy broadcast stream foglalódik le egy ügyfél VoD rendelésének kiszolásához, addig SDV-nél többen is nézik ugyanazt a broadcasoltolt streamet. Ehhez viszont ugyanúgy kell a visszirány, az STB-nek meg kell tudnia "beszélni" az SDV szerverrel épp mire kapcsolat. Ha épp adott pillanatban nincs broadcastolva az SDV szerver beilleszti a streamet és kiküldi a frekvencia elérhetőségét, ha meg már nézi valaki akkor mondja az STB-nek melyik frekvencián keresse. Ha pedig elkapcsol egy csatornáról az előfizető és ott ő volt az utolsó néző akkor kiveszi a broadcast streamet az SDV szerver.

Ehhez viszont az interaktív szolgáltatásokat támogató CableCard az alapfeltétel, mert különben különben ellehetetlenülne a kábeles cégek szolgáltatása. A CC legutóbbi itt halast el már sokadjára, míg az intergált tartalom védelmet kínáló STB gyártók gyorsan reagáltak az új igényekre, ahogy eddig is.

Hogy a UPC-ről is legyen szó, az ő STB-éikben én úgy tudom ott a beépített DOCSIS modem, így megvan a kétirányú kommunikációra a lehetőség. Egyébként a DOCSIS modem beépítése is egy szabványosodási folyamat részét képezte. Anno a visszirány kezelését az egyes gyártók saját házi szabványon belül oldották meg, a visszirányú frekcencia  eltérő részét használva, eltérő szagványú kommunikációval. Így az eltérő gyártók szerver és kliens eszközeinek összepárosítása komoly gondot okozott a szolgáltatóknak, nehezen tudtak beszállító partnert váltani, ha 1x elkötelezték magukat egy gyártó mellett.

A DOCSIS Set-top Gateway(DSG) koncepció ezen változtatott. A visszirány a Set-top boxba épített DOCSIS modem révén IP alapú kétirányú kapcsolatra tett szert. Ezen keresztül pedig egy egységes szabványos kommunikáció lett kialakítva. Így a DSG képes eszközök sokkal csereszabatosabbak lettek, szolgáltatók oldaláról 1xűsödött az eszköz menedzsment. Ráadásul azzal hogy kétirányú kommunikációra alkalmasakká váltak a DSG-k szabványos monitorozást, eszközmendzselést lehetet rajtuk végezni, ami support oldaláról szintén könnyíti a szolgáltatók munkáját. Hisz így akár távolról is diagnosztizálni tudják a DSG-t, ha hibát jelent be az ügyfél. És persze további előny hogy a kétirányú kommunikáció lehetővé teszi további értéknövelt szolgáltatások bevezetését, mint pl. a VoD, ami további bevétel növelő eleme lehet a szolgáltatásnak.

#833 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 20:39

Ez mind rendben van, és nyilvánvaló, hogy 2008-ban nem lett volna ésszerű CableCard 1.0 alapon indítani szolgáltatást, a 2.0 meg még sehol, és nem is lesz olcsó.

Viszont, arról van szó, hogy jelenleg, és még egy ideig CableCarddal is igénybe vehető lenne a szolgáltatás tévéadás-vételi része, az erre igényt mutató ügyfelek számára.

Ilyen esetekben lehetne erre igény:
- Valaki digitálisan akarja eljuttatni a jelet a tévéjébe, de nem akar felárat fizezni a HDMI-s boxért. (Feltéve persze, ha a CableCard olcsóbb a szolgáltatónak, mint a HDMI-s boxok.)
- Több CC-t fogadni képes tévé van a családban. (Ugyancsak feltéve, hogy a CC olcsóbb.)
- PC-s, digitális, CC-fogadó tunerkártyával rendelkezik.

(Fent írtam valahol laptopot is, abból kiindulva, hogy a CC interfésze PCMCIA, de ez nem nagyon menne, mert egy digitális tunerre is szükség van.)

#834 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 20:40

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 20:50

Nem tudom, te kikre gondolsz, de bizonyos felügyeleti szervek.

De ez az egész nem ilyen egyszerű, hogy azok megmondják, mit kell csinálni, aztán a gyártók csinálják. Hanem évekig tartó egyeztetések folynak, mert a szerv nem mindig tudja, mit hogy lehet a valóságban megoldani, és a különféle gyártók és szolgáltatók között is érdekellentétek vannak. Ugyanakkor eközben a szolgáltatók nem ülhetnek karba tett kézzel, hanem haladni kell a korral, új szolgáltatásokat kell bevezetni -- lehetőleg értelmes áron, nem túl nagy költségekkel --, stb. És ha még nincs szabvány valamire, főleg általánosan elfogadott, sőt előírt, akkor azt tudják használni, ami van. Jelenleg Európában az stb-k.

Viszont, és én erről "értekeztem", ha nagyon akarnának, valószínűleg tudnának biztosítani CableCardokat azoknak, akiknek erre külön igényük van. Persze, ez kis ország, ilyen igény túl kis számban jelentkezik ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozniuk vele.

Szvsz ez naív elképzelés. Mindig a gyártók mennek elöl, természetesen a profit érdekében. Egy kreatív szakember kitalál valamit, csinálnak rá igényt, aztán megpróbálják eladni. Általában sikerül is. A szabványt, meg ezután alakítják ki. Az új technológiák elterjedése is a gyártók, szolgáltatók erősségétől függ. A szakmai egyeztetők, meg az ellenőrző szervek meg csak ezután jönnek. Jól lemaradva. Lásd a VHS rendszer elterjedése, a HD-Dvd - Blu-Ray, és a digitális tv elterjedése.
Ez utóbbinál ugye a gyártók gyártanak többféle rendszerben működő szoftverrel ellátott eszközöket, ezeket eladják, utána meg jön az egységesítés. Akkor megvetetnek Veled megint valamit, de akkor is az fog előnyösebb pozícióba kerülni, aki jobban lobbizik. Pl.: sokan azt mondják, hogy a HD-Dvd-t érdemesebb lett volna világméretekben elfogadni, de mégis a BD győzött. De ez ugye  :offtopic:

Az utóbbi véleményedet minden tekintetben osztom. Akarattól függ, ami a gazdaságosság függvénye.

#835 Felhasználó inaktív   llamada 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 20:52

Idézet: Pille - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 21:40

Szvsz ez naív elképzelés. Mindig a gyártók mennek elöl, természetesen a profit érdekében. Egy kreatív szakember kitalál valamit, csinálnak rá igényt, aztán megpróbálják eladni. Általában sikerül is. A szabványt, meg ezután alakítják ki. Az új technológiák elterjedése is a gyártók, szolgáltatók erősségétől függ. A szakmai egyeztetők, meg az ellenőrző szervek meg csak ezután jönnek. Jól lemaradva. Lásd a VHS rendszer elterjedése,

A VHS, mint elég béna rendszer, azért köszöni, lassan a DVD-t is túléli. Túléli az ASCII szövegfájl, sőt, (Örkényt idézve):"Túlélsz, pöcök."

Az egyszerű megvalósítás és a royalty mentesség elég sokat szokott segíteni egy technológia szabványosításában, és világméretű elterjedésében. Ahogy az IBM sem tudta "ipari szabvánnyá" tenni a PC-t, sőt, korabeli gépek között nem volt csúcs, de összességében a ráépülő klóngyártás terítette be a világot, aminek az örökségét több, mint 24 (!) éve halad, fejlődik, és köszöni, megvan.
Tehát, egyrészt, a szabvány sem csak a megkövültséget jelenti, másrészt nyilván fog építeni a gyártók tapasztalataira, ahogy pl. a nagyobb sebességá analóg és féldigitális telefonvonali modemprotokollok és parancskészletek nagyrészt a Rockwell-féle K56-ból kerültek ki, ahogy a megelőző, 28800 és 33600 bps-es protokollok is megtalálták az utat a szabvánnyá válás felé.

#836 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 21:45

Pontosan így van. A gyártók fejlesztenek és a "szabályozási környezetet" ehhez igazítják ők, a szolgáltatók, meg a többiek. Az ellenőrző szervek, meg ezeknek megfelelően próbálják a munkájukat végezni.
A szabvány meg szvsz a gyártók befolyásától függ elsősorban. Ahol a pénz, ott a hatalom.

#837 Felhasználó inaktív   m_and_m 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 21:50

Idézet: Pille - Dátum: 2008. máj. 30., péntek - 16:03

Na ez egy nagy tévedés! A reklámok nem voltak kihagyva belőle! Egyetlenegy jel jött. Annál indult el a felvétel, a következő film kezdetekor meg jött a másik film kezdő jele, annál meg leállt. Ennyi volt és nem több!

A ShowWiew meg annyi volt, hogy egy adott időpontban elindult a felvétel, egy adott időpontban meg kikapcsolt. Pont úgy, ahogy ezek a boxok csinálják. Csak nem a kurzort kellett a műsorújságban az adás címére vinni, hanem egy kódot kellett bepötyögni. Ebből a kódból a videó meg már tudta, hogy mikor, melyik csatorna műsorát kell rögzíteni és mikor kell leállítani a felvételt.

A VPS vagy a PDC rendszer képes arra, h a műsor felvételét megszakítsa, majd utána folytassa.
Azt, hogy ezt a TV társaságok nem használták, vagyis a reklámok alatt is ment a felvétel, már más tészta.

A ShowíView-ról én is ugyanezt mondtam, az csak egy kód azegyszerű programozáshoz semmi más

#838 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 23:32

Idézet: Pille - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 21:40

Szvsz ez naív elképzelés. Mindig a gyártók mennek elöl, természetesen a profit érdekében. Egy kreatív szakember kitalál valamit, csinálnak rá igényt, aztán megpróbálják eladni. Általában sikerül is. A szabványt, meg ezután alakítják ki. Az új technológiák elterjedése is a gyártók, szolgáltatók erősségétől függ. A szakmai egyeztetők, meg az ellenőrző szervek meg csak ezután jönnek. Jól lemaradva. Lásd a VHS rendszer elterjedése, a HD-Dvd - Blu-Ray, és a digitális tv elterjedése.
Ez utóbbinál ugye a gyártók gyártanak többféle rendszerben működő szoftverrel ellátott eszközöket, ezeket eladják, utána meg jön az egységesítés. Akkor megvetetnek Veled megint valamit, de akkor is az fog előnyösebb pozícióba kerülni, aki jobban lobbizik.

Nem tudom, talán félreérthető voltam, de én is éppen azt próbáltam kifejezni (meg Shabba is írt erről), hogy a közös nevezőre jutás, és az ezalapján szabályzás és szabványosítás lassú, miközben a szolgáltatók már régen lépni akarnak, és persze a gyártók is gyártani, újabb és újabb dolgokat. Ezért van, hogy a szolgáltatók nem elégszenek meg a jelenlegi CableCard 1.0 lehetőségeivel, főleg hogy legalábbis Európában nem sok tévé tudja fogadni őket, még talán az újak közül sem, így inkább proprietary stb-ket alkalmaznak, mert azok már többet tudnak. (Csak mondjuk kényelmetlenebbek, főleg ha nem igazán jó a vezérlésük, ami meg összefügg a verseny hiányával, aminek elkerülése a felügyeleti szerv egyik célja lenne.) Aztán majd pár év múlva jön egy szabványosítási hullám.

Szerkesztette: dezz 2008. 05. 31. 23:36 -kor

#839 Felhasználó inaktív   dewfah 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 04:41

bocsi srácok, h belepofázok a szakmai vita közepébe, de lenne egy kérdésem / észrevételem.

Mégpedig az HD adások minősége: National Geographic nagyon penge minőség, eurosporton pl a tenisz az is nagyon rendben van, de mostanában erre a retek hbo-ra nem tudok úgy kapcsolni, h HD adás menjen rajta. Ami a jellemzőbb, h 4:3-as adás csípek el rajta nem is olyan régi filmekből, vagy valami nagyon tré módon felkonvertáltat. A valós hd-s jel olyan ritka rajta, mint a fehér holló. Egy szó mint száz: giga csalódás az hbo hd...  :(  :confused:

#840 Felhasználó inaktív   Pille 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 10:05

Idézet: dezz - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 0:32

Nem tudom, talán félreérthető voltam, de én is éppen azt próbáltam kifejezni (meg Shabba is írt erről), hogy ...

Én is így gondolom, tökéletesen egyetértek Veled.  :up:

Téma megosztása:

• (170 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.