Nem. Arról van szó, hogy a Linux supportja nagyon gyenge. Én úgy 2 hónapig vergődtem vele. Voltak konkrétan megfogalmazott kérdéseim, hogy ezt vagy azt, hogy lehet megoldani, amire általában azt a választ kaptam a különböző fórumokon, hogy ezt vagy azt a linket olvasd el (kinyomtatva 50 oldal). Ami nem adott konkrét válaszokat, hogy ezt vagy azt kell csinálni a cél elérése érdekében. Nagyon nehéz megtanulni úgy, hogy alig segít valaki.
Meg van egy alapvető szemléletbeli különbség, hogy míg a linuxosokat érdekli az, hogy hogyan működik a rendszer, addig az 1.0-ás felhasználót hidegen hagyja. Csak az érdekli, hogy működjön.
A fentiekhez még hozzájárul a linux felhasználókra jellemző pökhendi, lenéző stílus, amivel a núbokat (le)kezelik. (Idézet a cikkből:
"A Windowst a csekélyebb szakértelmű felhasználók számára készítették.") Szóval a núbok rövid úton úgy dobják a linux cd-t a kukába, hogy csak na, és egy életre elmegy a kedvük az egésztől. Szóval nagy a fluktuáció.
Miközben írtam ezt a hozzászólást elolvastam a cikket is. Néhány meglátás:
Ezt valahogy nem tapasztaltam.
Érdekes mód a cikk elején azt írja a cikkíró, hogy a linux fejlesztő nem is akar profitálni a programból. Akkor most mi van, akar profitálni, vagy sem?
Az nem tekinthető jobbításnak, hogy egy 1.0-ás user is tudja minden probléma nélkül használni?
Nos, ezt egy kezdő honnan szopja ki? Felmegy a fórumra és megkérdezi, hogy hogy lehet. A magas lóról megkapja, hogy tanuld meg! Épp azt csinálná, de nem segítenek neki egy kicsit sem.
A cikk legnagyobb hazugsága, ami így a végére teljesen hiteltelenné tette az egészet:
A f@szt nem. Mindenkinek volt vírus a gépén, amiből megtanulta, hogy márpedig kell tűzfal és vírusirtó. Az ember rosszabb esetben a hibáiból tanul. Jobb esetben másoktól, ha hagyják.... Senki se úgy ül le a gép elé, hogy tudja, hogy mit miért kell tennie. Apránként felfedezi magának és kérdez. Linux esetében ha van ismerőse akkor könnyebb, ha nincs akkor fórumozik. Utóbbi esetben pedig elég nagy bajban van.
szerk.: jellemzően a cikk végén lévő linkek sem működnek, gondolom csak linuxal érhetőek el.