Crysis (2007)
Szinte .felfoghatatlan, hogy már ennyire régen jelent meg a Crysis, pedig az emlékezetemben mintha tegnap lett volna, hogy kétvállra fektette a gépeinket. Egyszer végigjátszottam már amikor megjelent, de csak egyszer. Azt hiszem ez már önmagában jelzi, hogy nem nagyon fogott meg a játék.
Igazából nem rossz, egészen addig a pontig amíg katonák az ellenfelek. Onnantól, hogy az alienek bejönnek nekem nem tetszett a játék. Inkább csak kötelességtudatból játszottam tovább, hogy letudjam.
A játékot mindennemű mod, és tweak nélkül játszottam, ennek oka az, hogy nem akartam a játékmenetet esetleg befolyásolni, a másik, hogy nem találtam könnyen telepíthető általános grafikai javító modot hozzá. Avagy amit találtam az mind halott link volt.
Ennek ellenére, hogy szűz játékkal toltam, és a legeslegfrissebb verzióval, mégis hemzseg a bugoktól. Kis túlzással a játék során majdhogynem többször haltam meg bug miatt mint ahányszor lelőttek, pedig legnehezebb fokozaton játszottam.
A játékmenet ahogy írtam addig tetszett amíg katonákkal kell harcolni, az a része a játéknak szinte teljesen megegyezik FarCry-al. De tapasztalataim szerint grafikán kívül nincs semmi előrelépés, sőt inkább visszalépések vannak. Az ellenfelek AI-ja ritka buta, néha mintha nem is lenne, a katonák se komplettek, de a zöld úszkáló izék komolyan deficitesek agyilag.
A játékmenet szempontjából egy dolog nem tetszik, a nanosuit. Lehet, hogy ez így furán hangzik, mert a készítők ezt tartják a trademarkjuknak meg a mesterművüknek, és ennek kéne kiemelnie a sok közül a játékot, én mégis gyűlölöm. Történet és játékmenet szempontjából is. Túlságossan arra van kihegyezve a játék, hogy használni kelljen. Pl ha cloak-ot használsz az előtted 1 m-re állló katona se vesz észre. Anélkül viszont elbúlyhatsz bárhová sasszem brigád simán észrevesz 5km-ről 6 bozóton át. FarCry-ban azért sokkal egészségesebb volt az egyensúly, el tudtál bújni, de mégse volt túl egyszerű elbújni. Itt viszont cloak nélkül képtelenség elbújni azzal meg túl könnyű. Vagyis sehogy se olyan nagy élmény a játék.
Akkor a bugokról néhány szót: A játék során számtalanszor akadtem el tereptárgyakban, ragadtam be falakba, vagy éppen lépcsőkbe néha a legártatlanabb helyeken. Sőt néha egy-egy ballépés azonnali halált okoz. Nagyon vicces, amikor 20 katona lemészárlása után, egy lépcsőfordulóban halsz meg. Persze járművel is ugyanolyan könnyen be lehet akadni a legkisebb tereptárgyba is. Úgyhogy jó messzire kell kerülni mindent, még tankkal is. Aztán láttam agy nélküli ellenfeleket, akiknek nem jutott ai az észosztásnál, mert csak álltak mozdulatlanul. Láttam sérthetetlen ellenfelet. Igazából több bug nincsen, de ezekből bőven kijut ahhoz, hogy lehúzza a játékélményt.
Ami a történetet illeti viszonylag nagy nulla a játék. Próbáltak a végén valami érzelmi kötődést szimulálni a karakterek között, de ez totál hiteltelen volt, mivel a játék során majdnem 0 interakciód van velük, az átvezető képsorokat beleértve is.
A boss fight a játék végén a régi scrollozódódós és platform játékokra emlékeztetett, nosztalgikus volt, de bármelyik átlag ellenfél több gondot okozott a játékban mint a főellenség.
A grafika még mai szemmel se csúnya, de persze már nem kiemelkedő.
+
- Játékmenet (alienek előtt)
- Viszonylag nagy arzenál (tank, vtol, autó, soksok változatos fegyver)
-
- Játékidő 10 óra legnehezebb szinten
- Játékmenet (alienes rész)
- Történet nem eléggé hangsúlyos, túl kevés interakció az npc-kel
- gyakorlatialg nincs vége a játéknak, hanem olyan mintha egy első epizódot fejeztél volna csak be.
összhatás: 5.5/10