HWSW Informatikai Kerekasztal: A tudomány az szekta? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tudomány az szekta? A tudomány az szekta? Miért kényszeríti Értékeld a témát: -----

#681 Felhasználó inaktív   El Kebir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 01. 20:54

Idézet: 2-More - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 21:44

...De x-ezer évvel ezelőtt egy ekkora hóbelevancot felhúzni, mint délamerikában ...

Állítólag hőlégballont is készíthettek, azért az már nem semmi!
"Csak egy igazság létezik. A változatai - valótlanságok."
„Az ember akkor igazán ember, amikor játszik”
F. Schiller
„azelőtt kell cselekednünk, hogy valami drasztikus és visszafordíthatatlan megtörténik, nem pedig utána, mert akkor már nem biztos, hogy kontrollálni tudjuk.”
"A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned."
Zsigerbeszéd http://server1.freep...ilmek&Itemid=54

#682 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 08. 01. 21:06

Idézet: 2-More - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 21:44

Magasan a többi fölött tartottak, akik tudták hogy mennyi 10, mert 10 ujjuk volt, az nem művészet. De x-ezer évvel ezelőtt egy ekkora hóbelevancot felhúzni, mint délamerikában nem egy zikkurat, azt azért valami, nem olyasmi amit elintéz az ember azzal hogy valahogy megcsinálták. Hogy?

Azért mert nem tudod hogy az illuzionista hogy csinál egy mutatványt azért megcsinálja, de azt épeszű ember tudja 100%-osan hogy a falon nem megy át.
Ezt a 10-et nem értem olyan mérnöki szerkezeteket csináltak amit ma el se tudsz képzelni. Macchu Picchut kik építették 2500 méter magasra?

#683 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 01. 21:26

Azért az a természetes keményedés nem olyan lassú folyamat gondolom. Meg amíg nem elég kemény hogy tartja meg a rápakolt több tonnákat. Nem lehet sokkal lassabban keményedő a cucc, mint a betony, mert akkor emberöltők kellettek volna egy-egy piramishoz. Vagy mittomén. Lehet kivették a vízbűl a zoxigént  :think:
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#684 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 11:22

Idézet: 2-More - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 18:37

Ne legyél már mikike....azért ez nem egészen úgy megy, hogy lerajzolok valamit, azt sippal-dobbal 1000ére interpolálom. Azon a kikúrt fennsikon kilóméteres olyan egyenes vonalak mennek, hogy a jóisten se tudja hogy húzták őket modern földmérő eszközök meg egységes mértékegységrendszer, matematikai tudás nélkül.A kettérakott macchu picchun van olyan kőfal, hogy a szemre holt formátlan kövek úgy illeszkednek benne, hogy a körmöd nem megy a résbe, és nincs közte habarcs. Hogy a jóistenbe csinálták? Piramist doszt. Kurvára ráértek, vagy mi?

Azt mondják, hogy volt légballonuk. Fentről áttekinthető volt az ábrázat.
Úgy tudom, hogy az alakzatok csak néhányszáz méteresek, vagy 100 méter körüliek. Tehát nem 10 km-es ábrákra kell gondolni.
A nagyítás megoldható alap geometriai ismeretekkel, még szögmérés sem kell, mindössze távolságmérés kell hozzá, pl. méterrúd, vagy egy kerék, amin van egy jel, és számolják, hogy hányat fordult. Nem feltétlenül kell egységes mértékegységrendszer sem: a terven egy egység, az a földön a kerékkel vagy rúddal mérve X egység. A saját hosszúságegységet úgy állítják be, hogy a rajz mérete nagyjából jó legyen.
Ha a vonalak töréspontjait, sarokpontjait, kezdő- és végpontjait kimérik egy origótól X-Y irányban és megjelölik, akkor csak egyeneseket kell húzni, pl. egy kifeszített madzag vonalán.
Meg esetleg köríveket egy karóhoz kötött madzag vagy kötél segítségével. Itt a körív középpontját kell bejelölni, meg a sugarával egyező hosszúságú kötelet csinálni.

A lényeg, hogy az ábrák messze nem km-es nagyságúak voltak.
De ha nagyon gondolkodnék, biztos kitalálnék egy egyszerű módszert akár több km-es egyenes vonal felrajzolására is.

#685 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 11:34

Jaja. A vonalak megrajzolása igazából matek, és azzal azért amúgy sem álltak rosszul az ingyánok. Viszont a légballonokat azért nem hiszem, mert akkor azt a spanyoloknak illett volna feljegyezni, vagy legalább pletykaszinten behozni. Bár lehet, hogy az inkvizítorok megfogták a dolgot.  :cool:
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#686 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 11:55

Most néztem meg a google.maps.com-on, hogy a nagy vonalak annyira nem is nagyok :)

Nazca vonalak

Egy 50-100, akár 200m-es ábrák belátásához akár egy jó nagy emelvény is elég szvsz, mint hogy repülni kelljen.

Szerkesztette: Daedalus 2009. 08. 02. 11:56 -kor

Daedalus is the Internet

#687 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 12:39

Idézet: Daedalus - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 11:55

Most néztem meg a google.maps.com-on, hogy a nagy vonalak annyira nem is nagyok :)

Nazca vonalak

Egy 50-100, akár 200m-es ábrák belátásához akár egy jó nagy emelvény is elég szvsz, mint hogy repülni kelljen.

Aham, itt vannak hosszú vonalak ...
De a tévében én állatfigurákat láttam ... azok olyan 100 méteres méretekben voltak.

Másrészt a linken ráközelítve, nem is annyira egyenesek a vonalak ...

Megoldható pl. hogy kihúzok egy hosszú (100-200-500 méter) kötelet, csörlővel megfeszítem. Megjelölöm X távolságonként, akár 10 méterenként, vagy akár méterenként. Vagy végig valamivel. Utána felszedem a kötelet, és újra kifeszítem úgy, hogy eltolom a kötél hosszának felével vagy 3/4-ével: a kezdete a bejelölt vonal közepénél vagy 3/4-énél van, és érinti az előző bejelölt végpontot. És így tovább, ezt  iterálva akármilyen hosszú vonalat lehet húzni.

Vagy esetleg nagyon sötét éjszaka lehet fénnyel is játszani, hogy két résen átengedik, és messzire ellátszik. Csak ilyenkor a szélét kell jól bejelölni a nézőknek. De ez elég macerás.

#688 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 12:46

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 12:39

De a tévében én állatfigurákat láttam ... azok olyan 100 méteres méretekben voltak.

A figurák mérete az szerintem kezelhető, max 100m-es ábrák. Be vannak jelölve, de nem mind vehető ki kapásból, sasolni kell.
Az egyenesek km hoszúságúak, de ezek végülis "csak" egyenesek.
Daedalus is the Internet

#689 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 02. 14:19

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 13:39

Megoldható pl. hogy kihúzok egy hosszú (100-200-500 méter) kötelet, csörlővel megfeszítem. Megjelölöm X távolságonként, akár 10 méterenként, vagy akár méterenként. Vagy végig valamivel. Utána felszedem a kötelet, és újra kifeszítem úgy, hogy eltolom a kötél hosszának felével vagy 3/4-ével: a kezdete a bejelölt vonal közepénél vagy 3/4-énél van, és érinti az előző bejelölt végpontot. És így tovább, ezt  iterálva akármilyen hosszú vonalat lehet húzni.

Vagy esetleg nagyon sötét éjszaka lehet fénnyel is játszani, hogy két résen átengedik, és messzire ellátszik. Csak ilyenkor a szélét kell jól bejelölni a nézőknek. De ez elég macerás.

Olyan álltfigurák vannak felrajzolva mint az indián népművészeti tárgyakon.

#690 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 14:37

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 21:26

Azért az a természetes keményedés nem olyan lassú folyamat gondolom. Meg amíg nem elég kemény hogy tartja meg a rápakolt több tonnákat. Nem lehet sokkal lassabban keményedő a cucc, mint a betony, mert akkor emberöltők kellettek volna egy-egy piramishoz. Vagy mittomén. Lehet kivették a vízbűl a zoxigént  :think:

Lehet, hogy felhúztak egy sort, oszt gyújtottak rá egy nagy tüzet...

#691 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 14:51

Idézet: El Kebir - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 20:13

Na, azért olyat nem hiszem hogy kitaláltak akkoriban, hogy képlékeny anyag később természetes kőnek, sziklának tünjön...azért a régészet, geológia túljutott már azon a szinten, hogy meg tudja különböztetni a később megszilárdult anyagtól a természetes úton keletkezett kőzeteket.

1. Lehet, egyáltalán nem céljuk, hogy sziklának tűnjön.
2. A régészetet nem tudom, mit tud, unokahúgom annak készül. Viszont alapvégzettségem éppen szakirányú (geológia), úgyhogy azt hiszem, tudom, mit beszélek:
Az ásványok keletkezéséről jobbára elméletek vannak, és csak nagyon kevés olyan, amit reprodukálni is lehet. De leginkább csak azt tudják meghatározni, hogy miből van.

3. Azért feltűnt, hogy a leírások többségében nagyon nem van feltüntetve, hogy miből vannak a kövek?
Legtöbb mészkő. Mészkő viszont nagyon sokféle van, a márvány is egy fajta mészkő, a vízkő is, ill. barlangi sztalagimtok / sztaltitok is. Ezek növekedéséből pl. ötletet is meríthettek az ősi népek akár.
A mészkőnek van nagyon szilárd állapota is, amit simán, fogkrém keménységű állapotból képes elérni 1-2 év alatt, ha nagy nyomásnak van kitéve (nagy kupac mészkő alja)

Kérdezz meg, ha tudsz, régészt, hogy mi a különbség a mai  tégla ill.  tetőcserép anyaga között, ill. a cserépedények között. Kérdezd meg, hogy készül a cserép, a sima, a zománcos, a tetőcserép, majd próbáld meg magad legyártani, esetleg az ő segítségével. Na, ami az eredmény lesz, annyira ért a technológiához.

#692 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 15:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 14:19

Olyan álltfigurák vannak felrajzolva mint az indián népművészeti tárgyakon.

Igen, de azok nem km-es méretekben, csak "kicsiben".

Na, most utánanéztem:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nazca-kult%C3...a#Nazca-vonalak

Az állatfigurák 100 méteres nagyság alatt vannak, pl. az említett kolibri, 60 méternél valamivel nagyobb.

Idézet

A kolibri szárnytávolsága több mint 60 méter. Az ilyen nagy léptékű ábrák a pontos arányok betartásával alapvető geometriai és elemi mérési módszert igényeltek. A kilométeres hosszúságú egyenes vonalakat később „rajzolták”, talán az inkák idejében.

Azért egy 60 méteres ábrát még le lehet mérni kézzel, akár egy méterrúddal is, ha nagyon muszáj.

Ha Pitagorasz kitalálta a híres tételét kb. ie. 600 és ie. 500 között valamikor, akkor miért ne tudtak volna alap geometriát az indiánok? Egy ábra nagyításhoz még szögmérésre sincs szükség, csak távolságmérésre.

A hosszú egyenesekre meg ki lehet találni több féle módszert is, kettőt már le is írtam fentebb.
Másik ötlet, ez jobb az előző kettőnél: ha nekem kéne csinálnom, akkor beállnék a kezdő pozícióba, ahonnét indul az egyenes, a másik végében meg sötétedés után gyújtatnék egy tüzet. Sík terepen sötét éjszakában messzire ellátszik. Aztán elindulnék a tűz irányába, és közben hagynék valamiféle nyomot.
Elrontani nem is lehet: mindig csak a tűz fénye felé megyek.
Esetleg lehet ugyanez nappal: a végpontban volna valami építmény, amit látni pár km-ről, és arrafelé megyek.

De biztos ki lehet találni még jobb módszert is, nem is egyet.
Hiszen meghúzták annakidején a vonalakat. Csak most jó ködösíteni, hogy húúú, hogy csinálhatták, erre aztán nincs ötlet. Azt hiszem Daniken ezt is az UFO-kra kente.

#693 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 16:06

Elolvastam az első oldalt (100 hozzászólás) és elborzadtam. A tényekkel való makacs szembefordulás, a totális tudatlanság, kereskedelmi televíziókból "tájékozódás", a makacs tudni nem akarás csimborasszója. Egyszerűen riasztó.

Ha nem párosulna hozzá valami hihetetlen arrogancia, akkor csak szánalmas lenne, de így inkább rosszindulatú flame-generátor a topik.

Különösen annak fényében emelkedik ki a topikindító stílusa, hogy mennyire konstruktívan próbáltak a többiek hozzászólni a folyamatosan nyegle és kötekedő fricskák ellenére. Ez az, amit egy idő után kilök magából egy normális közösség...
.
.
.

#694 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 16:12

Mindegy.
Közben teljesen más, érdekes témákba mentünk el, és a téma nyitója már nem ír egy ideje.

#695 Felhasználó inaktív   El Kebir 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 18:11

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 15:51

...Kérdezz meg, ha tudsz, régészt, hogy mi a különbség a mai  tégla ill.  tetőcserép anyaga között, ill. a cserépedények között...

Ez jó, mert én meg szilikátipari gépészetet tanultam, ehhez hozzátartozott, a gépészet mellett, egy kis kötőanyag, tégla, cserép, porcelán és üveggyártási ismeret, meg egy kis agyagfeltárás  (de csak egy kicsi  ;) ). (a téglagyártást meg itt helyben, van itt egy körkemence, a teljes gyártási folyamatot láttam)
Szóval számomra nem ismeretlen az anyagok átkristályosodása (ugye az edzés, lágyítás, ötvözés, stb, erre alapul).  (de a legjobb ebben az ónpestis, eszméletlen egy jelenség)

Idézet

a leírások többségében nagyon nem van feltüntetve, hogy miből vannak a kövek

Az erről szóló szakdolgozatokban biztos benne van, a laikusoknak szóló írásokból meg kihagyható, mert semmit nem mond, ellenben olyan van, hogy "helyben bányászot mészkő", akkor már csak a helyi mészkőfajtákat kell megkeresni. :Đ

Azért a túl képlékeny anyagokkal vigyázni kell, mert azok gyakran a saját tömegük alatt is összerogynak, vagy deformálódnak. (pl a fogkrémgúla is hamar szétlapul, próbáld csak ki :D)

Idézet

Lehet, hogy felhúztak egy sort, oszt gyújtottak rá egy nagy tüzet...

Mészkövet tűzzel? Jól átgondoltad ezt?  :)
"Csak egy igazság létezik. A változatai - valótlanságok."
„Az ember akkor igazán ember, amikor játszik”
F. Schiller
„azelőtt kell cselekednünk, hogy valami drasztikus és visszafordíthatatlan megtörténik, nem pedig utána, mert akkor már nem biztos, hogy kontrollálni tudjuk.”
"A kommunista időkben nem számított, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, csak az, hogy hűséges elvtárs vagy-e. Ma ugyanez van. Csak ma nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenned."
Zsigerbeszéd http://server1.freep...ilmek&Itemid=54

#696 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 20:35

Itt azt írják, egy tudós készített darált mészkőből újra mészkövet.

http://www.sulinet.h...4/piramisok.htm

#697 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 02. 21:34

Idézet: El Kebir - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 18:11

Azért a túl képlékeny anyagokkal vigyázni kell, mert azok gyakran a saját tömegük alatt is összerogynak, vagy deformálódnak. (pl a fogkrémgúla is hamar szétlapul, próbáld csak ki :D)

Sántít a logika.
A híg beton sem bírja ki a saját súlyát és szétlapul. Aztán mégis házakat építenek belőle ...

#698 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 03. 10:17

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 21:35

Itt azt írják, egy tudós készített darált mészkőből újra mészkövet.

http://www.sulinet.h...4/piramisok.htm

"lágy mészkövet vízben szétmállasztották, majd formába öntötték és ledöngölés után hagyták megszáradni. A keverék a száradás során megkeménykedett, lényegében újra mészkővé változott."

Ez hazugság! Egyszer vízben nem lehet szétmállasztani! A mészkő CaCo3 ha megdarálják és kiöntik akkor az még kalciumkarbonát marad. Ellenben ha több mint 900 fokon hevítik eltávozik belőle a CO2 és CaO keletkezik. Ha ezt vízzel keverik a víz katalizáló hatására a levegőből visszaszerzi a CO2-őt és mészkő lesz újra belőle.
A cement is csak égetés után lesz hidraulikus tulajdonságú. Mert akkor rendeződik olyan szerkezetbe hogy vízzel való keverés után megszilárdul.

Szerkesztette: ottokar 2009. 08. 03. 10:22 -kor

#699 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 11:14

Nem azt mondták, hogy feloldották, hanem szétmállasztották.
Pépesre zúzták vízben.

#700 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 11:26

Mállásból is van háromféle, fizikai, kémiai és biológiai, ha jól rémlik a középsulis földrajz.

Téma megosztása:

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.