Környezettudatosság a hétköznapi életben Sokszor csak nem tudjuk mit kéne tenni
Elküldve: 2010. 01. 21. 13:14
Elküldve: 2010. 02. 21. 09:14
Idézet: Netmaster - Dátum: 2010. febr. 20., szombat - 19:12
És ehhez képest a valóság:
Kert végében, magasan ástam egy nagy gödröt. Kb. félszobányit. Sok évvel ezelőtt. A háztartási szerves, bomló hulladékot külön kukába gyűjtöttük. Ebben nem került bele a papír, és a műanyag, pontosabban, simán belekerült, de gödörbe kerülés során képes voltam kiválogatni belőle. Lehetett újra és újra elmondani, falra hányt borsó esete volt.
Na, a gödör telt évekig. Dinnyehéjtól a kávézaccon át a hagyma és egyéb zöldségek maradványáig minden belekerült. Fontos ezt lefedni, különben annyi légy lesz belőle, hogy sötét lesz tőlük a levegő. A kertből lekaszált gazzal, levelekkel lett lefedve mindig volt elegendő... Sok éven át gyűlt, és időnként ellenőriztem, mi lesz belőle, hát sima föld. Bogarak megették, kiszarták. A műanyagot, és minden mást szelektívbe. Nahát nem kellett kuka nekünk, szerintünk, a kukások szerint viszont dehogynem. Majdnem 3 évig húzódott a dolog, és a kukások+önkormányzat győztek. Mert a szemétdíj az adójellegű kötelezettség. Hát ki is számlázták visszamenőleg. Na, azóta nincs szelektív tevékenység, ha fizetni kell a kukásoknak, dolgozzanak meg érte.
A gödör amúgy mindig megtelt, minden évben összement a tartalma kicsit tavaszra. Jelenleg a gödör területén nyaranta 2 méter magas a gaz. Ezért tényleg megérte az egész. Bár a gaz is természet része, örülhetnék, hogy fejlődéséhez hozzájárultam, sajnos le kell kaszálni, mert különben bünti.
Elküldve: 2010. 02. 21. 09:18
Idézet: debaj - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 11:50
Na, pont most csináltam azt, hogy egy ilyen kerékpárlámpába kicseréltem a LED-eket, olyanra, amivel még látni is lehet a lámpa használatakor. Olyan drága fajtára, ami szerencsére, jóval kevesebbet fogyaszt, az aksik így elég soká tartanak...
Elküldve: 2010. 02. 21. 19:01
Idézet: hkpk - Dátum: 2010. febr. 21., vasárnap - 9:14
Kert végében, magasan ástam egy nagy gödröt. Kb. félszobányit. Sok évvel ezelőtt. A háztartási szerves, bomló hulladékot külön kukába gyűjtöttük. Ebben nem került bele a papír, és a műanyag, pontosabban, simán belekerült, de gödörbe kerülés során képes voltam kiválogatni belőle. Lehetett újra és újra elmondani, falra hányt borsó esete volt.
Na, a gödör telt évekig. Dinnyehéjtól a kávézaccon át a hagyma és egyéb zöldségek maradványáig minden belekerült. Fontos ezt lefedni, különben annyi légy lesz belőle, hogy sötét lesz tőlük a levegő. A kertből lekaszált gazzal, levelekkel lett lefedve mindig volt elegendő... Sok éven át gyűlt, és időnként ellenőriztem, mi lesz belőle, hát sima föld. Bogarak megették, kiszarták. A műanyagot, és minden mást szelektívbe. Nahát nem kellett kuka nekünk, szerintünk, a kukások szerint viszont dehogynem. Majdnem 3 évig húzódott a dolog, és a kukások+önkormányzat győztek. Mert a szemétdíj az adójellegű kötelezettség. Hát ki is számlázták visszamenőleg. Na, azóta nincs szelektív tevékenység, ha fizetni kell a kukásoknak, dolgozzanak meg érte.
A gödör amúgy mindig megtelt, minden évben összement a tartalma kicsit tavaszra. Jelenleg a gödör területén nyaranta 2 méter magas a gaz. Ezért tényleg megérte az egész. Bár a gaz is természet része, örülhetnék, hogy fejlődéséhez hozzájárultam, sajnos le kell kaszálni, mert különben bünti.
Hulladékcsökkentés komposztálással kiadvány
Sajnálom, hogy nem sikerült, azért pár tanács a fentiek alapján amit a dokumentumból szemeztem:
-ételmaradék, hús, csont - bár ezek lebomlanak - ne kerüljenek a komposztálóba a kóbor állatok, rágcsálók és a fertőzést terjesztő legyek miatt,
-a komposzthalmot ne rakjuk gödörbe (az oxigénellátás és a nedvesség megfelelő szinten tartása miatt).
Gondolom ha nem gödörbe kerül, a gaz sem telepszik meg annyira rajta, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, mi egy elkerített karámon belül komposztálunk, igaz, nem teljesen tartjuk be a szabályokat, nem foglalkozunk vele annyit amennyit kéne. Kb. félévente mozgatjuk át, és szedjük ki belőle az eredményt, amit aztán itt-ott elterítünk a kertben.
Kukát teljesen sajnos nem lehet eliminálni az általad emlegetettek miatt (meg nyilván valamennyi háztartási hulladék keletkezik, olyan egyelőre nincs, hogy minden egyéb mehet a szelektívbe), társasházaknál viszont gondolom a kukák mennyisége szükség szerint csökkenthető, habár részletesen nem ismerem a szabályozást.
Elküldve: 2010. 02. 22. 08:27
Idézet: hkpk - Dátum: 2010. febr. 21., vasárnap - 9:14
Azért egy átlagos háztartásban sok hulladék keletkezik, ami nem mehet a szelektívbe és nem komposztálható. Mi mindkét módon csökkentjük a szemetünket, mégis ki kell tennünk havonta 1-2 alkalommal a kukát. Nálunk ugyan van mód kisebb, 60l-es kuka rendelésére, de az inkább a hétvégi házasoknak találták ki, akik valóban csak minimális hulladékot termelnek.
Azt nem várhatjuk el az önkormányzattól, hogy telkenként számolják, hogy hányszor ürítették a kukákat. Alternatív megoldás lehetne esetleg ténylegesen lemondani a szemétszállítást, de ez csak akkor megoldás, ha utána garantáltan a szeméttelepre jut tőletek minden keletkező hulladék, aminek persze ára is lenne. Gondolom nem kell kifejteni, hogy a szemetet a környező konténerekbe vagy a szomszéd kukájába hordani miért lenne etikátlan viselkedés...
Elküldve: 2010. 02. 22. 13:20
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 9:27
Azt nem várhatjuk el az önkormányzattól, hogy telkenként számolják, hogy hányszor ürítették a kukákat.
De lehet.
Idézet
Lényege, hogy minden tárolóedényt vonalkódos matricával látunk el. Ürítésekor egy vonalkód leolvasó berendezés segítségével rögzíti a számítógép az ürítés tényét. Ennek köszönhetően ügyfeleink az elszállított hulladék mennyisége alapján fizetnek szemétszállítási díjat. A szemétszállítási járatok száma sűrűbb az átlagos igénybevételtől, ügyfeleink, pedig kívánság szerint vehetik igénybe szolgáltatásunkat.
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)
Elküldve: 2010. 02. 22. 13:39
Idézet: Eleanor - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 13:20
Én egy átlagos magyar önkormányzatot vettem alapul.
Technológiailag az sem lenne megoldhatatlan, hogy jeladó legyen a kukákban és a kukáskocsi arra tervezze az útját, ahol valóban van kint elszállítandó hulladék.
Ennél még egyszerűbben megoldható lenne a víz-, villany- és gázórát rádiós leolvasása is, mégsem hallottam róla, hogy ez országos szinten terjedne már.
Elküldve: 2010. 02. 22. 13:57
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 14:39
Technológiailag az sem lenne megoldhatatlan, hogy jeladó legyen a kukákban és a kukáskocsi arra tervezze az útját, ahol valóban van kint elszállítandó hulladék.
Ennél még egyszerűbben megoldható lenne a víz-, villany- és gázórát rádiós leolvasása is, mégsem hallottam róla, hogy ez országos szinten terjedne már.
Rácalmás tudom különleges... dehát Adony is, meg a térségben a többi?
Elküldve: 2010. 02. 22. 14:07
Idézet: Eleanor - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 13:57
Nem véletlen írtam, amit írtam. Legalább tíz éve hallottam ilyenről Magyarországon először, azóta el kellett volna, hogy terjedjen, mert mindenkinek jó - kivéve azokat, akik most is abból élnek, hogy olyan munkát végeznek jó pénzért, amit egy gép szinte ingyen meg tudna csinálni.
Elküldve: 2010. 02. 22. 14:20
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 15:07
Hogy nem terjedt el... és hogy
Idézet
az nem egészen ugyanaz.
De. Lehet.
Elküldve: 2010. 02. 22. 14:21
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 14:07
Szerintem viszont a közműveknél jobb az átalány + egyszeri leolvasás.
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2010. 02. 22. 14:35
Idézet: JonesC - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 14:21
Miért is jobb? Hogy egy szivárgásról, csőtörésről akár egy teljes évig ne szerezhess tudomást?
A kalkulálható kiadás nem érv, a nyári hónapokban mi is teszünk félre, hogy a gázszámla kiegyensúlyozottabban terhelje a háztartást, viszont ez a pénz inkább nálam kamatozzon, mint a szolgáltatónál.
Elküldve: 2010. 02. 23. 20:39
Nos, gyengébbek ugyan, mint az 50W-os halogének (lehet, hogy középen hasonló erejűek, de mindenképpen keskenyebb a fénykévéjük), de így hárman elbírják a konyhát (ott használjuk a plafoni lámpát messze a legtöbbet). A színük valamivel fehérebb, mint a halogéné, vibrálásnak nyoma sincs (a legelső ledes izzóm érdekesen tördeli a mozgást), szóval úgy elég normálisan működnek.
A világot nem váltják meg, nem hiszem, hogy sokkal hatékonyabbak lennének, mint az eddigi, több tucat kis ledből kirakott spotjaim, de használhatók, és azt a dupla teljesítményt szerintem hozzák azért a 2.4W-os darabokhoz képest.
Ezek alapján lehet, hogy spotnak úgy 10W-os lenne az ideális, nagyobb szögben szórva a fényt, illetve minden irányban szóróból legalább 20W?
Kuka témához: mi is komposztáljuk a szerves hulladékot (húst jószerivel nem eszünk, ez megkönnyíti a dolgunkat), és a konyhai szemetest lassan ki kéne vinni a kukába. Január eleje óta töltjük :Đ
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2010. 02. 24. 10:23
Idézet
Jaj, tényleg, ezt nem írtam. A lebomló alatt a jellemzően növényi eredetű hulladékra gondoltam. Ami fehérje, ill. csont, az a kutya és a macskák bendőjében végzi. Sőt, külön kell még venni nekik konzervet, mert ami keletkezik kajamaradék, az nem elegendő. Ja, tényeg! A konzervdobozok. Ezek most a kukába kerülnek, régebb elkarikáztam velük egy MÉH telepre, ahol nem szívesen fogadták, azaz elhelyezhettem, ha megfosztom papírjuktól, összetaposom, és pénzt nem adnak érte.
Idézet
A karám tartalma árnyékban van, ugye, nem éri napfény?
Csak mert a területünkön pl. egy út felújításkor a felbontott törmelékből halmot képeztek. Akkora lett rajta a gaz egy év alatt, hogy most már természetes üdén zöldelő dombnak tűnik, pedig aszfalt törmelékből van alul
Szerkesztette: hkpk 2010. 02. 24. 10:25 -kor
Elküldve: 2010. 02. 24. 10:35
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 8:27
Azt nem várhatjuk el az önkormányzattól, hogy telkenként számolják, hogy hányszor ürítették a kukákat. Alternatív megoldás lehetne esetleg ténylegesen lemondani a szemétszállítást, de ez csak akkor megoldás, ha utána garantáltan a szeméttelepre jut tőletek minden keletkező hulladék, aminek persze ára is lenne. Gondolom nem kell kifejteni, hogy a szemetet a környező konténerekbe vagy a szomszéd kukájába hordani miért lenne etikátlan viselkedés...
Hát a miénk nem átlagos háztartás, és ténylegesen nem sok olyan szemét keletkezik, ami nem kerülheti el a kukát, most is jellemzően a kutya végterméke kerül bele.
(Egész nap a banda nagy része távol van)
Amúgy 60 literes a kukánk, és mindig férne még bele. És azt tartom etikátlannak, hogy akik elmennek a kapu előtt, oda szórják a szemetüket (cigis doboz, csomagolóanyag, stb.), akkor is, ha éppen kint van a kuka, így beletehetnék. És tőlem bárki teletömheti a kukámat, ki van fizetve.
Hogy mi várható el az önkormányzattól? Hát azért vannak helyek, ahol úgy van megoldva, hogy szemétjegyet kell venni. Minden jegy adott mennyiségre szól, és ha összejön ez a mennyiség, zsákba kell rakni, erre ráragasztani a jegyet. A szemtesek azokat zsákokat viszik el, amiken van jegy, és passzol a mennyiséghez. Ha csak 1 zsákot teszel ki, akkor 1-et visznek el, ha 15-öt, akkor elviszik mind a 15-öt, ha mindegyiken van jegy. Így van pl. Keszthelyen, legalábbis így volt legutóbb.
Felénk ezt azért nem lehet megtenni, mert felkopna az álluk (a szemetes vállakozásé)
Elküldve: 2010. 02. 24. 10:58
Idézet: MisterY - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 15:35
Lehet, hogy segg vagyok, de én havonta olvasom a vízt, gázt, villanyt, és vezetem. Átalányban fizetünk ettől független.
Elküldve: 2010. 02. 24. 11:03
Idézet: leslie - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 10:58
Míg te praktikusan és logikusan kezeled a helyzetet, addig a többség ilyenkor csak fizet és semmi mással nem törődik.
Elküldve: 2010. 02. 24. 12:45
Idézet: hkpk - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 10:23
Hm, tény és való, hogy nálunk amúgy sincs túl sok légy... Konzervdobozt a fémhulladékos szelektív gyűjtőbe tesszük itt Pesten, ezek szerint ott ez másképp megy.
Idézet
Csak mert a területünkön pl. egy út felújításkor a felbontott törmelékből halmot képeztek. Akkora lett rajta a gaz egy év alatt, hogy most már természetes üdén zöldelő dombnak tűnik, pedig aszfalt törmelékből van alul
Dehogynem éri. Viszont rendszeresen teszünk rá újabb és újabb adag zöldhulladékot (ami főleg levágott füvet jelent, ősszel faleveleket, ezen kívül a zöldségek felhasználatlan részei, maradékai is oda mennek), nyilván ha magára hagyja az ember, hamar kinő valami a tápanyagdús "talajon".
Elküldve: 2010. 02. 24. 13:19
Idézet: leslie - Dátum: 2010. febr. 24., szerda - 10:58

Súgó
A téma zárva.