Idézet: Dr. Freeman - Dátum: 2011. 08. 31. 15:05
nem

néha megingok, de azért kezdek egyre biztosabb lenni a dolgaimban....
Khmmm.... "néha"?
Idézet: Dr. Freeman - Dátum: 2011. 08. 31. 15:05
csak kár, h sztem iponról fogom venni a gépem, de folyton változik a kínálat...egyik nap még van Asrock Z68 Extreme 4 Gen3, másnap már nincs, pedig nagyon szimpi lapnak tűnik, sokkal inkább, mint az "alap" extreme 4-es, most betettem a helyére, ASUS z68 pro lapot, pár ezressel drágább, de mostmár 250 körülre leszorítottam z árat

Na igen... a webáruházak kínálata bizony elég gyorsan változik. Azért lássuk be, ha valaki több hétig (hónapig) tervez egy konfigurációt, akkor könnyen beleszaladhat abba, hogy soha nem vásárol számítógépet. Mert mire összeállítja azt, ami neki szimpatikus, akkor kiderül, hogy valamelyik hardverelemből nincsen, ezért újratervezi a konfigurációt, újabb hetek telnek el... s kezdődik minden előröl.
Az előző oldalon feltett kérdéseddel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a "Prolimatech Genesis" jelenleg a legerősebb CPU hűtő. A "Noctua D-14" szorosan ott van mellette.
Viszont mindkettő meglehetősen "terebélyes". Kapásból nem tudom, hogy az általad kiválasztott "Kingston HyperX Grey" modulok a saját RAM hűtésükkel milyen magasak. De egyáltalán nem biztos, hogy a "Genesis" alatt elférnek. (Ennek előtte nem árt utánanézned.)
Ráadásul a "Genesis" kialakítása olyan, hogy ha felszerelted, akkor a RAM-okhoz egyáltalán nem férsz hozzá. Bármikor, ha esetleg cserélni kell a RAM-okat, akkor a CPU hűtőt is le kell szerelned, hogy a memória modulokhoz hozzáférj.
A "Noctua D-14" kapcsán is írták, hogy komolyabb RAM hűtéssel rendelkező modulok esetén nem szerelhető fel. (Vagy fordítva: ha ilyen hűtőt szerelsz a processzorra, akkor csak RAM hűtés nélküli modulok férnek el alatta.)
Ezeket nem árt figyelembe venni, ha esetleg a fenti két hűtő valamelyikét választod!
Az is fontos szempont, hogy átlagos szélességű (magasságú) MIDI ATX házban ezek egyike sem fér el. Egyébként jól mondod... a "Genesis"-re erősen ajánlott két ventillátort felszerelni.
Viszont nem a "Coolink SWiF2"-t, mert azok rendszerhűtőként hatékonyak, CPU hűtő bordáira szerelve viszont kevésbé. A "Genesis"-re a 14 cm-es, P"rolimatech Vortex Blue Wings" ventillátorokat érdemes szerelni. Hatékonyabbak, egyúttal halkabbak még a SWiF2 ventillátoroknál is. Az egyik legjobb ventillátor a piacon. Az áruk nagyjából a SWiF2-vel megegyezik; 3.000 forint körül megkapod a Vortex Blue-t.
Hátránya, hogy kevés helyen kapható. Talán
ez a bolt az egyetlen. /Forrás: www.pcgear.hu/
Előnye, hogy a SWiF2-vel szemben 14 cm-es méretben is kapható. Ha lehetőséged van rá, s a számítógépház engedi, akkor érdemes 14-es ventiket választani. Még nagyobb esélyed lesz, hogy akár 4-5 db hátventillátor esetén is halk működésű lesz a konfigurációd.
Egyébként a SWiF2 12 cm-es ventillátorai is jól (és halkan) funkcionálnak házventillátorként. Az 1200 típus max. fordulaton 800 RPM-el megy; szinte hangtalan. A 120P max. fordulaton (1700 RPM) már elég hangos, de ha leszabályozod, hogy max. 1100-1200 RPM körül menjen, akkor ez nem jelent problémát.
S ha már a számítógépház is szóba került... a korábban felsorolt fontos szempontokon túl a "Prolimatech Genesis", vagy a "Noctua D14" használata mellett arra sem árt figyelni, hogy ezek az közel 1 kg-s hűtők elég komoly felfogatást igényelnek. Egyúttal jó teherbírású oldallapot is. A 10.000 forint körüli árkategóriában is vannak jól használható házak, de ezek mindegyike ennyi pénzért "papírvékony" fémből készült.
Én a magam részéről ilyen "nyeklő-nyakló" házba egy Hyper TX3-nál nagyobb hűtőt be nem szerelnék, az biztos.