Idézet: Carmaged - Dátum: 2011. 05. 18. 17:35
Leírtam, hogy milyen bajai lehetnek a modern dízeleknek a városi használat túlzott arányától, ezt összegszerűen fél millával szerintem nem becsülöm durván túl (munkadíjjal). Ráadásul - ha nem biztos forrásból jön - jó eséllyel az órában lévő 2-3szorosát is futhatta az autó, ami azért egyéb hibákat is tud okozni. Tehát "csak úgy", hozzá nem értve nem vennék modern dízelt, főleg a piacról nem - jó esélye van, hogy átkuffantanak vele.
Egy benzines azért lényegesen egyszerűbb és tartósabb konstrukció (nem a motor maga, hanem a körítés: befecskendezés 2000 helyett 50 baron megy, nincs turbo, EGR nem kormolódik (mert a benzines nem kormol), kettős tömegű lendkerék sincs még sok benzinesben, részecskeszűrőről nem is beszélve). Jó eséllyel kevesebb a futása is, némileg olcsóbb - itatni drágább, de ha nem értesz hozzá, akkor megéri azt a kis pluszpénzt a biztonság. A másik, hogy 10km-en sok dízel be sem melegszik, ami fokozott kopás a motornak.
DFP ezekben szerintem még nincsen, ez kilőve. EGR, változó geometriás turbó: néha meg kell mozgatni a kicsikét, néha elforgatni 3000 fölé, hogy fújja ki, amit ki kell és hogy a turbó is dolgozzon néha. EGR-rel nekem sem volt még gondom, pedig nagyon sokat városozok rövid távokon (3-10km). ~2 hetente azért nem árt neki, ha kap kis pályát vagy országutat és nem 99%-ban pesten rohangál. Lendkeréknek megint nem szabadna gondot okoznia egy jó darabig, ha biztos forrásból, igazoltan keveset futott masinát vesz.
Mihez képest fokozott a kopása? Mi a különbség aközött, hogy hidegindítás után mész 100km-t vagy ha 10-et? Ugyanannyit megy mindkét esetben nem üzemi hőmérsékleten a motor. Mondjuk 50km-ről járok be dolgozni, reggel megy hidegen mondjuk 10km-t, majd melegen 40-et, majd leáll az autó. Munka után vissza ugyanez. Közben belemegy 100km. Míg ha 10km-ről járok be, akkor is napi 2 hidegindítása van, csak 100 helyett 20km pörög bele. Melyik esetben kopott többet a motor és használódtak az alkatrészek?
Egyébként az oké, hogy hidegen nem optimális sokminden a motornak, de miért kopna jobban hidegen? Nem kap olajat, nincs megfelelő kenése? Akkor minek vannak a különféle fajta olajak a különböző hideg és melegoldali paraméterekkel?
Mindezek ellenére én is amellett vagyok, hogy inkább bengás autót vegyen vipi első(?) autónak.
Szerkesztette: Rudi 2011. 05. 18. 16:55 -kor