Idézet
kérdés: ugye nekem van egy arena-m. nagyon hiányolom a nyílt oprendszert, kb ez az egy bajom van vele, de ez nagyon nemjön be

mennyire lenne érdemes omniára váltanom? ahogy olvasgattam, spb-vel sokkal jobb az egész, és ugye mégiscsak nyílt lenne... mennyire vannak rá programok?
                 nekem volt egy első szériás ominám, nem szerettem. az újak már jók (azt mondják legalábbis, nem volt hozzá szerencsém!)
hogy mennyi program van? nehéz megválaszolni, naaaaaaagyon sok, rettenet sok. köztük nagyon sok a fizetős, profi alkalmazás és nagyon sok az ingyenes, kevésbbé profi program, de akad bőven full profi is. 
amit érdemes átgondolni, hogy kell vagy nem full billentyűzet (gépből kicsúsztatható), ha nem, akkor omina tökéletes, ha kell, akkor xperia. az ominának rettenet erős a procija (asszem 800mhz körül), nincs benne 3d gyorsító chip. az xperia a most átlagosnak mondható 528mhz-es procival érkezik, van benne 3d gyorsító. 
a témában nem vagyok valami jártas, de általában az újabb htc készülékeket (nem az alsó kategóriát), az új omniákat és az xperiát szokták ajánlani (xperiánál vigyázni kell, hogy melyik szériát szemeli ki az ember, az első szériások házának anyaga tré, kopik és leválik a külső borítás, szerencsémre nekem úgy fest, hogy nem ilyen van, eddig még teljesen egyben van a külseje, júliusban szerelték össze)
igazából az iphone lenne a legjobb választás, imádtam, de rettenet hiányzott a teljes billentyűzet, az onscreen bill nagyon messze van egy valós keyboard-tól. noha én is telepítettem a windows mobile-os iphone billentyűzetet, mert pl egy sms megválaszolására bőven elég az onscreen bill, de egy email vagy fórum üzenet megválaszolása esetén idegtépő tud lenni, hiába egykezesen lehet írni, akkor is figyelned kell, hogy mit nyomsz, full billentyűnél ilyen nincs, vakon 1 kézzel lehet írni, hiba nélkül, bár ehhez alapból tudni kell vakon gépelni. 
az új készülékek nagy képernyő felbontása miatt tökéletes gps eszközök, bár az első omniának elég gyenge volt a gps chipje (firmware update-ek ezt orvosolják valamelyest), míg az xperia gps chipje jobb, mint a családban lévő pna-s gps, házon belül 13 műholdat lát, alagútban sem veszíti el a jelet és egy szoftverrel még a tmc funkció is elérhető (bármely fm rádiós winmo-val meg lehet csinálni)
az erős procik miatt már szinte 100%-os a netezési élmény, főleg skyfire böngészővel (opera sem rossz, sőt, de a skyfire jobban bejött nekem), java jre (nem java script!) kivételével eddig minden ment, youtube is olyan, mint amilyennek lennie kell, flash-es játékok zöme működik (iphone-nak ez sajnos nagy hibája, youtube.com totál kiesik. azt mondják, hogy a mozilla fennec böngésző lesz egy álom, ha jól tudom még java jre is menni fog vele. még nincs kész, egy pre-alpha változatot le tudtam vadászni, de nem igazán működött (egy adott eszközre készült, nekem meg nem az van 

)
az spb egyébként csak egy grafikus shell, elég sok hasonló van, többek között ott a touch flo 3d (htc készülékekhez, de mivel az xperia úgymond htc, azzal is ment), bár nekem az nem jött be, vagy androkkid vagy mi, ami a google android grafikus kinézetét hozza, stb stb stb (sokat próbáltam, de eddig az spb jött be leginkább). 
ami még tetszik, hogy mivel már elég erősek a gépek, azt is meg lehet csinálni, hogy win95-98-2000-et telepítesz a gépre virtuális pc alá (bochs ppc edition), noha egy win95-nek már sok értelme nincs, azért egy win2k-n elég sok minden fut még, illetve egy kiherélt, minimal xp is fut, de hogy hogy, az passz, azt még nem láttam, lehet, hogy a passziánsz is 1 fps-el fut)
vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy biztosan kell-e neked, illetve ha kell, akkor milyen funkciók kellenek leginkább és a szerint kiválasztani a gépet, főleg, hogy ezek nem az olcsó kategóriát képviselik. 
ja igen, első körben meg ajánlatos valami tolvajok elleni szoftvert telepíteni, ha ne adj isten ellopják a készüléked, akkor a megfelelő intézkedéseket hajtsa végre a telefon (pl simkártyát kiveszik, zárjon le bizonyos részeket, megadott számra küldje a gps koordinátáit, stb stb stb, elég profi ilyen cucuk vannak)
az alap szoftverek elég trék, mindenképp érdemes a kívánt funkciókhoz valami profi programot beszerezni, pl az ms féle mobile office egy trágya, viszont a textmaker és a planmaker profi, azt kapom, mint a normálá gépes office-nál, ugyan így az alap gps szoftverek elég silányak, ellenben egy igo már teljesen jó, vagy pl az internet explorer elég tré, opera vagy skyfire (később fennec) használata mindenképp ajánlott. 
remélem valamelyest tudtam segíteni, ha kérdés van, akkor írj, ha valamit rosszul írtam vagy rosszul tudok, akkor javítsatok!