HWSW Informatikai Kerekasztal: Sandy Bridge - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (59 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sandy Bridge Értékeld a témát: -----

#641 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 05. 07. 21:04

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 07. 21:27

Persze, agyonteszteltem mar.

Mennyi a vdrop ? Nalam a GA p67a-ud3-b3-nal volt hogy 0.900V, amig rendesen be nem allitottam, most nincs 0.020V a drop.
Nem is volt veletlen amikor tulhajtottam es terhelest kapott a proci, hogy eldobta magat a gep hiszen 1.320V-rol 4.2-nel, leesett a feszultseg 1.240-re.

Ugy ertem el hogy minnel kisebb legyen a drop, hogy LLC-t bekapcsoltam es a dinamical vcore-t +0.050-re allitottam.
Arra azomban figyelni kell, hogy a LLC bekapcsolasanak hatasara altalaban a feszultseg megemelkedik olyan 0.020 Volttal.

Az uj beta Aidaval figyeltem terheles kozben (IntelBurn Test) a fesz ingadozasokat. Most igy a terhelesnel csak 0.018V pontosan az elteres, tehat nagyjabol stabilnak mondhato.

Szepen igy beallitottam 1.35x ertek korulire es 1.340 ala nem esik a feszultseg es a fagyas is megszunt teljesen.
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#642 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 07:57

Idézet: Jakuza - Dátum: 2011. 05. 07. 22:04

Mennyi a vdrop ? Nalam a GA p67a-ud3-b3-nal volt hogy 0.900V, amig rendesen be nem allitottam, most nincs 0.020V a drop.
Nem is volt veletlen amikor tulhajtottam es terhelest kapott a proci, hogy eldobta magat a gep hiszen 1.320V-rol 4.2-nel, leesett a feszultseg 1.240-re.

Ugy ertem el hogy minnel kisebb legyen a drop, hogy LLC-t bekapcsoltam es a dinamical vcore-t +0.050-re allitottam.
Arra azomban figyelni kell, hogy a LLC bekapcsolasanak hatasara altalaban a feszultseg megemelkedik olyan 0.020 Volttal.

Az uj beta Aidaval figyeltem terheles kozben (IntelBurn Test) a fesz ingadozasokat. Most igy a terhelesnel csak 0.018V pontosan az elteres, tehat nagyjabol stabilnak mondhato.

Szepen igy beallitottam 1.35x ertek korulire es 1.340 ala nem esik a feszultseg es a fagyas is megszunt teljesen.

ha fixre allitod szerintem sokkal kisebb :) de azert nincs ertelme rola beszelni, mert a heavenben van, hogy 1von megy a proci (atlagban vmi 1.15v). nekem ugy tunik, mintha nem is a topertekeknel lenne erzekeny, hanem a koztes ertekekre. tehat olyan orajel-fesz lepcsot hasznal, ami keves. terhelheted osszevissza barmivel, nem szall el. heavenben hamar (ez a tuti). ill volt olyan is, hogy wintoltesnel, vagy csak idleben paff.

llct (asszem vmi overload vagy mi) probaltam, meg manualisan allitani is. eloszor azt kellene kizarni, hogy miert erre erzekeny, aztan utana lehetne "hagyomanyos" modszerekkel tesztelni. egyertelmuen csak a processzorfeszultseg emelesre reagalt pozitivan. amit eszrevettem, hogy fixen vmivel kevesebb eleg a biosban latott feszhez kepest: tehat ha auton 1.35ot kap, akkor eleg mittomen 1.325 (de nem teszteltem hosszasan).

nekem van egy olyan sejtesem, hogy a kes, vagy vmi mas koszon el - ezert nem terhelesfuggo a dolog. amugy kisertetiesen emlekeztet az elso core2 procimra, amit mindenki vigan hasznalt 3g felett, nekem meg 2.9 fole nem ment sose. ezt tok alacsony feszen tudta, de ha emelted az fsbt, akkor vege szakadt. vmi haromszor csereltem lapot miatta, es vettem egy uj procit, mire kibukott, hogy a proci nem birja a magasabb fsbt, hiaba az alacsony fesz. a kov procim 3.8on is elment :)

Szerkesztette: arn 2011. 05. 08. 08:02 -kor

#643 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 09:33

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 08. 08:57

ha fixre allitod szerintem sokkal kisebb :) de azert nincs ertelme rola beszelni, mert a heavenben van, hogy 1von megy a proci (atlagban vmi 1.15v). nekem ugy tunik, mintha nem is a topertekeknel lenne erzekeny, hanem a koztes ertekekre. tehat olyan orajel-fesz lepcsot hasznal, ami keves. terhelheted osszevissza barmivel, nem szall el. heavenben hamar (ez a tuti). ill volt olyan is, hogy wintoltesnel, vagy csak idleben paff.

llct (asszem vmi overload vagy mi) probaltam, meg manualisan allitani is. eloszor azt kellene kizarni, hogy miert erre erzekeny, aztan utana lehetne "hagyomanyos" modszerekkel tesztelni. egyertelmuen csak a processzorfeszultseg emelesre reagalt pozitivan. amit eszrevettem, hogy fixen vmivel kevesebb eleg a biosban latott feszhez kepest: tehat ha auton 1.35ot kap, akkor eleg mittomen 1.325 (de nem teszteltem hosszasan).

nekem van egy olyan sejtesem, hogy a kes, vagy vmi mas koszon el - ezert nem terhelesfuggo a dolog. amugy kisertetiesen emlekeztet az elso core2 procimra, amit mindenki vigan hasznalt 3g felett, nekem meg 2.9 fole nem ment sose. ezt tok alacsony feszen tudta, de ha emelted az fsbt, akkor vege szakadt. vmi haromszor csereltem lapot miatta, es vettem egy uj procit, mire kibukott, hogy a proci nem birja a magasabb fsbt, hiaba az alacsony fesz. a kov procim 3.8on is elment :)

Fixre allittom akkor is van drop nalam terheeskor es sokkal erzekenyebb ugy.
Amugy pedig ha a dinamical vcoret allitasz akkor a legkisebb erteket is noveli vagy csokkenti annyival, amit beallitottal.
My name is penis.

#644 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 09:43

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 05. 07. 20:42

Akkor szerintem valami fut a háttérben ami processzoridőt vesz el. :)

Azt már rég megnéztem, semmi nem látszik.
Pontos bios beállítást nem tennétek be? Asszem az overclock fülön kívül, amiket említettem, csak az overtemp protec-et nyomtam be.

Most visszavettem a tuningot is, mert elforgattam a hűtőt, így újrakentem sima pasztával a hűtőn gyárilag lévő mx2 helyett. Nekem is 10 fokot emelkedett a hő, így most sima linx-el, prime95-tel is elérné a 80 fokot tuning mellett. :( Venni kell hozzá rendes pasztát.

#645 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 11:57

Idézet: Jakuza - Dátum: 2011. 05. 08. 10:33

Fixre allittom akkor is van drop nalam terheeskor es sokkal erzekenyebb ugy.
Amugy pedig ha a dinamical vcoret allitasz akkor a legkisebb erteket is noveli vagy csokkenti annyival, amit beallitottal.

akkor ott gyenge a lap... asrocknal tenyleg nem ingazik 1.35v kornyeken sem. csinaltam ket kepet: auto es fix 1.35v. lehet majd atterek a fix beallitasra, csak igazabol azert nem erdekelt a tema, mert igyisugyis idle megy 90%ban 9%ban vegyes terhelesen 1%ban meg tesztelek :) ez a fix vcore fesz olyan, mintha csak egy csap lenne, amin szabalyozod, hogy mennyit engedsz at max, de igazabol a proci donti el, hogy mennyi feszt vesz fel. lekameraztam a fogymerot (heaven alatt), hogy valtozik az egyik es a masik feszbeallitasban. nincs differencia.

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: fix135.png
  • Csatolt kép: auto.png

Szerkesztette: arn 2011. 05. 08. 12:11 -kor

#646 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 14:31

Nálam sincs nagy drop, nem mértem ki de biztos nincs 9 század... szerintem is ott a lap táprésze lehet gyenge.

A fix azért jobb valóban mert offset visszaveszi a minumumot is és ott behal ha sokat veszel el, ha meg kevesebbet akkor max terhelés alatt több feszültséget ad mint kéne.
És ahogy nézem ez utóbbi a rosszabb, mert a minimum az 6-10W igyis ugyis, ellenben a max terhelés alatt már több amit el kell disszipálnia/hűtenie a procinak. Simán +10 fokot jelent. :)

Amugy sok nap után dobott egy BSOD-ot nemrég, így 1.26V-ra növeltem a feszültséget. Remélhetőleg ez már tartósan jó lesz.

#647 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 14:43

Idézet: vipi - Dátum: 2011. 05. 08. 10:43

Azt már rég megnéztem, semmi nem látszik.
Pontos bios beállítást nem tennétek be? Asszem az overclock fülön kívül, amiket említettem, csak az overtemp protec-et nyomtam be.

Most visszavettem a tuningot is, mert elforgattam a hűtőt, így újrakentem sima pasztával a hűtőn gyárilag lévő mx2 helyett. Nekem is 10 fokot emelkedett a hő, így most sima linx-el, prime95-tel is elérné a 80 fokot tuning mellett. :( Venni kell hozzá rendes pasztát.

Nálam ezek vannak:

Load opt: Default
CPU ratio: Manual / 44
PLL Overvolt: Enabled
SpeedStep: Enabled
Turbo Boost Limit: Manual
Short: 150W
Long: 130W / 1sec
Additional Turbo Volt: Auto
Current limit: 150
BCLK: 100
Spread Spectrum: Disabled
Power Save: Disabled
Core Volt: Fixed / 1.260V
Dram Volt: 1.500V
PCH: Auto
CPU PLL: Auto
VTT: Auto
VCCSA: Auto

Az advanced menüben meg a CPU rész minden Enabled vagy Auto.
A HW Monitoringban is a Thermal Throttling Enabled.

MX4 pasztát használok. Állítólag nem sok jobb van azért vettem. Nincs is rá panasz. :)

Szerkesztette: ThomasS31 2011. 05. 08. 14:49 -kor

#648 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 16:22

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 05. 08. 15:43

Nálam ezek vannak:

Load opt: Default
CPU ratio: Manual / 44
PLL Overvolt: Enabled
SpeedStep: Enabled
Turbo Boost Limit: Manual
Short: 150W
Long: 130W / 1sec
Additional Turbo Volt: Auto
Current limit: 150
BCLK: 100
Spread Spectrum: Disabled
Power Save: Disabled
Core Volt: Fixed / 1.260V
Dram Volt: 1.500V
PCH: Auto
CPU PLL: Auto
VTT: Auto
VCCSA: Auto

Az advanced menüben meg a CPU rész minden Enabled vagy Auto.
A HW Monitoringban is a Thermal Throttling Enabled.

MX4 pasztát használok. Állítólag nem sok jobb van azért vettem. Nincs is rá panasz. :)

Kösz, gyakorlatilag nálam is így néz ki a offset fesz és a TDP értékek kivételével. Over temp protection nálad be van kapcsolva? A hw monitor oldalon van, a ventibeállítások alatt.

szerk: Additional Turbo Volt-ot nem próbáltátok fix és offset helyett? Hátha ott jó lehet az idle-köztes fesz és a turbos tuning órajel melletti fesz is.

Szerkesztette: vipi 2011. 05. 08. 16:24 -kor

#649 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 17:37

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 08. 12:57

akkor ott gyenge a lap... asrocknal tenyleg nem ingazik 1.35v kornyeken sem. csinaltam ket kepet: auto es fix 1.35v. lehet majd atterek a fix beallitasra, csak igazabol azert nem erdekelt a tema, mert igyisugyis idle megy 90%ban 9%ban vegyes terhelesen 1%ban meg tesztelek :) ez a fix vcore fesz olyan, mintha csak egy csap lenne, amin szabalyozod, hogy mennyit engedsz at max, de igazabol a proci donti el, hogy mennyi feszt vesz fel. lekameraztam a fogymerot (heaven alatt), hogy valtozik az egyik es a masik feszbeallitasban. nincs differencia.

Az ingadozast ne az Aida stability tesztjevel merd, mert az kozel nem terheli le annyira, mint az Intel Burn tesztje.

Nalam a terhelesek kozott tobb mint 0.20volt volt a ketto program futasa kozben.
Amugy valoban nagy az ud3-b3 lap ingadozasa sokan panaszkodtak ra, de a mostani beallitasaim mellett hala istennek mar nagyon csekely lett.

Nalam nem megy energia takarekos modban, mert kikapcsoltam az energia takarekos hulyesegeit a lapnak.

Esetleg meg valamin probalkozhatsz, a memoria idozitesein, mert az is problemat okozott nalam.
Probald kezzel az 1333as ramokat 10.10.10.30-as idozitesekkel, mert nalam meg az is problemat okozott a gyari 9.9.9.27-el siman resetelt tunning mellett.

Szerkesztette: Jakuza 2011. 05. 08. 17:40 -kor

My name is penis.

#650 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 17:39

Idézet: Jakuza - Dátum: 2011. 05. 08. 18:37

Az ingadozast ne az Aida stability tesztjevel merd, mert az kozel nem terheli le annyira, mint az Intel Burn tesztje.

Nalam a terhelesek kozott tobb mint 0.20volt volt a ketto program futasa kozben.
Amugy valoban nagy az ud3-b3 lap ingadozasa sokan panaszkodtak ra, de a mostani beallitasaim mellett hala istennek mar nagyon csekely lett.

Nalam nem megy idleben, mert kikapcsoltam az energia takarekos hulyesegeit a lapnak.

mindegyik eredmeny avxes linxel tortent :) az aida csak az statisztika miatt kellett. az miert baj, ha kevesebbet fogyaszt a proci? meg se vettem volna, ha nem ilyen lenne a management.

amugy en feladtam... ez a proci nem tud tobbet, nem hiszem, hogy en lennek ennyire bena. majd ha raszanom magam, akkor lecserelem.

Szerkesztette: arn 2011. 05. 08. 17:44 -kor

#651 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 18:02

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 08. 18:39

mindegyik eredmeny avxes linxel tortent :) az aida csak az statisztika miatt kellett. az miert baj, ha kevesebbet fogyaszt a proci? meg se vettem volna, ha nem ilyen lenne a management.

amugy en feladtam... ez a proci nem tud tobbet, nem hiszem, hogy en lennek ennyire bena. majd ha raszanom magam, akkor lecserelem.

Én is a Heavennel tesztelek most, de én a szar GTX560-at. Nekem amiatt lépdes ki. Tegnap lefutott vagy 10x alapfeszen is, de ma újra kilépdesett random. Van amikor 2 perc alatt, van amikor csak 30-40 perc után után, de emelni kell a gpu feszt és akkor bírja konstans.
Közben a proci már rég alapon... amíg nincs új paszta (meg hogy csak a vga-t teszteljem)
Biztos, hogy nálad a proci miatt hal el?

#652 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 08. 18:05

Idézet: vipi - Dátum: 2011. 05. 08. 19:02

Én is a Heavennel tesztelek most, de én a szar GTX560-at. Nekem amiatt lépdes ki. Tegnap lefutott vagy 10x alapfeszen is, de ma újra kilépdesett random. Van amikor 2 perc alatt, van amikor csak 30-40 perc után után, de emelni kell a gpu feszt és akkor bírja konstans.
Közben a proci már rég alapon... amíg nincs új paszta (meg hogy csak a vga-t teszteljem)
Biztos, hogy nálad a proci miatt hal el?

szerinted, ha csokkentem a cpufeszt, kekablak, ha novelem, akkor meg megy vegtelensegig - akkor micsoda? :) meg nem csak ott szall el, hanem mashol is random (boot, neteles), csak ez a biztos pont.

Szerkesztette: arn 2011. 05. 08. 18:08 -kor

#653 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 08:22

Idézet: vipi - Dátum: 2011. 05. 08. 17:22

Kösz, gyakorlatilag nálam is így néz ki a offset fesz és a TDP értékek kivételével. Over temp protection nálad be van kapcsolva? A hw monitor oldalon van, a ventibeállítások alatt.

szerk: Additional Turbo Volt-ot nem próbáltátok fix és offset helyett? Hátha ott jó lehet az idle-köztes fesz és a turbos tuning órajel melletti fesz is.

Igen be, azt is irtam csak más néven emlékeztem rá. :)

Nem próbáltam. Majd egyszer lehet kipróbálom, de nem hiszem sokat számítana.

#654 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 08:25

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 08. 19:05

szerinted, ha csokkentem a cpufeszt, kekablak, ha novelem, akkor meg megy vegtelensegig - akkor micsoda? :) meg nem csak ott szall el, hanem mashol is random (boot, neteles), csak ez a biztos pont.

És ilyenkor nem nézted az I/O feszültség mozog e? Esetleg lehet tényleg a memória is érzékeny valamire?
Vagy még azt tudnám mondani hogy a táp valamelyik ága túl van terhelve és a csatlakozók elosztásán kéne variálni egyet, de Corsairnál ez vicces lenne. :)

#655 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 10:03

memoria idozitesek esetleg... attol lehet latni csunya dolgokat. de a heavenes dolog az tuti a procifesszel fugg ossze. viszont asszem en befejeztem a tuningot, meg ebbol a motyobol is elegem van. a hetvegen raktam fel ujra a wint, epp ma reggel telepitettem, ami a munkahoz kell, aztan elmentem furdeni. visszajovok aztan egy olyan ablak fogad, hogy nem indul a win (gyanitom volt egy kekablak, meg reboot). javitani nem sikerult, telepithetek meg allitgathatok mindent ujra, pedig dolgoznom kellene.

az egeszben az a bosszanto, hogy nincs egyertelmu hiba sehol, akarmivel tesztelem nem jelez hibat. igy meg garoltatni sem tudok semmit, visszadobjak seccperc alatt. lehet akarmi: lap, proci, mem. mindenesetre akkor kezdtek elojonni az xaktas dolgok, miutan b3as lapot kaptam. de asszem eladom a lapot+procit, aztan veszek egy h67 lapot meg vmi nem ksat.

melyik h67es lap jo? vmi tok alap kellene, csak ne szemet...

#656 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 10:11

jah esetleg a memtest86 4et nezze meg nekem vmi... az aminel par oran belul szetesik a kep. alapon is.

http://www.memtest86.com/download.html

a 4.2es memtest86+ az rendesen fut.

#657 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 10:31

vannak h61es lapok 12ert :D

#658 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 10:39

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 08. 19:05

Jól van na! :D

Idézet: arn - Dátum: 2011. 05. 09. 11:31

vannak h61es lapok 12ert :D

Igen, azt néztem én is múlt héten. Csak ugye ezeken nincs digit vga kimenet.
Elég x-aktás a dolog nálad. Nekem alapon azért nem fagyott így, sőt offset fesszel sem kisebb terhelésen. Neked meg fix feszen is dobta?
Esetleg alapon a load line calibrationt nem próbáltad fentebb állítani? Kicsit kitolja a max feszt és kevésbé veszi vissza idle felé is.

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 05. 09. 09:22

Nem próbáltam. Majd egyszer lehet kipróbálom, de nem hiszem sokat számítana.

Úgy értem, hogy arra megoldás lehet, hogy tuning mellett nem lehet belőni a kisebb terheléses fesz visszavételt.
Lehet, hogy ez a része így maradna alapon, csak a turbo feszt tolná ki, amit a tuning mellé 4.4-hez használ. Kipróbálni még nem volt időm, csak elmélet egyelőre. :)

#659 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 11:33

fix feszen a legstabilabb - de szerintem ugyanugy viselkedik nagyjabol. lehet szimplan nem birja vmi ezt az orajelet a prociban... akarhogy erolkodom. llct probaltam.

nezegetem a cuccokat: mindenkepp h67 kell, mert a h61ben nincs nativ sata6 (dvit, hdmit lattam - sata6 csak kulso chippel). a 2400hoz merten a 2600 nem nagyon eri meg: atlagban olyan 0-10% kozott ingazik az elonye, ott nagyobb, ahol szamit a ht (20-35% videokodolas, render). most mar olyan kicsi a difi a 2500kig bezarolag, hogy lehet inkabb azt kellene meg egyet venni, csak tokon szurom magam, ha kibukik, hogy mas nem jo. sajna olyan dolog, amit csereberelgetessel lehetne kizarni. a proci a b2es lapban is ennyit tudott (hajszalra), viszont ilyen random izek nem voltak. miutan belottem ugy ment rendesen ket honapig.

ha tenyleg mindenfele notuning van, akkor lehet megneznek mar egy inteles lapot :) egyket ezer huf van a brandek kozott. itt olyasmikat nezek, hogy milyen ventivezerlese van, meg milyen a tapresze, es altalanossagban ne olyan legyen, hogy lesajnaltak rola mindent (2 dimm meg ilyesmi).

Szerkesztette: arn 2011. 05. 09. 11:35 -kor

#660 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 09. 12:26

A 2600 és a 2600K között csak a szorzózár a különbség?
P67 chipset jó mindkettő alá?

Téma megosztása:

• (59 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.