Linux
Elküldve: 2009. 03. 25. 22:19
igazán nincs mit, nekem öröm, ha segíteni tudok.
www.darjani.org - Ingyenes Star Wars Galaxies szerver (nem warez!) www.darjani.org/jgrn- Juggernauts klán (MMORPG, MMOFPS, Airsoft)
My gaming rig: Gigabyte EP45-DQ6 | Intel Core2Quad Q9550 | 2 x 2 giga Kingston HyperX DDR2-1066 | Asus 9800GX2 Extreme 1GB | 4x winyó raid 0+1-ben 1,2TB | SB Audigy 2 ZS Platinum + Yamaha házimozi | OS: Windows 7 SP1 64-bit / LOS / Haiku for fun
Mobile devices:Galaxy Note 3
My gaming rig: Gigabyte EP45-DQ6 | Intel Core2Quad Q9550 | 2 x 2 giga Kingston HyperX DDR2-1066 | Asus 9800GX2 Extreme 1GB | 4x winyó raid 0+1-ben 1,2TB | SB Audigy 2 ZS Platinum + Yamaha házimozi | OS: Windows 7 SP1 64-bit / LOS / Haiku for fun
Elküldve: 2009. 05. 13. 18:48
Nem hittem hogy valaha is idáig fajulok. XD Na szóval, Linux telepítésen gondolkodok. A hozzáértőket kérdezném hogy melyiket éri meg felrakni? (lehetőleg magyar legyen) + Igaz hogy kevesebb memo-t eszik mint a windows? Lehet rá "atomdúrva" skin-eket pakolni? Van rá nómális eMeSeN? Röviden ennyi.

I wanna waste her monthly blood
Wanna get some on my love
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:15
Idézet
Nem hittem hogy valaha is idáig fajulok. XD Na szóval, Linux telepítésen gondolkodok. A hozzáértőket kérdezném hogy melyiket éri meg felrakni? (lehetőleg magyar legyen) + Igaz hogy kevesebb memo-t eszik mint a windows? Lehet rá "atomdúrva" skin-eket pakolni? Van rá nómális eMeSeN? Röviden ennyi. 

a memória fogyasztás annak a függvénye, hogy mi fut a háttérben (részben). a win-t is masszívan gatyába lehet rázni, de úgy alapból szerintem igaznak mondható.
ha érdekel a desktop buherálás, akkor a linux a te világod
(speciel engem ez a téma nagyon érdekel, de ennyire szabad kezet soha sehol nem kaptam, nem csak kész dolgokkal szórakozhatok, hanem már elkészített dolgokat tök egyszerűen módosíthatok, saját kényem kedvem szerint)

első videó amire ráböktem (hehe, nem a saját videót promózom
), az első pár tíz mp vista, utána linux. kb így fest egy alapbeállításokkal rendelkező linux desktop, onnan már csak rajtad múlik, hogy merre viszed tovább.

normális emesen? igen, úgy hívják, hogy emesene (szal lehagytál egy e betűt), vagy pidgin, stb stb stb. igazából rengeteg kliens van, ami az msn protokollt lekezeli.
edit: na jó, itt egy saját videó is, kb 2 évvel ezelőtti (azóta viszonylag sokat alakítottam rajta) (ez túlképp csak arra ment ki, hogy itt is van "dreamscene", ha akarom, ráadásul jóval kisebb erőforrással, és nem is kell lekapcsolni játékok indításánál, mint mondjuk az aero-t vagy a dreamscene-t)
www.darjani.org - Ingyenes Star Wars Galaxies szerver (nem warez!) www.darjani.org/jgrn- Juggernauts klán (MMORPG, MMOFPS, Airsoft)
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:18
Köszi dareal. Még annyit ,hogy nehéz rá skin-eket pakolni? Vagy ez is olyan mint a windóz ("katt a next-re és fenn van") telepítés.
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:22
Idézet
Köszi dareal. Még annyit ,hogy nehéz rá skin-eket pakolni? Vagy ez is olyan mint a windóz ("katt a next-re és fenn van") telepítés.
alapból rohadt egyszerű, csak katt-katt-katt az egész (óra mellett van egy ikon (fusion manager vagy mi)), ott simán kattintgatni kell. viszont, ha olyan dolgokat akarsz csinálni, ami alapból nincs benne (mint pl nálam a videó asztal háttér), azt neked kell megcsinálni, vagy megkeresni (hozzáteszem, hogy alapból is iszonyat sok plugin van hozzá, ami szabadon bővíthető akár egyszerű scripttel, vagy egy komolyabb programmal is)
szal kezdőtől a haladókig terjed az állítgatási lehetősége. csak egy példa a kezdőkre: anyum notiján is linux van, ő saját magának állította be a desktopot úgy, hogy olyat windowson több tucat program telepítése után sem látsz
) a gépekhez meg úgy az egész informatikához annyit ért, hogy pl a pendrive-ot úgy hívja, hogy usb, and so on
)

Elküldve: 2009. 05. 13. 19:29
Király! Mindjárt fel is rakom az ubuntu-t.

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:33
és játékok terén mi a helyzet vele? programok terén? driverek terén?
vagyis megy rajtuk minden ugyanúgy, vagy kell keresni linuxos fajtát?

Elküldve: 2009. 05. 13. 19:34
egyébként, ha már témánál vagyunk

épp ma kezdtem el dolgozgatni a "GK Linuxon" 

bezony, csinálok egy linux-ot a GK-nak, ami ha akar valaki, leszedi és használja.
erről a GK stáb még nem tud, természetesen az engedélyüket fogom kérni hozzá.
nagyon sok értelme nincs, de arra gondoltam, hogy csinálok egy olyan SuSE alfajt (a novell susestudio-val, túlképp egy katt-katt linux builder), ami játékosoknak kitalált. ez alatt azt értem, hogy alapból tartalmazni fogja a wine (windows programok futtatására szolgáló wrapper) egy patchelt változatát (1-1 patchet én készítettem, a többit mások), ill minden nyenyenyunyát ami egy játékosnak kellhet (teamspeak stb)
2 változata lesz, egyik ATi, a másik Nvidia kártyás játékosoknak (nem kell drivert telepíteni, alapból tartalmazni fogja). a rendszer alapból mint live cd lesz elérhető, de a cd-ről telepíthető lesz élesbe is.
holnaptól szerintem tölthető is lesz a 0.0.1 változat, telepítésre nem ajánlom, de live cd-s tesztelésre tökéletes (első cd-t már megírtam, nálam minden ok. mivel az opensuse jól bevállt rendszerére épül, nincs vele sok meló).
már csak el kell kapnom Daks-ot, vagy valakit akitől engedélyt kérhetek, oszt jöhet a build 

ja, még valami! ha kapok rá engedélyt, akkor kérném szépen, hogy akinek van kedve és lehetősége rá, az szánjon meg pár jó grafikával, értem ez alatt a logókat, háttérképeket ésatöbbi
ez az, amihez inkább nem nyúlnék, mert szerintem egy óvodás jobban rajzol mint én 

Elküldve: 2009. 05. 13. 19:40
őőőő Hogy is kell felrakni a windows mellé? 
Szeretném ha mind2 fenn lenne és indításkor lehetne választani, hogy most épp mivel akarok nyomulni.

Szeretném ha mind2 fenn lenne és indításkor lehetne választani, hogy most épp mivel akarok nyomulni.
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:40
Idézet
és játékok terén mi a helyzet vele? programok terén? driverek terén?
vagyis megy rajtuk minden ugyanúgy, vagy kell keresni linuxos fajtát?

nézzük, sorjában 

játékok: nagyon sok játék fut minden gond nélkül, viszont jó sok el sem indul, vagy pöcsölni kell, hogy menjen. tapasztalataim szerint a játékok nagyon nagy része minden gond nélkül fut, sőt. személyes tapasztalatom, ill neten is olvashatsz pár játékról, ami bizony jobban fut linux-on, mint windows-on (személyes tapasztalatom a star wars galaxies (mmorpg), illetve az első, vagy második tony hawk. windows-on el sem indult, mert gyenge volt a gép, linuxon futott, persze low-low-low grafikán
)

programok: konkretizáld
egy linux disztribb több ezer programmal érkezik. annyit mondok csak, hogy az industrial lights and magic a star wars episode 1 óta linux-os gépeken, GimpVideo-val (is) szerkesztgeti a filmjeit.

driverek: most már általánosan elmondható, hogy nincs vele gond. persze vannak olyan cuccok, amihez semmi driver nincs, common driverrel sem megy, de egy már nagyon ritka. régen néztem, hogy milyen alkatrészeket veszek, ma már nem kell. nem kell drivert telepítenem (csak a vidkarihoz, de az egyszerűbb, mint windows-on (kivéve az ati, de annak kula a drivere, by ati)), szal plug and play az itt inkább valós 

természetesen nem minden programnak van linux kiadása, max egy hasonló program, amit máshogy hívnak. kb ennyi. de ha mindenképp a windows-os program kell, akkor wine vagy vbox
)

pl a desktop-os topic-ban láthatod, hogy ott fut a word, total commander, stb.
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:43
Idézet
őőőő Hogy is kell felrakni a windows mellé? 

több lehetőség van a telepítésre.
1: nem telepíted, live cd. lassú, mentésre viszont tökéletes (írja/olvassa az ntfs fájlrendszereket)
2: img fájlba telepíted. a windows partíción létrehoz egy fájlt, abba telepíti magát, szal nem csinál partíciót
3: partícióra rakod, ilyenkor vagy új vinyó, vagy a meglévő windows partícióról csíp le annyit, amennyit megadsz (persze max annyit, mint amennyi a max szabad terület, csodákra nem képes
)

régen javasolt volt egy defragmentált partíción csinálni, úgy tudom, hogy most már a partícionálás sem szükséges
Elküldve: 2009. 05. 13. 19:46
Már van ubuntu CD-m, éppen arról írok.
Akkor csak katt a telepítésre és kész?

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 13. 20:03
Azt mondja túl kevés a hely az automata partícionáláshoz. De hát még van 30gb-om!
Szerintem az a baj hogy a windows partíció majdnem az egész vinyót elfoglalja ha jól látom. Nem lehetne "visszább venni" belőle??

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 15. 07:45
Idézet
Azt mondja túl kevés a hely az automata partícionáláshoz. De hát még van 30gb-om!
Szerintem az a baj hogy a windows partíció majdnem az egész vinyót elfoglalja ha jól látom. Nem lehetne "visszább venni" belőle??

ennek egyébként ez a lényege: az ms féle filerendszerek eszement módon képesek a töredezettségre (más filerendszer is tördezik, de azok kialakításuk révén folyamatosan töredezettségmentesítik magukat, ezért nem is találsz töredezettségmentesítőt pl linux alá, google ugyan rengeteg találatot ad, de azok csak fórumbejegyzések, ahol azt írják, hogy fogj egy nagy fájlt, azt move-old át máshova, kész is a töredezettségmentesítés

szal, hiába van 30 giga szabad helyed, a filerendszer tördezettségének köszönhetően nincs akkora egybefüggő szabad hely, amit le tudna csípni.
egy kis szemléltetés:
* = foglalt terület
- = szabad terület
[ = partíció eleje
] = partíció vége
partíció:
[***********-------] - egy minimálisan töredezett partíció, a szabad hely a partíció végén folytonosan van jelen, így az egyben lecsíphető.
[*-*--*-****-*--***] - egy nagyon töredezett partíció, a szabad hely össze-vissza található a partíción, egyben nem csíphető le a szabad terület, régen nem nézték ezt a partíciónálok, így egy gondatlan partícionálás eredménye az volt, hogy ezen töredezett ntfs partíció sérülté vált, lévén a partícionálás során az adatokat tartalmazó rész is lecsípésre került, nem kevés fejfájást és adatvesztést eredményezve.
Elküldve: 2009. 05. 15. 13:15
Akkor nyomok rá egy töredezettség mentesítést!

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
Elküldve: 2009. 05. 15. 13:23
Idézet

Elküldve: 2009. 05. 15. 13:26
Idézet
Idézet

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down
#119 Guest__*
Elküldve: 2009. 05. 15. 15:20
Idézet
egyébként, ha már témánál vagyunk

épp ma kezdtem el dolgozgatni a "GK Linuxon" 

bezony, csinálok egy linux-ot a GK-nak, ami ha akar valaki, leszedi és használja.
erről a GK stáb még nem tud, természetesen az engedélyüket fogom kérni hozzá.
nagyon sok értelme nincs, de arra gondoltam, hogy csinálok egy olyan SuSE alfajt (a novell susestudio-val, túlképp egy katt-katt linux builder), ami játékosoknak kitalált. ez alatt azt értem, hogy alapból tartalmazni fogja a wine (windows programok futtatására szolgáló wrapper) egy patchelt változatát (1-1 patchet én készítettem, a többit mások), ill minden nyenyenyunyát ami egy játékosnak kellhet (teamspeak stb)
2 változata lesz, egyik ATi, a másik Nvidia kártyás játékosoknak (nem kell drivert telepíteni, alapból tartalmazni fogja). a rendszer alapból mint live cd lesz elérhető, de a cd-ről telepíthető lesz élesbe is.
holnaptól szerintem tölthető is lesz a 0.0.1 változat, telepítésre nem ajánlom, de live cd-s tesztelésre tökéletes (első cd-t már megírtam, nálam minden ok. mivel az opensuse jól bevállt rendszerére épül, nincs vele sok meló).
már csak el kell kapnom Daks-ot, vagy valakit akitől engedélyt kérhetek, oszt jöhet a build 

ja, még valami! ha kapok rá engedélyt, akkor kérném szépen, hogy akinek van kedve és lehetősége rá, az szánjon meg pár jó grafikával, értem ez alatt a logókat, háttérképeket ésatöbbi
ez az, amihez inkább nem nyúlnék, mert szerintem egy óvodás jobban rajzol mint én 

Elküldve: 2009. 05. 15. 20:35
Végre sikerült felrakni az Ubuntu-t!!! 
Fater berakta az öcsém régi 20gigás vinyóját és arra csont nélkül felment!

Wanna get some gasoline
And burn the house down
Wanna get some gasoline
And burn the house down