KRESZ II.
Elküldve: 2008. 08. 02. 10:55
vagy volt corollabol hatsokerekes? :confused: az ilyeneknek amugy nem adnek jogsit hatsokerekes autora amig nem vizsgazott le egy kozlekedestechnikai palyan
m7en en egy darab rendort lattam kapolnasnyekig, az is a budaorsi tesco felhajtonal helyszinelt egy balesetnel, egy corsa osszetorte egy sharan vagy galaxy hatuljat, eleg csunyan.. nem tudom hova neznek vezetes kozben az emberek, a szep kek egre? a feljebb emlitett passatost se ertettem, mar vagy 3-4 masodperce veszfekeztem, es o meg mindig nem lassult semennyit se - vagy nem felti a szep uj autojat?
Elküldve: 2008. 08. 02. 10:57
(Illetve, hogy mit csinalt es hogy, azt ugye nem lathattam... csak a hatast. Nem olyan kisodrodasra kell gondolni mint egy driftnel, joval kisebb... de azert igenis lathato volt. Nomeg ne igy startautomatikazzon az a kis nyikhaj, meg ne kb 10 centire masok verdajatol. Mondanek az ilyenekre csunyabbakat is... na mind1.)
Szerkesztette: Boba 2008. 08. 02. 10:59 -kor
Elküldve: 2008. 08. 02. 11:05
Mellesleg, a hétvége eseményei után, ja, én is sajnálom hogy anyámék sem birtak előre gondolkozni. Komolyan.
Ja, és hogy ON is legyek: nemrég jövök hazafelé szentendrén, 11es főút, nagyposta, áll egy pár az út mellett, szőke ropiharcos csaj, szakállvokál párja, piros babakocsi, akkora mint egy ekhós szekér, és azt lesik, mikor tudják áttolni a 4 sávos főúton. Zebra van nem egész 100 méterrel feljebb, aluljáró nem egész 50 méterrel lejjebb, ahol már 20 évvel ezelőtt is volt rámpa a bringának, babakocsinak, még lépcsőzni se kellenne. Normális?
Elküldve: 2008. 08. 02. 11:18
Jaja, a hachiroku-rol el is felejtkeztem. De irta boba hogy uj corolla.
Elküldve: 2008. 08. 02. 11:28
Elküldve: 2008. 08. 02. 14:42
Idézet: carcass - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 11:53
azért nekem még válaszolhatott volna
most már mindegy
Elküldve: 2008. 08. 02. 14:44
Idézet: Boba - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 0:08
nm
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:00
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 15:42
most már mindegy
Nem azt mondtam, hogy ne válaszoljon.
Ne add fel, hátha még válaszol.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:29
Idézet: carcass - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:00
csak ugyanez az elmélet máshol működik a gyakolatban
jah, jól működik
és ez nem kitaláció
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:30
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:29
jah, jól működik
és ez nem kitaláció
Máshol igen, itt úgy tűnik nem.
Bravo
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:34
Idézet: carcass - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:30
én nem próbálok mást, mint phobosnak (is) rávilágítani arra, h hol/miért siklik félre a szabályok értelmezése, ami a hazánkban sajátos gyaloklatot szüli
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:36
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:34
Elhiszem, de úgy tűnik ő meg kezd beleunni eleanor vastagbetűs okosságaiba.
Bravo
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:41
Idézet: carcass - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 15:00
Ne add fel, hátha még válaszol.
Járok erre, de a témát hanyagolom. Nem is fogom felvenni a fonalat, mert láthatóan teljesen más malomban őrölünk. Nem ér az egész annyit, vitázni lehet róla végtelenségig. A lényeg úgyis az, hogy átengedem a gyalogokat. Mindig is átengedtem, mindig is át fogom. Ahogy a buszt is ki az öbölből. És a teherautót is beengedem, ha nem teremtek ezzel veszélyhelyzetet.
Megkeresem Fram kérdését akkor, mert ezek szerint még adós vagyok egy válasszal
Üdv!
.
.
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:52
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:41
nem vagy adós, csak kíváncsi lennék a véleményedre (gyalogosok elsőbbségének feltételeit lefordítottam neked az autósok elsőbbségére ill. az oda is érvényes feltételekre)
Szerkesztette: fram 2008. 08. 02. 15:53 -kor
Elküldve: 2008. 08. 02. 15:55
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 1., péntek - 14:56
2. megpróbálom neked lefordítani autósra lefordítani:
a, ha 200zal száguldozik a városban főútvonalon, akkor nem számíthat arra, h meg fogják (tudni) adni az elsőbbséget, mert nem fogják "időben" észlelni (mezei futós példád)
b, ha főútvonalon kereszteződéshez _szabályosan_ érkezve észleled, h a csatlakozó úton haladó nem fogja tudni megadni az (áthaladási) elsőbbséget számodra, akkor minden tőled telhetőt meg kell tenned, h elhárísd a veszélyhelyzetet (member nem lassít a gyalogosátkelőhelyhez közeledve, hanem 50nel tép felé)
azt mondod, gyalogosnak nincsen feltétlen (áthaladási) elsőbbsége kijgyalátkhelyen
ezzel a logikával és hozzáállással járműnek sincs feltétlen (áthaladási) elsőbbsége útkereszteződésben
2.a.: értem én, ezzel teljesen tisztában vagyok. Sok ilyen baleset van, amikor mondjuk egy gyorshajtó autó vagy akár motorkerékpár érkezik a megengedett többszörösével, aztán beleáll oldalról egy igazából jóhiszeműen áthajtóba. Mert az szétnéz, az értelmes sebességgel haladók annyi idő alatt nem is érnek oda, amíg ő áthalad. De egy mondjuk 4x nagyobb sebességgel érkező sportkocsi viszont ledarálja. És akkor általában meg is hal az illető. Pedig az adott szituációban megfelelő gondossággal járt el. De szigorúan persze rá lehet mondani, hogy nem készült fel rá, hogy gyorsan jönnek. Ilyenkor kell mérlegelni a bírónak is szerintem.
2.b.: ez is klasszikus dolog. A gyakorlatban az az elsőbbség, amit meg is adnak. Nem hajtok ki egy nyerges vontató elé (a védett útvonalamon pedig járna az elsőbbség), ha az láthatóan éppen a kis "polcán" álló laptopon matat, mert a második felét tölti be éppen a divx filmnek, hogy elűzze a vezetés unalmát. Persze tudom én, hogy a navigáció miatt van ott laptop
Erőltetett a példa, de értem a mondandót. Tipikusan ez az a bizonyos szemkontaktus dolog. Ha nem néz rám a sofőr, akkor például a bevásárlóközpont parkolójában sem tartózkodom a parkoláshoz forgolódó kocsi holtterében. Mert ugye nekem elsőbbségem kellene legyen, de mégis kivasalnak.
Az utolsó bekezdésre: mentős példát mondok. Megkülönböztető jelzéssel haladva elvileg mindenhol átmehet, nem? De a kereszteződést maximum 10 km/h sebességgel közelítheti csak meg. Nincsenek ultimatív jolly-joker elsőbbségek, mert az ellehetetlenítené a közlekedést. Kell legyen valami adok-kapok, mert különben nem működne az egész.
Tehát ===> a szabályok együtt (!) értelmezendőek, nem lehet kiragadni egy mondatot és azt hangoztatni, hiába van vibráló pirossal és vastaggal szedve az idézet.
De többet nem is ragozom, mert akkor megint elkezdődik az egész idióta vita. A konstruktív beszélgetés és érvelés oké, de amikor szemellenzősen megy az automatikus negáció mindenre ok és értelem nélkül akkor nem tudok részt venni benne.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2008. 08. 02. 16:03
Írod, hogy átengedsz mindenkit, ahol kell, de bizonygatsz egy nem odaillő kresz-értelmezést az elsőbbséget nem megadók védelmében.
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2008. 08. 02. 16:15
A lényeg ott van, hogy lehet elsőbbséged, gyalog, bringán, kisautóban, tankban, ha a másik nem akarja, vagy nem tudja megadni az elsőbbséget, akkor nem kell púposkodni, vagy nem csoda ha a fejfádra ráirják hogy elsőbbséged volt. Mindenkinél van nagyobb. Én oda szoktam figyelni arra is, ha más nem figyel, és úgy igazodom hogy ne legyen gáz. Lehet, hogy ő lenne a hibás, de kell a baleset? Nekem nem.
Elküldve: 2008. 08. 02. 16:19
Elküldve: 2008. 08. 02. 16:21
Idézet: donphobos - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:55
ebben egyetértek, h az egészet kell nézni, nem kiragadva 1-1 sort, de látni is kell az összefügéseket
Elküldve: 2008. 08. 02. 16:23
Idézet: csozsi - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 16:03
Írod, hogy átengedsz mindenkit, ahol kell, de bizonygatsz egy nem odaillő kresz-értelmezést az elsőbbséget nem megadók védelmében.
Rosszul értelmezitek, amit írok. Ne az elsőbbség nem megadásának fekete apostolát lássátok bennem, aki sötét lovon vágtat az éjszakában és a gonosz nézeteivel megrontja az ártatlan lelkeket. Nem védem az elsőbbséget meg nem adókat. És nem is bíztatok erre senkit.
Én csak azt szerettem volna megértetni, hogy önmagában egy kiragadott idézet nem jó. A szabályokat együtt kell nézni. Nincs ultimatív elsőbbség. Akkor leállna a rendszer.
Az tény, hogy sajnos sokan úgy értelmezik az egészet, hogy a kocsi minimum 800 kg, de inkább egy tonna manapság, tehát rohadjon meg a gyalogos és szülessen a jó oldalra. Ez hibás. De az is hibás, hogy a gyalogos következmények és elővigyázatosság nélkül átmehet bármikor. Nem mehet át bármikor, de az autós sem mentes az elsőbbségadási kötelezettség alól.
Együtt értelmesek a szabályok. Ha egy szabálynak kellene mindent lekezelnie, akkor egy hosszú mondat lenne a kresz.
Ha ezt a sarokkövet nem tekintitek, akkor elsiklotok a mondandóm lényege mellett.
Üdv!
U.i.:
(Amikor kiműtötték a fogamat 15-én, akkor én is a rossz oldalon voltam és át szerettem volna jutni a zebrán. Megálltam, néztem az érkező kocsikra. Ömlött az eső, de azért látható voltam. Nem takarásban álltam. Nem tanúsítottam félreérthető magatartást. Amikor már az ötödik kocsi ment el előttem anélkül, hogy egyáltalán lassított volna a szokásos 60-ról, akkor feltettem a karomat, ahogy az benne van a KRESZ-ben is. Ugyanúgy semmi, mentek a kocsik. Ezután már nem bírtam tovább és leléptem a zebrára, de csak olyan 20 centit a padkától. Tehát már a zebrán álltam, karom fenn még mindig. És akkor végre kapcsolt egy figura, hogy jé tényleg! És ezután fékeztek, volt szemkontaktus és átengedtek. De persze nekem kellett megrohadni, nekem csuklott az anyám és még én örülhettem, hogy átmehettem.
Áprilisban is itthon voltam, akkor majdnem elnyomott egy Thalia a zebrán. Szóval megértem én, ha idegesek vagytok ti is azokra, akik nem tartják be a szabályokat. De én nem erre buzdítok. Én is azt szeretném, ha minél többen betartanák a szabályokat és egy élhető közlekedés lenne a mostani erő- és tömeg-, valamint pofátlanság által dominált rendszer helyett.)
.
.

Súgó
A téma zárva.