Elküldve: 2011. 09. 22. 14:06
Sziasztok!
Tegnap meglátogattam a XI. kerületi közterület felügyeletet. Nagyon készségesek, és segítőkészek voltak, egyetlen szavam sem lehet! Miután megmutatta az egyik felügyelő a fényképeket, elbeszélgettünk, hogy pontosan mi is a helyzet, miért, hogyan milyen jogszabályi hátérrel büntetnek.
Amiket most leírok, azt egy kerületi közterület felügyelő mondta, aki köztisztviselő, több éves tapasztalattal (nem 30-as ember), és egyértelmű volt, hogy a jogszabályi változásokat követik, értelmezik, jogászokkal is megvitatják, azaz naprakészek (én felkészültnek és hitelesnek ítéltem meg):
A kérdéses terület NEM aluljáró, NEM alagút, NEM járda (!!!) és a menetiránnyal sincs gond, mint ahogy azt korábban többen felvetették. (pár „ötletemen” a felügyelő úr (is) nevetett). A KRESZ 1. sz. függelék i) pontja alapján a járdasziget definícióját megfordítva, az értelmezhető úgy is, hogy minden szintkülönbséggel ellátott terület forgalom elől elzárt területnek minősül:
„i) Járdasziget: az útnak az úttesten levő, attól kiemelt szegéllyel elválasztott és körülhatárolt - a járműforgalom elől elzárt, a gyalogosok védelmére vagy a járműforgalom irányítására szolgáló - része.”
Kicsit nyakatekert, esetleg elfogadható, de pontosan értelmezve a mondatot, itt is csak akkor állja meg a helyét, ha a kiemelt szegély mellett, az alábbiak közül legalább az egyik feltétel teljesül:
- gyalogosok védelme (ezt kizártuk, mivel nem járda, ezt majd kiegészítem később)
- járműforgalom irányítása. (ez kérdéses lehet. Mivel zöld terület van előtte, így az a konkrét hely nem biztos, hogy járműforgalom irányítására szolgál.)
Arról nem is beszélve, hogy a fenti definíció a járdaszigetre vonatkozik (az a célja), nem pedig arra, hogy meghatározza a járműforgalom elől elzárt terület fogalmát.
A felügyelő úr mondott, még egy érdekes dolgot. (ennek jogszabályi hátterét nem ismerem, ha időm engedi, majd utána nézek, vagy valaki): az objektív felelősségről szóló jogszabály legutóbbi módosítása után a „járda” bekerült annak hatálya alá. Ebből az következik, hogy az ott elkövetett szabálysértéseket kizárólag a rendőrség állapíthatja meg (kerületi közterület felügyelet nem!), és közig. bírság kategóriába tartozik, azaz Szombathely és 30k a belépő. Ha ez pontosan így van, akkor járdán kerületi és fővárosi "közteres" nem büntethet.
Panaszomat megírom, beadom, meglátjuk mi lesz.
Üdv: g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)