Idézet: El_Diablo - Dátum: 2012. 08. 03. 00:39
Az alkatrészek beszerzése közben azért adódott még egy probléma... Történetesen h a friss vinyó ugye SATA-s, az ősrégi gépem meg csak IDE-s vinyókat képes fogadni, így néminemű akadályba ütközik a particionálás és formázás... Nyilván ezen egy megfelelő adapterrel lehet segíteni (épp csak az a bosszantó h egy alkalomért vegyen ilyet az ember). Win XP az adott gépen, aminél elvileg 2 TB a felső határ, ami a partíciókat illeti, de nem tudom h lehet-e egy xp-s formázásból gubanc, mert vmi olyan okosságot olvastam h a WD 4k-s szektorméretekkel dolgozik, és hát enyhe kétségeim vannak h nem jelent-e problémát a vinyónak, ha ráugrasztom az xp-féle formázást. Ötletek, tapasztalatok?
üdv
ED
Semmi gond nincs és nem is lesz, ha SATA-s vinyót Win XP-vel partícionálsz és formattálsz (BIOSban a SATA-t natíve IDE-re lehet/kell állítani ilyenkor! Én csak gyors formattálást szoktam használni, lemezre írás közben a SMART végzi a dolgát).
XP által létrehozott NTFS partícióra minden gond nélkül települ a win7.
(Ha az új alaplapodon lesz/van IDE port, akkor egy IDE-s beépített mobil rack-kel nyugodtan tudod majd használni az IDE vinyóidat adattárolásra. A közhiedelemmel ellentétben nem lesz lassú. 30-50 MByte másolási sebességet elér az IDE133 <-> SATAII vonatkozásban.Ha nincs, akkor lehet venni IDE kártyát.)
----------------------------------------
szerk.: Nem feltétlenül kell a régi gépben az új SATA vinyót partícionálni/formázni. Minek? Egyből az újban érdemes. Ha legalább 1 terás vinyód lesz, a későbbi bonyodalmak elkerülése végett adj a Win7-nek 100 Gigás rendszerpartíciót. Nem tudom, hogy SSD játszani fog-e nálad valamikor.
Szerkesztette: Zsivaagoo 2012. 08. 03. 09:45 -kor