Most telepítettem egy új gépbe Samsung 840-es SSD-t. Mondjuk ezt a firmware-t elfelejtettem feltenni, amit itt linkeltek felettem. Az nagy hiba?
Amúgy minden okés, TRIM megy, 1024-es alignment rendben (Win 7 telepítőjével partícionáltam, és fel is került rá egy Win 7, friss telepítés). Lapozófájlt meghagytam, sokat nem számít, a gépben amúgy sem volt egyáltalán HDD, csak ez a 120 gigás SSD, a felhasználójának elég ennyi hely, előtte sem volt nagyobb HDD-je, és még azt sem használta ki.
Végül is minden jó, az átviteli értékek megfelelnek a tesztekben írtaknak, DE melyik programmal lehetne megnézni, hogy az SSD-t érintő Windows-beállítások rendben vannak-e (indexelés, prefetch, töredezettségmentesítés, stb. letiltottak-e)? CrystalDiskMark és AS SSD Benchmark nem tudott ezekről semmit írni.
Szubjektív: első SSD, amivel dolgom volt, és valóban többszörösen gyorsabb, mint egy HDD, főleg a bootidőn érezni, de a bootidőt és egy-két extrém esetet leszámítva (Office 2010 telepítés nagyon hosszú egy HDD), átlag otthoni felhasználásnál (böngészés, dokumentumszerkesztés, zenehallgatás, filmnézés, Flash) nem érzem hú-de gyorsabbnak (a gép i3, 8GB RAM, CPU-GPU Intel HD 2500). Pedig azt vártam, hogy olyan gyorsan dobja majd az ablakokat, hogy bepókhálósodik a monitor. Gyors-gyors, de tesztek alapján nagyobb gyorsaságélményre számítottam. Lehet a tesztek magasztalják túl, meg a marketing miatt írják csak bele, hogy olyan gyors lesz, mint schmittpali eltávolítása. Bár YouTube videókon is gyorsabbnak tűnt, mondjuk ott csúcs SSD-ket filmeztek, meg néhol RAID-ezték is.
Szerkesztette: Raynes 2013. 01. 02. 16:05 -kor