Idézet: G-e-r-i - Dátum: 2009. dec. 19., szombat - 15:50
Zoli, egy kérdés:
Olaj és vízhőfok hogyan nő egymáshoz viszonyítva (általában, és ilyen kutya hidegben)?
Sajnos sehol nem tudok előcsalni olajhőmérsékletet a vasból, pedig az ugye inkább számít, mint a víz.
Tegnap a víz nagyon nehezen érte el a 90fokot a mutatón (azaz a valós 76+ fokot), és az első pirosnál visszament a mutató 85-re (72).
Azt figyeltem, hogy ebben a kutya hidegben kb 6-7 km után 70-en van a mutató (valós 60), és a másik 6-7km-en megy fel 90-re (76, aztán ingadozik 76-82 között).
Mikor lehet nyugodt szívvel odalépni neki?
(olaj 5w30 full. szint.)
Az olajhofokot nem lattam sosem csak a nyomast. Az UnoTie-ben volt olajnyomas es olajhofokjelado is, meg muszerfalban hozzajuk muszer, a PGT-ben mar kakinuku, csak olajnyomas. De az olajnyomasbol is lehet latni hogy uzemmeleg-e, mert a hideg olajnak nagyobb a viszkozitasa es nagyobb miatta az olajnyomas alapjaraton.
Amikor mar eleg meleg, akkor beall egy alacsonyabb ertekre.
En mar megtanultam nalam mikor "jo", amikor odaerek M5-re vagy Europark-hoz mar lehet tolni... addig meg ugyis csak a tili-toli megy a Meta-n avgy az Ulloi-n. Regebben lattam a nyomast is, a jelado most is ott van, meg minden, csak faszkalapkiraly gepmuhely kihagyta hozza a furatot... ahhoz meg egy motor ki-ujra szetfuz-befur-kimos-osszefuz-motor be mutatvany kellett volna...
Nekem 75.5-g ment fel a viz a log szerint amikor beertem Bp-re, de amint tudtam kicsit menni megint, akkor lement 70-re, sot az ala is. Ez a muszerfalon 2 mutatovastagsaggal tobb, 40-42 foknal mozdul ki. A ket kepen az laccik, amikor vizhofokjelado mutatja mennyi fok es az mennyinek laccik a muszerfalon, de ezt pont nem ugyanaz a ket jelado meri, amit ez ECU lat, az a termosztathazban van, ami a muszerfalon mutat az meg a hengerfejben...sok volt belole Bosch-nak: "Hans-Jurgen, szerinted elfer ide vhova meg egy jelado 15DM-ert vajon? Persze, Karl, hogyne fer el, majd irunk ra vmi bemenetet, hogy legyen ertelme is"
Nyilvan 110-nel erosen ervenyesul a -10 fokos levego hutohatasa, pl ekkor merte a leghidegebb IAT-t is -lasd a kep, log szerint ez -11.5fok volt-, nem csonthidegen inditva.
hobizoli