HWSW Informatikai Kerekasztal: Hol loptak meg? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hol loptak meg? Hadd tudja meg mindenki Értékeld a témát: -----

#1441 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 21. 10:50

Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 11:30

fater kapott már rendes pénzváltóban hamis 100€ bankjegyet.
ausztriában elég csúnyán néztek rá, amikor boltban észrevették, hogy azzal akar fizetni.

50-től már mind megnézem. Kellemetlen mondjuk egy hamis 500-as. :Đ

#1442 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 10:51

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 11:50

50-től már mind megnézem. Kellemetlen mondjuk egy hamis 500-as. :Đ

Az is jobb, mint a semmi  :Đ
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1443 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 11:43

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 8:39

... Rendesebb helyeken a pénztárosoknak rendes pénzforgalmi ismeretei vannak, és tudják mit kell nézni a pénzen. Nem csak a forinton, hanem akármelyik valután, amit épp elfogadnak.

Szerinted igen?
Ha ez volna, akkor nem volna hamis pénz, mert kiszúrná az első pénztáros akinek fizetni akarnak vele.

#1444 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 12:43

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 12:43

Szerinted igen?

Igen. Pont ez magyarázom már 2 hsz óta. A sok hamis bankjegy a komolytalan helyeken szivárog a forgalomba: piac, kocsma és egyéb igényes helyek, ahol lehet boltolni, csak jobban meg kell nézni a visszajárót.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1445 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 12:45

Vannak am olyan hamis bankok amik atmennek az UV lampan viszont a rontgenen mar nem. Talakoztam ilyennel, at is vertek vele, de aztan bunko voltam es egy masik boltban elkoltottem. Ez van, csesszek meg.

#1446 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 17:19

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 13:45

Vannak am olyan hamis bankok amik atmennek az UV lampan viszont a rontgenen mar nem. Talakoztam ilyennel, at is vertek vele, de aztan bunko voltam es egy masik boltban elkoltottem. Ez van, csesszek meg.

Elvitted tüdőszűrésre? :think:  :Đ

#1447 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 17:59

:p jaja, kiraly Matyit atvilagitottak

#1448 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 18:44

Ismerős mondta, hogy van olyan spéci (filc?)toll, ami a valódi bankjegyekre nem ír, de a hamisítottra igen.
Ez vajon hogyan működhet???

#1449 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 18:52

Nem tudom, de amugy az egyetemi papirjaim, amin pl a jegyek vannak, fenymasolhatatlan papirbol van - ez lehet kotodik a filctollas kerdesedhez. Furcsan hangzik mi? Pedig igy van. Ha kezbe fogod, napfenybe tartod, lampa alatt nezed stb akkor semmi kulonlegeset nem latsz, ellenben amikor fenymasolod akkor a kopia papir tele van irva ERVENYTELEN szavakkal, mutatva, hogy nem eredeti dokumentum.
Tok erdekes.

#1450 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:01

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 19:44

Olyan anyag van benne, ami a bankjegypapírban található bizonyos anyagokkal vegyi reakcióba lép, és a tinta kifakul, az átlagos papírral viszont nem. A használatát viszont nem javasolják, mert elég magas a hibaaránya, és vannak más módszerek (hologramcsík, mikronyomású szövegek), amiket nehezebb hamisítani, mint a "tollálló" papírt.

http://www.bankofeng.../kyb_lo_res.pdf

Szerkesztette: debaj 2009. 08. 21. 19:04 -kor

#1451 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:06

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 18:52

Nem tudom, de amugy az egyetemi papirjaim, amin pl a jegyek vannak, fenymasolhatatlan papirbol van - ez lehet kotodik a filctollas kerdesedhez. Furcsan hangzik mi? Pedig igy van. Ha kezbe fogod, napfenybe tartod, lampa alatt nezed stb akkor semmi kulonlegeset nem latsz, ellenben amikor fenymasolod akkor a kopia papir tele van irva ERVENYTELEN szavakkal, mutatva, hogy nem eredeti dokumentum.
Tok erdekes.

És ha nagyon erős lámpával megvilágítod? A fénymásolóban a normál napfénynél szerintem erősebb a fényforrás (főképp,hogy egy keskeny vonalba van fókuszálva).

Vagy esetleg a fénymásoló nem csak a látható hullámhossztartományt érzékeli a fényből, és UV vagy infra tartományban látható az írás a papíron. Amit mivel a másoló érzékel, ezért tonerrel ki is festi a másolatra, ami már látszik.

#1452 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:10

Idézet: debaj - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 19:01

Olyan anyag van benne, ami a bankjegypapírban található bizonyos anyagokkal vegyi reakcióba lép, és a tinta kifakul, az átlagos papírral viszont nem. A használatát viszont nem javasolják, mert elég magas a hibaaránya, és vannak más módszerek (hologramcsík, mikronyomású szövegek), amiket nehezebb hamisítani, mint a "tollálló" papírt.

http://www.bankofeng.../kyb_lo_res.pdf

Nahát, ezt nem gondoltam volna, hogy vegyi reakció ... végig azon filóztam, hogy a pénzt valahogy nem nedvesíti a tinta, ezért nem tapad rá. (Mint pl. sok filctoll az üvegre nem ír)

A linked éppen jó, mert éppen hamis font bankjegyek kiszűrésére használta :)
Nézett ő mást is, ez csak egy dolog volt.

#1453 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:26

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 22:06

És ha nagyon erős lámpával megvilágítod? A fénymásolóban a normál napfénynél szerintem erősebb a fényforrás (főképp,hogy egy keskeny vonalba van fókuszálva).

Vagy esetleg a fénymásoló nem csak a látható hullámhossztartományt érzékeli a fényből, és UV vagy infra tartományban látható az írás a papíron. Amit mivel a másoló érzékel, ezért tonerrel ki is festi a másolatra, ami már látszik.

Lehet valami ilyesmi, meg nem neztem meg eros fenyforras mellett, gondoltam a nap eleg eros ha a papiron at nezek bele.

#1454 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:28

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. aug. 20., csütörtök - 8:51

Én addig el sem teszem a pénzt, amíg vissza nem adtam, hogy vita ne lehessen. 

Ez mondjuk alapszabály a pénztáros kisiskolában. Aki elrakja a vevő által adott pénzt, mielőtt az eltávozna, körmöst kap.

#1455 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:43

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. aug. 20., csütörtök - 12:19

Életem során még egyszer sem kaptam hamis pénzt. Sok esetről tudok, de ott mindig kétes hírű, piaci váltóhelyen kapták a delikvensek a hamis bankót. A normálisabb boltokban, pénzváltókban, bankokban mindig ellenőrzik a pénzt.

kb. 1 hete történt, amikor dinnyét vettem a faluvégi árusnál. (Nagyon népszerű az autósok körében, a vállalkozótól jó húzás volt az árus alkalmazottak kiválasztása, sokan csak azért is mennek oda vásárolni, hogy cseverészennek és legeltessék szemüket ;) ), naszóval éppen kötöm a dinnyét a bringára, amikor odahajt egy Skoda Fabia, kiszáll belőle 2 kicsi ogre, olyan nem napon barnult, "tájszólással" beszélő, 2 meg az autóban maradt. Vettek 1 sárgadinnyét, majd egy 10-ezresnek látszó dologgal akartak fizetni. Már én is láttam 3 méterről, hogy olyan, mint ami színes lézernyomtatóval volna kinyomva, de igen gyatra felbontással.
A csajszi persze nem fogadta el. Az ogrék, meg értetlenkedtek, kicsit emelkedett hangon, hogy mi a baj ezzel, ez egy tízezres, csak ki lett mosva... Már kiszállt a másik 2 is, mer nem indultam el, hanem erősen néztem, hogy mi van. Akkor nem is tudtam, mit tegyek, előkaptam a mobilt, nyomtam rajta egyet, majd a fülemhez emeltem, amikor az ogrék durcosan, hogy jól van na, megyünk valahol felváltjuk.. Beültek a kocsiba, és elmentek.

#1456 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:46

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 20:43

kb. 1 hete történt, amikor dinnyét vettem a faluvégi árusnál. (Nagyon népszerű az autósok körében, a vállalkozótól jó húzás volt az árus alkalmazottak kiválasztása, sokan csak azért is mennek oda vásárolni, hogy cseverészennek és legeltessék szemüket ;) ), naszóval éppen kötöm a dinnyét a bringára, amikor odahajt egy Skoda Fabia, kiszáll belőle 2 kicsi ogre, olyan nem napon barnult, "tájszólással" beszélő, 2 meg az autóban maradt. Vettek 1 sárgadinnyét, majd egy 10-ezresnek látszó dologgal akartak fizetni. Már én is láttam 3 méterről, hogy olyan, mint ami színes lézernyomtatóval volna kinyomva, de igen gyatra felbontással.
A csajszi persze nem fogadta el. Az ogrék, meg értetlenkedtek, kicsit emelkedett hangon, hogy mi a baj ezzel, ez egy tízezres, csak ki lett mosva... Már kiszállt a másik 2 is, mer nem indultam el, hanem erősen néztem, hogy mi van. Akkor nem is tudtam, mit tegyek, előkaptam a mobilt, nyomtam rajta egyet, majd a fülemhez emeltem, amikor az ogrék durcosan, hogy jól van na, megyünk valahol felváltjuk.. Beültek a kocsiba, és elmentek.

Picit nyomhattál volna több gombot, meg bemondhattad volna a rendszámot. ;)

#1457 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 19:51

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 19:43

kb. 1 hete történt, amikor dinnyét vettem a faluvégi árusnál. ...

Erről beugrott egy régi film, amiben az iskolában az volt a házi feladat, hogy papírpénzt kellett rajzolni.
Kiskölök hazamegy, mondja a faterjának.
Az örege meg meló nélkül volt, totál le voltak égve anyagilag, ráért, elkezdett rajzolni. Egész éjszaka rajzolt, aztán reggel odaadta a rajzolt pénzt a gyereknek.
A gyerek mutatja a tanárnak, a tanár nézi, puff egy pofon: azt mondtam rajzoljatok pénzt, nem azt hogy hozzatok be pénzt!
Gyerek haza, otthon mondja ez történt. Erre jött az öregének az ötlet: pénzt rajzol.
Aztán fizetett vele meg minden. És hogy kevesebb idő alatt kész legyen, csak az egyik oldalát rajzolta meg, volt egy egész köteg féloldalas pénze :)

#1458 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 20:16

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 18:44

Ismerős mondta, hogy van olyan spéci (filc?)toll, ami a valódi bankjegyekre nem ír, de a hamisítottra igen.

Én sok évig voltam főpénztáros, (és megkaptam minden olyan képzést, ami ezzel jár), de ilyenről nem hallottam.
Azok a hamisítványok, amikkel találkoztam (kb. egy tucat volt), Azok mind lebuktak volna egy erősebb megnézéstől. Már a tapintásuk is más volt.  A felbontásuk (finom mikronyomtatás) meg pocsék.

Amíg nem volt minden bankóban biztonsági fémcsík, addig egyik kedvelt módszer volt a színes fénymásolás, ill. egy bizonyos nyomdatechnikai módszer, ami viszont csak aktív fehérítős papírral működött. Ez hasonlít a hőnyomtató papírjára, aminek a lényege, hogy világít a UV lámpa alatt. Az igazi bankónak nem volt szabad világítania.
Aztán kerültek a bankókra kicsi selyemszálacskák, amik világítanak. Ehhez hasonlót az USA dollárnál használtak már nagyon régóta. A régi bankókon viszont ezek nem világítottak UV fényben, hanem a próbájuk az volt, hogy tűvel meg lehet-e piszkálni, valódi szál-e? A nyomtatott piros / kék szálakat elég nehéz tűvel mozgásra kényszeríteni...

Amióta a bankókban fémsáv van, már leginkább az apróbb címletek papírját nagyobbhoz felhasználni módszer a divat. Lemossák az apróbb címletről a nyomatot, és rádolgozzák a nagyobb címletét. Ez egyfelől marhára megviseli a papírt, olyan mosott lesz. Aztán az új nyomat felbontása sem az igazi, bár jó nyomtóval azért lehet olyan készíteni, amit erős nagyítóval lehet csak megkülönböztetni.
De az igazi forint nyomata nem 2 dimenziós, kitüremkednek a vonalak. Ilyent tintás nyomtatóval nem lehet csinálni. Azon túl meg az újabb bankók esetében a fémsávba is bele van írva a címlet, meg azok maguk sem egyformák.
Kicsit a hamisítóknak segít az is, hogy a címletek nagyjából egyforma méretűek.
Akárhogy is, a hamis  bankókat az idősebbeknek nehéz kapásból felismerni látással, mert az európai emberre jellemző, hogy kis kivételtől eltekintve a korral módosul a szeme, messzelátó lesz, a közeli dolgokhoz olvasószemüvegre van szüksége. Tehát ezt fel kellene tenni a pénzhez is. És tapintani. Vak embert nehezen vágnának át a hamis bankókkal...
Az UV lámpának csak ennyi a jelentősége. Egy pénzzel dolgozónak már fogásból fel kellene ismernie a hamisítványt, és ez általában össze is jön. Az UV lámpa csak mankó, segédeszköz.

Ezzel együtt, aki több nemzet valutájával áll kapcsolatban, azokat is célszerű megismerni. Pl. az euró-ról kimerítő információk vannak az EU honlapján, de azért akad még más is.
A kurrens valuták között a legegyszerűbb az USA dollár. Ennek az egyszerűsége legendásabb, mint a pontos ismerete. Számos olyan dokumentált eset van, amikor tömegesen kerültek forgalomba (szomszédos országokban, nem Magyarországon,) a szoci rendszer megdőlése után - amikor is már nem volt tilos nyugati valutát tartani-,  mezei fénymásolóval készült dollárok. Fekete nyomattal. Olyan is, aminek a másik oldala fehér volt, azaz csak egyik oldalán volt nyomat. Simán bevették az emberek.

#1459 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 20:21

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 11:43

Szerinted igen?
Ha ez volna, akkor nem volna hamis pénz, mert kiszúrná az első pénztáros akinek fizetni akarnak vele.

Az esetek többségében ki is szúrják, de a balhét már nem vállalják, ami azzal jár,, hogy tv. szerint be kellene vonni a delikvenstől. Jegyzőkönyvezni, felvenni adatait, bankót beküldeni MNB-nek... Az emberek vonakodnak megani az adataikat (semmi bajuk nem lesz ettől, azért van arra szükség, hogy ha bankó mégsem hamis, MNB tudja kinek visszaküldeni), meg ugye, a bevont bankóért nem jár másik valódi.

Legtöbb esetben visszaadják, így az végig forgalomban marad, míg valahol nem vonják be rendesen.

#1460 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 21. 20:23

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. aug. 21., péntek - 18:52

Tok erdekes.

Ez a fénymásoló feature-ja, ma már a legtöbben bele van építve. Hogy honnan tudja, hogy mire kell ezt rányomni, titokos :cool:

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.