Deus Ex: Human Revolution (2011)
Nem titok, ez a játék mindenképpen az általam legvártabb játék volt, a Mass Effect 3 és Elder Scrolls 5 mellett. Hihetetlen sok idő telt el az első infók feltűnése és a kiadás között, és eközben néha azért felröppent egy-egy számomra aggasztó hír, de azért a vége felé kijött hangulat videók meg honlapok, megerősítettek abban, hogy ez mindenképpen azonnal kell nekem.
Ha röviden szeretném jellemezni a játékot azt mondanám, hogy Deus Ex: Light. Körülbelül azt tudja mint az első rész, csak legtöbb elemében kicsit gyengébb, ill kevesebbet nyújt, ahol meg többet nyújt ott fölöslegesnek éreztem ezt.
Ha jószívű vagyok, és nem a készítők / dizájnerek képességeinek hiányára akarom fogni, hogy miért lett gyengébb a játék, akkor azt mondanám, hogy az volt a koncepciójuk, hogy azt a játékélményt amit az első rész nyújt egy hardcore vagy legalábbis enthusiast gamer számára, szerették volna elérhetővé tenni a casual gamerek számára. Ott rontották el, hogy az egész játék arra van kihegyezve, hogy tálcán kínálja a lehetőségét, hogy válassz a lopakodás, "rejtett" útvonalak keresése, és a szemtől szembeni harc között. A lopakodás azért rémesen egyszerű még cloaking meg minden lopakodást segítő aug nélkül is. Az egész játékon azok nélkül mentem végig, mégis rengeteg Ghost xp-t kaptam.
A rejtett útvonalak totálisan szem előtt vannak, szinte kikerülhetetlenek, sőt pl detroitban a város is úgy van felépítve, hogy ha el akarsz jutni az egyik végéből a másikba akkor a "rejtett" úton 2 perc a hagyományosan meg 5 perc. Az első részben nem a normál közlekedésre kellett használni ezeket a titkos utakat, hanem pl könnyebben be lehetett rajtuk jutni az NSF főhadiszállásra, vagy az mj12 bunkerbe, stb. Ez egy őrület, hogy a "rejtett" út rövidebb a direkt megközelítésnél. És akkor arról még nem beszéltem, hogy ha valahol volt egy szellőző nyílás a játékban, akkor az minden esetben egy titkos átjárónak szolgált. Szánalmas, amikor az egész pályán nincs sehol szellőző járat csak egyetlen helyen, és az pont egy kényelmes átjáró a célod felé. Pl DeusEx1-ben amikor lent vagy a -4-es szinten, akkor ott az egész bunkert behálózzák a szellőzőjáratok, és sokfelé zsákutcába vezetnek, nem érzed azt, hogy csak azért van ott, hogy gamerákosnak lehessen egy kis sikerélménye mert megkapja a traveler 100xp-t.
Aztán ahogy írtam korábban, van ahol "több" a játék mint az első rész, pl augmentek terén, de ez a több sajnos csak mennyiségi többlet, nem minőségi. Pl milyen elfuserált dolog az, hogy csak arra, hogy mennyi energiád van és milyen gyorsan töltődik legalább 8 fejlesztést lehet tenni. De ez legalább még hasznos fejlesztés, de van egy rakat olyan aug aminek tényleg totálisan semmi haszna, az ilyen lopkadást segítők, vagy hackelésnél diagnostic. Az elsőben az egész játék során találsz 4-5 canistert meg kb ugyanennyi upgradet, és kész, mégis jó volt. Itt meg szórják rád a praxis pontokat mint az esőt. Már csak abból is látszik, hogy mennyire feleslegesek a képességek 90%-a, hogy a játék során sokszor voltam úgy, hogy összegyűlt 8-10 praxis pont és nem költöttem el, mert egyik képesség se kellett.
Az inventoryt okosítani akarták ehelyett sikerült mégjobban elfuserálniuk. Ember legyen a talpán aki fegyvert fejleszt a játékban, mert ki kell üríteni hozzá az összes zsebedet. Ugyanis a legkisebb fegyverre való legegyszerűbb upgrade is annyi helyet foglal inventoryban mint egy aknavető, és persze ahhoz, hogy megvehesd bele kell férnie az inventoryba nem mehet rögtön a fegyverre. A játék vége felé inkább már be se mentem kereskedésekbe mert elegem volt, hogy arról szól, hogy valamit el kell dobnom a nehézkesen kezelhető inventoryból. majd megvenni az upgradet, rászenvedni a fegyverre majd felszedni amit előtte el kellett dobnom. És akkor még imádkozhatok, hogy ne pont azt a fegyvert dobjam el előtte amihez pont jó lesz a vásárolható fejlesztés
Aztán ott van a bioenergia kérdése, elsőben biocellből elfért 30 db egyetlen inventory helyen, és 75%-ra fel elhetett egyetlen eggyel tölteni az energiádat. Most egy energy jar 4 helyet foglal, és csak 50%-ot tölt ha a teljes fejlesztés megvan és 6 energiád lehet max. Ezzel gyakorlatilag értelmetlenné tették az egész energia dolgot, én úgy mentem végig az egész játékon, hogy csak a leges legelső bar-t használtam, ami magától töltődött. Nem értem, hogy ez az elfuserált koncepció hogy nem tűnt fel senkinek tesztelés során. Az amúgy is szűkös inventoryt erre pazarolni nem fogom.
Aztán itt van a fegyverek kérdése, elég sok van, az 1-ben is elég sok volt, de mind használható volt, mindnek voltak előnyei hátrányai. Itt ezt nem éreztem, az a fegyver ami jó volt nem volt hozzá lőszer soha, a többi meg használhatatlan volt, csak kényszerből a lőszerhiány miatt vettem elő őket. Egyébként az egész játékban 3 használható fegyver van a 10mm pisztoly (amihez 0 lőszert találni) a sniper rifle (amihez az elején semmi lőszert nem találni, a végén meg milliónyit tök fölöslegesen), és a grenade launcher, ami viszont szerintem túl erősre sikertül, de pl a heavy gum meg túl gyengére. Átlagos civilekbe is 20 lövés kell belőle, egy erősebb katonát meg lehet sorozni percekig vele a fejbe.
Ez mind mind apró hibák, és hiányosságok, de egy ilyen hírű, és ennyire várt játékban szerintem megbocsájthatatlanok. Kb mintha 2 éves nyeretlenek csinálták volna ez egész játékot. A nehézségeket jól megoldották és akkor ilyen apró amatőr hibákkal rombolják a játékélményt.
Még a történet se az igazi, egy percig se érezni azt a feszültséget mint az első részben, nincsenek a játék későbbi szakaszára kiható döntések. Ha segítesz valakinek a játék elején az nem siet a te segítségedre később. Előfordul, hogy segítesz valakinek, és még egy köszönet sincs érte mert nem is találkozol vele többé a játék során. Minden döntésed súlytalan, halomra mészárolhatod az embereket senki még csak le se szid, hogy mit csinálsz. Achievementen kívül semmi haszna non-lethal megközelítésnek, még plusz xp-se jár érte. Sőt egy jól irányzott fejlövés többet ér.
A befejezés is szánalom, nem amiatt, hogy mi a vége, hanem amiatt, hogy gyakorlatilag a befejezés megválasztását is ezüsttálcán kínálják fel, tudom már unalmas, hogy az első részhez hasonlítom lépten nyomon, de mi mást tegyek? Szóval ott azért tenni is kellett, hogy a különböző befejezéseket elérd, vagy akárcsak lehetőséged legyen bizonyos befejezésekre, és nem csak 4 gomb közül kellett választani, ahol még szádba is rágják, hogy melyik gomb esetén mi lesz, hogy ákos még véletlenül se gondolkozzon el egy kicsit sem.
Ami még baj, hogy sehol nem lehetett érezni, hogy ez a játék előzmény lenne, a környezet, a gépek, minden sokkal elrugaszkodottabb a 21. század elejétől mint a dx1-ben, így totál hiteltelen az egész ilyen szempontból. Kb az invisible war idején tudnám elképzelni ezt a játékot ilyen dizájnnal. A számítógépkonzolok, az automata géppuskák, az őrrobotok, az épületek, a járművek, mind mind sokkal közelebbiek a jelenhez DX1-ben mint HR-ben. Ezek után mitől higyjem el, hogy ez előzmény? A gyenge nicolette duclare utalás miatt, vagy amiatt, hogy a végén bedobják bob page-et? Nagyon kevés.
Én legnehezebb fokozaton vittem végig a játékot, de kihívás a DX1 első pályáján több volt mint itt az egész játék alatt. Egyedül a 2. bossfightnál akadtam el, de egy aug megvétele után már az is gyerekjáték lett. Az első bossfight még jó volt, de az utána valók, főleg a végső az egy vicc. Megnyomok 4 gombot, és várok 2 percet és vége, ennyi volt, még csak megizzadni se kellett. És mindezt legnehezebb fokozaton. Ill elfelejtettem, még egy részt ami nehéz volt, amikor a harvesterek bázisára kell bemenni, ott volt néhány halhatatlan katona akiket csak takedown-al lehetett elintézni hagyományos fegyverekre immunisak voltak, de ez szerintem inkább bug volt mint feature, ezért nem is sorolom kihívásba. Ha meg mégis feature, akkor egy baromság úgyhogy se így se úgy nem sorolnám pozitívumok közé.
+
- Hangulat (ha elvonatkoztatunk tőle, hogy előzménynek kéne lennie)
- Bár a korábbi deusexekhez képest eltörpül azért még elfogadható a történet.
- Grafika néhány helyen
- Programozástechnikai szempontból jó megvalóstás, én nem találkoztam komoly bugokkal, azon kívül, hogy ha szűk helyen csináltál takedownt néha néha beleugrott a kamera vagy a karakter a falba.
-
- Szájbarágós játékmenet
- Túl nyilvánvalóan a játékmenetre kihegyezett pályák, városrészek.
- Nincs kihívás
- Súlytalan döntések, a játék későbbi részét tekintve lényegtelen, mit és hogyan csinálsz.
Értékelés:
grafika/megvalósítás: 7/10
történet/hangulat: 7/10
játékmenet/irányítás: 9/10
összhatás: 6/10
Így összeszedve az összes negatívumot, egyértelmű csalódás a játék. De csak a várakozásaimhoz képest. Ha nem az előd árnyékában kéne értékelni, simán lehetne 8 vagy akár 9/10 is.