HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu II. Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   lacam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 21. 15:43

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 12:02

A gond abból ered, hogy nem az Ubuntu csomagok közt lévő nvidia meghajtót használod, hanem feltettél mást is. Ilyenkor szoktak összekeveredni a modulok, és az eltérő verziók miatt többnyire nem fog sikerülni. Nem véletelenül szoktam én se mondani mindenkinek. ha nincs rá nyomós oka, akkor hazsnálja az Ubuntuval érkező meghajtókat, a legtöbb nvidia kártyával ezek gond nélkül mennek. Ha viszont sikerül összekutyulni az ubuntban lévőt és a gyári oldalról letöltöttet, akkor ezt kitakarítani eléggé problémás tud lenni.

A friss Ubuntu telepítések fel is kínálják a zárt meghajtók kezelése (Gutsy), illetve fene tudja, hogy Hardynál mire is nevezték át. A lényeg az hogy többnyire elég feltenni az nvidia-glx-new csomagot, és az magával rántja a függőségeit. sh nvidia meg egyebek nem kellenek, illetve ha mégis használsz ilyet, akkor gondoskodni kell arról, hogy a linux-restricted-modules jellegű csomagok még véletlenül se legyenek fenn a gépen (meg értelemszerűen az nvidia-glx csomagok sem).

A kitakarítás módjáról nem tudok mit mondani, mert nekem nem sikerült összekutyulni ilyen módon még a rendszeremet, mindenesetre ha van uninstall opciója az nvidia saját driverének, akkor azt kellene megpróbálni, és az nvidia-glx-new valamint a linux-restricted-modules (ebből eltérő verziók léteznek attól függően, hogy milyen kernel van fenn a gépeden) csomagokat újra kellene telepíteni (apt-get install --reinstall csomagnév).

Aztán próba szerencse.

:respect:  :respect:  Nagy király vagy! :) Köszönöm a segítséget, sokat segített az, hogy megtudtam van az Ubuntu-nak működő, korrekt Nvidia drivere.

Előzmény:
Feltelepítettem az Ubuntu-t, elég k@ki felbontással érkezett. Google "nvidia driver ubuntu" és már mentem is az nvidia.com-ra, innen már egyenes út vezetett a külső driverhez (mostmár tudom hogy az Ubuntu-nak is van sajátja, soha nem próbáltam)

Nah, nemgyenge gúglizás után, (hát valóban, nehéz ügy kibogarászni mi is kell ehhez, átolvastam nem1 nem2 leírást, amik sajnos használhatatlannak bizonyultak de) végül sikerült belőnöm az nvidia-glx-new -t és a hozzátartozó okosságokat, végre újra értelmes a felbontás! :)

Mégegyszer köszi a segítséget!  :respect:
-= Chaintech 9VJL3 - P4 2,4GHz Northwood - 512MB Noname DDR333 - GeForce 6600 (256MB) - 80GB Seagate Barracuda - 120GB Seagate Barracuda - Pioneer DVD-120 - LG 52x24x52 - Pioneer 107D - Plextor PX-760A - Pinnacle PCTV Pro =-
Skype elérhetőségem: |Hívás|

#122 Felhasználó inaktív   salaud 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 23:33

Bocs, ha bunkó voltam, a read only jelzőt viszont fenntartom. Ugyanis ahelyett, hogy elolvastad volna a súgót, ami alapértelmezetten települ a gépre, vagy felkerested volna az ubuntu magyar nyelvű honlapját, aminek a címe meglepő módon www.ubuntu.hu, leráncigáltad az nvidia telepítőt. Az nvidia telepítő az épp futó kerneledhez fordított neked kernelmodult(drivert). Csak aztán te frissítetted a kernelt ugye. Ezután csodálkoztál, hogy nem megy az előző verziószámú kernelhez fordított modul. Ha kicsi időt is szántál volna arra, hogy elolvasd akár az angol, akár a magyar fórumot...
Azt meg nem is mondom, hogy az a szerencsétlen ubuntu első indításnál feldobja a popup ablakot, hogy figyu ember, neked kéne ez a driver, engedélyezd már... És kattintasz, jelszót megadod, és telepíti azt az előrefordított-csomagolt nvidia drivert.
CSAK EL KELLETT VOLNA OLVASNI HOGY MIT ÍR KI A SZERENCSÉTLEN OPERÁCIÓS RENDSZER! :reklamacio:  De nem, te szépen inkább csináltál magadnak gondot. Wuhh. Még egyszer bocs, csak napi szinten kb 2 ilyen esettel találkozom.
Most megyek, és leszedálom magam...

Szerkesztette: salaud 2008. 06. 21. 23:34 -kor

(\__/)
(='.'=) Ez itt nyuszi. Másold át te is, hogy segíts
(")_(") neki a világuralom megszerzésében.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

#123 Felhasználó inaktív   lacam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 22. 06:46

Idézet: salaud - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 23:33

Bocs, ha bunkó voltam, a read only jelzőt viszont fenntartom. Ugyanis ahelyett, hogy elolvastad volna a súgót, ami alapértelmezetten települ a gépre, vagy felkerested volna az ubuntu magyar nyelvű honlapját, aminek a címe meglepő módon www.ubuntu.hu, leráncigáltad az nvidia telepítőt. Az nvidia telepítő az épp futó kerneledhez fordított neked kernelmodult(drivert). Csak aztán te frissítetted a kernelt ugye. Ezután csodálkoztál, hogy nem megy az előző verziószámú kernelhez fordított modul. Ha kicsi időt is szántál volna arra, hogy elolvasd akár az angol, akár a magyar fórumot...
Azt meg nem is mondom, hogy az a szerencsétlen ubuntu első indításnál feldobja a popup ablakot, hogy figyu ember, neked kéne ez a driver, engedélyezd már... És kattintasz, jelszót megadod, és telepíti azt az előrefordított-csomagolt nvidia drivert.
CSAK EL KELLETT VOLNA OLVASNI HOGY MIT ÍR KI A SZERENCSÉTLEN OPERÁCIÓS RENDSZER! :reklamacio:  De nem, te szépen inkább csináltál magadnak gondot. Wuhh. Még egyszer bocs, csak napi szinten kb 2 ilyen esettel találkozom.

Hali

Mint azt fentebb már mondtam, első indításkor elég gyökkettes volt a felbontás, nekiálltam google-zni. Igen, lehet hogy minden newbie felhasználó tudja hogy van a rednszernek saját, működő meghajtója, csak én nem, ezért igénybe vettem a keresőt, ahol az első x találat midnenhol azzal indít, hogy backup xorg.conf és nvidia driver le. (ha kezdő volnál, aki le szeretne szokni a winről, szerintem Te is logikusnak gondolnád...hisz Windows alatt is az az első, hogy lerántom a legfirssebb drivert) nahát én is ezt tettem....működött is faszán, minden elsőre sikerült.
Tehát, igen, ahelyett hogy előtte olvastam volna Ubuntu súgót/fótumokat, utána tettem...de akkor már (sajnos) csak a külső nvidia driveres topicokba futottam bele, hisz megváltoztak a a keresőszavak a google-ben. Ott sem említette senki hogy a külsőn kívül lenne bármiféle alternatíva. Csak a telepítés lépéseit figyeltem, és örültem, hogy kapásból sikerült megcsinálnom.

Másik dolog. Saját kárán tanul az ember, azt is csak utólag tudtam meg hogy egy kernelfrissítéskor elszáll a driver. A frissítés előtt, a kis ablakban a kernel csak egy "apró" pont volt, a többi 20 mellett...igen, lehet hogy pontról pontra át kellett volna nyálaznom mindet, megtudni hogy mi mit fog nekem el.aszni, de voltam olyan hülye hogy belefuottam abba a hibába, hogy megbíztam a frissítési szolgáltatásban. Nem is gondoltam arra hogy súgóznom kéne. Hát igen, a rutin hiánya, de ezt már az első post-omban is hangsúlyoztam, amatőr vagyok, de legalább még van hová fejlődnöm. :)

Első indításnál felajánlja a drivert? Nekem fix hogy nem jött ez az ablak, az imént említettem, hogy nagyon szétcsúszott volt az kép, talán 800x600? Nem emlékszem már. Nemtudom az számít-e bármit is, hogy win alól, wubi-val ment fel a rendszer...vagy Cavinton-t kéne feliratnom, tényleg nemtudom hogy volt-e ilyen ablak bár szerintem emlékeznék rá, mert azt már régóta tudom hogy egy linux alatt nem léteztik "next..next...finish" megoldás, tehát szinte fix hogy szemetszúrt volna egy nvidiás sor. Mind1, ha volt ilyen, elszúrtam...
Gondok azért vannak, hogy megoldják őket, unalmas is lenne az élet nélkülük. :) Magam is biztos vagyok abban, hogy lesz még problémám, ha másmiatt nem is, a rutin hiányából kifolyólag mindenképp.

Kicsit visszakanyarodva a postodra, hát a hangvétele (akkor már egy fél napja foglalkoztam a megoldással, már engem is szét.....-ott az ideg) elég hmmm....idegesítő volt (és még nagyon szépen fogalmaztam :D ), a hangulatomra még rátettél egy lapáttal, abba is hagytam, és mentem vissza winre, mert tudtam, hogy ha tovább folytatom tuti nem marad Ubuntu-m. :D
Tudom, néha már tele lehet a bakancs a sok önjelölt okoskától, aki csak kérdezni jár ide, ahelyett hogy inkább súgózna és megoldaná maga a gondját-baját. Tapasztaltam már én is (persze más témában), hogy egyesek néha többet kérdeznek a kelleténél. :)  Bíztam abban, hogy ez mégiscsak egy korrekt hely, hátha akad valaki akinek van pár szabad perce a gondomra, erre jött a válaszod. :) De mondom, valahol érthető is, mert igazad van az utánaolvasással kapcsolatban, de bevallom nem is gondoltam arra, hogy elkutyulhatja a rendszert....mert miért tenné, eddigis tudta mi van a gépen (és foglalkozott a függőségekkel) gondoltam ezután is simán fog működni. Hát nem. :) De már ezt is tudom.

Üdv

szerk: heJesírás

Szerkesztette: lacam 2008. 06. 22. 06:49 -kor

-= Chaintech 9VJL3 - P4 2,4GHz Northwood - 512MB Noname DDR333 - GeForce 6600 (256MB) - 80GB Seagate Barracuda - 120GB Seagate Barracuda - Pioneer DVD-120 - LG 52x24x52 - Pioneer 107D - Plextor PX-760A - Pinnacle PCTV Pro =-
Skype elérhetőségem: |Hívás|

#124 Felhasználó inaktív   auster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 13:50

Udv
Gyors kerdesem lenne. Aposom ubuntus gepen eltunt minden kep es doku..
A mappak, melyekben voltak, lathatoak, de uresek.A Tracker search tool mutatja, hogy mennyi fajl van a mappaban, de a fajlok nem lathatoak.
Mitol lehet.
Hogyan hozhatoak elo a fajlok.
Koszi

#125 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 19:35

Tudtok ajánlani egy jó mp3 lejáccót 8.04 alá?

Ugye az xmms-t kifejlesztették., forrásból sem ment fel, az xmms2 meg egy fos, 5 perc alatt sem sikerült rájönnöm, h hogyan műxik, a default rythmbox-nak meg nincs hangja (minden másnak vn!). :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#126 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 21:08

Idézet: leslie - Dátum: 2008. jún. 24., kedd - 20:35

Ugye az xmms-t kifejlesztették., forrásból sem ment fel, az xmms2 meg egy fos, 5 perc alatt sem sikerült rájönnöm, h hogyan műxik, a default rythmbox-nak meg nincs hangja (minden másnak vn!). :)

Audacious - szinte olyan mint az XMMS. Én erre cseréltem le az xmms-t...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#127 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 21:14

Idézet: salaud - Dátum: 2008. jún. 22., vasárnap - 0:33

Nem értem miért húzod fel magadat. Ha valaki még kezdő, akkor szerintem egyáltalán nem kiborító dolog ha szív. A saját kárán tanulja meg egyre jobban a rendszert. Én inkább az olyanokon szoktam kiakadni, aki megpróbál feltenni egy számára ismeretlen rendszert, aztán jön az első probléma és üvöltözve fikázza, hogy milyen szar rendszer és mindenki fasz aki ezt használja. Szerintem lacam tapasztalatlan ugyan, de normálisan kérte a segítségünket...

Szedj nyugtatót, ha nem bírod, vagy menj el szabadságra.... :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#128 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 22:54

...az xmms2 meg egy fos, 5 perc alatt sem sikerült rájönnöm, h hogyan műxik...

Gratulálok. Nem tudod hogy működik = fos. Ha nem tudod hogy működik olvass doksit. A látszat ellenére, ez nem kötözködés, pusztán annak adok hangot hogy ez egy tipikus rossz hozzállás sok (főleg kezdő) ember részéről, amit jobb lenne levetni.

Amúgy használj Audacioust, az gyarkolatilag xmms GTK2.0ra.
In Flames We Trust

#129 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 24. 23:35

ubuntuval kiütöttem a vistát  :D
fel volt téve a vista aztán mellé felraktam egy ubuntut csöppet szórakoztam a particiókkal aztán most nem indul a vista és ha újra akarom rakni akkor nem ismeri fel a vinyót. az ubuntu viszont műxik rendesen. ilyenkor mi a teendő?

#130 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 23:49

"csöppet szórakoztam a particiókkal"

"nyomja meg a piros gombot Holgyem, es nyugodjek bekeben.." :D
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#131 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 23:52

nagyobb segítségre gondoltam
valami partition magic progira gondoltam első sorban bebootolni aztán törölni a particiókat majd megformázni egyben a vinyót

Szerkesztette: Cseresznye 2008. 06. 24. 23:56 -kor

#132 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 24. 23:59

ja, ha csak az a cel, hogy MINDENT torolj a winchesterrol, akkor batran elore!!

cat /dev/zero > /dev/hda

(FIGYELEM, a fenti utasitast csak sajat felelossegre!! az biztos, hogy virus nem marad a gepen.. ;) igaz az ubuntu sem.. :( no meg nem art odafigyelni, hogy tenyleg a jo winyot torlod-e..)

Szerkesztette: bogdan 2008. 06. 25. 00:05 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#133 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 00:02

nincs semmi a vinyón most csak próbálgatom mert kezdő ubuntus vagyok ezért korábban lementettem róla mindent

#134 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 05:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jún. 25., szerda - 0:49

"csöppet szórakoztam a particiókkal"

"nyomja meg a piros gombot Holgyem, es nyugodjek bekeben.." :D

El tutod mondani, pontosan mi történt, mi lett téve? Abból megmondjuk, milyen áron lehet visszanyerni a régi rendszert - ha lehet.

ps.: most látom, a szándék már megvan a telepítéshez. Nekünk kellene a partíciós tábla. Egy partícionáló programmal (cfdisk) megnézed, vagy a grafikus telepítővel.

A partícionálást s a formázást ne kevered egymással. Előbb partíciókat kell létrehozni (ha kell egyáltalán), aztán azokat formázva jön létre rajtuk a fájlrendszer.

A windowsnak elég 1 partíció. A linuxnak is (ma már otthon nem is szükséges swap partíció, csak ajánlják).

De, hogy érdemben is szóljak: ha töröltél, vagy formáztál partíciót, akkor bajban vagy, akkor visszaállítani macerás.

Mit jelent, hogy a vista "nem ismeri fel a vinyót"? Nem lehet, hogy csak olyan partíciót nem lát rajta (vagy szabad helyet), ahova feltelepíthető? :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2008. 06. 25. 05:17 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#135 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 08:27

Én az Exaile-t használom, nekem jobban bejött, mnt mondjuk a Rhytmbox.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#136 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 08:32

Sikerült, most már felismeri a vista és újraraktam.

Elmondom hogy is volt. van egy 160 GB-os vinyó és 4 részre akartam particionálni amikor a vistát telepítem (mert ezt tettem fel legelőször). Volt egy 40GB-os vista 10GB ubuntu 300MB swap és a többi pedig ahova pakolok majd minden cuccot. aztán ahogy olvasgattam valahol olvastam hogy annyi swap kell mint amennyi fizikai memóm van. Ezért linuxban töröltem a 10gbos és a 300MBos partíciót (de előtte windowsban is de az valami miatt nem egyesítette a szabad területeket gondoltam majd ubuntu megcsinálja nekem) és csináltam egy 8GB-os  ubuntu és egy 2GB-os swap-ot. Jah a maradék helyet windowsban akartam majd életre kellteni mert a vista és ubuntu telepítő 3db particiónál nem engedett többet létrehozni. Swap nélkül is megpróbáltam feltenni az ubuntut de a legvégén hibát ír ki és megáll de ha van swap akkor felmegy.

A vista azt írta ki hogy nem tudta lekérdezni a particiókat és itt megállt a telepítés. Aztán az ubuntut felraktam az egész 160GB-ra, egyesítettem az egészet és utána berkatam a vista telepítőt és felismerte. most ott járok hogy a vista fent van egy 40BG-os partición és a többit nem particionáltam majd ubuntu alatt.

röviden ennyi

Szerkesztette: Cseresznye 2008. 06. 25. 08:34 -kor

#137 Felhasználó inaktív   auster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 09:06

Ismétlem, mert nem jött válasz és nagy a pánik:
Udv
Gyors kerdesem lenne. Aposom ubuntus gepen eltunt minden kep es doku.
A mappak, melyekben voltak, lathatoak, de uresek.A Tracker search tool mutatja, hogy mennyi fajl van a mappaban, de a fajlok nem lathatoak.
Mitol lehet.
Hogyan hozhatoak elo a fajlok.
Koszi

#138 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 10:25

Zsír minden most már csak 1 kérdésem lenne.

Fent van az egyik partición a Vista másik Ubuntu. A gép indításakor kijön egy választó menü melyiket indítsam el azt én ubuntus indító menünek tippelem. Ott hol tudom beállítani hogy a vista legyen legelől és ne az ubuntu.

Magyarul ha benyomom a gépet elmegyek kicsavarni a gyíkot akkor mikor visszajövök ne az ubuntu várjon betöltve hanem a vista.

#139 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 10:53

Elsődleges partícióból 4 lehet max. De az extended partíció is elsődleges. A vista néha érdekesen kezeli a partíciós táblát.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#140 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 25. 10:57

Idézet: Cseresznye - Dátum: 2008. jún. 25., szerda - 11:25

Zsír minden most már csak 1 kérdésem lenne.

Fent van az egyik partición a Vista másik Ubuntu. A gép indításakor kijön egy választó menü melyiket indítsam el azt én ubuntus indító menünek tippelem. Ott hol tudom beállítani hogy a vista legyen legelől és ne az ubuntu.

Magyarul ha benyomom a gépet elmegyek kicsavarni a gyíkot akkor mikor visszajövök ne az ubuntu várjon betöltve hanem a vista.

Beindítod az ubuntut. Azután megkeresed a "/boot/grub/menu.lst" fájlt, mert abban van a menü, ott van egy olyan sor, hogy "default 0". Ez azt jelenti, hogy alapértelmezettként a "nulladik sor", azaz a képernyőn a legelső sor érvényes a menüből. Megszámolod, hanyadik sor a menüben a vista (ezt a menüben való kurzornyilakkal megteheted, stb.), mondjuk kijön az, hogy 5. pont. Ekkor a "default 0"-ban a 0-t kicseréled 4-re, s kész. Mivelhogy 0-tól "számozza" a menü sorait, tehát az 5. sor a menüben a 4-es számú. Utána restart, s a beállított számú sor fog "betöltődni" alapértelmezetten.
Ebben a fájlban tudod belőni a várakozási időket is a menühöz.

Szerkesztette: Warrior 2008. 06. 25. 10:59 -kor

Téma megosztása:

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.