Idézet: didyman - Dátum: 2010. 03. 23. 08:42
Azt nem értem, hogy ha sose használtál ilyet és pláne nem is vagy képben a működési elvét illetően,miért tartasz ki explicit marhaságok mellett ennyire?

-SSD-nél miféle karbantartásról beszélsz?
-SSD-n a töredezésnek nincs jelentősége, nincsen szekvenciális olvasás és random olvasás, minden egyes cellát doszt azonos idő alatt érsz el, nincsenek fizikai elhelyezkedési jellemzők.
-Fenti sor nem függ a telítettségtől SEM.
Úgyhogy nem tudom, milyen függőséget
érzel, de szerintem felesleges energiát belefektetni ennek a magyarázásába részedről, mert abszolút tévúton jársz vele.
Nem kéne mindjárt nekem esni és lehülyézni. Az itt leírtakból és a korábban olvasottakból következtettem és próbálom végiggondolni, értelmezni használatóság szempontjából, nem a leírt átvitel meg 1-2 video alapján ámulni nyitott szájjal. Ez csak nem baj?
Ettől függetlenül írhatok hülyeségeket, vagy fogalmazhatok rosszul.
-SSD-nél karbantartás: Szó volt róla, hogy kiegyenlíti az írási ciklusokat fizikai címenként. Ergo adódik a gondolatmenet amit leírtam: ha visznylag fix tárolt adatmennyiséged van rajta és üres helyed, kvázi statikusan, akkor ez mégsem lesz statikus. Tehát mégiscsak többet írogat 1-2x, mint amit én fizikailag indítok rá. Az más kérdés, hogy ez csak elméleti szint: azt nem mondtam, hogy ettől használhatatlan lassú és/vagy drasztikusan lecsökkent élettartamú lesz. Annyit írtam, hogy ez árnyalja a képet és valamit biztos ront az általános használhatóságon. De ha visszaolvasok akármelyik SSD topicban ezek ismert problémák, nem én találtam ki őket...
-Töredezettség, szekvenciális, random olvasás/írás. Rosszul fogalmaztam: épp azt mondtam, hogy HDD csak szekvenciálisan gyors, SSD-nek mindegy. Az is, ha ő maga megmozgat és átrendez a háttérben. nem a töredezettségre gondoltam, mivel az nem számít, hanem pusztán arra, hogy jóval több az írás, olvasás, mint amit indítunk. Lásd 1. pont.
-Mi nem függ a telítettségtől? Lehet, hogy félreértek akkor valamit: Arról volt szó, hogy igyekszik kiegyenlíteni a cellák írási ciklusait.
Ha üres az egész és ezekre írok/törlök adatot akkor végig tudja írni fizikailag az egészet. Ha a fele kvázi statikusan (statikusabban, mint a változó adatok) tele van akkor azokat át kell másolni egy másik cellába és a felszabadított cellát használni írni/törölni.
Rosszul értem a logikát?
Idézet
Szerintem ülj le egy fotosop elé és lesd meg, mennyivel másabb SSD-n. Ha még sokgiga RAM-od is van, a PS/Win nem fogja felköltöztetni a saját és Windows közös 4-6GB-nyi adathalmazát az operatív tárterületre, legfeljebb csak amit gyakran ér el, ugyanez igaz a megnyitott fotókra. Ha lapozófájlt használsz, egy böngészőt is ki fog rámolni jórészt oda a rendszer, ha nincs használatban-olvass utána a Windows memóriakezelésének, meg fogod érteni, miért drámai a javulás egy SSD-vel, de mégjobb lenne, ha használnál ilyet pár napot-hetet, mielőtt véleményt formálsz érzésekre alapozva.
Azért ez beállításfüggő is. Nem feltétlen rámol ki mindent a win sem és a fotosop sem, meg lehet azt oldani. Munka mellé meg nem 2-4gb ramról beszélek a mai árak mellett...
Idézet: Dan(td) - Dátum: 2010. 03. 23. 09:37
A
Minden ami SSD topikba nézz már be, kiváncsi lennék vinyóval(vagy vinyókkal) produkálsz-e nekem jobb random 4k read/write eredményt mint amit az én megfizethető árú MLC-s Kingston-om tol
nos nekem 40gb-os az SSD-m, van 20GB szabad helyem nézzük mi is van a lefoglalt 20 GB-on:
win7 prof. x64
nero9
coreldrawsuite x13
office2007prof
acronis true image home 2009
firefox
opera
stb. még egy csomó kisebb progi amit használok.
azt azért hozzáteszem mik nincsenek az SSD-men: tempek, dokumentumok mappa, swap file, ha ezek rajta lennének további 5-6 gb-ot megennének, de még így is maradna hely, viszont SSD előtt egy 36gb-os SCSI vinyóm volt ott is máshol tartottam ezeket a dolgokat.
Na mind1 lehet még téged győzködni, de azért majd próbálj ki egyszer egy SSD-t

Egyszer biztos ki fogom... félreértés ne essék, látom a videókból mennyire gyors és azt is felfogom, hogy mennyit számít alapesetben a háttértár sebessége egy gép komplett használati értékében - a legtöbbet. Használok laptopot is, munkára, világos, hogy ide megváltás lenne. De asztaliba nem látom azt az több nagyságrendi különbséget, amit ez jelenthetne. Ill. ahol látom arra meg azt mondom, hogy nem váltja meg a világot. Az, hogy a firefox 0.05mp vagy 0.5 alatt indul... és mellé egy tcmd Ez nyilván felhasználásfüggő is, függ attól milyen programot használsz, ráfér-e. Hányat egyszerre, stb...
Meg, hogy mi van a rendszer alatt. Pl. nálam 2x500-as raid1-en a win, a temp, swap file pedig volt már a raid-en ill egy harmadik hdd-re telepítve is. 4GB ram mellett. Elég pattogós így is... de azt belátom, hogy kicsit speciálisabb eset ez is, közel ugyanilyen konfig, csak single 1hdd-vel anyáztam már én is mikor az 5. progit indítom és pattognia kéne.
ps: Mellesleg temp és lapozófile-t én rátenném, az elég sokat dobna még a sebességen.
Szerkesztette: vipi 2010. 03. 23. 11:12 -kor