Idézet: Sipi- - Dátum: 2008. szept. 11., csütörtök - 10:28
Köszi, benned bíztam

Július 31-én adtam be minden papírt. Bankszámlára kértük biztos, az anyasági támogatás oda is érkezett (augusztus 12-én, 64125 Ft, "CST ellátás 08. hó" megjegyzéssel az államkincstártól).
A papírokon fel volt tüntetve a tavalyi keresete (hónapokra lebontva) és az idei is júliusig.
Most hétfőn találtunk a postaládában két postai cetlit, hogy pénz áll a házhoz

Az egyik 5-ei dátummal volt, a másik szeptember 8-al. Tegnap felvettük a pénzt és annyi volt rajta megjegyzésnek, hogy "GYÁS 07.01-07.31" és "GYÁS 08.01-08.31". A két összeg ugyanannyi volt.
Közvetlenül az OEP-hez adtuk be a papírokat (kis Kft-nél dolgozott a feleségem).
Családi pótlékot még nem kaptunk, és még a fél júliusi táppénzt sem (csak az a rész érkezett meg, amit még a munkáltató fizet). A feleségem május 30-án dolgozott utoljára, onnan táppénzen volt. A fiunk július 1-én született, onnan volt szülési szabadságon.
Adójóváírást nem kértünk, nem férünk bele az összeghatárba.
A tavalyi bruttó átlagfizetésének egész pontosan az 55,69%-át kaptuk tegnap meg készpénzben.
Miket vonnak le számszerűen a TGYÁS-ból? (a tavalyi bruttó bér 70%-ából)
Értem, az anyasági és a családi pótlék is úgy érkezett nekünk is hogy "CST ellátás 08".
A GYÁS összege természetesen nem változik, az hónapról hónapra ugyanannyi lesz.
A családi pótlékot is "rendesen" beadtátok az államkincstárhoz? Én a családi pótlékot és az anyasági támogatást egyszerre,
egy igénylőlapon adtam le. (jó így papíron a nejem kapja a családi pótlékot, ez senkit se zavar, főleg hogy közös a bankszámla). Egyszerre is fizették ki augusztusban. Mivel ezekhez azonos papírok kellenek (pl. születési kivonat, orvosi igazolás)
Az hogy nem kaptatok családi pótlékot (határozatot kaptatok róla postán? az anyaságiról kaptatok határozatot?) az nagyon különös.
A fiam több mint 1 hónapra rá született a tiétekhez képest, és mi már kaptunk családi pótlékot is.
A táppénzt jól "lezárattátok"? Azaz beadtátok az utolsó táppénzes papírt, aminek a ti esetetekben június 30-a volt a zárónapja? Július 1-től pedig ment a TGYÁS-os papír.
Mi utoljára augusztus 6-án voltunk táppénzen és 1 hétre rá utalták a táppénzt....nálunk a táppénzt a papír leadásától számított 1 héten belül mindig utalták.
Valami felétek nem kerek az OEP-nél vagy MÁK-nál. Nagyváros effektus? :confused:
TGYÁS-ból csak és kizárólag adóelőleget vonnak le, méghozzá a bruttó fizetés 70% az alap és ebből vonják az adóelőleget (ahogy írtam is a példában). Az adóelőleg az SZJA szabályok szerint van.
Kb. havi 141 ezer TGYÁS alap (tehát kb. havi 200 ezer bruttó igazolható fizetés, ami után egészségbiztosítási járulékot fizettek) esetén már 36%-ot von az OEP (a 141 ezer feletti rész után természetesen, az alatti után 18%)! Így már ki tudod számolni, hogy jó-e. Most így az 55,x%-al nem tudok mit kezdeni.
Tehát: először az adatok birtokában kiszámolod a TGYÁS alapot: összes TAVALYI bruttó *0,7 / 12 (az idei fizetés nem számít bele!)
Ezt megnézed mennyire jön ki, ez a havi TGYÁS alap és ebből levonod a 18%-os SZJA részt és a 36% SzJA részt. Ez csak kb. számítás, mivel az OEP napra lebontva számolja így a 12 hónappal osztás nem tökéletes (kicsit kevesebb lesz, amit te számolsz ki)
Azt vedd figyelembe, hogy 2 millió 762 ezer Ft-ig van adójóváírás. Ha az év első pár hónapjában elért bruttó jövedelemmel, a táppénzzel és a TGYÁS várható összegével együtt meghaladja ezt az összeget majd az éves, akkor nem jár. Bár ha nem jelöltétek be a lapon, akkor nem vehetik figyelembe.
Szerkesztette: Kory 2008. 09. 11. 09:59 -kor