Re: Cudar a linuxos oktatás helyzete itthon
Elküldve: 2009. 09. 08. 00:07
https://www.hwsw.hu/...ia-oktatas.html' target='_blank'>https://www.hwsw.hu/...ia-oktatas.html
Elküldve: 2009. 09. 08. 00:07
tessák?
a canonical nem egy cég?

http://www.ubuntu.com/support/services
amúgy úgy tudom, hogy habár tényleg nem cégtől a debianhoz is lehet támogatást venni
Elküldve: 2009. 09. 08. 00:40
Idézet: barii - Dátum: 2009. szept. 8., kedd - 1:07
Inkább oktatásról volt szó. Régebben írtam Linuxos topikon, hogy voltak olyan dolgok, aminek a fejlesztéséért sírt a közösség, de fizetni nem akartak érte. Így maradt a win, jött a MAC, oszt majd lesz a valami. Érdekes dolgok ezek.
Elküldve: 2009. 09. 08. 06:29
én erre írtak:
"ingyenesen elérhető és használható, céges támogatást nélkülöző közösségi változat (pl. Debian, Ubuntu)"
Elküldve: 2009. 09. 08. 08:27
Elküldve: 2009. 09. 08. 13:00

Elküldve: 2009. 09. 09. 10:48
Hanem azért került bele a Debian és az Ubuntu példának, mert azokat támogatás vagy licenc vásárlása nélkül is tudod használni, míg a RedHat vagy a SLE esetében a frissítésekhez sem jutsz hozzá fizetés nélkül.
Elküldve: 2009. 09. 09. 11:48
Elküldve: 2009. 09. 09. 22:43
És oktatás/támogatás ügyben látok én egy ilyet az egyik bringás site alján, meg másutt is:
http://deja.hu/node/27 Ez nem támogatás?
Elküldve: 2009. 09. 09. 22:50
Idézet: attty - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 23:43
Azért tudok egy céget, ahol mondjuk 30 ember fejlesztett winre, oszt el lehetett adni a terméket, de kellett volna még 60 embe a Linuxhoz, majd nem lehetett eladni a terméket. Mikorhogy a verzió, RHban volt egy kis grafikus változás, de mondjuk naponta kijött a patch patche, meg a libc, meg a bigyó, aztán 1-1 ilyen alakítás után hetekig kellett reszelni az SW-t. Winnél előre ott vannak a béták, meg a mindenfélék, ahogy néztem kicsit jobban rá lehetett készülni, mint mikor az X disztrib Z verziónak a B libc-s alvariánsán valami történik, oszt az, hogy "Linux", egy bazi nagy kelekóla halmaz, mert olyan disztribekről jöttek be bugreportok, amik már nem is léteztek. Bár a Turbolinux az kicsit megerősödött.
Elküldve: 2009. 09. 09. 22:58
Idézet: Chronos.hun - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 12:48
Tudsz linkelni nekem ilyesmikett? Mint MSnél az MCSE, vagy hasonló, hogy ha pld. van egy cégem, oszt kellene egy Linuxos outsourcing brigád, aki anyavállalat szerint is papírozott a tudással?
MSben azért KFIKI, Synergon, Humansoft, talán még a BSC is ott van, de akkor ezek már SAPznek is, meg minden szentszar, amit akarunk.
Elküldve: 2009. 09. 09. 23:09
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 23:58
MSben azért KFIKI, Synergon, Humansoft, talán még a BSC is ott van, de akkor ezek már SAPznek is, meg minden szentszar, amit akarunk.
http://sys-admin.hu/cikkek/20070619/linuxo...itesek_vilagban
Elküldve: 2009. 09. 10. 06:54
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 9., szerda - 23:50
Az "eredeti" disztribúciókkal jobban járni, bár meg lehet mindent hegeszteni. Attól függ, mire van mikorra mennyiért szükség.
Cégeknek sajnos nem érdekükk a szellemi tőke megbecsülése, megtartása, inkább kiadják külsőbe, vagy megveszik komplett, mer a munkának mennie kell.
Elküldve: 2009. 09. 10. 07:55
Idézet: Warrior - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 7:54
Nab*zmeg végre valaki leírta, igen, a munkának menni kell, mert lényegében abból élnek, nem rendszergazda képzésből, és ennek semmi köze a szellemi tőke (vélt) nem megbecsüléséhez...

Elküldve: 2009. 09. 10. 11:19
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 0:09
De legalább ez sem olcsó:
http://www.ulx.hu/20080830385/Nyilt-forras...nux-alapok.html
Slapic oldalát meglestem, ott mondjuk tudom, hogy értenek hozzá ezerrel, de akkor lehet félreértetted a dolgot, én olyan céget kérdeztem, akinél vannak minősített jómunkások, akikkel tud nagyban is outsourceolni.
Elküldve: 2009. 09. 11. 06:45
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 8:55

Annyiban igazat adok, hogy egyetlen cégre mindenképp igaz a szindróma: ők valóban így csinálják, s a főnök fejébe sem lehet belesulykolni, hogy hosszú távon ez biztosan nem jó. Kiadnak mindent külsőbe, de ha hirtelen hegeszteni kell, akkor jó a belső is, koca programokat is megíratják, de programozó nincs, pedig feladat lenne bőven, ráadásul a külsők is elég jól élnek ebből a cégből...
Az érdektelenség, amit ez a nagyfokú outsourcing okozott a cégben, az a probléma forrása szerintem. Nyilván ennek nincs köze a technikához. A technika csak teszi a dolgát. A cég nem magáncég, még ez is rátesz egy lapáttal.
Régi főnököm pl. kimondottan tervező típus volt: tovább filózgatott az alapokon, megbeszélte velünk, szép lassan vezetett be dolgokat, az összes részletet szem előtt tartotta (sajnos meghalt). Mostani meg épp ellentétje: hirtelen dönt, nem tudunk gyakorlatilag semmiről, nincs megbeszélés, filó, azonnal felhúz egy házat a sivatagban. Ezzel nincs gond, csak aztán kiderül, hogy rossz helyre építette; semmi gond, seperc és lebontjuk, majd építjük arrébb... Nos, nagyjából ez a metódus.
Nem vagyok konzervatív (annyira), de azért mindenünk van, csak erős alapjaink nincsenek. S ez nap mint nap visszaköszön, hiába mondjuk.
Egszer megkérdeztem, hogy elmehetek-e az etikus hacker képzésre, mint rendszergazda. A válasz az volt, hogy nem, mert drága.
Biztonsági problémák is felvetődtek anno. Megkérdeztem, hogy csinálhatok-e kintről betöréstesztet. A válasz az volt, hogy az állásommal játszok. Maga a főnök mondta.
Sőt, továbbmegyek: nem is nagyon fogják az embereinket képzésre küldeni, hiszen a rendzser "működik". 2 nappal nem néznek előbbre.
A programozókat pedig, akikre nagy szükség volna most, pár évvel ezelőtt szépen elküldözgették. Most külsősök csinálják sokkal rosszabb szinten sok-sok millióért azt, amit mi, belsősök is meg tudtunk volna oldani olcsón, hatékonyabban. Még most, utólag sem értik ezt.

Azt, amit a külsősök megcsináltak nálunk technikailag, mi láttuk, simán meg tudtuk volna oldani. Más kérdés ez így utólag persze. Csakhogy költséghatékonynak nem igazán nevezhető.
Miért, ha elküldözik a fejlesztőket, akik pedig jól ismerték a céget, tudnak mindent, ami kell, hatékony programokat írogattak anno (néhányat a mai napig használnak itt, mert "kell"), nem mehetünk képzésre, munkánk fele értelmetlen, sokkal hatékonyabbak lehetnénk, ha változna az irányítás, még 1 forinttal sem kellene többet költeni; de azért jól jön, ha gyorsan hirtelen összedobok egy programot delphi-ben, vagy vb-ben, aztán megyek diszpécserkedni, vagy kábelt húzni (ami nem lenne baj, ha meg lenne szervezve), a főnököm van, amikor nem felejti el, amit mondunk neki... Szóval miért is mondhatnám, hogy igen, nálunk bizony megbecsülik a szellemi tőkét? 1 nagy francot. Magasról tesznek rá, senkit sem érdekel. Csak az, hogy ne boruljon ránk a fal. De azt senki sem tudja, mennyi kell még ahhoz...

Elküldve: 2009. 09. 11. 06:46
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 12:19
Majd egyszer elmegyek én is supportnak, oszt jól megnézem a helyzetet a másik oldalról...

Elküldve: 2009. 09. 13. 16:05
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 12:19
http://www.ulx.hu/20080830385/Nyilt-forras...nux-alapok.html
Slapic oldalát meglestem, ott mondjuk tudom, hogy értenek hozzá ezerrel, de akkor lehet félreértetted a dolgot, én olyan céget kérdeztem, akinél vannak minősített jómunkások, akikkel tud nagyban is outsourceolni.
A fent említett ULX pl. ilyen, az összes éles környezetben dolgozó minimum RHCE, de vannak JBoss expertek is meg afelettiek. Mondjuk én januárban eljöttem onnan, de nem hiszem, hogy süllyedt volna a színvonal.
Elküldve: 2009. 09. 14. 15:23
Idézet: Silver - Dátum: 2009. szept. 13., vasárnap - 17:05
Ez 1, MS-ből meg legalább 5-öt soroltak fel, de még én is tudnék mondani néhányat.
Meg azt is megkérdezném, hogy ha pölö, most indítom a vállalkozásomat, mondjuk libatömésre és kellene egy rendszert összedobni, mert a kockás füzet azért már nem az igazi, de hallottam, hogy a M$ csúnya és rossz és drága, szóval legyen Linux, mert az ingyenes és nem is kell sok minden, csak tudjak számlát adni, meg a rendeléseimet meg a raktárkészletemet nyilvántartani, meg emilt küldeni...
..na akkor ki lesz az a cég, akivel ezt megcsináltatom és mennyi is lesz a számla vége és mondjuk nem csődölök be 1 év alatt de másfél év múlva is szeretném ha hozzá tudna valaki nyúlni azok közül akik feltelepítették, de számítógép szakikat nem biztos, hogy fel tudok venni, pláne nem kiképezni...
Elküldve: 2009. 09. 15. 01:00
Idézet: bibe - Dátum: 2009. szept. 14., hétfő - 16:23
Scala, Navision, SAP, meg sok más. Kicsiben a Navision, Linuxos izékkel próbálkoztak, de mindig csak kuglis találatokat kaptam, vagy "talán hozzá lehet azt reszelni" megoldással. Navisiont is reszelik, SAP direkt úgy van megcsinálva, hogy drágán pofozni kelljen, csak nálam cégeknél nemzetközi emberek döntenek, ott az ULX Kft X cucca nem mond sokat, ellenben MS alapon a Navisiont a szomszédban meg bírják lesni, érdekes módon integrálható SAP-vel, meg a sarki beszállítókkal, nem kell mindent lecserélni, mert "megoldjuk mi azt egymás közt", oszt kész, kinti admin is ért hozzá.
Többi vállalatirányítás nekem is vesszőparipám, eddig sehol nem bírtak olyat mutatni. Egyszer otthonra kellett kicsi crm, cms, akkor kértem ajálatot, de az sem az volt, amit kaptam