Idézet: JonesC - Dátum: 2009. jún. 3., szerda - 23:59
A pin kóddal az atm-nél, meg a kézi lehúzónál azonosítod magad. Ezekkel az adatokat meg az internetes használatnál használhatod.
Kicsit tegyünk helyre pár dolgot.
(valamikor pénztáros is voltam, ill. főpénztáros, de lehet azóta már újítottak is, amiről nem tudok)
Tehát:
Innen felőlünk nézve 2 típusú plasztik kártya van:
Sima és dombornyomásos. A dombornyomásos fajta a régebbi, ezért nem is igazán értem, minek ragaszkodnak ahhoz annyira, hogy minálunk újításként vezetik be a bankok...
A dombornyomásos kártya abból az időből van, amikor még nem voltak elektronikus on-line terminálok. Erre a kártyára indigós papírt (a bizonylatot) nyomtak egy rolnipréssel ("lehúzógép"), a dobornyomás lenyomata lásztott a papíron.....
Ezzel lehet úgy fizetni, hogy on-line ellnőrzés nélkül. Anno felénk a DunaBanknak (későbbi ING) volt ilyen kártyája, később, amikor bankkártyák kezdtek megjelenni, azok elsősorban "elektronikusak" (SIMA FELÜLETŰEK) voltak. Azaz, ezekkel on-line ellenőrzés van tranzakciók alkalmával. Ezekhez tartozik PIN kód is. Ezeket a kártyákat nem fogadják el webes vásárláskor, és távoli tranzakciók alkalmával, a nyugati világ ragaszkodik a régi, elavult dombornyomott kártyákhoz.
(A kártyákat még sokféleképpen osztályozzák banki szempontból, pl. bankkártya, hitelkártya, stb.)
A PIN kód ismerete nélkül tehát nem lehet a SIMA kártyával, annak a számával pénzhez jutni, 3 sikertelen próbálkozásra a legtöbb esetben letiltásra kerül a kártya 24 órára, és ezt nem is lehet feloldani.
Ugye, Dexrose, nem sima kártya számát adtad meg? (az én sima kártyámnak nincs is a hátán ellenőrzó kód)
Dombornyomott kártyák esetében a számok ismerete esetén akármit csinálhat az elfogadó / visszaélő.
Manapság a honi bankok többségének már a legegyszerűbb számlakonstrukcióhoz is van valamiféle dombornyomott kínálata ("Internet" kártya), amit internetes vásárláshoz lehet használni, de külföldre is el lehet vinni és ott fizetni vele ("Elektronikus" kártya esetében sok csak Magyarországon működik).
Az "Internet" kártya elkülönített pénzfedezettel rendelkezik. Indulásból 1 Ft-al. Amikor a tranzakcióra szükség van (fizetnél vele), telebankon vagy netbankon keresztül ráutalod a megfelelő mennyiségű pénzt a fedezeti számlára, és fizetsz a kártyával. A kártya adatokkal aztán addig nem lehet további pénzt leszedni a számláról, amíg újra fel nincs töltve. Olyan is van, hogy SMS kontroll. Nem megy a tranzakció addig, amíg nem engedélyezed, vagy minimum értesít arról, hogy pénz megy a számládról.
Azt nem tudom, milyen kínálata van az OTP-nek, soha nem voltam az ügyfelük. Erste-nek, CIB-nek van biztonságos Internet (dombornyomásos)-kártya kínálata.
Ja, Mastercard vs. Visa: Technikailag annyi az alap tudnivaló, hogy elöző dollár elszámolású, útóbbi meg euró. USA-ban ezért nem szeretik a VISA-t.
Tehát, Dextrose, ha sima kártyád számával leszívtak a számládról akár 100 Ft-ot is, PIN kódot mellőzve, akkor nem letiltani kell a kártyád, hanem gyorsan átcuccolni másik bankhoz.
Ja, a sima kártyák mágnes csíkját viszonylag könnyű lemásolni, ezért azt sem szabad szem elől téveszteni, tehát az nem kóser, hogy úgy fizetsz vele az étteremben, hogy a pincér elviszi valahova hátulra. Ugyan a mágnes csíkban nincs tárolva a PIN kód, azt különféle módon megpróbálják megszerezni, pl. távcsövel kilesik amikor használod, abban bíznak, fel van valahol írva, stb.