Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 14. 13:59
vipi: korábban írtad, hogy szted a TRIM csökkenti az SSD élettartamát.
némi brainstroming után rájöttem, hogy elvben igazad van, legalábbis bizonyos esetekben.
viszont utánanéztem a neten és azt írják egyes helyeken, hogy a TRIM nem csak és kizárólag a felesleges, törlendő blokkokat jelöli meg hanem végez vmiféle optimalizácót is, "adatbázist" vezet ezekről a blokkokról és ennek hatására a wear-leveling is hatékonyabb. nemtom hogy ebből mi az igazság.
lehet, hogy a TRIM alatt nem csak magát a parancsot kell érteni, hanem több funkció gyűjtöneve.
ezt csak azért írtam mert ebből kiderül, hogy fogalmunk sincs, hogy mi az ábra.

Hát kb.
A trim, ha csak jelölget azt nem is értem miért extra feature, amit kapcsolgatni kell. Anélkül hogy él egyáltalán egy SSD?

a wear-levelinget meg tuti vmi statisztikai alapon kell(ene) vezérelni, mert ha van extra átmozgatás, akkor függ az folyamatos használatban lévő adatmennyiségtől, hogy mennyit éri meg pakolgatni (+írást alkalmazni) a cellánkénti íráskiegyenlítésre. És ezzel az is igazolódni látszik, hogy telítettségfüggő is kell, hogy legyen az algoritmus... már ha optimális akar lenni.
Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 14. 16:28
valaha (kb. 2 hónappal ezelőttig

) nekem is csak vinyó volt a gépemben.
a kitömörítés vagy betömörítés sosem fogta le a rendszert/vinyót. btw ki az aki állandóan tömörítget? én max kitömöríteni szoktam azokat a cuccokat amit letöltök.
Aki letölt.

Kitömörítésre gondoltam ofc. Befelé a proci a szűk keresztmetszet, kifelé a vinyó.
Amúgy olyan sokat én sem tömörítgetek ki, csak amit letöltök szintén.

De kellett valami HDD igényes példa is.
Arról beszéltem anno, hogy ami nem HDD igényes, mondjuk 1db TCMD, 3 böngésző, 1 Acrobar Reader, stb... csipcsup programok nyilván elindulnak szó nélkül vinyón is. Ezért hoztam fel egy HDD intenzív példát is. Kitömörítés, másolgatás azért megfog egy 1 HDD-s rendszert eléggé.
Tegnap ment havernál egy ugyanolyan akció, 1HDD, kitömörítés, install és közben már az FF indításra is várni kellett, nagyobb indításról már nem beszélek...
Na ez az ami több vinyóval is drasztikusan jobb. Nyilván az SSD még jobb lehet ebben, de ezt is meg lehet oldani HDD-vel... még számomra is, aki nem szeret várni.

Erről szólt a példám és a régebbi hsz-eim...
Szerkesztette: vipi 2010. 04. 15. 10:08 -kor