Kint egyébként influenza-tünetekkel szigorúan tilos orvoshoz menni, így próbálják elkerülni a további terjedést. Telefonos segítség van, de gyakorlatilag mindenkinek, akinek influenza tünetei vannak adják a Tamiflut, ami az ott elfogadott gyógyszer. Viszont volt nálunk egy Bécsben élő magyar testvérpár, akik nem voltak betegek kint, de onnan egyből Pestre jöttek, és itt már hozták a tüneteket, kórházba kerültek. Volt vérteszt, és kimutatták a H1N1-et, így biztos, hogy nálunk is az volt.
Először is, a H1N1 nem egy vírus, ez pénz és politika. Nagy Britanniában is a csőd széléről húzott vissza egy céget az állami megrendelés a gyógyszerre, nyilván minden más országban is valaki nagyon jól jár azzal, hogy az emberek pánikolnak. Valójában ez is csak egy olyan influenza, amit mindenki minden 1-2 évben elkap, csak ennek neve is van.
Erőltetik a védőoltást, erről nem tudok véleményt mondani, tegyen mindenki belátása szerint! Azt is mondják, hogy aki már elkapta, az is adassa be, nehogy elkapja megint, meg megvéd más influenzától is. Hát kint azt mondják, hogy az jól jár, aki most elkapja, mert a tél elején lényegesen erősebb lesz, de akkorra már védve van, aki túlesett rajta.
Fertőzés: Úgy néz ki, hogy főleg a 10-15 éves gyerekek kapják el könnyen (legalábbis Angliában ez volt a helyzet). Cseppfertőzős és gyorsan terjed. Szóval ha egy szobában alszik, vagy dolgozik valaki egy beteggel, igen jó eséllyel elkapja. Persze közös tárgyhasználattal is fertőzhet. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az emberi szervezeten kívül nagyon hamar elpusztul a vírus. Biztos itthon is lehet kapni olyan kézmosót, amit kint használtunk. Kis flakonban alkoholos zselé van, ha az ember nagyon aggódik, az teljesen jó kézfertőtlenítésre.
Tünetek: Mint mondtam, mezei influenza, annak tüneteivel. Ha három tünet megvolt, akkor már gyakorlatilag biztos volt, hogy influenzáról van szó. A tapasztalat szerint a láz a legfontosabb tünet. Hamar magas lázt okoz, gyorsan 38.5°C fölé megy, sőt, 40°C fölé is mehet. Ezt azért embere válogatja, elég nagy eltérések vannak, hogy kinek mennyi a normális testhőmérséklete, illetve hogy mennyire megy fel, ha lázas.
A láz mellett mindig jelentkezett fejfájás is. E mellé a kettő mellé pedig enyhe köhögés, kis torokfájás, fáradtság, illetve ritkán végtagfájdalom párosult. De ezek tényleg enyhén jelentkeztek.
Lefolyás: A hivatalos infók szerint 3-5 nap az átlagos lábadozási idő (egy mezei influenza ugye eltarthat 6-7 napig is). 9-13 év körüli gyerekeknél tényleg 3-5 nap volt, 13-15 éveseknél 2-3 nap. Felnőtteknél gyakorlatilag egy-két nap. Tekintve hogy állandóan a karantén házban voltam, biztos, hogy elkaptam én is. Egy nap nem éreztem magam túl jól, valószínűleg az lehetett az, csak még nem tudtam.
Kezelés: Kint telefonos/internetes regisztráció után a beteg egy ismerőse elmehet, és ingyen kap Tamiflut. Napi 2x 75mg 13 éven felül, 13 évig napi 2x 30mg. 5 napi adagot adnak, és ezt védekezésként is lehet szedni, akkor elvileg 6 hétig véd. A török gyerekek szedtek is otthon ilyet, egy sem lett beteg közülük, úgyhogy úgy tűnik, működik. Ettől függetlenül rosszat is mondtak róla, okozhat rosszullétet. Mi csak nagyon magas láz (meg persze szülői beleegyezés mellett) adtunk. Úgy néz ki, jó 2°C le tudja vinni a lázat.
A mellé ott Paracetamolt ajánlanak még. De ott mindenre ezt adják. Sima fájdalom- és lázcsillapító. És igazából ennyi is kell csak. A lázat kell alacsonyan tartani, a jól bevált lázcsillapítóval, amit az ember szedni szokott (ami nálam Algopyrin, csak ugye azt már nem lehet csak úgy beszerezni sajnos). A lázas ember ugye imád jól betakarózni, mert fázik, de az hiba. Amennyire lehet, a felsőt le kell venni, kitakarózni, hogy ne hevítse tovább az ember a testét. Sokat számít!
Gyerekeknél, főleg nagyon magas láznál orvosság helyett nagyon jó a zuhany/fürdő is. Bár ezt nem ajánlották kint, de valószínűleg azért, mert mindenki rosszul csinálja… Nem hideg zuhanyt kell venni! Meleg víz alá kell beállni/beállítani a gyereket, és fokozatosan, lassan kell csökkenteni a hőmérsékletet. Simán 15 percet is igénybe vehet. Láttam valakit ezt rosszul csinálni, hideg víz alá küldte be a srácot. Ettől egyrészt kikészül az ember, másrészt 2 percet nem bír ki, harmadrészt csak a bőrt hűti le, nem a testet.
Fontos, hogy gyakran kell a lázat mérni, mert nagyon ingadozik. Attól függően, hogy mennyire ugrál, és milyen magas pár órától akár negyed óráig is terjedt az az idő, amikor nézegettük a hőmérsékletet!
Ha olyan helyről van szó, akkor minél hamarabb el kell különíteni azokat, akiknek tünetei vannak. Mondjuk ha testvérek egy szobában alszanak, akkor talán sok értelme nincs, 1-2 nap, és úgyis a többieken is kijönnek a tünetek.
Veszélyek: Mint hozzá nem értő, ahogy látom a veszélye az, hogy igen magas lázzal jár. Terhesekre, szívbetegekre stb. különösképp. Igazából nagyon ritka is, hogy csak ebbe hal bele valaki, gyanítom, a fiatalember, akiről manapság szó van a hírekben szintén nem volt teljesen egészséges. A legnagyobb gond egyértelműen az, hogy nem érzik magukat betegnek az emberek. Sokan úgy esnek túl rajta, hogy nem is tudnak róla. Simán felmehet nagyon magasra a láz a nélkül, és észre sem veszi az ember, és ez a gond. Nem kap lázcsillapítót valaki, mikor kéne. Volt két olyan fiú, aki ugrált, vihogott, játszott, közben a teste szabályosan sütött, és 40°C fölött volt a láza! Annyit mondott, hogy kicsit fázik. Ennyire nem érzik...
Figyelni kell tehát egymásra, látszik azért valakin, ha lázas. Csillogó, pirosas szem, túl meleg ruha, sápadtság. Ilyenkor érdemes azért megnézni a másik homlokát, nem forró-e, illetve ellenőrizni, hogy más tünetek vannak-e.
Hát… remélem, hasznos volt ez a kis írás. Már ha valaki végigolvasta, kicsit hosszabb lett, mint számítottam

Súgó
A téma zárva.