Linux
Elküldve: 2009. 03. 25. 17:48
Idézet
A Linux jo op. rendszer?
de azért ez sok mindentől függ. ha csak játszol, akkor windows (lévén a játékok arra jönnek ki, bár linuxon is futnak, de azért winen jobb)
www.darjani.org - Ingyenes Star Wars Galaxies szerver (nem warez!) www.darjani.org/jgrn- Juggernauts klán (MMORPG, MMOFPS, Airsoft)
My gaming rig: Gigabyte EP45-DQ6 | Intel Core2Quad Q9550 | 2 x 2 giga Kingston HyperX DDR2-1066 | Asus 9800GX2 Extreme 1GB | 4x winyó raid 0+1-ben 1,2TB | SB Audigy 2 ZS Platinum + Yamaha házimozi | OS: Windows 7 SP1 64-bit / LOS / Haiku for fun
Mobile devices:Galaxy Note 3
My gaming rig: Gigabyte EP45-DQ6 | Intel Core2Quad Q9550 | 2 x 2 giga Kingston HyperX DDR2-1066 | Asus 9800GX2 Extreme 1GB | 4x winyó raid 0+1-ben 1,2TB | SB Audigy 2 ZS Platinum + Yamaha házimozi | OS: Windows 7 SP1 64-bit / LOS / Haiku for fun
#83 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 18:34
Lehet játszani Linuxon?? Én úgy tudtam, hogy azon még DirectX sincs. De télleg lehet rajta komoly gémeket tolni? Talán lehet ráerőszakolni DX-t? Dehiszen az nem Win kernelre épül? Vagy hülyeségeket beszélek??
Elküldve: 2009. 03. 25. 18:39
Idézet
Lehet játszani Linuxon?? Én úgy tudtam, hogy azon még DirectX sincs. De télleg lehet rajta komoly gémeket tolni? Talán lehet ráerőszakolni DX-t? Dehiszen az nem Win kernelre épül? Vagy hülyeségeket beszélek??

Elküldve: 2009. 03. 25. 18:40
Idézet
RiG:
Mobo: ASUS P5KPL-AM-In-Roem-Si
CPU: Core 2 Quad Q9550 Stock 2.8Ghz 12Mb cache 1333MhZ
VGA: Gigabyte GTX550Ti Oc 1GB GDDR5 + ASUS GTX 260 [Just in Case]
RAM: Kinston 4GB DDR2 800MhZ
HDD: 2TB Samsung & 250GB Maxtor
Mobo: ASUS P5KPL-AM-In-Roem-Si
CPU: Core 2 Quad Q9550 Stock 2.8Ghz 12Mb cache 1333MhZ
VGA: Gigabyte GTX550Ti Oc 1GB GDDR5 + ASUS GTX 260 [Just in Case]
RAM: Kinston 4GB DDR2 800MhZ
HDD: 2TB Samsung & 250GB Maxtor

#86 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 19:02
Idézet
Idézet
Elküldve: 2009. 03. 25. 19:17
Idézet
egyszerübb: a játék eleve kijön linuxra is, ilyenkor semmi teendő, csak indítani kell (sajnos ritka, mint a fehér holló)
picit nehezebb: wine-t kell használni, ez egy wrapper, ami a win/dx hívásokat átfordítja linux/opengl rendszerhívásokra.
ez kb így néz ki: wine telepít, majd parancssorban (vagy vlmi ablakos rendszerben a *.exe fájlokhoz a wine-t hozzárendelni) kiadni a "wine install_akarmijatek.exe", innentől ua az egész, mint winen. végigmegy a telepítő, and so on (még a "start" (itt ugye nem így hívják
) menübe is beteszi a linket).

ha telepítetted, akkor vagy az ikonra katt és indul, vagy parancssorban "wine jatek.exe". nagyon sok játék ilyen egyszerűen használható.
nehezebbtől a lehetetlenig: a játék/program olyan dll fájlokat használ, ami nem része a wine rendszernek, vagy része, de nem működik jól. ilyenkor sincs para, az adott dll-t be kell tenni a wine-ba (ez annyi, hogy a wine windows könyvtárába, a system32 könyvtárba bemásolod a dll-t, ill a wine.conf-ban megadod, hogy az a dll native, vagy builtin (native=natív, azaz a játékhoz adott, eredeti dll, builtin=beépített, azaz a wine-al jön, vagy nem eredeti, wine-hoz módosított dll).
legtöbb esetben, ha semmi nem működik, ez szokott.
ellenben vannak olyan stuffok, ami már akár 10 éves is lehet, de a mai napig nem megy. szerencsére ritka 

a wine nem emulátor (wine is not an emulator, ebből jön a wine rövidítés, de egy picit érdekes, mert a rövidítés is tartalmazza a rövidítést
), azaz ha a szoftver készítésénél a fejlesztő gondosan készítette, akkor nem szabadna lassabbnak lennie. ez úgy az esetek döntő többségében igaz, azaz olyan sebességgel fut, mint winen. vannak kivételek. van, ami ótvar lassú, van ami viszont jóval gyorsabb mint windows-on (egyébként a nagy töltésigényű, procit igénylő stuffok _általában_ jobban teljesítenek linuxon. speciel én a star wars galaxies-t játszom linuxon, jóval gyorsabb mint winen (másik cimbora wowozik, neki is ez a tapasztalata))

itt egy lista, hogy mi hogy megy, mennyire támogatott (megtévesztő, van amire azt mondják, hogy rosszul fut, nálam hibátlan):http://appdb.winehq....se.php?iCatId=2
www.darjani.org - Ingyenes Star Wars Galaxies szerver (nem warez!) www.darjani.org/jgrn- Juggernauts klán (MMORPG, MMOFPS, Airsoft)
Elküldve: 2009. 03. 25. 19:20
Idézet
Idézet
azaz, hiába van neked nvidia 234523623523 kártyád, a virtuális gép a szoftvert gyártó által készített virtuális eszközt fogja látni, ami képességeit tekintve nem több, mint egy nagyon-nagyon alsókategóriás integrált vidkari. azaz komoly 3D képességet ettől ne várj.
ellenben, mint ahogy írtam, vannak olyan fejlesztések, amik a wine-hoz hasonló (technikailag nem biztos, ezt nem tudom!) módon, a dx hívásokat nem a virtuális vidkarira küldik, hanem "kilövi a virtuális gépről" a valós gépre, ahol a valós vidkártya opengl hívásokkal kiszámolja a kiszámolnivalót, majd az adatokat visszaadja a virtuális pc-nek, így az már képes egy erőteljesebb 3D megjelenítésre.
a slendrián megfogalmazásért elnézést, szerintem pontatlan is voltam, de nagyjából erről van szó.
Elküldve: 2009. 03. 25. 19:30
https://forum.hwsw.h...pic=116635&st=0

itt gyűjtögetik egy ideje, hogy melyik játék hogy fut, melyikkel mit lehet bűvészkedni, hogy jobban fusson (vagy egyáltalán elinduljon)
egyébként nekem a melós gépem is olyan, hogy linux fut rajta, valamint egy xp seamless módban. egy élmény (főleg azért, mert sok rendszer van a gépemen. ha x helyen vagyok, akkor x oprendszer, ha y helyen akkor y. így meg adott helyen kiválasztom, hogy a fő rendszeren belül (ami fix) melyik rendszer induljon)

ezen a képen a fent említett fórumon mutattam meg az swg-t linuxon (azért ablakban, hogy látszódjon, hogy linux)
itt meg egy kép a seamless módról, imádom (a vendég oprendszer beépül a gazda rendszerbe, azaz az ablakok úgy jelennek meg mint winen, nem egy ablakon belül) 

Elküldve: 2009. 03. 25. 19:38
ja igen, még vlmi.
azért így, wine-al játszva csúnya dolgokat is lehet művelni. itt leginkább az online játékok az érdekeltek.
kis tudás azért nem árt, de pl ilyeneket meg lehet csinálni:
pl swg-ben több classnak van láthatatlanság skill-je, amivel ugye nem szabadna látni őket. no egy kis piszkálással megoldható, hogy adott shadereket külön-külön finomhangoljak, vagy lekapcsoljak. na most pl (nem mondom el, hogy hogy, utálom az exploitot
) swg-ben ha egy dolgot átállítok, akkor biza látok mindenkit. ráadásul ez csak és kizárólag a játék láthatatlanság effektjét állítja át, azaz minden mást jól látok. ez nem kis csalás. ezt reportoltam a soe-nak, ők azt mondták, hogy hát ezzel igazából ők nem tudnak mit tenni, ezt a wine-os srácokkal kéne megbeszélni. természetesen ők meg tojnak rá, hisz a wine célja nem exploitok gyártása, csak épp azt is ki lehet hozni belőle.

ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy ha van egy kis hozzáértés, akkor nagyon sok dolgot meg lehet vele csinálni.
pl annak idején, amikor még celeron 366-os gépem volt (kb 10 éve
), a tony hawk nemtom hanyadik része nem indult a gépen, mert a windows sikított, hogy gyenge a gép. linuxon piszkáltam egy picit, igaz, hogy a low-low-low alatti grafikán, de jól futott a játék! engem meg az érdekelt, hogy fusson, nem az, hogy csillogjon 

remélem, hogy megfelelően kielégítőek voltak a válaszok 

Elküldve: 2009. 03. 25. 19:40
Idézet
ja igen, még vlmi.
azért így, wine-al játszva csúnya dolgokat is lehet művelni. itt leginkább az online játékok az érdekeltek.
pl swg-ben több classnak van láthatatlanság skill-je, amivel ugye nem szabadna látni őket. no egy kis piszkálással megoldható, hogy adott shadereket külön-külön finomhangoljak, vagy lekapcsoljak. na most pl (nem mondom el, hogy hogy, utálom az exploitot
) swg-ben ha egy dolgot átállítok, akkor biza látok mindenkit. ráadásul ez csak és kizárólag a játék láthatatlanság effektjét állítja át, azaz minden mást jól látok. ez nem kis csalás. ezt reportoltam a soe-nak, ők azt mondták, hogy hát ezzel igazából ők nem tudnak mit tenni, ezt a wine-os srácokkal kéne megbeszélni. természetesen ők meg tojnak rá, hisz a wine célja nem exploitok gyártása, csak épp azt is ki lehet hozni belőle.

ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy ha van egy kis hozzáértés, akkor nagyon sok dolgot meg lehet vele csinálni.
), a tony hawk nemtom hanyadik része nem indult a gépen, mert a windows sikított, hogy gyenge a gép. linuxon piszkáltam egy picit, igaz, hogy a low-low-low alatti grafikán, de jól futott a játék! engem meg az érdekelt, hogy fusson, nem az, hogy csillogjon 

#92 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 19:52
Idézet
ja igen, még vlmi.

remélem, hogy megfelelően kielégítőek voltak a válaszok 

HÁLÁS KÖSZÖNET!
Asszem kipróbálom. Az Ubuntu már fent van, úgyhogy jöhet wine!
Köszke ^^
Elküldve: 2009. 03. 25. 20:00
még vlmi: ati kártyákat el kell felejteni linuxon, nagyon gyér drivereket ad ki az ati (még ha fel is tudod varázsolni (nvidia driverhez képest nem vlmi leányálom)), iszonyat lassú és bugos. pl van egy gép, amin minden egyes restart után újra kell rántani az ati drivert, különben nem megy. egy ati driver install, tapasztalattól és "ati driver install rutintól" függően 5-40 perc
(5 perc, ha minden lépést fejből tudsz, 40 perc, ha azt sem tudod, hogy mi van. ellenben az nvidia drivert elindítod és kész, ráadásul még gyors és stabil is
)

#94 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 20:02
Ha van türelmetek, még 3 kérdésem lenne az Ubuntu 8.10-zel kapcsolatban :
1. kérdés: Tudom, hogy csak mellékes, de szeretem, ha szép a gép Az Ubuntut, vagy egyéb Linuxokat, esetleg úgy a Gnome felületet mindenstül, hogyan lehet csinosítani? Ajánlanátok jó progikat, oldalakat? Pls. ^^
2. kérdés: Na ez már zavar: Felraktam az Ubuntut bootból, és csak a C partíciót formáztam, a D maradt, ahogy volt. Namostmár Ubuntuból nem tudok belépni a D-re, ahol ugye nagyrészt a lényeges dolgaim vannak Mit lehet csinálni, elinduljon a D is, mert hát megjelenik, csak éppen valami hibaüzenetet dob
Mit csináljak? Esetleg formázzam le a D-t is?? Nem vesznek el az adataim róla??
3. kérdés: Hol tudom beállítani, hogy ne azt a buta Linuxos oprendszerválasztó izét hozza elő, ahol az Other Operating Systems-re kell menni, hogy a WinXP induljon, hanem egyből XP menjen, és csak a 'sima' oprendszerválasztóból tudjak Linuxot indítani? Mert így mindig Ubuntu indul alapból, és én egyelőre még mindig sokkal több XP-t használok, mint Linuxot.
Előre is köszike a segítséget, úgy látom a Freeware menő Linuxosok errefele nagyon rendesek Na Please Help and Thank You!
Elküldve: 2009. 03. 25. 20:17
Idézet
Ha van türelmetek, még 3 kérdésem lenne az Ubuntu 8.10-zel kapcsolatban :
1. kérdés: Tudom, hogy csak mellékes, de szeretem, ha szép a gép Az Ubuntut, vagy egyéb Linuxokat, esetleg úgy a Gnome felületet mindenstül, hogyan lehet csinosítani? Ajánlanátok jó progikat, oldalakat? Pls. ^^
2. kérdés: Na ez már zavar: Felraktam az Ubuntut bootból, és csak a C partíciót formáztam, a D maradt, ahogy volt. Namostmár Ubuntuból nem tudok belépni a D-re, ahol ugye nagyrészt a lényeges dolgaim vannak Mit lehet csinálni, elinduljon a D is, mert hát megjelenik, csak éppen valami hibaüzenetet dob
Mit csináljak? Esetleg formázzam le a D-t is?? Nem vesznek el az adataim róla??
3. kérdés: Hol tudom beállítani, hogy ne azt a buta Linuxos oprendszerválasztó izét hozza elő, ahol az Other Operating Systems-re kell menni, hogy a WinXP induljon, hanem egyből XP menjen, és csak a 'sima' oprendszerválasztóból tudjak Linuxot indítani? Mert így mindig Ubuntu indul alapból, és én egyelőre még mindig sokkal több XP-t használok, mint Linuxot.
Előre is köszike a segítséget, úgy látom a Freeware menő Linuxosok errefele nagyon rendesek Na Please Help and Thank You!
1:
hát, egyik hobbim, hogy csinos linux desktopokat gyártok

a gnome menüjében alul találsz egy alkalmazások telepítése/eltávolítása gombot. klikk. keress rá arra, hogy compiz. tegyél fel mindent, ami compiz-al kapcsolatos.
van egy program, fusion-icon vagy mi a neve. azzal olyan szinten állíthatod az effekteket, hogy jáj
pár régi promó videóm, még suse linuxhoz (legnépszerűbbek között van a mai napig
). ez jó pár éves, azóta jóval több dolgot tud, ill nem is mutattam be mindent a videókban, valamint pár effekt túlságosan erőteljes (tűz)

leginkább a második videót ajánlom, nagyon sokan kérdezték, hogy azt mégis hogy lehet megcsinálni.
2:
mi a hibaüzenet, nagyon lényeges. ne formázd, akkor minden elveszik. látnia kell, sőt még írnia is kell.
írd le a hibaüzenetet.
3:
indíts egy konzolt (xterm, gnome-terminal, eterm, bármelyik a több tucat közül)
írd be, hogy "sudo mc". ez kéri a rendszergazdai jelszót, majd elindítja a midnight commandert rendszergazdaként.
lépj be a /boot könyvtárba, asszem azon belül grub könyvtár (a lényeg, hogy a menu.lst fájlt keresd meg)
a menu.lst fájlon F4 (szerkesztés), a default résznél az ubuntu számát töröld és írd be az xp-ét
tehát pl így néz ki vlhogy (sok dolog kimaradt, tudom):
default 0
timeout 5
title linux
blablablabla
blablabla
tilte Other blablabla (az XP-d)
blablabla
blablabla
na, szal ugye a title sor számít, 0-tól indul. linux a 0, windows az 1. tehát, a "default 0" ha "default 1", akkor az xp lesz az alap. a timeout X azt adja meg, hogy hány másodperc múlva induljon a default rendszer.
hagyd a grub-ot mint boot loader, egyik legjobb 

#96 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 20:43
A hibaüzenet:
A hely nem csatolható!
Belső hiba: No mount object for mounted volume
Szal emiatt nem megy:(
Amúgy köszike az infót nagyon !
A videók télleg nagyon jók, a második pedig nagyon ismerős valahonnan, szóval lehet hogy fórumokon mutogatják :) Télleg nem semmi munka lehet benne, szépen megcsináltad!
Köszi mégegyszer, a többit most próbálom:D
Elküldve: 2009. 03. 25. 20:49
Idézet
A hibaüzenet:
A hely nem csatolható!
Belső hiba: No mount object for mounted volume
Szal emiatt nem megy:(
Amúgy köszike az infót nagyon !
A videók télleg nagyon jók, a második pedig nagyon ismerős valahonnan, szóval lehet hogy fórumokon mutogatják :) Télleg nem semmi munka lehet benne, szépen megcsináltad!
Köszi mégegyszer, a többit most próbálom:D

itt azt írják, hogy noha hibaüzenetet ír ki, a csatolást elvégzi. a számítógép ikonra kattintva (vagy bármely fájlkezelőből) látni fogod és működni is fog. csak egy ilyen hibaüzenettel fáraszt (soha nem láttam, pedig nem egy gépen használok ubit
)

#98 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 21:15
És lássatok csodát: Megnyitottam az adott partíciót egy egyszerű Operás letöltéskezelővel, és máris beolvassa. Nézem. Sajátgép, Szilyke: Nézem. Se hibaüzenet, se más probléma. Úgy látszik tényleg csak egy kis bug volt. Köszönöm fáradozásod.
Ui.: Úgy látszik, ma már nem hagyok neked nyugodalmat:P :
Amikor .exe kiterjesztésű fájlt nyitnék meg (akármit), ezt dobja:
Hiba történt az archivum betöltése közben
(null)
Parancssori kimenet : [/media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe or
/media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe.zip, and cannot find /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe.ZIP, period.
Na ezzel akarja kiszúrni a szemem :'(
És mondom, minden .exe-nél ez van.
Az nVidia driver (Linux 32 bit-re):
A(z) „/media/Szilyke/Documents…Linux-x86-180.29-pkg1.run” fájl nem nyitható meg.
A gedit nem volt képes megállapítani a karakterkódolást.
Ellenőrizze, hogy nem egy bináris fájlt próbált megnyitni.
Válasszon egy karakterkódolást a menüből és próbálja meg újra.
Viszont a felkínált két karakterkód közül egyik se működött Így meg csak a CPU számolja a grafikát, és így se játék nem fog menni, se csendes nem lesz a gépem, se gyors:(
Ha van még időd, pls segíts dareal! Bocs a sok zavargatásért.
Elküldve: 2009. 03. 25. 21:23
Idézet
És lássatok csodát: Megnyitottam az adott partíciót egy egyszerű Operás letöltéskezelővel, és máris beolvassa. Nézem. Sajátgép, Szilyke: Nézem. Se hibaüzenet, se más probléma. Úgy látszik tényleg csak egy kis bug volt. Köszönöm fáradozásod.
Ui.: Úgy látszik, ma már nem hagyok neked nyugodalmat:P :
Amikor .exe kiterjesztésű fájlt nyitnék meg (akármit), ezt dobja:
Hiba történt az archivum betöltése közben
(null)
Parancssori kimenet : [/media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
note: /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe may be a plain executable, not an archive
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe or
/media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe.zip, and cannot find /media/Szilyke/Program Files/Opera 10 Preview/opera.exe.ZIP, period.
Na ezzel akarja kiszúrni a szemem :'(
És mondom, minden .exe-nél ez van.
Az nVidia driver (Linux 32 bit-re):
A(z) „/media/Szilyke/Documents…Linux-x86-180.29-pkg1.run” fájl nem nyitható meg.
A gedit nem volt képes megállapítani a karakterkódolást.
Ellenőrizze, hogy nem egy bináris fájlt próbált megnyitni.
Válasszon egy karakterkódolást a menüből és próbálja meg újra.
Viszont a felkínált két karakterkód közül egyik se működött Így meg csak a CPU számolja a grafikát, és így se játék nem fog menni, se csendes nem lesz a gépem, se gyors:(
Ha van még időd, pls segíts dareal! Bocs a sok zavargatásért.
az nvidia drivert előbb futtathatóvá kell tenni. vlmi fájlkezelőben a tulajdonságok alatt tedd futtathatóvá.
jaaa, izé várj! ubuntu-n a legegyszerübb driver telepítés:
a gnome menüben lévő alkalmazás telepítővel tedd fel az envy-ng programot (vagy google envy-ng, letölt és telepít), majd az megcsinálja, nem kell futtathatóvá tenni, ill az ubuntu egyedi felhasználókezelése miatt a gyári nvidia driver picit trükkös ubuntu-n (egyáltalán nem vészes, de neked az envy-ng most tuti megoldás. elindítod, kiválasztod, hogy melyik driver menjen fel, ok és kész
)

#100 Guest__*
Elküldve: 2009. 03. 25. 22:04
Köszönet! Hála neked, mindent sikerült megoldanom, köszönöm
Amúgy nagyon megtetszett az Ubuntu, ha a játékok is fognak menni, asszem áttérek az XP-ről:D Az ehhez képest fapados:)
Hála dareal!