eMule és eDonkey
Elküldve: 2005. 09. 10. 12:57
Elküldve: 2005. 09. 12. 06:20
Bár nem tudom, 48 bájtért érdemes-e sorbaállni egyáltalán. A weben biztosan nincs meg valahol?
Elküldve: 2005. 09. 15. 18:57
MOst kezdtem használni az eMulét és lenne pár kérdesem ezzel kapcsolatban:
1. KADról olvastam hogy ez egy egyfatja kereső algoritmus(?). Kell -e ez nekem és ha igen hogy állítsam be?
2. Egyszerre csak egy kiszolgálón lehetek ? Ha egy másik kiszolgálóra lépek akkor az addigi letöltéseim megállnak?
3. Kiszolgáló listákat hogy tudok beállítani?
4. A letöltéslistában mit jelent a filenevek előtt a ii jel(zöld,fehér ill. piros szinűek)
5. A letöltéslistában tudom-e változatni az fileok letöltésének sorrendjét(néhánynak a prioritását magasra állítottam, de az inkább másokat töltött)
6. Tudok-e letölteni könyvtárakat (pl. MP3 albumok stb,), és ha igen hogyan?
7. Tölthetek-e le fake(?) fileokat (úgy tudom hogy a torrent ezt ellenőrzi), hogyan tudom ezeket elkerülni?
Mi a legnagyobb letöltési sebesség amit el lehet érni eMule-vel? (feltöltési sebesség 10 KB esetén)
Olvastam hogy eDonkey helyett sokan eMule-t használnak. Mi a különbség a kettő között? Elvi müködése ugyanaz a kettőnek, nem?
Nos, kb ennyi ami így hirtelen megfogalmazodott bennem...
Elküldve: 2005. 09. 16. 20:21
Idézet: kiskiraly - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 17:57
1. KADról olvastam hogy ez egy egyfatja kereső algoritmus(?). Kell -e ez nekem és ha igen hogy állítsam be?
2. Egyszerre csak egy kiszolgálón lehetek ? Ha egy másik kiszolgálóra lépek akkor az addigi letöltéseim megállnak?
4. A letöltéslistában mit jelent a filenevek előtt a ii jel(zöld,fehér ill. piros szinűek)
5. A letöltéslistában tudom-e változatni az fileok letöltésének sorrendjét(néhánynak a prioritását magasra állítottam, de az inkább másokat töltött)
7. Tölthetek-e le fake(?) fileokat (úgy tudom hogy a torrent ezt ellenőrzi), hogyan tudom ezeket elkerülni?
Mi a legnagyobb letöltési sebesség amit el lehet érni eMule-vel? (feltöltési sebesség 10 KB esetén)
Olvastam hogy eDonkey helyett sokan eMule-t használnak. Mi a különbség a kettő között? Elvi müködése ugyanaz a kettőnek, nem?
Bocsi, de nem fogok minden pontra válaszolni, mert egyrészt én sem másztam bele túl mélyen a progiba, így csak jó alaposan utánanézva mondhatnék korrekt választ.
1. Szerintem jó. Ha másra nem, hát több forrást találsz. Bekapcsolni legegyszerűbben úgy lehet, ha az eszözök/első futtatáskori varázslóra menve a sokadik lapon aminek a neve kiszolgáló hálózat, bepipálod a kad-ot. Ha minden igaz, más különösebb nem is kell hozzá (max a tűzfalon a szükséges portok nyitása)
Itt utalnék az utolsó kérdésedre, az edonkey-ra, ugyanis ugyanitt be tudod kapcsolni azt is. A különbségeket nem ismerem, de ha azt mondom, hogy ezzel, hogy ott bekapcsolod, használni tudod az edonkey hálózatot, akkor az annyit tesz, hogy eléggé rokonok.
2. Egyszerre csak egy kiszolgálón lehetsz, de ha megnézed, hogy egy szerver akár milliónál több felhasználót is ki tud szolgálni, ezen kívül a szerverek egymással kapcsolatban állnak, így értelmetlen lenne több szerveren lenni, hiszen akkor is ugyanannyi felhasználóval találkoznál.
3. beállítások/kiszolgáló, és itt az első pipa be, és a lista gombra nyomva
4. akitől épp töltöd a fájlt, az kommentet írt hozzá. Ezt megnézni a fájlon jobb klikk, ott az összes megjegyzés gomb. Nem kell korrekt dolgokra számítani, sokszor pl. kérdeznek a kommentben (mivel valószinűleg a másiknál sincs meg a teljes fájl, így kérdezik sokszor, hogy hibátlan-e a fájl...), vagy netán így jelzik, hogy milyen nyelvű, vagy, hogy szerintük gyenge a játék, játékélményt tekintve, stb. Számíthatsz rá, hogy mindenféle nyelvűek a kommentek, pl. spanyol, orosz elég népszerű... A betű színe pedig az értékelést jelzi. Ha piros, akkor a kommentelő rossznak értékelte valamilyen szempontból, ha zöld, akkor jónak, ha fehér, akkor nem értékelte, csak megjegyzést írt.
5. Igen, tudod, ahogy változtattad is, bár automaticén ő is próbálja ezt változtatgatni. Viszont ne várj csodát tőle. Mivel egy eszméletlen bonyolult matematikai egyenlet alapján jön ki, hogy melyik felhasználótól tölthetsz éppen, így a prioritás csak annyit számít, hogy ha annál a felhasználónál, akinél a letöltést megkezdheted épp, több fájlhoz tartozó szelet is van, ami nálad letöltésre vár, akkor azokat rangsorolja. De mivel sok millió felhasználó van a rendszerben, ez relatíve ritka. Itt utalva a max sebesség kérdésére: nem tudom, mennyi lehet, itt letöltési korlátozás nincs a feltöltési sebességed okán. Tehát, elvileg lehet több száz K is (ha a letöltésed bírja), de akár 0 is. Attól függ, miket töltesz le épp, az kiknél van meg, mennyire elterjedt a fájl, és mennyire vagy jóban azokkal, akiknek van meg. A lényeg, hogy itt már a fájlok szeleteit cserélgetitek, így legtöbbször olyanoktól fogsz tölteni, akiknek csak egy része van meg a fájlnak. Így akár cserélgethetitek is a részeket egymás közt, te is adsz neki, ő is neked, és ez alapján a letöltésnél máris előrébb kerülhetsz a letöltésre várók listáján. Meg persze, ha összehaverkodsz vele, és ő "előre vesz"
7. Igen, itt is vannak fake fájlok, ennek kiszűrésére több megoldás is létezik. Az alapja az, hogy gyűjtik a hash értékeiket azoknak a fájloknak, amik nem olyan néven terjedtek el, mint ami a tartalmuk, ez egy fakes.dat nevű fájl. De pl. olyan is előfordul ezekben, ha mondjuk eléggé "egzotikus" nyelvű a fájl, és ez nem derül ki a nevéből. Ezt egyes kliensekben be lehet a kliensbe illeszteni, de nálam úgy működik, hogy a FakeBuster v1.5.1 progiba van beillesztve, és ezt a progit kell elindítanom, az megnézi a letöltési listámat, és véleményt mond, ha olyan fájl talál, ami az adatbázisában van, hogy a hash érték alapján annak mi a korrekt neve (pl. ha xy.avi-t töltöd, és közben valóságban az a wz nevű film, akkor ezt mondja meg)
Elküldve: 2005. 09. 16. 20:30
Idézet: kiskiraly - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 17:57
Bocsi, de nem fogok minden pontra válaszolni, mert egyrészt én sem másztam bele túl mélyen a progiba, így csak jó alaposan utánanézva mondhatnék korrekt választ.
1. Szerintem jó. Ha másra nem, hát több forrást találsz. Bekapcsolni legegyszerűbben úgy lehet, ha az eszözök/első futtatáskori varázslóra menve a sokadik lapon aminek a neve kiszolgáló hálózat, bepipálod a kad-ot. Ha minden igaz, más különösebb nem is kell hozzá (max a tűzfalon a szükséges portok nyitása)
Itt utalnék az utolsó kérdésedre, az edonkey-ra, ugyanis ugyanitt be tudod kapcsolni azt is. A különbségeket nem ismerem, de ha azt mondom, hogy ezzel, hogy ott bekapcsolod, használni tudod az edonkey hálózatot, akkor az annyit tesz, hogy eléggé rokonok.
2. Egyszerre csak egy kiszolgálón lehetsz, de ha megnézed, hogy egy szerver akár milliónál több felhasználót is ki tud szolgálni, ezen kívül a szerverek egymással kapcsolatban állnak, így értelmetlen lenne több szerveren lenni, hiszen akkor is ugyanannyi felhasználóval találkoznál.
3. beállítások/kiszolgáló, és itt az első pipa be, és a lista gombra nyomva
4. akitől épp töltöd a fájlt, az kommentet írt hozzá. Ezt megnézni a fájlon jobb klikk, ott az összes megjegyzés gomb. Nem kell korrekt dolgokra számítani, sokszor pl. kérdeznek a kommentben (mivel valószinűleg a másiknál sincs meg a teljes fájl, így kérdezik sokszor, hogy hibátlan-e a fájl...), vagy netán így jelzik, hogy milyen nyelvű, vagy, hogy szerintük gyenge a játék, játékélményt tekintve, stb. Számíthatsz rá, hogy mindenféle nyelvűek a kommentek, pl. spanyol, orosz elég népszerű... A betű színe pedig az értékelést jelzi. Ha piros, akkor a kommentelő rossznak értékelte valamilyen szempontból, ha zöld, akkor jónak, ha fehér, akkor nem értékelte, csak megjegyzést írt.
5. Igen, tudod, ahogy változtattad is, bár automaticén ő is próbálja ezt változtatgatni. Viszont ne várj csodát tőle. Mivel egy eszméletlen bonyolult matematikai egyenlet alapján jön ki, hogy melyik felhasználótól tölthetsz éppen, így a prioritás csak annyit számít, hogy ha annál a felhasználónál, akinél a letöltést megkezdheted épp, több fájlhoz tartozó szelet is van, ami nálad letöltésre vár, akkor azokat rangsorolja. De mivel sok millió felhasználó van a rendszerben, ez relatíve ritka. Itt utalva a max sebesség kérdésére: nem tudom, mennyi lehet, itt letöltési korlátozás nincs a feltöltési sebességed okán. Tehát, elvileg lehet több száz K is (ha a letöltésed bírja), de akár 0 is. Attól függ, miket töltesz le épp, az kiknél van meg, mennyire elterjedt a fájl, és mennyire vagy jóban azokkal, akiknek van meg. A lényeg, hogy itt már a fájlok szeleteit cserélgetitek, így legtöbbször olyanoktól fogsz tölteni, akiknek csak egy része van meg a fájlnak. Így akár cserélgethetitek is a részeket egymás közt, te is adsz neki, ő is neked, és ez alapján a letöltésnél máris előrébb kerülhetsz a letöltésre várók listáján. Meg persze, ha összehaverkodsz vele, és ő "előre vesz"
7. Igen, itt is vannak fake fájlok, ennek kiszűrésére több megoldás is létezik. Az alapja az, hogy gyűjtik a hash értékeiket azoknak a fájloknak, amik nem olyan néven terjedtek el, mint ami a tartalmuk, ez egy fakes.dat nevű fájl. De pl. olyan is előfordul ezekben, ha mondjuk eléggé "egzotikus" nyelvű a fájl, és ez nem derül ki a nevéből. Ezt egyes kliensekben be lehet a kliensbe illeszteni, de nálam úgy működik, hogy a FakeBuster v1.5.1 progiba van beillesztve, és ezt a progit kell elindítanom, az megnézi a letöltési listámat, és véleményt mond, ha olyan fájl talál, ami az adatbázisában van, hogy a hash érték alapján annak mi a korrekt neve (pl. ha xy.avi-t töltöd, és közben valóságban az a wz nevű film, akkor ezt mondja meg)
6. Bocsi, hogy ez került a végére, de valahogy kifelejtettem. már a küld gombra nyomtam épp, aztán stoppoltam le. Ha lassú vagyok, akkor lesz mégegy hozzászólásom, amiben ez a pont nincs benne. Szóval, (szerintem) ez a rendszer gyengéje. Itt nincsenek könyvtárak, csak fájlok. Épp ezért nem is lehet letölteni ilyeneket. Ha mondjuk az mp3 albumot nézzük példának, akkor két lehetőség van: ha valaki megosztotta az mp3 albumait simán, akkor a megosztásában egy könyvtárban ottvan milliónyi mp3. Ha ráadásus track...mp3 a nevük, akkor ember legyen a talpán aki kiválogatja belőlük az albumot. Emellett, letölteni sem tudsz könyvtárakba (pl. mint a dc-ben a letöltés ide, és ott megadsz egy célkönyvtárat. itt ilyen nincs), tehát, minden amit letöltesz, az egyetlen könyvtárba kerül. A kultúráltabb megoldás: nagyon sokan betömörítik az albumot egyetlen fájlba, és a nevének adják az előadó, album neve, tömörítés minősége adatokat meg. Azért a dc-vel összehasonlítva elenyészően kevés zenét fogsz találni, pont eme nehézségek miatt (szerintem). Illetve, magyar nyelvű fájlokat is elvétve fogsz csak találni, mivel a magyarok alapvetően dc országban laknak
Elküldve: 2005. 09. 16. 23:39
Idézet: kiskiraly - Dátum: 2005. szept. 15., csütörtök - 19:57
picit megforgattam a kerdesek sorrendjet....
a max DL sebesseg, ami elerheto 10k UL-nal az a savszelesseged DL-ja [vagy, amit ebbol egendsz a config-ban], ha szerencses vagy
bevallom 1* volt csak eDonkey a gepemen ezert nem mennek bele a kulonbseg/hasonlosag vizsgalatba, mert elvereznek ;] ...DE! kiprobaltam eMule-t es annak tobb valtozatat, es mar masfel eve a pHoeniX mod valtozatait hasznalom visszaemlekezve, mar akkor tobbett tudott mint eDonkey.
eMule-ban biztos lehet valtoztatni a letoltes sorendjet:
a file-ra kattintva a helyi menuben van "Set Linear Priority", vagy valami hasonlo mas mod-oknal
be lehet allitani file-okkent, hogy 1, 2, 3. .es akkor ilyen sorrendben fogje elinditani a letoltest, ha soronkovetkezik egy file.. persze erdemes figyelembe venni, hogy ha az ember kulonbozok kategoriakat hasznal [amit en javallok
"induljon-e uj file letoltese"
"ha igen, akkor az uj file a letoltott kategoriajabol induljon [ha nincs tobb ebben a kategoriaban, akkor mas, magasabb prioritasu kategoriaban levo indul]"
"vagy csak a letoltott file kategoriajaban levo file indulhat el [vagyis, ha nincs tobb, nem indul uj, mig mas kategoriaban le nem jon valami"
Elküldve: 2005. 09. 24. 21:11
Miért van az, hogy nem bírok chatelni másokkal emule-ban? Mármint, próbáltam én is indítani, de mások is próbálkoztak már, nem is egyetlen ember. Ma pl. szépen ki is jelezte a felugró ablakban a tényt, az üzenetek ablakban ott van, hogy csevegés kezdődik xy-al, jön egy sor... időbélyegző, az xy felhasználó neve, kékkel, majd ebben a sorban kb középre igazítva újfent az xy neve, feketével (ezek az alap színek, nem állítottam el, ezért hátha segít ez valamit). Eztán egy idő után a rendszerüzenet, hogy nincs kapcsolat, majd, hogy connected, és ugyanez ismétlődik kb 8x. Szerintem szegény csákó próbálkozik keményen üzenni, de nem tud. Én meg próbáltam válaszolni, de az sem megy el. Pedig, a portok engedélyezve vannak, az id-m is high, és ha valamilyen új portot akarna használni a rendszer, akkor a tűzfal rögtön szólna erről, nem pedig tiltaná automatikusan.
Elküldve: 2005. 09. 24. 21:17
Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy amit az emule keresője nem talál meg az emule-n sincs? Mert bizony ami engem érdekelne arra kevés a találat vagy egyátalán nincs is.
Viszont van csomó oldal, ami edk2 linkek közzétételére specializálódott. Ezek között megtalálhatom, amit keresek? Olyat, amit a beépített kereső nem talál meg. Amúgy folyóiratokról van szó, de nem alegnépszerűbb PC-s kategória.
Remélem érthető a kérdésem és kösz a segítséget.
Elküldve: 2005. 09. 25. 14:37
Lenne egy olyan kérdésem hogy ha töltök egy filet és a tulajdonságokba belemenve látom hogy 10.90Mb sérült akkor mi a teendö mert nem szeretném elöröl kezdeni a letöltést mert a file több Gb os és nagyon régota töltöm már meg azt se szeretném ha hibás lenne a file amit töltök.Ha valaki tudja a választ az nagyon jó lenne mert nem szeretnék hibás fájlokkat leszedni.
Elküldve: 2005. 09. 26. 06:48
Idézet
Így van, igen valószínű, hogy nincs fent. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a keresett holminak van elektronikus verziója, csak a mulén nem osztja meg senki, mert annyira ritka és egyedi dolog, hogy úgysem kapna érte kreditet.
Idézet
Az ilyen oldalak adatbázisa régebbi, mint amit az emule belső keresőjével elérsz.
Idézet
Szerintem nem fogja hibásan lementeni, az utolsó hash ellenőrzésen mindig hibát fog jelezni, vagyis azt a részt/blokkot (part-ot) addig fogja újra próbálni, amíg nem talál egy hibátlan forrást. Nem tudom, milyen kliensed van, de pl. az emuleplus-nak van egy ún. ICH recovery funkciója, amellyel egyrészt azonnal kizárja azokat a forrásokat, amelyek hibás blokkot küldenek, másrészt képes megkeresni a hibás részeket, és ha valakitől ki tudja cserélni jó darabokra, akkor azzal az egész blokkot magától "megjavítja", nem kell újra és újra letöltenie.
Elküldve: 2005. 09. 26. 07:43
Idézet: kovge - Dátum: 2005. szept. 24., szombat - 22:17
Viszont van csomó oldal, ami edk2 linkek közzétételére specializálódott. Ezek között megtalálhatom, amit keresek? Olyat, amit a beépített kereső nem talál meg. Amúgy folyóiratokról van szó, de nem alegnépszerűbb PC-s kategória.
Remélem érthető a kérdésem és kösz a segítséget.
Valoszinuleg nem, de azert erdemes felmenni az osszes nepszeru szerverre, es kulon-kulon keresni, mivel annak ellenere, h elvileg a szerverek "latjak egymast", tapasztalataim szerint egyaltalan nem mindegy, honnan inditod a keresest. En a Razorbacket hasznalom, ezzel eddig nem volt gond, bar ez a Sonny Boy most nagyon felfutott.
A masik lehetoseg, h a fajlnak vmi idiota neve van/elirtak. Ekkor lehet jo vmelyik konkret link, bar ujsagokat nem igazan szoktak rendszerezni.
Ha mar adasban vagyok. Tobb bajom is van mostanaban. Kenytelen voltam visszarakni az Edonkeyt, mivel az Emule fagyott. A Donkey remekul megy, egeszen addig, amig nem kezdem el hasznalni a torrent plugint, mivel az megint elpusztul. Mindez frissen ujrahuzott geppel produkalta. Talalkozott vki hasonlo dolgokkal?
Szerkesztette: viharhozo 2005. 09. 26. 07:46 -kor
Elküldve: 2005. 09. 26. 08:47
Idézet: viharhozo - Dátum: 2005. szept. 26., hétfő - 8:43
Nem. Nekem az 1.4.3 XP SP2 alatt jól megy a torrent plug-innal, napokban jött le egy 2+ gigás fájl.
Elküldve: 2005. 09. 26. 18:51
Kár, hogy emule-n sincs minden
Viszont még egy kérdésem is felmerült emule-val kapcsolatban. Akiknél sorban állok, azoknál csak azért kapok kreditet, amit közvetlen nekik töltök fel? Vagy az számít amit globálisan feltöltök a rendszerbe? 3 napig használtam emule-t eddig, feltöltöttem >3GB-t és lejött <300MB. Beállítottam a feltöltésem 50k-ra (megosztottam pár aktuális sorozatot), ment föl folyamatosan 50k-val az anyag, de volt, hogy órákig semmi nem jött, és nem is nagyon haladtam a sorokban sem.
Amúgy feltúrtam a netet és megtaláltam a cuccokat TLF public ftp-n, de nem egy villám az se...
Elküldve: 2005. 09. 26. 20:34
Elküldve: 2005. 09. 26. 20:50
Nyilván nem azoknál álltam sorba a ritka folyóiratokért, akiknek mainstream sorozatokat töltöttem fel
Elküldve: 2005. 10. 22. 10:28
A fura, hogy ezzel párhuzamosan a dc is megzakkant. Amikor elindítom, 1-5 percen belül kihajít a programból egy hibaüzenettel. Próbáltam már ott is a teljesen tiszta újrahúzást, több verziót és kiadást is kipróbáltam, de semmi. Ja, és a két megosztót nem párhuzamosan használom, tehát nem ez okozhatja.
Elküldve: 2005. 10. 23. 15:51
Elég röhelyes, hogy bár a vonal feltöltési kapacitása szinte elenyésző a letöltéshez, mégis az összegzett töltési aránynál a feltöltés többszöröse a letöltésnek.
Elküldve: 2005. 10. 23. 17:15
Elküldve: 2005. 10. 23. 18:49
A le és feltöltés limitálva van kb 80%-ra, és van bőven berakva letöltésre váró, vagy 3 oldalnyi. Ráadásul, eddig emule-ban 10-12 óra alatt lejött jó pár száz mega, most meg ennyi idő alatt 70-90. Ellenben a feltöltés 500-600 körül jár. Emellett beraktam olyan forrásokból is jópárat amiből van pár száz forrás a neten. Eddig általában 2-3xosa volt a letöltés a feltöltésnek, most meg megfordult az arány. Ez fura. Illetőleg, most vettem észre, hogy, bár eddig a le/feltöltés mutató a címsorban egész pontos volt, most meg hajlamos percenként is frissülni.
Egy másik, régebbi kérdésem: van egy xy user, aki állandóan üzenni akar nekem. Nem tudom, miért de már vagy egy hónapja minden nap jön vagy fél tucat üzenet, amiben mindig csak a saját nickjét küldi középre igazítva, majd megszakad a kapcsolat. Próbáltam már válaszolni is, de sosem jutott el hozzá a válaszom. Ez valami bugware, ami emule-ban terjed, vagy csak valami őrült, aki reklámozni akar(na) így, vagy efféle?

Súgó
A téma zárva.