Re: A pokol felé lovagolnak az androidos mobilgyártók
Elküldve: 2010. 11. 12. 17:34
Elküldve: 2010. 11. 12. 18:10
Elküldve: 2010. 11. 12. 18:11
Egyébként a nagy különbség a Symbian és a többi között, hogy a Symbian, meg a Windows Mobile egy sokszorosan tesztelt operációs rendszer, tökre kiforott. Az Andoird, iOS, WP7, WebOS még csak most kezd alakulni.
Azért szerintem a PC gyártók is jól elvannak, HP, Dell, Acer, Toshiba, annyira nem megy rosszul nekik a Microsofthoz képest. És nekem tök rendben van, hogy a Microsoft fejleszti a Windowst, az Intel meg a processzorokat, szerintem így sokkal jobb Windowsunk van a végén, meg procink, mintha mindketten gyártanának félig jó op rendszert és procit.
Az Apple meg szerintem legalább 50-70%-ban köszönheti a marketingnek a sikerét, és sokkal kevésbé a forradalmi újításnak. Újítás is van, de csak annyi, amennyi éppen a marketing alá kell, se több, se kevesebb.
Különben jobban örülnék tárgyilagos hangvételű cikkeknek - egy ilyen érzelmes állásfoglalás az iOS mellett nekem oké egy blogban, vagy egy PC Worldben, de itt én híreket várok.
Elküldve: 2010. 11. 12. 18:21
mondja meg valaki: nem mindegy, hogy milyen operációs rendszeren nyomom meg a marketplacét?
a pda vonal, amit itt siratok kampec. saját program írás kampec. ingyenes szofverfejlesztők tömege sehol. egyedi romok sehol.
Elküldve: 2010. 11. 12. 18:33
Ez egy mobiltelefon esetében éppen hogy nem így van. Az rendben van hogy a vásárló most tudja/sejti mi az az android, ("az valami frankó dolog a jó telefonokon") amit a marketingnek köszönhet a platform, de ettől még ha bemegy az ember vásárolni egyből a megapixelszám érdekli a hangyasegglyuk méretű optika mögött, a gombok elrendezése, a kényelem, illetve hogy "mit tud a telefon". Nem az android, hanem a telefon... mert az emberek számára a telefon, akár okos akár buta, akkor is egy egy darabban vásárolt készülék, amire senki nem gondol úgy, mint egy operációs rendszert kiszolgáló eszköz, mert ez a része nem is érdekel senkit...
"ma már sokkal inkább az online szolgáltatások jelentőségéről szól a számítástechnikai ipar is, a webes felületekről"
Tényleg? Miért is? Mert van fészbúúúúúk, meg csipogó? Na ne már....
Elküldve: 2010. 11. 12. 18:38
Azt nem a gagyi macos miatt van, hanem az almazombik miatt, akik a régi beidegződések miatt (annó még volt értelme almát venni, még a ppc -s korszakban) vagy a fiatalabb korosztály esetében azért MERTAZAMENŐ és mert steve azt mondta, aki nagyon kúúúúl arc..

Semmiféle minőségi indok nincs e mögött. Egy lanevo noti, vagy egy sony vaio simán állva hagyja a kis almákat...
Elküldve: 2010. 11. 12. 19:30
Én is leírnám a gyanúmat:
Volt az okostelefon platform, amit jóformán a Microsoft talált ki és a WinMo gépekben teljesedett ki. Azonban a szerteágazó szoftver feladatok miatt (és mert inkább a vállalati felhasználókat támogatták mindig is akik FIZETTEK a platformokért) elhaladt a kor az oprendszer felett.
A Nokia felszívta magát a jól kitalált S40 felülettel, a fejeseknek megcsinálta a communicatorokat és utána nagyon okosan belenyúlt a Symbianba. Aztán rájött, hogy a feltörekvő piacokat elárasztani olcsó cuccokkal sokkal nagyobb bevételt jelent, ezért inkább eladta a Symbian jogait más gyártóknak is. Ja, meg összeállt a Siemenssel és hálózati infrastruktúrát fejlesztett, amiben szintén bazi nagy pénz van.
Sonyericsson: szegény Ericsson a felhalmozott mobilos tudását nem tudta kellőképpen kamatoztatni, ezért összeállt a bágyadt Sonyval és megcsináltk a tutit... gondolták ők. Csakhogy a Sony már egy ideje betegeskedik és hiába szállt be a Symbianba, nem tudodd jól működő és egyben vonzó készülékeket prezentálni (ami persze a MemoryStickhez való görcsös mániája miatt is volt).
A Motorola a múltban tengődött, és valószínűleg a katonai eladásaiból tartotta magát, a mobilos oldalról szépen megfeledkezett. Aztán kapkodva összehozott néhány trendi küllemű telefont akkor már kevésnek számító vassal és förtelmes kezelőfelülettel.
A két kóreai multi félretette a buszokat, meg a kenyérpirítót kicsit és rágyúrt a mobilpiacra, de az LG nem volt olyan ügyes mint a Samsung, ezért kullog csak utána. A Samsung viszont mindent lemásolt ami jó volt (Nokiás felület a butafonoknál), utána rácuppant a Symbianra és saját feljesztésű bivalyerős vasakat pakolt alá. Aztán mára rájött, hogy ha ki akar bontakozni, ha egyéniséget akar (de főleg még több profitot termelni), akkor saját platform kell! Bada bumm. Persze a trendet is ki kell szolgálni, dehát ugyanazon a vason amin az Andorid megy elfut a WP7 is.
HTC: a szürkületből jött és oda is kerülhet vissza ha nem vigyáz, mert bár jó hardvereket gyárt, csak hardvereket gyárt. Ide nagyon vág a PC-s analógia.
Végül az Apple: az első iPhonenal azt csinálták meg, amit a többiek nem tudtak. Egy könnyen és jól használható platformot készített, csillivilli dizájnnal (az átlagemberek szívét ezzel lehet elcsábítani) és a régi hírnevéből élve, egy brutálisan jó marketinggel megtámogatva letarolta a piacot - és menetel azóta is. Hozzá kell tenni, hogy a régi hírnevét a kiváló hardver és az akkoriban ritkaságnak számító kezelőfelület alapozta meg, amit mára szerintem szépen tönkre is tett. Ez persze nem érdekli a márkahű embereket és azokat, akik szeretik a jól működő rendszereket - itt az áruházra gondolok főleg.
Ez a saját véleményem és elnézést a terjedelemért!

Elküldve: 2010. 11. 12. 19:51
Elküldve: 2010. 11. 12. 20:23
ugyanaz lesz, mint mittomen egy laptoppiacon. a sw reszet el lehet felejteni, mert egy lesz mindenek felett, a hwes huzonevek pedig nem a telefonepitok lesznek, hanem a komponenseket tervezo cegek (nvidia, arm, powersg, etc). tehat ha kijon egy uj telo, egy ido mulva egyaltalan nem lesz reklamerteke, hogy android fut rajta, viszont nem lesz mind1, hogy milyen proci, gpu, etc kerul bele. ezzel fogjak eladni, emelle beslisszan annak a neve, aki epitette a telefont. mert azert szamitani fog a minosegi tapasztalat, de lenyegeben mindenben ugyanazt fogjuk latni (mint most is).
apple? hatekonysag ide vagy oda - ez lesz az egyetlen fegyveruk, mert visszacsusznak retegtermekke. az apple olyan teruleteken tud sikeres lenni, ahol bevallalja (marpedig ok be szoktak) az ujitast, illetve maga hoz letre uj teruleteket. az apple az utobbi idokben ennek koszonheti a sikeret, es a steve ebben nagy zseni. viszont alaternativ termekgyartokent hosszutavon meg a megrogzott applefanoknak sem tudjak beadni a maszlagot, hogy miert kell ugyanazert sokkal tobbet fizetni. a jobb androidos mobilok pedig mar most is alternativai az iphonenak.
a google pedig nagyon kitalalta az androidot, mint eszkozt a celjainak eleresehez. amire kivancsi lennek, hogy mi is pontosan

Elküldve: 2010. 11. 12. 21:12
Elképesztő, hogy párhuzamot vonunk egy HTC egy Samsung vagy egy Motorola telefonon csupán azért mert mindgyiken android fut. Különbségek vannak és mindig is lesznek. Aki ezt nem látja annak eddig csak nokiája volt és egyáltalán nem olvas "szaksajtót", teszteket. (csak ezek után hogy veszi a bátorságot ennyi baromság leírására).
A világ pedig megváltozott. Ez már nem a 2110-es korszak, Ez is számítógép. És egyre kisebb mértékben különbözik a hagyományostól. A nép nem inkompatibilis egyedieskedő dolgokat akar, hanem kompatibilitást és választékot. Választékot, de nem úgy, hogy mindent újrakezdjen ha vált, hanem úgy mint amikor új laptopot választ. Max eldönti, hogy MAC vagy nem.
Igen még mindig sok, irtózatosan sok OS van mobil fronton. Ez semmiképpen se maradhat így. Hosszútávon maximum 3 esetleg 4 meghatározó platfom maradhat és pár futottak még speciális valami. (ja a qnx nem ismerete döbbentes. Irreleváns, hogy kinek milyen kernele van, ostobaság lenne azt gondolni, hogy a kernel maga bárminemű relevanciával bírna. A win se azért volt szar mert win volt hanem azért mert egy 2G 3G váltáshoz reboot kellett és ez döbbenet). Mert a fontos az egyáltalán számító valami az a nem gyártó által írt szoftverek tömkelege. Ez iOS-t (azon kívül, hogy zseniális) az alkalmazásboltja tette naggyá. És az android is azért nagy mert pörög az alkalmazásbiznisz, pedig kifinomultságában fényévekre van az iOS-től. Na és pont ez nem fog menni tucat platformmal. Tudomásul kell venni, hogy ha valaki nem tudja megszólítani az angolszász világot akkor senki se fog a platformra fejleszteni. Ez a Nokia legfőbb baja, amit soha nem fog tudni megoldani és ez a bukásának legfőbb oka is. Szóval iOS, Android, Win. A negyedik ha lesz egyáltalán még kiadó.
Ami meg minket felhasználókat illet, hát és már régóta vártam, hogy a gyártók a minőség az ár és a szolgáltatások terén versenyezzenek a kegyeimért és nem azon, hogy egyedi idegesítő menükkel és máshova rakott gombokkal idegesítsenek.
Szóval felejtsük el azt a sok sületlenséget amit a cikk sugall. Senki se fog hosszú távon OS-t fejleszteni, hanem arra fognak koncentrálni amihez értenek. Legyen jó hardver, és max adjanak hozzá némi kiegészítőt. A többit meg majd én eldöntöm, ja és android ide vagy oda akkor se vennék Sony-t és a motorolánál jobb rádiós áramköröket kevesen csinálnak, szóval igen is választok.
Elküldve: 2010. 11. 12. 21:44
Ezek a gondolatok nagyon furcsák... A majdnem még piacon sem lévő WP7 mivel is vette fel a versenyt? Igaz a Microsoft már egy rakás WP7-es telefont megvásárolt, de azért ez még kevés a versenybe kerüléshez.
A WP7 ráadául durva gyermekbetegségekkel küzd, ezért azon túl, hogy reklámozott és emiatt divatos, nem sok értéket hordoz mondjuk egy "divatjamúlt" Symbiannal vagy WebOS-sel, esetleg iOS-sel szemben.
Elküldve: 2010. 11. 12. 22:30
Elküldve: 2010. 11. 12. 23:06
A nokia már most feszegeti a témát... A jövőben egy baromi erős vasat fognak gyártani, egy olyan alap "bios"-szal, ami a legtöbb mezei mobil oprendszert ki fogja tudni szolgálni - azzal fogják magukat megkülönböztetni, mennyire korszerű és milyen nagyszámú mobil os lesz rá telepíthető.
És mobil os-ből lesz annyi, mint égen a csillag..., minden jelentősebb szoftvercég os-t fog írni - már lassan kijön a facebook mobil, 5 éven belül lesz akár tesco os is..
Elküldve: 2010. 11. 12. 23:09
Elküldve: 2010. 11. 12. 23:44
Te sem lattal meg androidos telefont kozelrol.

A Nokia egyszeruen elkenyelmesedett es hatalmas behemot modjara nem tudott idoben reagalni ezekre a kihivasokra. 1:1-ben csereltem egy 5800-at a Pulse-ra, utobbi viszont filleres mivolta ellenere kb. mintha 10 evvel lenne elorrebb, mint a nokia idejetmult rendszere.
En egyebkent nem latom ilyen borusan a jovot. Az androidra egyszeru fejleszteni, egy gyartot sem gatol meg senki abban, hogy otletes dolgokkal alljon elo, tegye egyedive a keszuleket. En amugy eddig is ugy valasztottam keszuleket, hogy platformot neztem ki magamnak, majd azon belul valogattam keszulekek tudasa es ara szerint.
Elküldve: 2010. 11. 13. 01:48
Nem ertek egyet a felelemkeltessel amit ez a cikk sugall.
Igen a PC gyartas teren is hasonlo a helyzet. Az SW-t egy SW fejlesztessel foglalkozo ceg csinalja, tehat eleg jo, a hardwert pedig a gayrtok es megis mennyi gayrto megel belole. Ugyanugy veszik a Lenovo/Dell/Sony gepeket mint a Acer/Asus gepeket, pedig a SW ugyanaz. Hol lennenek ezek a gyartok ha mindegyiknek kulon kene fejleszteni a sajat kis szoftverjet, milyen minosegu lenne az? Es a felhasznalok mindegyikben masik kornyezettel talalkoznanak stb.
Szoval bocsanat, de hulyeseg ijesztgetni az androiddal. A google SW ceg, eleg nagy SW ceg es nem gyart HW-t, tehat a SW fejlesztesre tud koncentralni ami megszabaditja a HW gyartokat a SW-el valo bibelodestol. Jo mind a ket felnek.
Elküldve: 2010. 11. 13. 07:49
A hozzászólások egy része pedig megmutatja mennyire meddő a társadalmunk

Ha az orrotok elé rakják a tényeket akkor sem láttok?
A folyamat amit a cikk leír és a pc-s párhuzam jól fogható.
A világ valamikori legnagyobb pc gyártója gyárt még pc-t?
No hát a Nokia valahol ez szeretné elkerülni egyfelől.
Azzal, hogy minden gépen ugyan az az OS fut azt lehet majd elérni, hogy az árverseny következtében olyan fos minőségben fognak kijönni a hardverek hogy félévente lehet telefont cserélni.
Erre remek példa a 8-10 éve gyártott márkás notebookok és asztali gépek esete amiket úgy kell agyon verni. Egy mai notebook esetében elég ha kicsit durvábban leteszed az asztalra vagy egy gyengébb táskában adsz neki egy térdest és egy olcsóbb gép máris nyák problémás lesz.
Javaslom pl. a Galaxy s tulajoknak menjenek síelni és vigyék a telefont magukkal majd rájönnek...
A én most voltam 1 becsúszáson és a hüttében nem sok érintős telefont látni legfeljebb a radiátoron

Elküldve: 2010. 11. 13. 08:24
nem lehet, h épp kifele menetelnek a pokolból?
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.