HWSW Informatikai Kerekasztal: Milyen autót érdemes venni? -30- - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (17988 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3080
  • 3081
  • 3082
  • 3083
  • 3084
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Milyen autót érdemes venni? -30- és hogyan kell megszerelni? Értékeld a témát: ****- 32 szavazás

#61621 Felhasználó inaktív   mcsjunior 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:33

Üzenet megtekintéseIdézet: zZsOlTi - Dátum: 2011. 05. 18. 17:11

Kinek mi a szar :) Valahol kompromisszumot kell kötni: méret, motorizáltság, fogyasztás, kor stb. Megkímélt, keveset futott dízel kompaktot -ahogy Rudi mondja- nehéz lesz 2M körül találni. Benzinest már inkább, pl:

Pl: http://www.hasznalta...4.legzs-4747213

Esetleg ugyanez 1.6-os motorral. Ki lehet vele mozdulni hosszabb távra is, fiatal, keveset futott (ha igaz), cserébe nem valami erős és városban sokat fog enni (már egy dízelhez képest). Viszont gond sem lesz vele, és van benne fűtés télen rövid távokon is :)

Szerk: esetleg turbós fiat bravo, ezeknek is jól lement az áruk pár év alatt:
http://www.hasznalta..._km-rel-4710316

Szerk megint: LOL most látom ,hogy ez a bravo amiről pár napja szó volt, hogy miylen retkes a belseje :) Úgyhogy inkább ez:

http://www.hasznalta...55000km-4777967

1.4 - 1.6-os Golf V is van egy csomó ennyiért.

Sőt csontinál van egy 2.0 automata dízel is: http://www.hasznalta...s_stb_p-4772144 Mondjuk 3 ajtós, meg PD TDI, szal inkább kihagyós :D

#61622 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:35

Üzenet megtekintéseIdézet: vipi - Dátum: 2011. 05. 18. 17:29

Nem értek hozzá... de írtam is, hogy azt is megírhatjátok mire van szükségem, ha én rosszul gondolom. :)
Dízelt pl. csak a fogyasztás miatt gondoltam. 1-2 tapasztalat azért van haveri körben és benzinessel jó pár litert rá lehet számolni, városban főleg.
Távra mondjuk 10-15km körül városban. Egyelőre, aztán ki tudja mennyit kell mászkálni... meg milyen sűrűn használom.

Leírtam, hogy milyen bajai lehetnek a modern dízeleknek a városi használat túlzott arányától, ezt összegszerűen fél millával szerintem nem becsülöm durván túl (munkadíjjal). Ráadásul - ha nem biztos forrásból jön - jó eséllyel az órában lévő 2-3szorosát is futhatta az autó, ami azért egyéb hibákat is tud okozni. Tehát "csak úgy", hozzá nem értve nem vennék modern dízelt, főleg a piacról nem - jó esélye van, hogy átkuffantanak vele.

Egy benzines azért lényegesen egyszerűbb és tartósabb konstrukció (nem a motor maga, hanem a körítés: befecskendezés 2000 helyett 50 baron megy, nincs turbo, EGR nem kormolódik (mert a benzines nem kormol), kettős tömegű lendkerék sincs még sok benzinesben, részecskeszűrőről nem is beszélve). Jó eséllyel kevesebb a futása is, némileg olcsóbb - itatni drágább, de ha nem értesz hozzá, akkor megéri azt a kis pluszpénzt a biztonság. A másik, hogy 10km-en sok dízel be sem melegszik, ami fokozott kopás a motornak.

#61623 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:37

És milyen kategóriában/árban/használatnál kellene dízelben gondolkodnom? Komolyan kérdem.

A szerkesztős mindenedet. :Đ

Én akkor dízeleznék, ha egyhuzamban pár száz kilométernél többet nem mennék városban, a kettő között pedig lenne egy ugyanolyan hosszú országúti vagy inkább autópályás használat. (Az ide-oda lerakódó kormot csak nagy tartós, komolyabb terhelés mellett lehet kiégetni.)

#61624 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:41

És milyen kategóriában/árban/használatnál kellene dízelben gondolkodnom? Komolyan kérdem.

Az a baj, hogy _szerintem_ ez a kategoria tipikusan a levedlett cegautok arkategoriaja. Kozep kategorias fiatal dizel verda 2 millaert. _szerintem_.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#61625 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2011. 05. 18. 17:35

Leírtam, hogy milyen bajai lehetnek a modern dízeleknek a városi használat túlzott arányától, ezt összegszerűen fél millával szerintem nem becsülöm durván túl (munkadíjjal). Ráadásul - ha nem biztos forrásból jön - jó eséllyel az órában lévő 2-3szorosát is futhatta az autó, ami azért egyéb hibákat is tud okozni. Tehát "csak úgy", hozzá nem értve nem vennék modern dízelt, főleg a piacról nem - jó esélye van, hogy átkuffantanak vele.

Egy benzines azért lényegesen egyszerűbb és tartósabb konstrukció (nem a motor maga, hanem a körítés: befecskendezés 2000 helyett 50 baron megy, nincs turbo, EGR nem kormolódik (mert a benzines nem kormol), kettős tömegű lendkerék sincs még sok benzinesben, részecskeszűrőről nem is beszélve). Jó eséllyel kevesebb a futása is, némileg olcsóbb - itatni drágább, de ha nem értesz hozzá, akkor megéri azt a kis pluszpénzt a biztonság. A másik, hogy 10km-en sok dízel be sem melegszik, ami fokozott kopás a motornak.

DFP ezekben szerintem még nincsen, ez kilőve. EGR, változó geometriás turbó: néha meg kell mozgatni a kicsikét, néha elforgatni 3000 fölé, hogy fújja ki, amit ki kell és hogy a turbó is dolgozzon néha. EGR-rel nekem sem volt még gondom, pedig nagyon sokat városozok rövid távokon (3-10km). ~2 hetente azért nem árt neki, ha kap kis pályát vagy országutat és nem 99%-ban pesten rohangál. Lendkeréknek megint nem szabadna gondot okoznia egy jó darabig, ha biztos forrásból, igazoltan keveset futott masinát vesz.

Mihez képest fokozott a kopása? Mi a különbség aközött, hogy hidegindítás után mész 100km-t vagy ha 10-et? Ugyanannyit megy mindkét esetben nem üzemi hőmérsékleten a motor. Mondjuk 50km-ről járok be dolgozni, reggel megy hidegen mondjuk 10km-t, majd melegen 40-et, majd leáll az autó. Munka után vissza ugyanez. Közben belemegy 100km. Míg ha 10km-ről járok be, akkor is napi 2 hidegindítása van, csak 100 helyett 20km pörög bele. Melyik esetben kopott többet a motor és használódtak az alkatrészek?

Egyébként az oké, hogy hidegen nem optimális sokminden a motornak, de miért kopna jobban hidegen? Nem kap olajat, nincs megfelelő kenése? Akkor minek vannak a különféle fajta olajak a különböző hideg és melegoldali paraméterekkel?

Mindezek ellenére én is amellett vagyok, hogy inkább bengás autót vegyen vipi első(?) autónak.

Szerkesztette: Rudi 2011. 05. 18. 16:55 -kor

#61626 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 16:54

Üzenet megtekintéseIdézet: mcsjunior - Dátum: 2011. 05. 18. 17:33

1.4 - 1.6-os Golf V is van egy csomó ennyiért.

Azt is nézd, hogy a linkelt astra 2007-es. V-ös golfból zömében 2004-2006 közöttieket kapsz meg 2m körül (leszámítva pár gyanúsan olcsó fiatlabb példányt).

Szerkesztette: zZsOlTi 2011. 05. 18. 16:55 -kor

-ZsOlTi-

#61627 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 17:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Rudi - Dátum: 2011. 05. 18. 17:53

DFP ezekben szerintem még nincsen, ez kilőve. EGR, változó geometriás turbó: néha meg kell mozgatni a kicsikét, néha elforgatni 3000 fölé, hogy fújja ki, amit ki kell és hogy a turbó is dolgozzon néha. EGR-rel nekem sem volt még gondom, pedig nagyon sokat városozok rövid távokon (3-10km). ~2 hetente azért nem árt neki, ha kap kis pályát vagy országutat és nem 99%-ban pesten rohangál. Lendkeréknek megint nem szabadna gondot okoznia egy jó darabig, ha biztos forrásból, igazoltan keveset futott masinát vesz.

Mihez képest fokozott a kopása? Mi a különbség aközött, hogy hidegindítás után mész 100km-t vagy ha 10-et? Ugyanannyit megy mindkét esetben nem üzemi hőmérsékleten a motor. Mondjuk 50km-ről járok be dolgozni, reggel megy hidegen mondjuk 10km-t, majd melegen 40-et, majd leáll az autó. Munka után vissza ugyanez. Közben belemegy 100km. Míg ha 10km-ről járok be, akkor is napi 2 hidegindítása van, csak 100 helyett 20km pörög bele. Melyik esetben kopott többet a motor és használódtak az alkatrészek?

Egyébként az oké, hogy hidegen nem optimális sokminden a motornak, de miért kopna jobban hidegen? Nem kap olajat, nincs megfelelő kenése? Akkor minek vannak a különféle fajta olajak a különböző hideg és melegoldali paraméterekkel?

Mindezek ellenére én is amellett vagyok, hogy inkább bengás autót vegyen vipi első(?) autónak.

Lehet, hogy Renault-ban nincs, de PSA-ban, az abból származó Fordokban, sok VW-ben már van DPF. A lendkerék típusfüggő is, kétmilláért igazoltan keveset futott dízelt kihívás venni.

x kilométer alatt több a kopás, ha abban több a hidegindítás. Tehát ha a heti 150km-t városi rohangálással gyűjti össze, ahelyett, hogy lemenne a nagymamához eltenni a lekvárt.

Azért kopik jobban hidegen, mert az illesztések a meleg motorra vannak kitalálva... de ha szerinted nem kopik jobban, akkor kérlek, ezt inkább egy autószerelővel beszéld meg. ;-)

#61628 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 17:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Rudi - Dátum: 2011. 05. 18. 17:53

Mihez képest fokozott a kopása? Mi a különbség aközött, hogy hidegindítás után mész 100km-t vagy ha 10-et? Ugyanannyit megy mindkét esetben nem üzemi hőmérsékleten a motor.

Ja, csak ha ugyanazt a 100 km-t 10-esével teszed meg mindig hideg motorral, akkor pont 10x annyi hidegen terhelést kap a motor, mint a másik, amibe meg hetente 1x tesznek 100Km-t. Nem mindegy a hidegjáratok száma.

Idézet

Mondjuk 50km-ről járok be dolgozni, reggel megy hidegen mondjuk 10km-t, majd melegen 40-et, majd leáll az autó. Munka után vissza ugyanez. Közben belemegy 100km. Míg ha 10km-ről járok be, akkor is napi 2 hidegindítása van, csak 100 helyett 20km pörög bele. Melyik esetben kopott többet a motor és használódtak az alkatrészek?

Ja hát így egyforma. De ha egyformán áll a Km óra, akkro nem mindegy, hogy a 80e Km úgy ment bele, hogy napi 10x10Km-t mentek vele, vagy heti 1x100-at.

Idézet

A hideg oldali viszkozitás egy szükséges rossz, a hideg oldalon leghígabb olaj sem optimális a motornak. Optimális csak bemelegedve lesz, az ideális az lenne, ha indításkor már eleve meleg és ennek megfelelően felhígult olaj kenné a motort.
-ZsOlTi-

#61629 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 17:31

Én használtban gondolkodtam, öregebb korosztályban, mint Te, de nekem az jött ki, hogy évi 12.000 km alatt semmiképpen, de 15.000 körül is csak éppen megéri a dízel (anyagilag). Olyan évi 20.000 km az, ahol már komolyan megéri, érdemes váltani. A többi paraméter passz... ;)

#61630 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 17:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2011. 05. 18. 17:37

(Az ide-oda lerakódó kormot csak nagy tartós, komolyabb terhelés mellett lehet kiégetni.)

Amire egyes szerelők szerint egy BP-Fehérvár táv is kevés, tehát tényleg hosszabb (100+ km) úton...

#61631 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 18:00

Kb évi 20ekm fölött, aminek legalább a fele városon kívül van. Télen a dízel rövid távon be sem melegszik, azt szereti igazán a moci.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#61632 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 18:02

Hali!

Höhö, jó rég jártam erre :)

Új Astráról mi a véleményetek? A sports tourer. Cégautónak.
Leginkább automata, inkább benzines, mint dízel. Ültem benne minap, de csak kutyafuttában... a dizájn nagyon bejön, az anyagok a minőség is (bár a fapad ülés nem tart valami jól, ellenben a sport extra na az kurvajó...). Viszont ami zavar, hogy iszonyat bunker érzés benne ülni, még a 2 méteremmel is elöl. Ez az összes új autónál ennyire ilyen? A manuál váltó elég opeles, bár pontos, de hosszú úton jár. Ezenkívül ami piszkálja a csőröm, hogy még az utcára néző ablak is feláras extra benne...

#61633 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 18:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Locutus - Dátum: 2011. 05. 18. 19:02

Hali!

Új Astráról mi a véleményetek? A sports tourer. Cégautónak.
Leginkább automata, inkább benzines, mint dízel. Ültem benne minap, de csak kutyafuttában... a dizájn nagyon bejön, az anyagok a minőség is (bár a fapad ülés nem tart valami jól, ellenben a sport extra na az kurvajó...). Viszont ami zavar, hogy iszonyat bunker érzés benne ülni, még a 2 méteremmel is elöl. Ez az összes új autónál ennyire ilyen? A manuál váltó elég opeles, bár pontos, de hosszú úton jár. Ezenkívül ami piszkálja a csőröm, hogy még az utcára néző ablak is feláras extra benne...

Viszont sok kényelmi extra, mint pl a forgatható kormánykerék, a kifelé nyíló ajtók, és a külső ablaktörlők, már a fapadosban is alapfelszereltség. :cool:

#61634 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 18:21

Üzenet megtekintéseIdézet: cyberde - Dátum: 2011. 05. 18. 19:15

Viszont sok kényelmi extra, mint pl a forgatható kormánykerék, a kifelé nyíló ajtók, és a külső ablaktörlők, már a fapadosban is alapfelszereltség. :cool:

Ne felejtsd ki a négy kereket és a szinezett hátsó lámpákat :Đ
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#61635 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 18:46

Tegnap már másodszor mentette meg a céges autó hátulját a horog. Miskolcon voltam, és a belvárosban befékeztek előttem, én is satu, aztán a mögöttem jövő Octavia taxi már nem tudott megállni. Mondjuk nem volt vészes, mert kb olyan 10 centi átmérőben sérült az ütközője, egy kb 5 centi mély horpadással. Mondjuk fényező munka lesz rajta.
Bár valószínűleg az L200ban a horog nélkül sem lett volna nagy kár, jó az a létraváz...
KomposztWC

#61636 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 19:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Locutus - Dátum: 2011. 05. 18. 19:02

Hali!

bár a fapad ülés nem tart valami jól

En is ma lepodtem egy nagyot. Hoztak uj autokat, elvittem egy 530d xdrive fullos kombit probalni. Vegre feher, kurvajol nez ki.
Beulok, bekotom magam, beinditom a motort - erre az ulest felfujja es hozzam igazitja.
Valahol vese tajekon (kicsit fentebb) lehet benne valami ballon, mert mindket oldalon felkemenyedik es tok jo oldaltartast biztosit.
Nem lattam meg ilyen ulest - ez nem a kanyarban ellen tartos, ez indulas elott beallitodik es kalap.

A start/stop automatika meg eleg erdekesen mukodik. Ha csak finoman fekezel es megallsz, akkor nem all le, de ha kicsit jobban ralepsz a fekre akkor puff leall. Mondjuk eleg hamar beindul, tenyleg nem erezni hogy feleslegesen allt le. A klimaval nem tudom mi lesz ha mondjuk all az auto 1-2 percet. Szerencsere a motor indito gomb ala raktak egy kisebbet amivel le lehet loni a start/stop rendszert.

Egy hibat talaltam: a B oszlopban van hutes a hatso uleseknek. Ez valahogy olyan idiota modon van megcsinalva, hogy majd lefagyott a honaljam a vezeto ulesben, szoval hatranyultam es kikapcs. Egyebkent jo az auto, de az elso 50 kilometeren 9.3l amit mutat - holott az elozo nem xdrive verzioval 7 lityi korul eljarok. Szoval meglatjuk. Lehet, hogy az x-drive miatt ennyivel tobbet eszik?

#61637 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 19:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Sipi- - Dátum: 2011. 05. 18. 14:44

Meg vannak barmulva

Teljesen igaz. Ma reggel egy barom egy KIA valamivel (személykocsi, de valami régebbi) kivágott mögöttem jobbra a Hungárián, a Thököly előtt lévő besorolósávba (Árpád híd felé) és be akart jönni elém. Amikor bólogattam, hogy nem-nem, akkor meg elkezdett anyázni. Végül mégis kénytelen voltam beengedni, mert a Picasso-val voltam és ez a barom még képes lett volna nekem jönni. Ha Astrával lettem volna, akkor nem engedem be, annak nem csökkenti lényegesen az értékét egy meghúzás :) Egyébként a Thökölyre meg ráfordult egyből, szóval nem értem miért kellett ennyire sietnie.
itt volt

Nekem is volt ilyen tegnap reggel, m0-ra felvezető sávban piros a lámpa szóval szépen 60-65 körül óra szerint gurulok a sávban a lámpa felé, amikor egy octavia kombi kivág mögülem és jobbról elém áll a sávba. Ekkor még le se szartam gondoltam ok, siet. De aztán m0-ra felérve beállt a külső sávba 90-el, és úgy haladt, amúgy ez 110-es szakasz.

#61638 Felhasználó inaktív   Rudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 20:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2011. 05. 18. 18:01

x kilométer alatt több a kopás, ha abban több a hidegindítás. Tehát ha a heti 150km-t városi rohangálással gyűjti össze, ahelyett, hogy lemenne a nagymamához eltenni a lekvárt.

Azért kopik jobban hidegen, mert az illesztések a meleg motorra vannak kitalálva... de ha szerinted nem kopik jobban, akkor kérlek, ezt inkább egy autószerelővel beszéld meg. ;-)

Nem véletlen hoztam a példát ;) Ha valaki valóban hidegen megy az autóval, majd leállítja és óránként eljátsza ezt az valóban nem jó a motornak. De munkábajárás esetén (reggel be, este haza) a motorkopás kevesebb, ha 10km-t mennek, mintha 50-et. Mindkét esetben ugyanannyit megy a motor hidegen.

Ha km-re nézve nézed, akkor valóban arányában többet megy hidegen a rövidtávos autó. Cserébe a másikba 5x annyi km lesz, ha idő alapon nézed.

Szerintem nem vitattam, hogy nem jó a motornak a hidegenjárás, a kérdésem inkább arra irányult, hogy mennyire nem jó neki, mennyivel kopik jobban ilyenkor, mint üzemin, mikor az olajokat is úgy fejlesztik, és a motorhoz is olyan olajat ajánl a gyártó, ami a legoptimálisabb neki hidegen és melegen is.

Szerkesztette: Rudi 2011. 05. 18. 20:29 -kor

#61639 Felhasználó inaktív   hobizoli 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 18. 20:31

Szerintem a dizel csak akkor eri meg rovidtavon, ha "regi" dizelt veszel es tucc melle szervalni gazolajat okosba'
Csak ez nyilvan nem jaccik, mert a "regi" dizel az mar oreg, 10+ eves, mondjuk boven 2M alatt van, szoval...

Amugy meg LPG.
Olcsobb, mint "modern" dizellel jarni, mert azt meg mar csak kuton tankolhatod. Amivel tobbe kerul a dizel a benzineshez kepest hasznaltan is, abbol bele is rakjak ujan a LPG rendszert, es lehet venni mar eleve LPG rendszeru hasznaltat is.
Nem mellesleg ha LPG rendszer berokkan meg mindig mehetsz benzinnel is ideiglenesen tovabb, a csak_dizelnel meg pisloghatsz. Es nincs benne szopofaktornak VNT csiga, meg DPF, meg EGR, meg DMF... meg fiszfaszom se benne, meg nem kell havonta lemenni a nagyihoz csak azert, hogy kiegessuk a koromlerakodasokat, mert ha ezt is beleszamoljuk, akkor ~mar benzines fogyival jar a "modern" dizel is... akkor meg mi is az ertelme?