Sziasztok!
Velemenyt szeretnek kerni SSD vasarlas kapcsan.
Vasarnap meghalt az OCZ Vertex 2-esem (a sors pikanteriaja, hogy szombaton jart le a gari...). Probaltam kideriteni, hogy van-e esetleg markaszerviz valahol itthon, ahol esetleg szerelik garin kivul. Nem igen talaltam..
Ami az en saram (bar ez nem tudom mennyiben okozhatta a vinyo halalat) - de IDE modeban ment, nem AHCI-ban. De ez nem gondolom hogy vizvalaszto?
Illetve megoldaskent nezegettem, hogy milyen SSD-t erdemes venni. Az eddigi hozzaszolasok es kulonbozo tesztek alapjan Samsung 830-as tunik jo valasztasnak. 840-es eleve kizart a szememben, nem bizok a TLC technologiaban, illetve nekem fontos lenne az elettartam, ami TLC-nel az ertelmezesem szerint kevesebbet bir.
Az SSD-n Win7 futna csak. Mellette egy WD 2TB-os csoda ketyegne adattarolokent. Asus P7H55-LX alaplapon, Intel i750-es proci melle, 4GB 1333 Ram. (alaplap es ram upgrade is varhato a kozeljovoben SATA3 support miatt es a pagefile csokkentese vegett (bar ez ugyis a WD-n lesz/van)).
Alapvetoen a kovetkezoket neztem ki, es itt kernem a velemenyeteket:
Samsung SSD 830 128GB (MZ-7PC128N/EU) -
http://www.samsung.c...8N/EU-techspecs
Samsung SSD 830 128GB (MZ-7PC128B/WW) -
http://www.samsung.c...7PC128B/WW-spec
OCZ Vertex 3 Max IOPS SATA III 2.5" SSD 120GB
- mi az alapveto kulonbseg a Samsung ket tipus szama kozott? A kiegeszitokben latok nemi elterest, de ezenkivul semmi lenyegeset
- a tesztek alapjan nem szerepelt tul jol a Vertex 4-es (sot oszinten szolva a Vector sem volt tul meggyozo) - aminek gondolom jelentos resze csak a tesztekben latszik - de ezek, illetve a sajat tapasztalatok hoznak nemi ketelyt az eletembe az OCZ-vel szemben - megis van bennen nemi markahuseg az OCZ irant. Indokolt az a negativ felhang ami mostanaban az OCZ-t erinti? Eltekintve egy firmware upgrade szuksegessegetol, megbizhato?
- a Samsungokra 3 ev "korlatozott" jotallas ervenyes - mit jelent itt a korlatozott jelzo?
-illetve OCZ-nel (vagy ugy altalaban) mi a kulonbseg a Toggle es a Sync NAND kozott? Ugy latom az OCZ IOPS-nel van csak Toggle, egyebkent a Sync jellemzo.
Arkategoriaban 25-30 kozott mozognek, max 35e HUF-ig.
Mint emlitettem, alapvetoen rendszer futtatasara kellene - relativ keves irassal. Ahol meg talaltam Samsung 830-ast, az szamomra ismeretlen, kisboltnak tunik, ahol az utolagos ugyfel/panasz kezelessel kapcsolatban ketelyeim vannak (bar talan a Samsungnak eleg jol kiepitett szervizhalozata van mar ahhoz, hogy ez ne okozzon nagy problemat), mig az OCZ egy mar kiprobalt, ismert cegtol jonne.
Es egy kicsit offszeru:
- a tesztek kapcsan nem teljesen ertem mi ertelme a Sequencial vs random teszteknek. Ha fizikailag minden adategyseget pont ugyanolyan gyorsan er el az SSD, akkor ez az osszehasonlitas csak a FW koordinaciojat meri? Korrelacio akkor irhato fel, ha a kis adathalmazokat (amit a random tesztekkel mernek) logikailag nem egymas utan helyezi el a rendszer. Illetve ha a kis adathalmazokat logikailag sorban irjuk fel, de nem sorban akarjuk elerni. Ez szvsz csak akkor fordul elo, ha irunk-olvasunk az SSD-n, ami nem elsodleges felhasznalasi felulet, nem?
Koszi a segitseget!
Kendalh