HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 873
  • 874
  • 875
  • 876
  • 877
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#17481 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 23. 01:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 23. 00:05

Jelezhet-e a lámpa hibásan?

A vasúti átjárók fénysorompójának villogó fehér fénye, csak annyit jelent, hogy működik a berendezés. Ami viszont, működhet hibásan is. :-)

#17482 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 05:35

Üzenet megtekintéseIdézet: cyberde - Dátum: 2011. 04. 23. 02:06

A vasúti átjárók fénysorompójának villogó fehér fénye, csak annyit jelent, hogy működik a berendezés. Ami viszont, működhet hibásan is. :-)

Noha valóban bármely berendezés meg is hibásodhat:

Idézet

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések

19. § (1) A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó, a félsorompó és a teljes sorompó.

. . . . . . .

(_ 8_ ) A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi

a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,

b) a teljes sorompó rúdjainak nyitott helyzete, feltéve hogy a sorompót kiegészítő hang- vagy fényjelző berendezés jelzést nem ad.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#17483 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:12

Üzenet megtekintéseIdézet: hobizoli - Dátum: 2011. 04. 22. 22:19

Hat hogy nem szallt ki, es csingádzsguk modszerrel nem hallgatta meg a sinkoronán is, hogy valoban nem-e jon-e a vonat

Eleve a faszé' KELL korulnezni?
Mukodjon a jelzolampakent, ha mar ott van. Ha nincs egyertelmu, hogy korulnezel, de ha mar ott van, akkor azert legyen ott, hogy azt mutassa, amire valo lenne, es nem azt, hogy dikk azze' telik a MÁV-nak áramra, hogy elvillogjon ott magaban ez egesznap. Akkor tok felesleges oda, ha a lampa nelkuliben meg a lampasban is nezz korul.

Ha van lámpa vagy sorompó, akkor nem kell körülnézni a KRESZ szerint.
Ha van lámpa, és nincs semmi egyéb oda vonatkozó tábla, akkor átmehetsz akár a max. megengedett sebességgel is.

#17484 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:18

Üzenet megtekintéseIdézet: hobizoli - Dátum: 2011. 04. 22. 22:19

Eleve a faszé' KELL korulnezni?
Mukodjon a jelzolampakent, ha mar ott van. Ha nincs egyertelmu, hogy korulnezel, de ha mar ott van, akkor azert legyen ott, hogy azt mutassa, amire valo lenne, es nem azt, hogy dikk azze' telik a MÁV-nak áramra, hogy elvillogjon ott magaban ez egesznap. Akkor tok felesleges oda, ha a lampa nelkuliben meg a lampasban is nezz korul.

Én láttam már hibásasn működő jelzőt. Szép pirosan villogott, aztán amikor jött a vaskerekű akkor meg szép fehéren nyitott sorompóval.

#17485 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:19

Szerintem nem, a vasúti jelzőberendezések elég jó megbízhatóságúak, úgy tudom.
Ahol csak egy pár sín van, ha nem érzékelnék a vonatot, akkor szemből belecsattanna a másik vonat.
Persze minden előfordulhat, de szerintem sok nagyságrenddel nagyobb az esélye, hogy pl. egy felsőbbrendű kereszteződésben nem adja meg valaki az elsőbbséget neked, minthogy a vasúti jelzőlámpa rosszul jelezne.

Másrészt meg van, ahol nem is látod a vonatot jönni, mert tereptárgyak, fák eltakarják, és csak az utolsó párszor 10 méteren látszik, plusz még a sín is kanyarodik.
Így vagy megállsz meghallgatod a sínt, vagy megbízol a lámpában.

#17486 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2011. 04. 23. 09:18

Én láttam már hibásasn működő jelzőt. Szép pirosan villogott, aztán amikor jött a vaskerekű akkor meg szép fehéren nyitott sorompóval.

#17487 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:53

Idézet

Ha van lámpa vagy sorompó, akkor nem kell körülnézni a KRESZ szerint.
Ha van lámpa, és nincs semmi egyéb oda vonatkozó tábla, akkor átmehetsz akár a max. megengedett sebességgel is.

Idézet

Idézet

Idézet

Szerintem nem, a vasúti jelzőberendezések elég jó megbízhatóságúak, úgy tudom.

Itt aztán minden elhangzott, csak az nem, hogy akkor most miből kell kiindulni. Mert a szabályok megengedik a lámpa figyelésével való áthaladást, nem figyelve a vonatra. (a körülnézés nem csak nyaktorna)
Márpedig amit Mumia kolléga írt, az alapján akár meg is halhatott volna az, aki a szabályok szerint a lámpát figyelve behajt - hibásan.

S most jön a logikai csapda: ha valaki körülnéz az átjáró előtt - meggyőződik az áthaladás veszélytelenségéről -, azt miért kell megtoszni vagy elítélni? Az élethez joga van oszt kész. Ha nem tötymörög, akkor körül kell nézni, vagy telepátiával, vagy akárhogyan, de meg KELL győződni, hogy vonat nem közlekedik. Én nem hiszek az elektronikában, Murphy-vel fogok sörözni. :smoker:

ps.: szóval miért "baj" az, ha valaki körülnéz? Mert az átjárós balesetek többsége szerintem a vonat NEM észlelése miatt van, az körülnézéssel jól gyógyítható volna talán.

Azért én "vakon" nem hajtanák bele. Néha átmegyek városban régi, nem használt vágányokon, nyilván nem nézek körül, de bennem van, hogy mi van ha mégis jön a vonat?

A körülnézés helyett a "meggyőződni..." a jobb szó szerintem.

Szerkesztette: Warrior 2011. 04. 23. 08:57 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#17488 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 08:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 23. 09:53

ps.: szóval miért "baj" az, ha valaki körülnéz?

Há' gondolkodik…

#17489 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 04. 23. 06:35

Noha valóban bármely berendezés meg is hibásodhat:

Idézet

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések

19. § (1) A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó, a félsorompó és a teljes sorompó.

. . . . . . .

(_ 8_ ) A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi

a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,

b) a teljes sorompó rúdjainak nyitott helyzete, feltéve hogy a sorompót kiegészítő hang- vagy fényjelző berendezés jelzést nem ad.

Nem állítottam én sem mást, csak annyit, hogy a fénysorompó villogó fehér fénye nem ugyanazt jelenti, mint a villanyrendőr zöld fénye, ui

Idézet

39. § (1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad...

Szerkesztette: cyberde 2011. 04. 23. 09:07 -kor

#17490 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:06

Itt aztán minden elhangzott, csak az nem, hogy akkor most miből kell kiindulni. Mert a szabályok megengedik a lámpa figyelésével való áthaladást, nem figyelve a vonatra. (a körülnézés nem csak nyaktorna)
Márpedig amit Mumia kolléga írt, az alapján akár meg is halhatott volna az, aki a szabályok szerint a lámpát figyelve behajt - hibásan.

S most jön a logikai csapda: ha valaki körülnéz az átjáró előtt - meggyőződik az áthaladás veszélytelenségéről -, azt miért kell megtoszni vagy elítélni? Az élethez joga van oszt kész. Ha nem tötymörög, akkor körül kell nézni, vagy telepátiával, vagy akárhogyan, de meg KELL győződni, hogy vonat nem közlekedik. Én nem hiszek az elektronikában, Murphy-vel fogok sörözni. :smoker:

ps.: szóval miért "baj" az, ha valaki körülnéz? Mert az átjárós balesetek többsége szerintem a vonat NEM észlelése miatt van, az körülnézéssel jól gyógyítható volna talán.

Azért én "vakon" nem hajtanák bele. Néha átmegyek városban régi, nem használt vágányokon, nyilván nem nézek körül, de bennem van, hogy mi van ha mégis jön a vonat?

Bajnak nem baj. Nyugodtan körülnézhet.
Lehet hogy a lassítás volt a baj, indokolatlanul minek lassított le 25-re.
Má' nem tudjuk, ott kellett volna megkérdezni.

Ui: ilyen leven az összes KRESZ lámpánál is le kéne lassítanod meg benézned, hogy jön-e valaki, mert mi van ha rosszul működik, és keresztben is zöldet mutat?

Szerkesztette: Sparow2 2011. 04. 23. 09:08 -kor

#17491 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:09

Jelezhet-e egyeb masmilyen -- pl hagyomanyos, piros-sarga-zold -- lampa hibasan? Sokkal enyhebbek-e a kovetkezmenyei ket 50-el halado kocsisor osszetalalkozasanak, mint annak ha a vonat talalja oldalba a kocsit?

Raadasul senki nem mondta, hogy meg kell toszni, aki ennel ovatosabb szerintem, azt mondtak, hogy gaz, ha a feher nem jelenti, hogy mehetsz. De egyebkent 39. szerint mar halistennek jelenti, szolva parttalan.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#17492 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:13

Kép

http://www.kisalfold...a_foto/2061205/
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#17493 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:18

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 04. 23. 10:09

Jelezhet-e egyeb masmilyen -- pl hagyomanyos, piros-sarga-zold -- lampa hibasan? Sokkal enyhebbek-e a kovetkezmenyei ket 50-el halado kocsisor osszetalalkozasanak, mint annak ha a vonat talalja oldalba a kocsit?

Nem csak 50-es kereszteződésekben van lámpa.
Meg a kereszteződésben sem csak személyautók jönnek, hanem pl. tartályautók is, vagy kamionok is.

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 04. 23. 10:09

Raadasul senki nem mondta, hogy meg kell toszni, aki ennel ovatosabb szerintem, azt mondtak, hogy gaz, ha a feher nem jelenti, hogy mehetsz. De egyebkent 39. szerint mar halistennek jelenti, szolva parttalan.

Ha indokolatlanul lassítasz és akadályozod a forgalmat, az semmiképpen nem jó pont.
Van vizsgáztató ismerős, majd megkérdezem, ha találkozok vele, és eszembe jut. Sajna nagyon ritkán futunk össze.

Még utólag az oktatót is meg lehetne kérdezni (Iguana, bizos mész még hozzá órára a köv. vizsga előtt), hátha ő tudja az indokot.
Azért is érdemes megkérdezni, hogy mi volt a baj, hogy legközelebb a vizsgán (meg a vizsga után az új jogsival, amikor majd egyedül vezetsz), ne fuss bele ugyanabba már.
Lehet nem is a vasúti átjáró volt a gond, hanem valami más.

#17494 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 10:18

Nem csak 50-es kereszteződésekben van lámpa.
Meg a kereszteződésben sem csak személyautók jönnek, hanem pl. tartályautók is, vagy kamionok is.

Persze, csak mondtam egy eleg gyakori peldat, hogy miert csak a vasutra vonatkozik (ugyan ezt irtad magad is ;) )

Idézet

Ha indokolatlanul lassítasz és akadályozod a forgalmat, az semmiképpen nem jó pont.
Van vizsgáztató ismerős, majd megkérdezem, ha találkozok vele, és eszembe jut. Sajna nagyon ritkán futunk össze.

IMHO azt a vizsgaztatot, aki valakit megvag, mert ovatosan halad at egy vasuti atjaron, tarkon kell baszni egy lapattal. De minimum nem hagyni vizsgaztatni. Aki ilyenen felbassza magat, az szinten nem lenne muszaj, hogy autot vezessen. (Felreertesek elkerulese vegett nem az, aki atmegy ugy hogy megbizik a lampaban, hanem akiben torest okoz, ha elotte valaki nem teszi ezt.)

Idézet

Még utólag az oktatót is meg lehetne kérdezni (Iguana, bizos mész még hozzá órára a köv. vizsga előtt), hátha ő tudja az indokot.
Azért is érdemes megkérdezni, hogy mi volt a baj, hogy legközelebb a vizsgán (meg a vizsga után az új jogsival, amikor majd egyedül vezetsz), ne fuss bele ugyanabba már.
Lehet nem is a vasúti átjáró volt a gond, hanem valami más.

Erdemes, bar en tippelnem az indokot :-)

Szerkesztette: kroozo 2011. 04. 23. 09:27 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#17495 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 10:18

Biztos nem volt (elég) 10-es a találkozáskori kézfogásban.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#17496 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 09:58

Üzenet megtekintéseIdézet: cyberde - Dátum: 2011. 04. 23. 10:03

Nem állítottam én sem mást, csak annyit, hogy a fénysorompó villogó fehér fénye nem ugyanazt jelenti, mint a villanyrendőr zöld fénye, ui

Nem veszünk össze a körülnézésen, de nem is csak működést jelent. :)

#17497 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 10:06

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 04. 23. 10:27

IMHO azt a vizsgaztatot, aki valakit megvag, mert ovatosan halad at egy vasuti atjaron, tarkon kell baszni egy lapattal. De minimum nem hagyni vizsgaztatni. Aki ilyenen felbassza magat, az szinten nem lenne muszaj, hogy autot vezessen. (Felreertesek elkerulese vegett nem az, aki atmegy ugy hogy megbizik a lampaban, hanem akiben torest okoz, ha elotte valaki nem teszi ezt.)

Ha ott volt a baj, akkor nem a körülnézés miatt, hanem a lassítás miatt.
Pl. egy városi főúton se lassítunk le 25-re minden lámpás kereszteződésnél, mert hátha mégsem zöld, csak hibásan működik.
Vagy lehet a 25 is gyors volt, némelyik átjáró olyan hepehupás, meg fél métert kilóg a sín, hogy 25-tel is bazi nagyot üt. Utolsó cseppnek ez is elég.

Egyáltalán kiderült, hogy ott volt a baj, ott szólt, hogy nem sikerült a vizsga, cseréljenek helyet?
Vagy csak a végén összeadta a pontokat, és mondta, hogy nem sikerült?

Nagy a vizsgabiztosok állatkertje is.
Van ismerős, az első 3 alkalommal meghúzták.
Az oktató mindig mondta, hogy jól vezet, stb, ő is úgy érezte, hogy jól megy neki. A vizsgákon meg meghúzták, pedig szerinte ott se vezetett rosszul, mint a gyakorló órákon.
Pénzt is vitt magával, hogy megolajozza a dolgokat, de sose sikerült olyan helyzetbe kerülnie a vizsgabiztossal, hogy más ne legyen ott és egyáltalán szóba hozhassa a témát.
A leggyanúsabb az első vizsga volt, mert ott a vizsgabiztos először azt mondta, hogy átment. Erre odament hozzá az oktatója, valamit mondott halkan, erre a vizsgabiztos azt mondta, hogy mégsem ment át :-o (Ha velem csinálna ilyet, biztos szívlapáttal b*sznám tarkón; ráadásul az iskolának is az az érdeke, hogy minél többen levizsgázzanak, mert akkor mennek oda az emberek, ha kevés a bukás. Ezért ha ezt bejelentette volna az oktató főnökének, biztos lebasszák érte.)
A 3. eset után átment másik iskolához, csak vizsgázni.
Ott egy órát kellett előtte venni, mentek egy órát, az oktató el volt csodálkozva, hogy hölgyem, ön remekül vezet, nem értem hogy nem sikerültek eddig a vizsgái.
Ott az első vizsgán ideges is volt, meg rosszul jött ki a lépés, lefullasztotta a gépet. Nem a világ vége, bárkivel előfordul, akár ha 20 éve vezet is valaki. Ha nem vizsga van, akkor indítasz és mész tovább, de vizsgán azonnali bukás. Ott legalább ő szúrta el, nem csak rámondták.
Aztán a köv. alkalommal szépen levizsgázott.

#17498 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 10:23

Üzenet megtekintéseIdézet: cyberde - Dátum: 2011. 04. 23. 10:03

Idézet

39. § (1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad...

Igen, és mi volna a fokozott óvatosság?
Alapesetben, ha nincs más tábla, akkor kimerül annyiban, hogy figyelj oda, hogy van-e jelzőkészülék (ez előre ki szokott lenni táblázva, hogy van-e), működik-e. Ha nincs vagy nem működik, akkor lassíts, nézz körül, stb.
Ha a jelzőkészülék szabad utat jelez nekem, én meg nem látok vonatot, akkor mehetek, nem kell se lassítanom, se kiszállnom és meghallgatnom a síneket.

#17499 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 10:28

itt történt a dolog:

my webpage

Kb. 3-4 méterre meg kell közelíteni az átjárót, hogy jobbra is belátható legyen egy min. 20-30 méteres rész a sínekből.
Azon az oldalon elég durva dzsindzsás takar be.
Jó, hogy lelassítottam...
Legközelebb próbálok más útvonalat húzni. :]
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#17500 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 10:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 11:06

...
Vagy lehet a 25 is gyors volt, némelyik átjáró olyan hepehupás, meg fél métert kilóg a sín, hogy 25-tel is bazi nagyot üt. Utolsó cseppnek ez is elég.

Akik ismerősek arrafelé, biztosan meg tudják mondani, mennyi ott az optimális - szerintem nem veszélyes az út minősége ezzel a sebességgel.

Idézet

Egyáltalán kiderült, hogy ott volt a baj, ott szólt, hogy nem sikerült a vizsga, cseréljenek helyet?
Vagy csak a végén összeadta a pontokat, és mondta, hogy nem sikerült?

Az első adandó lehetőségnél leálltunk, helycsere.
A többi hibával egyébként egyetértek, azok alapján jogos volt a bukta. Csak ez az egy dolog b.ssza a csőrömet, azért is kérdeztem meg tőletek.

Idézet

Ott az első vizsgán ideges is volt, meg rosszul jött ki a lépés, lefullasztotta a gépet. Nem a világ vége, bárkivel előfordul, akár ha 20 éve vezet is valaki. Ha nem vizsga van, akkor indítasz és mész tovább, de vizsgán azonnali bukás. Ott legalább ő szúrta el, nem csak rámondták.
Aztán a köv. alkalommal szépen levizsgázott.

Azt hiszem, mostanában már a lefulladás nem azonnali bukta.
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 873
  • 874
  • 875
  • 876
  • 877
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.