HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi lesz veled, PC? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi lesz veled, PC? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   L2GS-11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 03. 15:29

idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:

A konzolok is programozhatók, sőt! Egy egységes, teljesen szabványosított, vagy egy javarészt "anarchiában fuldokló" architektúrát könnyebb programozni?
[/quote]

Kérdesedben a válasz, de gyakorlatilag mi most ill ti jövendőmondót játszotok.
"Everyone is busy to find out what happened in the first second after the Big Bang, I’m curious what was in the before seconds…" S.G.

#22 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 15:30

idézet:
Ezt írta L2GS-11:
Ha a PC kihalna úgymond otthoni használatban és konzol lenne helyette, akkor az egyetemistáknak kellene vmi új cucc, mert azok aztán tényleg mindent csinálnak a PC-vel amit csak avval lehet. Plö nem árt vmin megtanulni programozni, CAD-elni,tervezni ezt-azt,stb.
Lehet,h hülye gondolat, de azért leírtam.. :)
[/quote]

Szerintem lesz ilyen.
Azok a bizonyos ultra-low-end számítógépek, amiket fentebb írtam hogy az irodákban fogják majd használni (és kb. 80* erősebbek lesznek egy mai csúcs-pcnél...), tökéletesen meg fognak felelni erre a célra.

#23 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 15:34

idézet:
Ezt írta L2GS-11:

Kérdesedben a válasz, de gyakorlatilag mi most ill ti jövendőmondót játszotok.
[/quote]

Ez sajnos igaz... :)

De ha meggondolom, mi legalább just for fun csináljuk. Vannak akik ezért irtó komoly pénzeket vesznek fel, és attól függően hogy bejön-e a "jövendőmondáuk", tönkremennek vagy mindent visznek pár év múlva olyan pénzügyi óriások, mint mondjuk az intel... :cool: :D

#24 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 16:29

d n . r!

Kötözködés ON. Először is jó tudni, hogy az Itanium, az nem Ithanium. Kötözködés OFF. :D

Azt írod, hogy az egységes rendszert könnyebb programozni. Na igen, de látsz te itt valahol egységes rendszert a konzolpiacon? Nézd meg, hogy mi történt a CD és DVD író szabványok esetén. Ott is kialakult többféle szabvány,ami jól inkompatibilis egymással. Jelenleg ez van a konzolpiacon is és ez is lesz, mert szinte nulla az esélye, hogy a gyártók megegyezzenek.

Nem csak a játékok lesznek a jövőben az elterjedtek és teljesítményigényesek, hanem például a beszédfelismerés és a Longhorn. Mindkét terület nagy lendületet fog adni a PC-s eladásoknak és az igényelt teljesítményeknek. Aztán itt van még a mesterséges intelligencia kérdése is. A jövőben könnyen lehetnek olyan keresőszoftverek, amik a gépeden is természetes nyelven feltett kérdés alapján válaszolnak. Ezt persze lehet kombinálni a beszédfelismeréssel is és akkor a titkárnő így fog szolni a géphez: "Mutasd meg azt a dokumentumot, amiben a leltározásról van szó és tegnap délután diktáltam le". A gép meg jól megmutatja neki. Na, ehhez kell majd teljesítmény.

Nem reagáltál arra, hogy jelenleg a konzolok azért olcsók, mert licencdíjakat szednek be. Egy univerzális - gyártófüggetlen - platform elterjedése esetén ez nem lenne tartható. Magyarán drágák lennének. Akkor viszont nem lenne semmi előnyük a PC-khez képest. Az igaz, hogy PC-k a nagyobb integráltság felé haladnak, de ez csak amiatt van, hogy jobban megfejeljenek az igényeknek. Nyilván más gép kell egy titkárnőnek, más egy otthoni játékosnak, más egy szoftverfejlesztőnek, más egy managernek, és így tovább. A konzolvilágban viszont mindnyájan ugyanazt kapnák, azaz egy konzolnak mindent tudnia kellene! Ha meg a konzolok bővíthetőek lennének és más-más konfigurációban lehetne őket eladni, akkor mitől különböznének a PC-ktől? Semmiben. Illetve abban igen, hogy nem lennének kompatibilisek azzal a teméntelen mennyiségű programmal, ami jelenleg létezik PC-re.

A szerver piacra azért szállt be az Intel, mert iszonyú sok pénz van benne. Más kérdés, hogy csak oda fejleszteni tényleg drága mulatság, de eléggé megéri. Évente több millió szerverprocesszort adnak el (kb. 10 milliót), és bizony azok ára elég húzós. Ezen a piacon csak a processzorok forgalma eléri a sok milliárd dollárt évente. Ez nagyságrendileg azonos forgalmat jelent, mint a desktop piac, de eközben csak töredék annyi processzort kell eladni. Ezeket az adatokat az eladott szerverek számából és az eladott desktop processzorok számából számoltam, így lehet bennük hiba, de nagyságrendileg stimmelnek.

Ja igen, a professzionális grafikus kártyák piaca lényegesen kisebb piac, mint a processzorpiac. Nem hiszem, hogy évi 1-2 százezernél több professzionális grafikus kártyát eladnának. De talán még a 100 ezer darabot sem éri el ez a piac.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#25 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 16:47

idézet:
Ezt írta d n . r:

Ezzel a piac roppant jelentős része lefedve, termékciklus legjobb esetben is 3-4 év (bődületesen lassú a jelenlegihez képest)
[/quote]

Kicsit megváltoztak az utóbbi időben a dolgok. Jelenleg a PC-knél is jelentősen megnőtt a termékciklusok hossza. Grafikus kártyák esetén például jelenleg jól láthatóan másfél év. Processzoroknál meg 4-5 év. Ha viszont arra gondolsz, hogy mennyi ideig használszegy bizonyos terméket, akkor az még jelentősebben megnőtt, ez jelenleg a PC-k esetén kb. 3 év.

Amikor a PC-k és a konzolok közti különbségről beszélsz, akkor ne feledkezz meg róla, hogy nyugaton egész máshogy vesznek az emberek PC-t, mint nálunk. Mind a cégek, mind a magánemberek általában kész gépeket vesznek valamelyik gyártótól. Így nekik fel sem tűnik, hogy az ő PC-jükben más alkatrész van, mint a szomszédéba. És miután a gyártó feladata, hogy drivert írjon a termékéhez, mégpedig a standarddel kompatibilisat, így ez a programfejlesztőket sem kell, hogy érdekelje (na jó, ez játékok esetén nem teljesen így van).

Ettől függetlenül - mint írtam is - én is úgy vélem, hogy a PC-k erősen át fognak alakulni. Kérdés, hogy ők maradnak meg vagy a konzolok vagy a kettő addig hasonul egymáshoz, amíg már nem lesz köztük különbség. Én ez utóbbiban hiszek.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#26 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:20

idézet:

Ezt írta hvuk:
Kötözködés ON. Először is jó tudni, hogy az Itanium, az nem Ithanium. Kötözködés OFF. :D
[/quote]

Ez jogos. :)

Kötözködés ON:

idézet:

Azt írod, hogy az egységes rendszert könnyebb programozni.
[/quote]

ÉN ilyet nem írtam... :)

Kötözködés OFF.

Konzolok: ad1, itt, hogy úgy mondja, egy PARADIGMAVÁLTÁS van készülőben, ha én nem írtam elég világosan (mivel úgy tűnik, nem igazán értetted meg a lényeget), akkor javaslom special még részletesebb, még alaposabb hozzászólásának tanulmányozását.
ad2: jó lenne megérteni, hogy hiába szeretnél Te vagy akárki más 10 év múlva is játszani a PCvel, ha nem lesz mivel, merthogy NEM LESZ PC-RE FEJLESZTETT JÁTÉK...
(Nem mondom hogy így lesz, de komoly esély van rá. És hogy nem lesz, az persze relatív. Ma is vannak még elvakult Amiga-rajongók...)

idézet:

A konzolvilágban viszont mindnyájan ugyanazt kapnák, azaz egy konzolnak mindent tudnia kellene!
[/quote]

Hmm, pedig elég világosan leírtam: a MINDEN az OTTHONI FELHASZNÁLÓK 99%ánál kimerül egy levelezőprogramnál, egy böngészőnél és egy médialejátszónál. Ennyi. Slussz. Ja, és persze a játékok... :D

idézet:

Nem reagáltál arra, hogy jelenleg a konzolok azért olcsók, mert licencdíjakat szednek be. Egy univerzális - gyártófüggetlen - platform elterjedése esetén ez nem lenne tartható. Magyarán drágák lennének.
[/quote]

A konzolok jelenleg azért olcsóak, mert nem a hardware-rész az üzlet, hanem a szoftware (azaz jelenleg a játékok) Semmi ok abban kételkedni, hogy a jövőben ez másként lenne (de ha mégsem: egyszer megveszed, és 3-4 évig garantáltan ugyanolyan jó lesz, mint a többieknek. Ugyanis ennyi ideig nem változik semmi...)
Másrészt honnan jön az univerzális, gyártófüggetlen platform ötlete? Olvasd el fiygelmesen, amit special írt a Sonyról...

idézet:

A szerver piacra azért szállt be az Intel, mert iszonyú sok pénz van benne. Más kérdés, hogy csak oda fejleszteni tényleg drága mulatság, de eléggé megéri. Évente több millió szerverprocesszort adnak el (kb. 10 milliót), és bizony azok ára elég húzós. Ezen a piacon csak a processzorok forgalma eléri a sok milliárd dollárt évente. Ez nagyságrendileg azonos forgalmat jelent, mint a desktop piac, de eközben csak töredék annyi processzort kell eladni.
[/quote]

Nyilván azért döglött bele ebbe a piacba jóformán minden hagyományos szereplő... (kivéve az IBMet, de ők elég sok minden mással is foglalkoznak...)

idézet:

Kicsit megváltoztak az utóbbi időben a dolgok. Jelenleg a PC-knél is jelentősen megnőtt a termékciklusok hossza. Grafikus kártyák esetén például jelenleg jól láthatóan másfél év. Processzoroknál meg 4-5 év.
[/quote]

Nem egészen ugyanarról beszélünk... :)
A videokártyáknál nem is olyan régen még ugye 0,5+0,5 év volt (félévente kicsit tuningolt verzió, aztán plusz félévre az új generáció)
Ez a fél év (azaz új csúcstermék bevezetése) most is megmaradt (9700pro, 9800pro, 9800xt), hogy a teljes termékcikus mekkora, azt meg nehéz megmondani (most jön tavasszal a Loci, ami a hírek szerint legalább annyira a régi generáció, mint amennyire az új) Itt külön kérdés, hogy ez azért van, mert az nVidia brutálisat hibázott (azaz versenyképes konkurencia hiányában az ATI is kiengedhet), vagy amúgy is ez történt volna.
Processzoroknál meg azt számold, amikor kihoznak egy új csúcsmodellt, ami persze csak órajelben különbözik, de lehet szépen átvariálni az ártáblákat.
(Azaz nem az ilyen nagy váltásokat kell ebből a szempontból nézni, mint mondjuk athlonxp => athlon64)

Ugyanezt el lehet játszani a RAMok tekintetében, stb, stb

Konzolnál ilyen nem lesz (legalábbis a jelenlegi trend szerint) : 3-4 évig SEMMI változás.

Egészen más lesz egy ilyen környezetben hardware-t fejleszteni...

[ 2004. január 03.: d n . r szerkesztette a hozzászólást ]

#27 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:24

Dn. r, ezt a gyártófüggetlen konzol-architektúrát én sem értem, bevallom.

#28 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:30

idézet:
Ezt írta special:
Dn. r, ezt a gyártófüggetlen konzol-architektúrát én sem értem, bevallom.[/quote]

Márminthogy ezt én SEM értem. Ez hvuk hozzászólásában bukkant föl, nem nálam... :)

#29 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:35

Ha már egyszer kötözködünk: :)

idézet:

Ebben van valami. Viszont talán azért nem árt, ha mégis itt marad, mert amikor megy majd a legközelebbi vita a hammer vagy az ithanium-topicban arról, hogy mire lesznek képesek az akkori utódaik 8-10 év múlva, akkor közben arról sem kéne megfeledkezni, hogy milyen IGÉNYEK lesznek 8-10 év múlva, amelyeknek meg kell majd felelni.

Ha már Ithanium, egy ezzel kapcsolatos kérdést még jobban kidomborítanék, ugyanis itt jóval problematikusabbnak látom a pénzbelelapátolást a hosszútáv érdekében, mint a Microsoft-XBox párosnál (és köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet a Sony esetében a perifériákra (hangfalak, camcorderek, stb), mert erre nem gondoltam. Egyrészt így még nagyobb az üzlet, másrészt így valóban még nagyobb a kihívás a Microsoft felé, hiszen ezt is (mint _teljes_ rendszert) produkálnia kell tudni)

Szóval Intel és Ithanium. A kérdés az, hogy vajon miért olyan fontos az Intelnek a szerverpiac megszerzése? Ugyanis egyáltalán nem evidens, hogy ez olyan nagy üzlet lenne. [/quote]

Ennyi elég? :D

Látom nem vetted le a lényeget. Én nem azt álltom, hogy nem fog megszünni a jelenlegi PC, mert szerintem is meg fog. A kérdés nem ez, hanem az, hogy vajon az új dolog a PC-kből alakul ki vagy a konzolokból. Mindkettő mellett vannak érvek és vannak ellenérvek. Szerintem a két platform egymás felé halad és előbb-utóbb átalakulnak egy közös résszé. Leírom azt, hogy ez szerintem mi lesz:
- Egy egyszerű dobozt fogsz megvenni (valami olyasmit, mint egy mai DVD lejátszó vagy éppen konzol) - konzol vonás
- Szabványok lesznek (könnyen lehet, hogy ez PC alapú lesz, de az is lehet, hogy nem) - PC-s vonás
- Az egyes gyártók más alkatrészeket tesznek bele (pl. Intel vagy AMD processzort) - PC-s vonás
- Minden készülék megfelel a szabványoknak, de a sebességben és szolgáltatásokban eltérés lesz (mint pl. egy mai TV vagy CD író esetén) - PC-s vonás
- A programok kezelni fogják a különbségeket és szebben és gyorsabban fog futni a játék egy drágább gépen, mint egy olcsón (persze csak elméletileg) - PC-s vonás
- Ne lesz szükség installációra, konfigurálásra, meg hasonló dolgokra. Illetve ez egyszerűbb lesz lényegesen. - konzol vonás
- Multimédiás rendszerek vezérlése és irányítása - egyik sem, ez újdonság

Szerintem a PC-knek lényegesen kevesebbet kell megtanulni, mint a konzoloknak. Ez utóbbiaknak például meg kell tanulniuk (bár már tanulják erősen) az Internet használatot, a biztonsági rendszereket, az email kezelést, a többtaszkúságot, a szabványosságot (azaz az egymással kompatibilitást) és még sok más mindent. A PC-nek meg a minimális installálást, meg a kompakt kivitelt és még egy-két kisebb dolgot. Tényleg, te ezt a jövőbeni eszközt nem így képzelted el? Ha igen, akkor meg miről folyik a vita? :D

#30 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:41

Szerintem mindketten túlságosan szélsőséges és radikális változásokat vártok. A konzolok csak a szórakoztatás céljából vett PC-ket veszélyeztetik! És még nagyon hosszú ideig fog tartani, míg a konzolok szinte teljesen kiszorítják a PC-ket a piacról, már ha akkorra lehet különbséget tenni PC és konzol között. Egyébként a konzol elnevezés sem ül már ezekre a vasakra, de hosszú lenne leírni mindig, hogy otthoni szórakoztató központ. :) Az ilyen központok a LCD HDTV-k mellett lesznek, szélessávú interneteléréssel, fizetett tartalomszolgáltatással, DVD vagy az aktuális korszerű lejátszásával és a médium újraírási lehetőségével, merevlemezzel, audio-video editálás és a legkorszerúbb játékok futtatásának képességével. Csatlakoztatható hozzá digitális camcorder, hordozható audio, notebook, mobiltelefon, korszerű térhangzású hangfalrendszer. A PlayStation 3 a várakozások szerint ehhez elég közel fog állni, vagy a rá épülő verziók.

Az irodai és munkára vett PC-k piacát nem fenyegeti semmilyen mértékben a konzol térhódítása. A világ nagyobbik részén még nincs a hatékonyságnak és az optimális eredményességnek megfelelő számú PC, tehát a PC piaca még sok ideig virágozni fog. És most PC alatt az asztali PC-ket értjük, mert ott van a munkaállomások piaca és a notebookok piaca is, diverzifikálódott igényekkel.

A mobil igények már elválasztottak az immobil felhasználású processzoroktól egy új vonalat (Pentium M), és belátható időn belül nem fognak újra egyesülni. A notebook piac a fejlett országokban meg fogja előzni a PC eladásokat értékben, ami az USA-ban már meg is történt.

De ismétlem, a PC eladások még jó ideig (évtizedek) erősödni fognak darabszámban, igaz, értékben lehet, hogy csökkenés fog bekövetkezni.

[ 2004. január 03.: special szerkesztette a hozzászólást ]

#31 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 17:57

Az otthoni szórakoztatás konzolhoz hasonló szintű kielégítésére a számítógépipar jelenlegi formájában szerintem alkalmatlan. Rengeteg horizontális helyzetű iparági vállalat: lapkagyártók, alaplap és egyéb kártyagyártók, OEM számítógépgyártók, softwaregyártók stb. Az IBM PC architektúra túlságosan nehézkes és drága az otthoni szórakoztatás egyszerú és megfelelő árú kielégítésére. Túl rövidek a termékciklusok.

Nem létezik olyan cég, amely teljes vertikumában olyan integráltan lenne képes szórakoztató PC-ket előállítani, amely versenyképes lenne a piacon a konzolokkal.

A sors fricskája, hogy a történelem során a kiélezett verseny által a vertikális iparági szereplőkból horizontálisak lettek, majd emiatt azok ki fognak szorulni az otthonokból.

#32 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 18:03

Egyébként felvetődik a kérdés: hol a határ a konzol és a PC között? Ha PC architektúrára építve összeállítunk egy fix hardware-ű PC-t, az konzol? És ha igen, akkor ki fog ilyet összeállítani? A Microsoft kis áttervezéssel megtette. Más képes lesz-e ekkora vertikális integrációt véghezvinni? Szerintem ehhez akkora pénzügyi, piaci és iparági erő kell, amelyet kevesen tudhatnak magukénak. A Sony és a Microsoft jelenléte pedig tovább emeli a korlátokat.

#33 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 18:11

Hmm, úgy tűnik, nem a konzol fogalmával van itt a probléma, hanem a PC-vel... :)

(Ezt még special hozzászólása előtt írtam, csak hát van bizonyos átfutási idő... :) Gyorsan elolvasom, aztán meglátjuk, kell-e módosítanom... :) )

Úgyhogy akkor most kicsit arról, mit tartok ÉN pc-nek.

-a pc legalapvetőbb tulajdonsága számomra, hogy sok gyártó sokféle alkatrészéből építhető össze egy funkcionális egység. Ennek nagyon komoly következményei vannak:

-a hardvergyártók pár havonta hozhatnak ki új csúcstermékeket. Mindig van olyan része a pc-nek, amiből egy hónap múlva már lehet kapni gyorsabbat, nagyobb teljesítményűt.

-Az egyre újabb hardver csodálatos szimbiózisban él az egyre újabb szoftverekkel: mindig van olyan "ficsör" a szofverben (leginkább játék, de mondhatnám az éppen aktuális top3Dmodellező-animáló-renderelő programot is), amit a jelenlegi top hardver sem tud kellő sebességgel futtatni (azaz: igény, hogy egyre nagyobb teljesítményű hardvert fejlesszenek ) ÉS VISZONT: ahogy jönnek ki az új hardvercsodák (lásd pl. DirectX n+1), úgy jönnek a kivánalmak: tessék prezentálni a még szebb, még több effektet felvonultató szoftvereket, hiszen "itt a vas" (azaz: igény az egyre újabb, komplexebb szoftverek iránt )
Ez egy gyönyörű példa az öngerjesztő folyamatra.

És a dolog működik: a felhasználók veszik a hardvert (a szoftvert már nem annyira... :D ) => ebből van bevétel => jut pénz a további fejlesztésekre => jön hamarosan a még jobb, még gyorsabb, még nagyobb...

(Még akkor is, ha a dolog nem egyszerű: a szoftverfejlesztőknek egyrészt szinte korlátlan hardvervariációkon kell hibamentesen futtathatóvá tenniük a cuccukat, másrészt pengeélen táncolnak: ha csak az aktuális csúcsgépen fut a programjuk, akkor piacot veszít; ha nem használják ki a legújabb vasakban rejlő lehetőségeket, akkor nem lesz a program eléggé "korszerű": azaz elbűvölő, lebilincselő, nyálcsorgató, stb, stb)

Namost a fentebb ismertetett "konzol-paradigma" ezt ALAPJAIBAN fogja megrengetni: 3-4 évig NINCS hardverfejlődés. Semmi. Ugyanis a pénzt nem az fogja hozni, hogy az emberek egyre újabb és újabb vasakat vesznek, hanem az, hogy kénytelenek megvenni a legális szoftvereket.
(A szoftvergyártóknak meg szépen lesz idejük kiismerni az architektúrát, így a ciklus végére szénné tudják optimalizálni a programjaikat. Azaz a szoftvereket illetően továbbra is folyamatos lesz a fejlődés , csak más az, ami ezt lehetővé teszi.)

#34 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 18:13

idézet:

Ezt írta hvuk:
Ha már egyszer kötözködünk: :)
...
Ennyi elég? :D
[/quote]

Mihez? :)
Tessék bekapcsolni a monitort és olvasni: írtam, hogy jogos az észrevétel, rosszul írtam. :D

#35 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 18:32

Special!
Tökéletesen egyetértek amit arról írtál, miért nem lesz a PCből otthoni szórakoztató központ.
Hogy hol a határ pc és konzol között, arról a saját verziómat pedig fentebb leírtam (Ami szerintem jól összecseng az általad írottakkal) Én egyébként nem is határt húznék, mert a különbség (kis nagyzolással) "filozófiai" : miből finanszírozzuk a fejlesztéseket? Sőt: mi az, amit egyáltalán fejleszteni kell (és mit milyen sebességgel => lásd hardver és szoftver esetében ez eltérő lesz)

Már a nyitó hozzászólásom is arról szólt: a technológiai fejlődés mögött fejlődő igényeknek kell állnia. A word, az excel, a net, zene, a mozi NEM fog ilyen igényt jelenteni. Marad a JÁTÉK.

Nagyon sok múlik majd a játékfejlesztőkön (hová fognak fejleszteni, azaz: honnan látják majd biztosabban megtérülőnek a befektetéseiket). És persze sok múlik a vásárlókon: maradnak a pc-nél (akkor megmarad a potenciális piac a játékfejlesztőknek, de ez sem biztos, hogy elég!), vagy áttérnek valamelyik konzolra.
Ez persze nem statikus és egyirányú, hanem kölcsönösen odavisszaható és dinamikus folyamat lesz. Az ilyenek végeredményét közismerten "elég nehéz" megjósolni... :)

Az Intelnek meg az AMDnek pedig óriási a tét: ha a home-pc meghal, az bizony jó alaposan átrajzolja a "fenntartható fejlődés"ről szóló víziókat....

#36 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 19:22

Mint már mondtam, ezek a változások szerintem nem lesznek túl radikális üteműek. Az asztali PC eladások belátható ideig még nőni fognak. Még közel sincs a visszaesés. Jelenleg az elérhető alkalmazások messze le vannak maradva a vas teljesítőképessége mögött. Elsősorban itt a mesterséges intelligenciával támogatott programokra gondolok, amelyek hang- vagy akár metakommunikálásra is képesek. Aztán ott van az A/V editálása. Ott van a biztonság. Aztán vannak olyan dolgok, ami nem teljesítmény. Hardware szintű partícionálás. Asztali PC-ben, igen. Ez új szintre emeli a multitasking fogalmát.

A PC fogalmát egyébként én nem a technológiához kötném, hanem a funkciójához. Az asztali PC olyan telepített, kijelzővel, vezérlő eszközökkel ellátott általános célú számítógép, amelyet egy időben egy ember használhat.

A konzol egy olyan célgép, ami a TV-n megjelenítve játékok futtatását teszi lehetővé elsősorban, ehhez kifejlesztett vezérlővel.

Az otthoni szórakoztató központ pedig egy szórakoztató célgép, tág, de jól körülírható felhasználással, melynek központi eleme az audio-vizualitás. Tehát igen fejlett audio-vizuális és azt támogató képességekkel kell rendelkeznie.

[ 2004. január 03.: special szerkesztette a hozzászólást ]

#37 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 19:25

idézet:
Ezt írta d n . r:

Mihez? :)
Tessék bekapcsolni a monitort és olvasni: írtam, hogy jogos az észrevétel, rosszul írtam. :D

[/quote]

Jogos. Béna vagyok. :D

De azért jól esett kötözködni máég egyszer! :D

#38 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 19:33

Csak gyorsan írok, mert mennem kell.

A lényeg, hogy a jövő szórakoztató centruma hasonlatos lesz a mai TV-khez, DVD lejátszókhoz, videókhoz, stb. Ezek egy jól definiált szabványon belül működnek, bár néha plusz dolgokat adnak hozzá (pl. 100 Hz, extra funkciók, teletext, ...). A jövő "konzolját" is így képzelem, azaz lesznek szigorú szabványok (szigorúbbak, mint pl. a DX9), amiknek meg kell felelni. És hasonlóan a mai szórakoztató egységekhez ezeket is sok gyártó fogja gyártani. És ha a szabvány csak 4-5 évente bővül és változik, akkor csak 4-5 évente lesz nagy fejlődés az eszközökben. Így aztán végül is ugyanarról beszélünk, sőt az általam írt verzió még ki is alakulhat, ellenben az általad írt - amikor csak néhány kivételezett gyártó gyárthat ilyen eszközöket - az nem. Az általam elképzelt szabvány nyílt lesz, és kompatibilis épeket eredményez, a tiétek meg zárt szabványokat és egymással inkompatibilis gépeket. Szerintem az enyém logikusabb. Vagy nem? :)

#39 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 19:40

Logikusnak lehet, hogy logikus, de mutasd meg, hogyan alakul ki mindez. Hogy fog szabvány kialakulni, hogyan fog a Sony és az MS és a többi konzolgyártó elbukni a zárt megoldásokkal.

#40 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 03. 19:45

Pár dolog, amit hozzáfűznék :)

Vhol írtad, már nem találom, hogy majd ha a konzolon is tudunk filmezni/zenét hallgatni. Tudtommal ezek a csodák tudnak AudioCD-t és DVD-t lejátszani. :) (Ha nem így értetted nem szóltam) :)

"3-4 évig fix hardver" - Pont itt látom a PC jövőjét. NVnek, ATInak, Intelnek, AMDnek sztem nem üzlet, ha csak 3-4 évente cserész. Egy átlag User kb 2-3 évente cseréli a teljes konfigját, HC játékosok (vannak páran) évente is képesek cserélni. Fejlett országokban ez még intenzívebb.

"fix hardver miatt elvileg stabilabb, bugmentesebb játékok" - sajna itt egy elvileg tökéletes megjegyzés gyalázatos megvalósítása. Egy HW, de mivan a van egy hatalmas hiba? Teszem azt a főgenya véletlenül nem akar visszalőni. Ez megöli az egész játékot. Patchelni meg nem lehet! PCnél viszont ez sokkal egyszerűbb. Konkrét példa erre a Morrowind. Kiadtak egy Game of the year erition-t XBOX-ra, ami tartalmazza a játékot + 2 kiegészítőjét. Első alapvető hiba, semmi hibajavítást nem végeztek ezért full bugos az egész. Második hiba, MS úgy döntött vmikor mástól szerzi XBOXjaiba a DVDromot, mit tesz isten, 200X akárhanyadika előtt gyártott XBOXok nem olvassák a DVDt.

"csökkennek a játékfejlesztési kötségek" - Ez igaz, mivel SONY, MS és Nintendo fizetni szoktak X fejlesztőnek, hogy az ő konzolukra előbb vagy netán csak az ő konzolukra jelenjen meg y játék, és persze az összeg nem kicsi. De mivel PCsek többségben ugye, ezért arra is lefordítják, mert azért más irányból is kell bevétel. És sajna itt jön el a PC-s JÁTÉKOK halála. Halom bug, sok HW felé inkompabilitás, de ők így is jól járnak, mert sokan megveszik, patchet könnyű csinálni, a konzolos cég meg fizet. Néhány példa: Tomb Raider: Angel of Darkness, NFS Underground, és talán EASports többi játéka is ide sorolható. És ami alapvetően hiba sztem, hogy a konzolok HW-ei hasonló képpen fejlődnek, mint a notebook eszközök. Aránylag lassan és a teljesítmény nem megfelelő egy erőforrászabáló alkalmazás futtatásához. Pl: Doom3, HL2. Namost sztem mire ezek a konzolcsodák alkalmasak lesznek ilyen szintű alkalmazások futtatására sok időnek kell eltelnie. Én a Quake3 egyik konzolra írt verzióját láttam és hááááááááát :D Na még egy dolog ami a PC mellett szól. A játékok kiegészítői. Konzolra ha azt akarsz írni, akkor adhatsz ki mindent újra és a felhasználót arra kényszeríted, hogy vegye meg mégegyszer, amit már megvett. Ez pl nálam nem aratna osztatlan sikert. PC-n viszont néhány hónap alatt összedobják, kiadják és mintha egy új játék lenne eladják. És ez nekik is jobb, meg a vevő lelkivilágának is.

Ha eszembe jut még vmi írok :D
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó