Idézet: Dr. Freeman - Dátum: 2011. 08. 15. 08:29
Még más: hogy értve, hogy vannak kompatibilitási hibák? mit jelent ez egész pontosan? ha jól tudom, akkor kingmaxot nem feltétlen érdemes venni, kingston-t már inkább, bár én a geil-re hajlottam, de a corsair dominator, v vengeance tipuson is gondolkodtam, meg még hallottam egy olyat SityiSXT barátomtól, h vmilyen G-unit ,v nem tudom pontosan milyen nevezetű van, de ő azt is ajánlotta, erre a márkára nem mernék megesküdni, lehet h nem ez a neve...[..]
Mit jelent, hogy "kompatibilitási" hibák? A gép nem indul el, fagyogat, reset-elget... Szerintem bőven elég, nem?
Idézet: Dr. Freeman - Dátum: 2011. 08. 18. 09:25
Sziasztok!Megint itt vagyok, és járatom az agyam...ma nézegettem, számolgattam, osztottam szoroztam összeraktam egy hasonlót, jól meggondoltam, amiket írtatok, ez alapján változtattam a tápon, memórián, vidkártyán, és aant csatolom a 2. gépem lehetségés felállását...Más:Néztem a Seasonic tápot, az S12 II az nem kevés egy kicsit, a 430 w-jával? mmint, iponon ugye kb csak ez volt, meg egy még kisebb meg az X-Series, ami megint drágább egy kicsit....

[..]
Az egy bitang jó tápegység. Az egyik legmegbízhatóbb, leghalkabb a ventilátorral szerelt tápegységek közül. "80+ Bronze" tanúsítvánnyal rendelkezik. (Tehát elég jó a hatásfoka, bár azért már van ennél jobb.) A 12 Volt-os ága 360 Watt-ig terhelhető.
A helyzet az, hogy az általad belinkelt konfigurációhoz teljesen megfelelő, amennyiben az "560 GTX Ti" videokártya mellett döntesz. A HD6950-nek már IDLE-ben is kb. háromszor akkora a fogyasztása. Ott már azért "kevesebb mozgástered" van, mert a rendszer teljes terhelése esetén a számítógéped fogyasztása jóval 300 Watt felett lenne.
De a tápegység még így is elég lenne. (Ahogyan egy jó minőségű, 400 Watt körüli, profi tápegység a legtöbb "1 Proci + 1 VGA + 1 HDD + 1 ODD" összeállítású, "átlagos, klasszikus" konfigurációhoz megfelelő.)
Viszont Te arról beszélsz, hogy később szeretnél még egy videokártyát a gépedbe, s abban az esetben még a két "560 GTX ti" is meglehetősen megdobná a 12 Volt-os ág fogyasztását. Azzal már nem biztos, hogy megbírkózna ez a tápegység.
Szóval, ha a tápegységet nem akarod később lecserélni, akkor mindenképpen a korábban emlegetett 600-650 Watt körüli modellek közül érdemes választani. Egyébként a Seasonic S12 II-nek is van 620 Watt-os modellje, de a jobb hatásfok, s nem jelentős árkülönbség miatt egy FSP Aurum CM 650 jobb választás.
Én a helyedben az alaplapon és a processzoron spórolnék, ha valahol "szorítani kell" az áron. Főleg az utóbbin könnyű faragni 10.000-15.000 forintot (amit teljesen, vagy részben egy erősebb tápegységre fordíthatsz), ha tekintetedet nem csak az i7-es "Sandy Bridge"-ekre, hanem az i5 sorozat tagjaira veted.
Egy Core i5-2500K például tökéletes választás lehet, s bolttól függően akár 20.000 forinttal olcsóbb az általad kinézett i7-eshez képest.
A Prohardver rendszeres tesztjei is mutatják, hogy még jelenleg sincsen olyan számítógépes játék, amelynek tökéletes, maximális részletességű futtatásához ne lenne elég egy "Core i3-XXX" sorozatba tartozó processzor bármelyik tagja. Márpedig az a "Sandy Bridge"-hez képest egy előző generáció leggyengébb tagja!
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha vásárolsz egy a középkategóriába tartozó Sandy-t, akkor azzal még évekig olyan processzor tulajdonosa leszel, ami bármelyik jövőbeli játék futtatásához tökéletesen megfelel. (Más területeken viszont semmi hátrányát nem fogod észrevenni, mert ezek a processzorok már tényleg annyira fejlettek és gyorsak.)
Az alaplaphoz visszatérve pedig annyit lehet elmondani, hogy adott ASUS alaplap felszereltségével rendelkező ASRock alaplapot nem ritkán fele annyiért megkapod, mint az ASUS gyártmányút. A felhasználók beszámolói alapján pedig igencsak jó választás a "kistestvér", mert az utóbbi években mind minőségben, mind teljesítményben felnőtt az ASUS mellé.
Csak ezen a két dolgon kapásból 30.000-40.000 forintot is tudsz spórolni a fentiek alapján.
A számítógépház témájához azért nem szólok hozzá, mert egyrészt ebben az árkategóriában nagyon mellényúlni nem lehet. Másrészt nagyon szubjektív, hogy ki mit talál jónak.
Szerintem alsó tápos házaknál fontos, hogy könnyen szerelhető legyen, tökéletesen sorjamentes, a PCI csatolóhelyek takarólemezei önmagukban rögzíthetőek legyenek, a HDD tartó keret könnyen szerelhető/kivehető legyen (s én nem kedvelem a 90°-ban elforgatott pozícióban lévő HDD tartót, mert a ház elején elől, alul elhelyezett ventillátor hatékonyságát rontja), a kábelek praktikus és jó elvezetése biztosított legyen, s a külső USB csatolóhelyeknél gondoljanak arra, hogy egyszerre akár több vastag/széles USB eszközt használsz (tehát ne legyen túl közel egymáshoz egy-egy USB aljzat és egyéb csatlakozási lehetőség).
Ezek után a többi már tényleg nagyon szubjektív; mindenkinek más dizájn tetszik.
A számítógépházba egyébként a halk, megbízható, s nem "horror" áron kapható ventillátorok közül a Coolink SWiF2 sorozat 12 cm-es tagjait javaslom. Folyadékcsapágyas, hosszú élettartamú darabok, gumi lábakkal felfüggesztve. Jó levegőmozgatási képessége van még alacsony fordulatszám mellett is.
Szerkesztette: Piftuka 2011. 08. 18. 16:23 -kor