HWSW Informatikai Kerekasztal: A tudomány az szekta? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tudomány az szekta? A tudomány az szekta? Miért kényszeríti Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 03. 12:33

Idézet: El Kebir - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 18:11

Mészkövet tűzzel? Jól átgondoltad ezt?  :)  

Nem mészkőre gondoltam ez, hanem pl.  ha olyasmi bazaltkeménységű valamivel szemben állunk, mint amivé vált a fater által épített kemence.

Viszont, ha mezei mészkő az építmény, akkor azon mit csodálkoznak?  Azt könnyű megmunkálni.

#702 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 12:47

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 13:33

Viszont, ha mezei mészkő az építmény, akkor azon mit csodálkoznak?  Azt könnyű megmunkálni.

A probléma nem itt van, hanem ott, hogy honnan kerítettek ekkora mennyiségű követ.

Mellesleg a sok konspiracionista rendre kifelejti a számításaiból, hogy akik ezt a piramist építtették, nem marslakók meg szíriusziak voltak, hanem valódi, hús-vér istenek. Mindegyik fáraó a napisten fia volt, és halála után helyet foglalt az istenek között, úgyhogy a piramisukat sem úgy építhették a jónépek, mint ma a családi házakat, hogy kivonultak hatkor, utána sörözés kilencig, aztán beszélgetés ebédig, ebéd, délutáni pihenő, beszélgetés estig és irány haza. Akkoriban olyan lehetett csüszkölni a köveket a melegben, mintha ma valamelyikőtöket meghívnák a Tudományos Akadémia éves közgyűlésére a székfoglalót megtartani. Amit az írnokok lerajzolgattak és a földmérők kiméregettek, az úgy volt, egy centivel sem arrébb, mert az volt a Fáraó akarata. Az utóbbi időben még azt is felvetették a régészek, hogy a piramisokon nem rabszolgák gürcöltek, hanem önkéntes, fizetett munkások, akik valószínűleg az életük csúcsának tekinthették a sivatagban lehúzott pár évet.

A piramisok szép példái annak, hogy a hit hegyeket mozgat meg, bárhogy is készültek. :)

Szerkesztette: debaj 2009. 08. 03. 12:49 -kor

#703 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 12:47

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 2., vasárnap - 20:35

Itt azt írják, egy tudós készített darált mészkőből újra mészkövet.

http://www.sulinet.h...4/piramisok.htm

"Hogyan tudott 46 évszázaddal ezelőtt egy civilizáció, amely nem ismerte a kereket, a bronzot, a vasat, néhány évtized alatt több millió tonnás építményeket emelni? "

Állítólag ugyebár az aranyat ismerték. Hogyan lehet az, hogy az aranyat ismeri egy civilizációs, és közben a bronzot, vasat nem? Biztos, hogy nem ismerték a kereket?

"Mások szerint a piramis igazi rejtélye nem a kövek kifaragásában van, hanem abban, hogy azokat hogyan tudták az egyre magasodó építményre feljuttatni. Colin Reader angol geológus pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a mészkő általában lágy és kemény rétegekben fordul elő, és nem olvad könnyen. Ezenkívül nyomuk sincs azoknak az árkoknak, amelyekben a keverék elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű vizet odavezették volna. "

Van egy magyar egyiptológus, sajnos a nevére nem emlékszem. Elmélete szerint, akkor a Nílus nem volt ennyire agyonszabáloyzva, és egészen a piramisokon túl nyúlott a vize. A köveket hajókon vitték oda szerinte, és ugyancsak a hajók szolgáltak "daruként". Azaz íveltek voltak, a követ a csőribe vitték, a hátul levő emelkedő ívre meg felmászott nagyon sok ember, ettől hátrabillent, megemelve az elejét...

(A mészkő bizonyos savas folyadékok esetében igen jól "olvad")

#704 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 12:55

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 13:47

Állítólag ugyebár az aranyat ismerték. Hogyan lehet az, hogy az aranyat ismeri egy civilizációs, és közben a bronzot, vasat nem?

Az aranyat marha egyszerű kinyerni az alapkőzetéből (mivel elemi állapotban előfordul, nem kell kivonni valamelyik vegyületéből, porrátört kőzetből egyszerű mosással kinyerhető), a vas használható mennyiségekben való kinyeréséhez már komoly szaktudás szükséges. A bronzot meg ki is kell keverni rézből és ónból, a természetben semmilyen formában nem fordul elő. A rézszerszámokat ismerték az egyiptomiak, de az tartósságban és keménységben elbújhat a bronz mögött. Nem csoda, hogy épp erről a két fémről neveztek el komplett történelmi korszakokat.

#705 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 08. 03. 14:19

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 12:14

Nem azt mondták, hogy feloldották, hanem szétmállasztották.
Pépesre zúzták vízben.

Én hol írtam hogy oldották? Ma is azt csinálják hogy a mészkövet kiégetik vízet adnak hozzá és az utána a levegő CO2-jával aalakul mészkővé vissza. Értsd meg ha szétmállik a mészkő az még mészkő marad.

#706 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 03. 14:27

Idézet: debaj - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 12:26

Mállásból is van háromféle, fizikai, kémiai és biológiai, ha jól rémlik a középsulis földrajz.

A mállás állapotváltozás pld szilárd tömbből dara. homok vagy por. De azzal a kémiai összetétel nem változik. A bomlás az kémiai folyamat mint pld a mészkő 970 fokon CaO-ra és CO2-re bomlik. Biológiában csak kémiai bomlás, átalakulás van.

#707 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 14:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 15:27

A mállás állapotváltozás pld szilárd tömbből dara.

Fizikai mállás: a nagyobb darabokból kisebb lesz, miközben a kémiai összetétel nem változik. Ilyen folyamat végeredménye például a homok.
Kémiai mállás: a kőzet kémiai összetétele is megváltozik valamilyen természeti hatásra, pl. mészpátok, gipsz.
Biológiai mállás: élőlények tevékenysége nyomán keletkező átalakulás, pl, humuszképződés.

#708 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 15:26

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 12:47

"Hogyan tudott 46 évszázaddal ezelőtt egy civilizáció, amely nem ismerte a kereket, a bronzot, a vasat, néhány évtized alatt több millió tonnás építményeket emelni? "

Állítólag ugyebár az aranyat ismerték. Hogyan lehet az, hogy az aranyat ismeri egy civilizációs, és közben a bronzot, vasat nem? Biztos, hogy nem ismerték a kereket?

"Mások szerint a piramis igazi rejtélye nem a kövek kifaragásában van, hanem abban, hogy azokat hogyan tudták az egyre magasodó építményre feljuttatni. Colin Reader angol geológus pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a mészkő általában lágy és kemény rétegekben fordul elő, és nem olvad könnyen. Ezenkívül nyomuk sincs azoknak az árkoknak, amelyekben a keverék elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű vizet odavezették volna. "

Van egy magyar egyiptológus, sajnos a nevére nem emlékszem. Elmélete szerint, akkor a Nílus nem volt ennyire agyonszabáloyzva, és egészen a piramisokon túl nyúlott a vize. A köveket hajókon vitték oda szerinte, és ugyancsak a hajók szolgáltak "daruként". Azaz íveltek voltak, a követ a csőribe vitték, a hátul levő emelkedő ívre meg felmászott nagyon sok ember, ettől hátrabillent, megemelve az elejét...

(A mészkő bizonyos savas folyadékok esetében igen jól "olvad")

Az arany előfordul elemi állapotában, mint rög vagy por is. Aranymosás pl, ju nó. Vas? Fordul elő? Ja, oxidban, aminek a kinyeréséhez hány fok is kell, meg milyen technológia? Bronz meg egy ötvözet, ráadásul, nem is gizda. A réz meg az ón se a fán nő, meg a cink, maga az ötvözési arány se viccel, és a réz olvadáspontja se szobahőmérséklet.

Annak a magyar csókának az okfejtését én is olvastam. Namost, azokban a hajókat, amiket ott a helyi fafélékből össze lehetett barkácsolni, max tutajnak nevezném inkább. Láttál egyetlen megmarad hajót is, vagy akár rajzot róla? Én nem nagyon. Pedig azoknak ezt az okfejtést követve, x-100 kilóméteren át kellett elbirni adott esetben 20-50 tonnás köveket, majd utána, ha az emelős elméletet követjük, embereknek kellett dzsesszelni a fedélzeten az emeléshez, meg valakinek evezni is kellett, mert a szél az nem minden, motor meg nem volt ugye. Az már csak a finom ráadás, hogy azokat a köveket valahol ki is kellett fejteni, és be is kellett rakodni ugyebár.

Abban van ráció, hogy helyben öntötték, mint a betont. Csak akkor hogy magyarázod, hogy soha egyetlen kővekni röngenes vizsgálata nem mutatott ki egyetlen kósza kavicsot, hajszálat, szerszámdarabot, rongyot, kóbor macskát, akármi? El tudod képzelni egy ekkora épületnél, ahol helyben öntenek ekkora baszom köveket, hogy nem következik be ilyesmi?

#709 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 08. 03. 15:54

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 13:47

"Hogyan tudott 46 évszázaddal ezelőtt egy civilizáció, ...

Túl van spilázva ez az egész piramisépítés. :bologat:

Nulla technika, nagy embermennyiség a technológia alapja. Rézvéső, fakalapács, kenderkötél, emberi erő. Slussz. Ja! És húsz év.

Megtalálták már a kőfejtőket is. Hajón a helyszínre szállították a köveket, ott nekigyürkőzött 60-80 ember, aztán egy rámpán felcibálta az aktuális szintre.

#710 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:11

Idézet: cyberde - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 16:54

Túl van spilázva ez az egész piramisépítés. :bologat:

Nulla technika, nagy embermennyiség a technológia alapja. Rézvéső, fakalapács, kenderkötél, emberi erő. Slussz. Ja! És húsz év.

Megtalálták már a kőfejtőket is. Hajón a helyszínre szállították a köveket, ott nekigyürkőzött 60-80 ember, aztán egy rámpán felcibálta az aktuális szintre.

Én soha nem értettem meg hogy miért kell lesajnálni régebbi korok csúcstechikáját. Az nem nulla technika. Akkor az volt a csúcs. Nem lehetett más. Jesse Owens a világ mindenkori legnagyobb atlétái között foglal helyet. Nagyobb volt mint azok akik ma jobb időt futnak mint ő akkor.

Szerkesztette: ottokar 2009. 08. 03. 17:12 -kor

#711 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:11

Én soha nem értettem meg hogy miért kell lesajnálni régebbi korok csúcstechikáját. Az nem nulla technika. Akkor az volt a csúcs. Nem lehetett más. Jesse Owens a világ mindenkori legnagyobb atlétái között foglal helyet. Nagyobb volt mint azok akik ma jobb időt futnak mint ő akkor.

Nem sajnálok én le senkit, de most, amikor wifi-n internetezek egy 17 colos laptopon, miközben a hátam mögött egy 42 colos lcd tv-n pont egy űrszondákról szóló műsort hallgatok, akkor a piramisépítések korának technikája, számomra nulla.  :smoker:

Az meg, hogy Jesse Owens, hogy kerül ide, az számomra  :think:  :D

Szerkesztette: cyberde 2009. 08. 03. 17:32 -kor

#712 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:34

Idézet: cyberde - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 17:27

Nem sajnálok én le senkit, de most, amikor wifi-n internetezek egy 17 colos laptopon, miközben a hátam mögött egy 42 colos lcd tv-n pont egy űrszondákról szóló műsort hallgatok, akkor a piramisépítések korának technikája, számomra nulla.  :smoker:

az én környezetemben minden értelmes ember eddig lenyűgözőnek tartotta, h abban a korban azokkal az eszközökkel létrehozták... biztos nem járok eleget kocsmába... meg lehet vennem kéne egy lcd tv-t.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#713 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:34

Aztán ahogy lekapcsolják az erőművet, gondolkozhatsz azon hogy hogy a répába raksz magadnak egy piramist a laptopból és az LCD tévéből, és másfél generáció múlva nem lesz ember aki emlékezne rá, hogy vannak az űrben mesterségesen felküldött dolgok.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#714 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:38

Idézet: avman - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:34

az én környezetemben minden értelmes ember eddig lenyűgözőnek tartotta, h abban a korban azokkal az eszközökkel létrehozták... biztos nem járok eleget kocsmába... meg lehet vennem kéne egy lcd tv-t.

:wtf:

Biztos jó dolog nekem beszólni, de a technikáról volt szó, nem az avval létrehozott műről.  :smoker:

#715 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 08. 03. 17:42

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:34

Aztán ahogy lekapcsolják az erőművet, gondolkozhatsz azon hogy hogy a répába raksz magadnak egy piramist a laptopból és az LCD tévéből, és másfél generáció múlva nem lesz ember aki emlékezne rá, hogy vannak az űrben mesterségesen felküldött dolgok.

Valóban! :bologat:

Viszont ha ez bekövetkezik, akkor valszeg én leszek az utolsó, aki piramist akar építeni, a nulla technikával.  :D

Szép dolog a demagógia!  :cool:

#716 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:48

Ekkora arccal belegondolhatsz, ha a mostani ipari műszak világrend felborulna, mit kéne csinálnod. Mert bogyógyűjtögetésből nem fog megélni senki, összeszedik mások is amit találnak. Manuális földművelés lesz akkor állati és emberi erővel, napról napra, munkacsoportokban, hobbik és egyebek nélkül. És ha a föld tulajdonosa úgy dönt, hogy abból kapod a kaját, hogy a földjén piramist építesz, akkor piramist fogsz építeni. Notebookból és LCD tévéből, ha a földesúr úgy kívánja.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#717 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 08. 03. 17:49

Idézet: cyberde - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:38

:wtf:

Biztos jó dolog nekem beszólni, de a technikáról volt szó, nem az avval létrehozott műről.  :smoker:

A kettőt nem lehet szétválasztani. Volt egy ember akitől mikor megkérdezték miért látott messzebbre kortársainál, azt felelte: Könnyű volt nekem, óriások vállán álltam!

Szerkesztette: ottokar 2009. 08. 03. 17:51 -kor

#718 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 18:02

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:48

Ekkora arccal belegondolhatsz, ha a mostani ipari műszak világrend felborulna, mit kéne csinálnod. Mert bogyógyűjtögetésből nem fog megélni senki, összeszedik mások is amit találnak. Manuális földművelés lesz akkor állati és emberi erővel, napról napra, munkacsoportokban, hobbik és egyebek nélkül. És ha a föld tulajdonosa úgy dönt, hogy abból kapod a kaját, hogy a földjén piramist építesz, akkor piramist fogsz építeni. Notebookból és LCD tévéből, ha a földesúr úgy kívánja.

...és mi lenne ha a nagymuterom csilingelve járna a körúton?  :think:
Ő lenne a villamos?  :confused:

'haggyukmá ezt a mi lenne ha... okoskodást!  :reklamacio:  :smoker:

#719 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 08. 03. 18:07

Idézet: avman - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 18:34

Nekem még most is, Király utcában mellettem egy sima lakópark itt dől össze baze :-) Űrkutatás az olyan, de oda is felmentünk már jó rég a holdra, oszt azóta kicsit leültek a dolgok.

Piramis az fasza, nyilván kellett sok ember, de azért egy szfinkxet kifaragni, meg odalapátolni, oszt megrajzolni, egy mai építész a csoda CADjével is megszopik vele, ott ráadásul jó a klíma, itt nekem meg gépekkel nem bírták megoldani.
Make love not Wor.

#720 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 18:39

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. aug. 3., hétfő - 19:07

egy mai építész a csoda CADjével is megszopik vele, ott ráadásul jó a klíma, itt nekem meg gépekkel nem bírták megoldani.

Oké, csak egy mai építész nem húszéves határidőket kap. :)

Az oké, hogy tudjuk, meddig építették, de a tervezésről nem szól sehol a fáma, gondolom, azt se egy hétvége alatt dobta össze egy doktorandusz, mert hétfőn abból kellett előadnia a rézlapatológia szakos hallgatóknak.

Téma megosztása:

• (85 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.